След кратък спор между студенти и преподаватели Софийският университет прие увеличение на таксите

Софийски университет, архив

© Георги Кожухаров

Софийски университет, архивВъпреки възраженията на студентите, Академичният съвет на Софийския университет прие всички планирани увеличения на годишните такси в девет от 16-те си факултета. Най-големи скокове - с двойно увеличение - има за задочните форми в специалности като "Регионално развитие и политика" и "Публична администрация" (от 150 на 300 лв.), в други увеличенията са само с 10, 20 и до 100 лева. Най-много поскъпва задочната форма за специалност "Туризъм" - от 150 лв. на 420 лв.


Ректорът проф. Анастас Герджиков коментира пред Академичния съвет, че не одобрява част от предложенията, заради прекалено голямата стъпка нагоре. По думите му новите размери на таксите ги доближават до таксите на повечето от останалите университети в страната и така Софийският може да загуби достъпността и предимството си. Той предложи всяка от таксите да се разгледа индивидуално, но въпреки това целият пакет беше приет с мнозинство от 25 гласа "за", 4 "против" и 5 въздържали се, включително ректорът.


Само една корекция беше направена, за да се запази конкурентността на СУ за чуждестранните студенти. Вместо предложената такса от 7 700 евро за редовно обучение на чуждестранни студенти в специалност "Фармация", какъвто е стандартът в Европа като цяло, беше приета такса от 7 000 евро. В момента това обучение е 4 650 евро на година.
В началото на дискусията представителите на студентския съвет коментираха пред Академичния съвет, че вместо да бърка в джобовете на студентите, университетът трябва да отстоява пред държавата искане за по-голяма и достатъчна субсидия. Увеличението сега било работа на парче и нямало да реши проблемите на университета, а в допълнение щяло да накърни още имиджа на висшето училище.


Преподавателите, обидени, обясниха, че увеличението няма да се отрази на заплатите им и припомниха, че до миналата година в продължение на 8 години таксите не са се вдигали. Без увеличение днес, университетът няма да оцелее още дълго, заявиха те.


Новите такси влизат в сила за приетите студенти, магистри и докторанти през 2017/2018 г., а за тези, които следват в момента няма да има промяна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK