Денонощен купон и още няколко идеи за столичната ул. "Граф Игнатиев" след ремонта

Визуализация на улица "Граф Игнатиев" по проекта на "А.Д.А".

© Капитал, А.Д.А.

Визуализация на улица "Граф Игнатиев" по проекта на "А.Д.А".Денонощен купон с кафета, цигари и алкохол вместо книги!"


Такава представа за бъдещето на ул. "Граф Игнатиев" в София сподели гражданин по време на вчерашното обществено обсъждане за бъдещия облик на улицата. През лятото ще започне цялостен ремонт на "Граф Игнатиев", който предвижда подмяна на ВиК инсталацията, трамвайните линии и превръщането на улицата в пешеходна зона.


Много от живеещите там обаче смятат, че пешеходната зона "ще улесни още повече онези, които не се прибират по цяла вечер", което ще им попречи да спят на отворени прозорци.
Тази среща е само за ваша информация. Проектът вече не може да бъде променян, каза архитект Иво Пантелеев, чието проектантско студио "А.Д.А" изработва проекта за "преобразяването на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите му площади".


Представянето на проекта на "А.Д.А" се състоя в Американския център на Столичната библиотека.


Тука ще се издушим от интерес, въпроси и липса на информация


каза един от присъстващите, докато си проправяше път, за да отвори прозореца. "Като е само за наша информация, защо го правите изобщо", каза възмутено друг гражданин.


Проектът обхваща ул. "Граф Игнатиев" в частта от ул. "Алабин" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", площадите "Гарибалди", "Славейков" и градината край църквата "Св. Седмочисленици".


По думите на Иво Пантелеев проектът включва "подмяна на настилките и негодните дървета и фасади на сградите в сивата, безцветова гама".


Промяната на цвета на фасадите беше един от сериозните поводи много от присъстващите да повишат тон и да изкажат недоволството си. "Те ще са само за насоки, за тогава, когато всеки от вас реши да променя фасадата си", се чу гласът на Пантелеев.


"Е, тогава можеха по-шарени да ги направят тези картинки", каза някой за визуализациите на проекта, които бяха прожектирани.


За честта да спечелиш проект


В края на 2013 г. бившият главен архитект на София Петър Диков възложи обществена поръчка за изграждане, възстановяване и обновяване на публичните пространства в центъра на града на архитектурно студио "А.Д.А". Общата сума по двата договора е 500 хил. лв. без ДДС. Управители на "А.Д.А." ООД са Иво Пантелеев, Румен Първанов и Кристиана Николова.


Това е един от най-хубавите дни за българската архитектура


Големи архитекти се бориха в този конкурс и честта се падна на Иво Пантелеев", каза архитект Станислав Константинов, който е автор на проекта за площад "Славейков" от 90-те години, когато е създаден пазарът за книги. Той добави: "Ние трябва да го аплодираме, защото това е едно огромно постижение", а през 2015 г. Константинов обяви, че ще заведе дело срещу екипа на Иво Панталеев. Тогава той твърдеше, че "А.Д.А." са използвали негови мотиви в предложението си за новия план за обновяване на публичните пространства.


Някои обаче биха казали, че постижението на Иво Пантелеев и студио "А.Д.А" не е чак толкова голямо. Причината е, че един от съдружниците в студиото – Румен Първанов е съдружник с Петър Диков в дружеството "Асулиум Констръкшън".


Пазарите от днес за утре


Проекът на "А.Д.А." за "Граф Игнатиев" предвижда преместването на пазара за зеленчуци от тротоара до градината на на отсрещния и предвиждане да работи само в събота.


"Това местене, извинете, е сякаш да си го преместите от единия крачол в другия", каза недоволен жител на района, излизайки от залата на Столичната библиотека.


Пазарът за книги на площад "Славейков" също ще бъде само в определени дни. Чуха се няколко провиквания "Защо? Как така?" Друг пък изказа предупреждение: "В книжарниците няма да получите такива компетентни мнения за книгите, както на пазара!"


"В кои дни ще се провежда пазарът за книги, зависи изцяло от Столичния общинския съвет. Това не е нито от моята компетенция, нито на архитект Панталеев", каза главният архитект на София Здравко Здравков.


Изказването му стана повод за една от редките усмивки и израз на облекчение, които се появяваха по лицето на Панталеев по време на общественото обсъждане.


По думите на Здравков "тези черги и кашони от банани трябва да бъдат премахнати" от площад "Славейков". В отговор се чуха яростни възгласи в защита на кашоните от банани:


"Кашоните са традиция", каза някой. "Те не са виновни, че няма друго", беше друго изразено възражение.


Ако може без трамваи


Трамвайната линия ще остане както е в момента. Самите линии ще бъдат уплътнени със специален материал, който да намали шума. От изказванията на присъстващите обаче се разбра, че живеещите на "Граф Игнатиев" всъщност не искат по улицата да минават трамваи.


"Аз живея на "Граф Игнатиев" от 30 години и ще ви кажа, че тази улица не е пригодена за трамваи", каза възрастен мъж, като предложи релсовият транспорт да бъде отклонен през "други комплекси в центъра, откъдето пътуващите ще могат да се любуват на повече забележителности". Някои го аплодираха.


Друг побърза да попита, преди темата отново да се промени: "Ама наистина, защо не ги махнете?". Отговор не получи.


След дъжд - в мазето


Проектът за "Граф Игнатиев" не предвижда тротоари. Това беше пореден повод за възмущение сред присъстващите. Според тях "при първия по-обилен дъжд ще нагазим до глезените вода, която ще се стича и в мазетата".


"Когато завали такъв дъжд, ще дойда да газим заедно, но надявам се по една добре отводнявана площ", отговори Иво Пантелеев.


Завареното положение


"Когато заех поста, заварих този проект завършен и с издадено разрешение за строеж", каза главният архитект на София Здравко Здравков. Това, което е успял да направи, е да възложи да бъде направена 3D визуализация, с помощта на която проектът е бил разгледан в детайли.


"В момента моята работа е да намеря временно място на книжния пазар", каза той. По думите му са били обсъждани варианти пазарът да бъде преместен до Народния театър "Иван Вазов", но идеята срещнала яростна съпротива.


"Обсъждахме и варианта да бъдат преместени на паметника на съветската армия, но...", преди обаче да успее да завърши изречението, нечий глас го прекъсна: "По-добре първо го махнете!"


След това архитект Здравков подхвана темата за подмяната на водопреносната и канализационната мрежа, защото "колегата от "Софийска вода" си тръгна". Той успя да обясни, че ВиК мрежата е твърде стара, положена през 1911 г. и е необходима подмяна, като освен по "Граф Игнатиев" се налага да бъде подновена и тази по улица "Иван Шишман" и "Иван Вазов"."Чудесна пешеходна зона! Деца, трамваи и наводнения", успя да обобщи цялостната концепция на студио "А.Д.А." друг жител на района.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK