Президентът отстрани главния секретар на МВР (допълнена)

Президентът отстрани главния секретар на МВР (допълнена)

© Юлия ЛазароваДържавният глава Румен Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Георги Костов, съобщиха от "Дондуков" 2. По-рано днес стана известно, че служебното правителство ще поиска смяната на Костов по предложение на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов.


"Не съм го предложил аз за отстраняване", коментира служебният премиер Огнян Герджиков малко по-късно, на събитието по връчване на наградата "Юрист на годината". Попитан как ще коментира твърдението, че е Костов е сменен, за да се подсигурят изборите в полза на БСП, Герджиков заяви иронично: "Много умен е този извод. Който го е казал, много е умно това твърдение." Твърдението е на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано днес, след като се разбра, че Георги Костов ще бъде сменен.


Като мотив за искането си Узунов, цитиран от "Фокус", посочи - своя информация, че Костов е указвал натиск върху служителите на МВР. Узунов е обяснил още, че самият главен секретар е твърдял, че единствената причина, поради която той отстранява служители, е политически натиск спрямо него.
"Няколко са случаите, по които сме събрали данни. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали. Данните са събрани по установения ред. Конкретно става дума за петима служители. Натискът е бил политически без да се цитира определена политическа сила", поясни Узунов. По информация на Би Ти Ви поне двама от тези петима служители са ръководителите на областните управления на МВР във Видин и Перник.


Пред БНР пък Костов заяви, че научава за исканото му отстраняване от новините. По-късно коментира пред "24 часа", че мотивите за него са странни. Какво още каза Костов, вижте тук


Информация за смяната на Костов се появи преди седмица, като по информация на "Дневник" Узунов е поискал той сам да напусне поста. Официално тогава двамата отрекоха да е имало такъв разговор. Сега редакцията опита да се свърже с Костов, но към момента той не отговаря.


Георги Костов бе назначен за главен секретар на МВР с указ на президента от 11 март 2015 г. Преди това бе заместник главен секретар на МВР, а до 2014 г. оглавяваше областната дирекция на МВР в Бургас.


Според Закона за МВР на ръководния пост във вътрешното министерство с указ на президента се назначава човек, предложен от правителството. Днес Узунов уточни, че няма да предлага нов човек, а ще остави това на новия вътрешен министър. Иначе до назначаването на нов главен секретар правомощията му ще се изпълняват от заместника на Костов - Георги Арабаджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK