Българският воински съюз към "Дневник": Не се заяждайте с организации, които не са ви по зъбите

Членове на Български войнски съюз и официалният говорител на организацията Владимир Русев (на преден план)

© Скрийншот от видеото на Български войнски съюз

Членове на Български войнски съюз и официалният говорител на организацията Владимир Русев (на преден план)В началото на миналата седмица паравоенните организации Комитет за Национално Спасение "Васил Левски" и Воински съюз – Българско национално опълчение "Шипка" публикуваха в интернет видео, в което съобщиха, че на 11 февруари т.г. в района на българо-турската граница са били открити "агенти" на "Българския хелзинкски комитет", които са подпомагали


нелегалното преминаване през границата


на чужди граждани.
Във видеото официалният говорител на двете организации Владимир Русев съобщава, че по време на "тактическо учение по оцеляване в тежки зимни условия в горите" техни членове са се натъкнали на базираните в района на българската граница членове на Хелзинкския комитет. Те имали за цел "да подпомагат нелегалния трафик на хора и незаконното нахлуване (...) на чужди граждани, които да окупират българската държава и да подложат на


насилие, изтребление и експлоатация


българските граждани".


Русев произнася близо три минутната си реч пред строя на мъже и жени, облечени в камуфлажни военни униформи. Лицата на повечето от тях са скрити с черни качулки.


"Дневник" потърси мнението на "Българския хелзинкски комитет", Гранична полиция и двете паравоенни сдружения, публикували видеообръщението.


"Казаното е изключително несериозно


поради което не смятаме да го коментираме", заявиха от Хелзинкския комитет.


Според говорителя на Гранична полиция Лора Любенова хора от Воинския съюз редовно са засичани в района на границата с Турция. "Твърдят, че провеждат там обучения, винаги са облечени в камуфлажни дрехи, обясни тя. Нашите служители разговарят с тях и ги предупреждават да не навлизат в охраняваната гранична зона, както и да внимават, да не пресекат "тънката червена линия" между това, което вършат и незаконното задържане на български и чужди граждани". Любенова уточни, че до края на миналата седмица от Комитета за Национално Спасение "Васил Левски" или Воинския съюз


не е подавана информация в полицията


свързана с твърденията на Русев.


По тази причина изпратихме въпроси и на официалните адреси за електронна поща, посочени в сайта на двете военизирани организации, чийто говорител е той.


От отговорите очаквахме да научим къде точно са били забелязани хората от БХК, по какъв начин и с какви средства са подпомагали нелегалното пресичане на българската граница и дали е била изяснена самоличността им. Попитахме също дали на мястото са били направени снимки или видео и дали на 11 февруари заедно с хората от БХК са били забелязани и мигранти, влезли нелегално на българска територия с тяхна помощ?


Отговорите, които получихме, нямат нищо общо със зададените въпроси, а тонът им е


крайно агресивен, заплашителен и вулгарен


Те съдържаха заплахи, както към издателите на "Капитал" и "Дневник.bg", така и към журналистите, работещи в редакциите им. Избрахме да не публикуваме пълното им съдържание от уважение към аудиторията си.


Владимир Русев често публикува в интернет под псевдонима


"Валтер Калашников"


Като "подп. Валтер" беше обозначен и подателят на първите мейли в отговор на въпросите, зададени до съюза "Шипка" и комитета "Васил Левски".


"За всичко което казваме имаме и свидетели и доказателства и снимки и документи, пише в един от "отговорите" на зададените въпроси. И много скоро когато народа се заеме да си измете родината от цялата тази сатанинска сган от продажни боклуци, ще ги предоставим пред съда на народа. Тогава всички тези уродливи и жалки създания които получават милиони от чужди държави и служби за да продават България и предават народа и дори собствените си дечица под чуждо икономическо робство ще бъдат принудени да отговарят в открити и състезателни съдебни процеси. Разбира се ако не успеят да избягат" (пунктуацията и правописът на цитатите в целия текст са според оригинала).


В същия мейл издателите на "Капитал" и "Дневник.бг" са предупредени да престанат да се занимават със съюза "Шипка" и комитета "Васил Левски"


"докато все още има време"


Следващите електронни писма са подписани вече с името С. Денев, който твърди, че е "капитан от военно морските сили" и завежда "вътрешната служба за сигурност на организациите". В едно от тях пише следното:


"...за вас е най добре да си седнете на задника и да си кротувате и да не предприемате педераски опити да се заяждате с организации които не са ви по зъбите."


А по-нататък заплашва, че ако това не се случи, ще разпространи "компромати", свързани с "Икономедиа".


Четирите мейла, изпратени от "подп Валтер" или С. Денев следваха всеки от опитите ни да получим отговор на зададените въпроси, свързани с твърденията на Владимир Русев. Вместо това в последния от тях, който стига до


крайности в циничния изказ


се твърди, че председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев ползва журналисти от "Дневник" като подставени лица, "за да не го отнася" сам. Според автора на писмата, изпратени от т.нар. Воински съюз, самият Кънев трябвало да отговаря на въпросите "с какви средства, автомобили джобни е изпратил толкова много представители на БХК да висят в горите край границата и какво точно правят там".


Видеото, станало повод за цитираната кореспонденция, беше публикувано както във фейсбук страницата и сайта на двете паравоенни организации в интернет, така и в онлайн платформата "Бултаймс".


Но в началото на тази седмица, след размяната на въпроси и "отговори" относно подробности за съдържанието му, то внезапно беше свалено. В момента съдържанието на видеообръщението може да бъде проследено само в Youtube.


Там могат да бъдат открити и много други клипове на Войнския съюз и БНО "Шипка", както и


пропагандни репортажи за България


с тяхно участие, заснети от различни руски телевизионни канали. В един от тях членове на двете паравоенни формирования изразяват "солидарност с народа на Новорусия в борбата му срещу киевската хунта и либерално-фашистаката окупация на Украйна".


Всяка акция на Войнския съюз се следи отблизо и от бившия телевизионен водещ и депутат в Беларус Евгений Новиков. Каналът му в Youtube, превърнат буквално в рупор на антиевропейската и пропутинска пропаганда, е наречен "Балканский фронт. Болгария".


Според публикации в сайта на Българския воински съюз по време на тренировките и ученията им редовно присъстват чуждестранни наблюдатели , журналисти "и други западни специалисти". В една от


акциите за "лов на бежанци"


на БНО "Шипка" в Странджа участваха и бившата лидерка на антиислямската организация "Пегида" в Германия Татяна Фестерлинг, както и Едвин Вагенсфелд от холандския й клон.


Занятията обикновено се водят лично от Владимир Русев, който е основното лице на Войнски съюз и БНО "Шипка". Според публикации в медиите Русев е


бивш старшина от армията


уволнен в средата на 80-те години.


Преди време депутат от комисията по отбрана, който пожела анонимност заяви, че българските службите следят БНО "Шипка" и Войнския съюз, "но не могат да им попречат да си играят на войници до момента, в който не използват истинско оръжие".


Според депутата притеснителното в случая е, че


на "ученията" присъстват бивши военни наемници


а граждани, които са подали сигнали до прокуратурата за призивите на БНО "Шипка" и "Воински съюз" за държавен преврат, са викани да дадат повече информация в ДАНС.


През юни м.г. германският обществен телевизионен канал ZDF излъчи репортаж за акции на Войнския съюз и БНО "Шипка" по българо-турската граница. В самото начало на видеоматериала е заснет мъж в маскировъчно облекло и скрито лице, който дава инструкции на руски. Пред телевизията той се представя като Саша, бивш руски военен. Последните кадри от репортажа са разговор със самия Владимир Русев. В тях той обяснява, че паравоенните групи, които ръководи, са безплатно обучавани от руски инструктори.


През лятото на миналата година членове на БНО "Шипка" и Войнския съюз нанесоха побой на протестиращи в Бургас срещу посещението у нас на близката до руския президент Владмир Путин рокерска организация "Нощни вълци".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK