Здравното министерство спира дете от лечение в чужбина, но мобилизира българските специалисти

Д-р Атанас Кундурджиев, заместник-министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Д-р Атанас Кундурджиев, заместник-министър на здравеопазванетоДеветгодишно момче от село Тъжа се нуждае от бъбречна трансплантация, която Фондът за лечение на деца е одобрил да покрие през ноември 2016 г. Детето, на име Байрам Али, трябвало да замине за Университетската клиника в Тюбинген, Германия, но според здравното министерство решението не е придружено от необходимите документи и експертизи. Освен това заминаването не е необходимо, защото българските специалисти могат да се справят със случая, става ясно от прессъобщение на ведомството.


Министерството на здравеопазването е разпоредило свикването на разширен консилиум от специалисти заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек на детето и уверява, че бързо ще му се осигури животоспасяващото лечение.


"Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям", коментира зам.-министър Атанас Кундурджиев. Той е разговарял и опитал да успокои близките на момчето, които продължават да настояват то да замине за чужбина възможно по-бързо, защото състоянието му се влошава и в момента се нуждае от ежедневна хемодиализа.
В обосновката на здравното министерство да спре детето от лечението в Германия се посочва, че решението на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца не е било придружено от съответните експертни становища - експертно мнение по случая е имало само от един лекар, който не е трансплантолог. А Министерството на здравеопазването има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти-трансплантолози и на националния консултант, уточняват от ведомството.


Уверяват, че в България детето може да получи същата висококачествена помощ и грижа като в Германия, защото страната ни има опит в трансплантологията, включително на деца.


Член на Обществения съвет към фонда обаче коментира, че решение за трансплантация на Байрам е взето още през 2015 г. въз основа на обстоен преглед и становище на специалист от "Пирогов", според което детето трябва да се консултира и лекува в чужбина, защото възможностите в България са изчерпани. Когато година по-късно отново разглеждат заявлението на детето, вече могат да се позоват на първото експертно мнение и правилникът позволява заминаването му. От съвета коментират и, че експертността на българските трансплантолози специално за деца не е толкова голяма, и те приоритетно ги пращат в чужбина за присаждането на бъбреци или черен дроб.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK