Има една оферта за машини за гласуване - "Лирекс БГ" (допълнена)

Камелия Нейкова

© Георги Кожухаров

Камелия НейковаЕдна оферта за доставка на машини за гласуване е подадена преди крайния срок за подаване на оферти, който изтече в 16.30, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред "Дневник".


Обществената поръчка е за доставка на 12 500 устройства за машинно гласуване. Прогнозната стойност е над 12 млн. лв. Максималната допустима стойност на обществената поръчка е 15 милиона лева без ДДС.


Поръчката беше спешно обявена, след като Върховният административен съд (ВАС) постанови да бъдат осигурени машини за гласуване във всички избирателни секции, като отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 27 януари, според което машинното гласуване трябваше да се състои само в 500 секции. Делото бе образувано по жалба на четирима бивши депутати от РБ, сега лидери на "Нова република" - Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров. Според тях законът ясно казва, че при всички избори след президентските през 2016 г. и двата начина на гласуване стават равностойни и избирателят във всяка секция трябва да има избор да гласува или машинно, или с хартиена бюлетина. Това задължава администрацията да осигури възможност за машинно гласуване във всички секции в страната и липсата им може да създаде основание да се оспорят резултатите от изборите. ВАС потвърди това.
Малко по-късно на брифинг на ЦИК стана известно, че "Лирекс БГ" е единствената фирма, която подаде оферти за доставка на машини за гласуване.


Фирмата до момента не е участвала в обществените поръчки за машини за гласуване. Но има опит в осигуряване на автоматизирани системи, касови апарати и системи за таксуване и тарифиране, система за електронни здравни услуги и други. Преглед на сайта на обществените поръчки показва, че последните поръчки, които е спечелила са за Държавната агенция за бежанците (ДАБ), МВР и РВД.


Управители на фирмата са Манол Илиев и Димитринка Илиева, показва справка в Търговския регистър.
"Прекалено рано е за изявления. Това, което мога да кажа, е, че ще направим всичко което е посилно, за да може тази инициатива да завърши успешно. Няколко пъти проверявах дали в дружеството има вълшебници и феи, такива няма към настоящия момент, не мога да дам твърди гаранции. Много неща са в зависимост от наши партньори", каза управителят на фирмата Манол Илиев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK