Денонощен купон и още няколко идеи за столичната ул. "Граф Игнатиев" след ремонта

Визуализация на улица "Граф Игнатиев" по проекта на "А.Д.А".

© Капитал, А.Д.А.

Визуализация на улица "Граф Игнатиев" по проекта на "А.Д.А".Денонощен купон с кафета, цигари и алкохол вместо книги!"


Такава представа за бъдещето на ул. "Граф Игнатиев" в София сподели гражданин по време на вчерашното обществено обсъждане за бъдещия облик на улицата. През лятото ще започне цялостен ремонт на "Граф Игнатиев", който предвижда подмяна на ВиК инсталацията, трамвайните линии и превръщането на улицата в пешеходна зона.


Много от живеещите там обаче смятат, че пешеходната зона "ще улесни още повече онези, които не се прибират по цяла вечер", което ще им попречи да спят на отворени прозорци.
Тази среща е само за ваша информация. Проектът вече не може да бъде променян, каза архитект Иво Пантелеев, чието проектантско студио "А.Д.А" изработва проекта за "преобразяването на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите му площади".


Представянето на проекта на "А.Д.А" се състоя в Американския център на Столичната библиотека.


Тука ще се издушим от интерес, въпроси и липса на информация


каза един от присъстващите, докато си проправяше път, за да отвори прозореца. "Като е само за наша информация, защо го правите изобщо", каза възмутено друг гражданин.


Проектът обхваща ул. "Граф Игнатиев" в частта от ул. "Алабин" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", площадите "Гарибалди", "Славейков" и градината край църквата "Св. Седмочисленици".


По думите на Иво Пантелеев проектът включва "подмяна на настилките и негодните дървета и фасади на сградите в сивата, безцветова гама".


Промяната на цвета на фасадите беше един от сериозните поводи много от присъстващите да повишат тон и да изкажат недоволството си. "Те ще са само за насоки, за тогава, когато всеки от вас реши да променя фасадата си", се чу гласът на Пантелеев.


"Е, тогава можеха по-шарени да ги направят тези картинки", каза някой за визуализациите на проекта, които бяха прожектирани.


За честта да спечелиш проект


В края на 2013 г. бившият главен архитект на София Петър Диков възложи обществена поръчка за изграждане, възстановяване и обновяване на публичните пространства в центъра на града на архитектурно студио "А.Д.А". Общата сума по двата договора е 500 хил. лв. без ДДС. Управители на "А.Д.А." ООД са Иво Пантелеев, Румен Първанов и Кристиана Николова.


Това е един от най-хубавите дни за българската архитектура


Големи архитекти се бориха в този конкурс и честта се падна на Иво Пантелеев", каза архитект Станислав Константинов, който е автор на проекта за площад "Славейков" от 90-те години, когато е създаден пазарът за книги. Той добави: "Ние трябва да го аплодираме, защото това е едно огромно постижение", а през 2015 г. Константинов обяви, че ще заведе дело срещу екипа на Иво Панталеев. Тогава той твърдеше, че "А.Д.А." са използвали негови мотиви в предложението си за новия план за обновяване на публичните пространства.


Някои обаче биха казали, че постижението на Иво Пантелеев и студио "А.Д.А" не е чак толкова голямо. Причината е, че един от съдружниците в студиото – Румен Първанов е съдружник с Петър Диков в дружеството "Асулиум Констръкшън".


Пазарите от днес за утре


Проекът на "А.Д.А." за "Граф Игнатиев" предвижда преместването на пазара за зеленчуци от тротоара до градината на на отсрещния и предвиждане да работи само в събота.


"Това местене, извинете, е сякаш да си го преместите от единия крачол в другия", каза недоволен жител на района, излизайки от залата на Столичната библиотека.


Пазарът за книги на площад "Славейков" също ще бъде само в определени дни. Чуха се няколко провиквания "Защо? Как така?" Друг пък изказа предупреждение: "В книжарниците няма да получите такива компетентни мнения за книгите, както на пазара!"


"В кои дни ще се провежда пазарът за книги, зависи изцяло от Столичния общинския съвет. Това не е нито от моята компетенция, нито на архитект Панталеев", каза главният архитект на София Здравко Здравков.


Изказването му стана повод за една от редките усмивки и израз на облекчение, които се появяваха по лицето на Панталеев по време на общественото обсъждане.


По думите на Здравков "тези черги и кашони от банани трябва да бъдат премахнати" от площад "Славейков". В отговор се чуха яростни възгласи в защита на кашоните от банани:


"Кашоните са традиция", каза някой. "Те не са виновни, че няма друго", беше друго изразено възражение.


Ако може без трамваи


Трамвайната линия ще остане както е в момента. Самите линии ще бъдат уплътнени със специален материал, който да намали шума. От изказванията на присъстващите обаче се разбра, че живеещите на "Граф Игнатиев" всъщност не искат по улицата да минават трамваи.


"Аз живея на "Граф Игнатиев" от 30 години и ще ви кажа, че тази улица не е пригодена за трамваи", каза възрастен мъж, като предложи релсовият транспорт да бъде отклонен през "други комплекси в центъра, откъдето пътуващите ще могат да се любуват на повече забележителности". Някои го аплодираха.


Друг побърза да попита, преди темата отново да се промени: "Ама наистина, защо не ги махнете?". Отговор не получи.


След дъжд - в мазето


Проектът за "Граф Игнатиев" не предвижда тротоари. Това беше пореден повод за възмущение сред присъстващите. Според тях "при първия по-обилен дъжд ще нагазим до глезените вода, която ще се стича и в мазетата".


"Когато завали такъв дъжд, ще дойда да газим заедно, но надявам се по една добре отводнявана площ", отговори Иво Пантелеев.


Завареното положение


"Когато заех поста, заварих този проект завършен и с издадено разрешение за строеж", каза главният архитект на София Здравко Здравков. Това, което е успял да направи, е да възложи да бъде направена 3D визуализация, с помощта на която проектът е бил разгледан в детайли.


"В момента моята работа е да намеря временно място на книжния пазар", каза той. По думите му са били обсъждани варианти пазарът да бъде преместен до Народния театър "Иван Вазов", но идеята срещнала яростна съпротива.


"Обсъждахме и варианта да бъдат преместени на паметника на съветската армия, но...", преди обаче да успее да завърши изречението, нечий глас го прекъсна: "По-добре първо го махнете!"


След това архитект Здравков подхвана темата за подмяната на водопреносната и канализационната мрежа, защото "колегата от "Софийска вода" си тръгна". Той успя да обясни, че ВиК мрежата е твърде стара, положена през 1911 г. и е необходима подмяна, като освен по "Граф Игнатиев" се налага да бъде подновена и тази по улица "Иван Шишман" и "Иван Вазов"."Чудесна пешеходна зона! Деца, трамваи и наводнения", успя да обобщи цялостната концепция на студио "А.Д.А." друг жител на района.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Денонощен купон с кафета, цигари и алкохол вместо книги!"

  Е кво? Незаконно ли е, неморално ли е или какво?

  Долу евроатлантическите ценности!
 2. 2 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  " били обсъждани варианти пазарът да бъде преместен до Народния театър "Иван Вазов", но идеята срещнала яростна съпротива."

  Артистите били против.
  Било пълна бездуховност -книги край театъра! Аамаха! Как може!

  Долу евроатлантическите ценности!
 3. 3 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Това на мегдана на някое Кюстендилско село по-цивилизовано ще се обсъждат и взимат решения ...

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Закривай пазара за книги! Книгите не са зарзават, че да бъдат продавани в дъжд и сняг, покрити с найлон. Откриха се толкова много книжарници, нека там се продават книги.
  А относно ремонта, одобрявам. Крайно време беше да се ремонтират скапаните тротоари и разбитите бетонни плочи на релсите. Дано са предвидили и велоалея.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Stoytcho Vlaykov
  Stoytcho Vlaykov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От цитатите на "аристократични" граждани в Дневник човек може само да поиска да гласува за ГЕРБ...

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Трамваят по Графа е излишен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Borko
  Borko
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Обособяването на улицата като пешеходна, липсата на тротоари и премахването на сергиите за книги и зеленчуци са правилните решения. Но е необходимо да се подобри контрола по отношение на автомобилното движения – едни от най- честите нарушители на забраната за движение са колите на МВР.
  На пешеходна улица, контрола трябва да е от полицай без автомобил.

 8. 8 Профил на Borko
  Borko
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Трамваят е необходим и не бива да се премахва.

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Един харесвал така, друг пък - що така

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Всяка промяна се посреща с недоволство. Но има и неща, които не са ми ясни. Трамвай без тротоар е едно от тях. А колкото до сергиите, най-добре изобщо да изчезнат. Само този, който не е влизал в книжарница може да твърди, че продавачите по сергиите са по компетентни.

 11. 11 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  От както се помня гледам красивите модерни улици и площади в София само на компютърни графики и картинки.
  Междувременно горката ни столица изглежда като чечня след бомбандировки.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 12. 12 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ужас.. не мога да повярвам, че хората са против пешеходна зона и премахване на грозотията.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Много от живущите там обаче смятат, че пешеходната зона "ще улесни още повече онези, които не се прибират по цяла вечер", което ще им попречи да спят на "отворени прозорци".
  ------------------------

  Да обобщим: живущите на "Графа" не искат трамваи и пешеходци под прозорците си, но нямат против автомобилния трафик?!

  Иначе проектът има слаби моменти, например пазарът трябва да се махне по принцип, а не само в събота. Пазарът може да се състои само в събота, ама сергиите си стоят по цяла седмица.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Редно е да има тротоари, а книжния пазар не бива да се мести или да не е всеки ден.Малко хора все още четат, а много хора пият и трябва да има места и за едните и за другите.
  Иначе Диков сигурно е взел някой лев, за да спечели този глуповат проект.

 15. 15 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Не искам да махат сергиите с плодове и зеленчуци, а да махнат сергиите с гащи на Графа. Защо трябва да има сергии с гащи в центъра на София? Нали затова има Илиенци.

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  За какво ви е тротоар? Ако канализацията е направена както трябва, не би трябвало да усетите дискомфорт. Още повече ако са се сетили да направят отока към средата на улицата, като каладра.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Не може ли да сменим името на улицата да не е на този българомразец?!

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ПРЕУСТРОЙСТВОТО на улицата трябва да започне от името и, понесла названието на един явен българомразец и раетел на руските имперски интереси на тази територия.

 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#18] от "convince":

  Да я кръстим "Султан Баязид"?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yadada":
  До коментар [#18] от "convince":

  Не знаех, че граф Игнатиев е явен българомразец. В такъв случай със сигурност улицата трябва и ще бъде преименувана с името на виден българин или човек, който е обичал и обича народа ни.

  Иначе, добре се посмях на статията и на коментарите. Голяма сме карикатура. Другите народи като ни гледат какви сме едни такива все неуредени, сигурно им е много забавно. На нас пък ни харесва и винаги се стремим към най-добрата си версия.

 21. 21 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Пешеходна зона е ОК. Но денонощен купон? Или живеещите там няма да имат право на почивка денонощно?
  А като завие зимната фъртуна през равното софийско поле, какво ще ядат продавачите на развлечения на открито?
  Ще направят улицата ледена пързалка?
  Не е ли възможно да се съвместят кафенета, книги и аристични прояви в рамките на някакво разумно ограничено време?
  Мисля, че може, стига интелигентно да се подходи към решаването на подобна задача.
  Стига да има кой. Но не съм сигурна, че при наличието на интелектуален капацитет у властимащите има хора, способни на подобен подвиг.

 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Както е тръгнало, след като премахнат книгите, тротоарите, трамваите и негодните дървета, ще трябва да премахнат и софиянците, които милеят за София и да останат само провинциалните парвенюта и младите купонджии. А, разбира се, и архитектите.

 23. 23 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  А може някой трябва да погледне как го правят нп. в Париж на брега на Сена или по други места.

  Няма смисъл да измисляме колелото.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 24. 24 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#13:"majorman"]Да обобщим: живущите на "Графа" не искат трамваи и пешеходци под прозорците си, но нямат против автомобилния трафик?! [/quote]

  На запад като кажеш пешеходна зона че и с трамвай цената на недвижимостта автоматично се качва поне двойно. А в постсъветското пространство хората веднага се сещат как няма да могат да паркират каруцата пред входната врата.

 25. 25 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  БИТАКА да изчезва завинаги и Графа да стане готина пешеходна зона!!!!

  Ти за мен си Мики Маус!
 26. 26 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Угодия за простия няма!
  Иначе Графа е пълна мизерия и дано да се осъществи ремонта за да изглежда като нормална европейска улица. Гледах проекта и на мен ми харесва включително, че значително ще ограничат и като площ и като време тези мизерни пазарчета.

 27. 27 Профил на Usted
  Usted
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Интересно, от Театъра ли са възразили, или от кафе-терасата, на чието място трябваше да застане? - - -

 28. 28 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  може да го направят "алея на наркодилърите" - т.е. официално

  Евроатлантида
 29. 29 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Повечето от нас са пътували/живяли навън. Кажете, ама честно: виждали ли сте грозен център като този в София?

  Проблемите са комплексни:
  1. Строен е в бедни, военни години без дългосрочен план за развитие
  2. Собствениците му масово са бедни, възрастни хора, които не инвестират в сградите
  3. Общината не изисква поддръжка на фасадите и външния вид
  4. Основен ремонт на настилките и площите не е правен от комунизма

  разбирам социалния фактор, но София има нужда от пъстра и модерна централна площ за живот и забавления, а не от още един сив квартал за сиви хора

  Евроатлантида
 30. 30 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Хората са прави да се притесняват. Като се премахне тротоара и вехтошарските сергии, ще се настанят маси със столове и денонщно селяци ще мякат по улиците. В бантустана реновирането и ремонта не води до по-добро, а до по-лошо...Пресен пример е реновиранат улица витоша- селяк до селяка нагъчкани в безкрайни боклучарници за пиене и пушене. Това да видиш хубава улица, ремонтирана и чиста, с пейки за сядане, градини и цветя е невъзможно постижение в бантустанска софия...Друг бардак ще изикне на мястото на този...А защо да се хвърлят толкова пари за ужким сериозния ремонт, когато улиците и тророарие наоколо са като бомбардирани, тротоарите изкъртени, с различни нива, дупки, наклони невъзможно да сеходи. Мърлявщина , срещу милиони...

 31. 31 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 510 Неутрално

  наистина не разбирам цялата врява. книги се продават вече в много модерни книжарници и лично аз предпочитам да си купувам от тях. правя го редовно. на пазара на славейков не съм ходил отдавна. животът се модернизира и променя. абсолютно нормално

 32. 32 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Най-добре е ремонтът да започне с преименуването на тази улица.
  Безкрайно нагло и лицемерно е тя да е наречена на истинския убиец на Левски – руския граф Игнатиев!

 33. 33 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 495 Любопитно

  До коментар [#12] от "FvH":

  А дали за грозотията не е виновна самата Столична община, чието дружество събира наема на сергиите и не влага нито лев, за да ги поддържа? Много ми мерише на желание за възлагане на скъпа обществена поръчка с големи комисионни, като единствения резултат ще е закриването на книжния пазар. Какво пречи сергиите да са красиви, на продавачите да се наложи контрол за външния им облик? Ще Ви кажа какво - подкупите, които пазари Теменуга - дружеството дето стопанисва пазара, събира от хората там. Официално една маса струва да речем 100 лева, а разликата до реалната цена от 1000 се бута на съответното шефче, което пък е партиен кадър. Така на книжарите не им остават свободни пари, а взелите подкупите нямат сурат да им искат да спазват външен вид на сергиите.
  От сега мога да прогнозирам какво ще натворят.

 34. 34 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ако ремонтът е със същото качество, като този на Витошка, по-добре да не го започват. Пазарите в Италия се организират веднъж седмично, там няма такива постоянни сергии, има магазини и книжарници.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ужас! за една улица неможем да се сговорим, камо ли пък за п-големи неща. Срамно е колко нихилистично е отношението на присъствалите на дискусията

  Който първи прекрачи границата, губи.
 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Очевидно мясттото има нужда от промяна и обновление, но се опасявам, че след като бъде извършено, няма да има нищо общо с атмосферата "Графа", която прави мястото обичано от софиянци.
  Пък и като знаем, какво се получава след подобни ремонти - недомислици, некачествено изпълнение, недовършености, някак не мога да бъда оптимист.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на chehov40
  chehov40
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Представям си каква говорилня е била срещата, има хора дето само чакат трибуна да им се даде за да остроумничат безплатно!

 38. 38 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  [quote#32:"asdas200"]
  Най-добре е ремонтът да започне с преименуването на тази улица. [/quote]

  Осман Паша примерно?

  Евроатлантида
 39. 39 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "осман Паша е еднакво неприемливо и противобългарско колкото граф Игнатиев !

 40. 40 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#39] от "the_axel":

  Мъничкият проблем е че тогава такава държава България не е съществувала, нямало е и да съществува. А ние можем дълго да си дискутираме какво щеше да бъде ако Левски беше с маратонки, Ботев с Каска, а 5 американски флот в Босфора...

  Евроатлантида
 41. 41 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Едно предварително уточнение: Дневник ми е почти единстената медия, която чета редовно с надеждата за обективна информация. Но настоящата публикация е далеч от това. Авторът явно има някакво неприязнено отношение към проекта или към авторите му или към общината, но като се почне от заглавието и се мине по всичко написано след това, говори за предубеденост и малка жълта притурка като е извлекъл изрази от не дотам културни изказвания от някои присъстващи.
  Аз като живеещ на ул. Граф Игнатиев и прекарал живота си в този район съм силно заинтересован тази стара и популярна улица да добие по-свеж, европейски вид за сметка на това, което е в момента. Да не го описвам. Който минава по нея го вижда. Някои факти: проведох експресно наблюдение и анализ, от който се установи, че при всеки един пункт (или напречен профил) по цялата дължина на улицата (тя започва от ул Алабин и завършва при бул. Е. и Хр. Георгиеви) преминава средно на 1 минута и 17 секунди по един трамвай ( в периода 7:00 - 13:00) и на 1 минута и 23 секунди ( в периода 13:00-20:00). Състоянието и поддържането на релсовия път и трамваите създава вибрации на сградите еквивалентни на земетръс с магнитут до 3 степен! И това всяка минута! Как е в Токио! Така че този проект е повече от необходим!Въпросът е да се изпълни правилно и качествено, а не както е нормалната практика у нас. За самата среща (преставена изопачено в статията). Арх. Пантелеев, когото виждам за първи път, и колегите му, професионално обясниха и показаха заданието и решенията то архитектурно и инженерно естество, за което ги поздравявам. Дискусията започна както може да се очаква по нашенски: нахвърлиха се на проектантите с личните си интереси с малко положителни изказвания за същността на проекта. Едни за запазване на пазарите (книгопродавачите бяха там!), други,че пешеходната улица му пречела да паркира пред дома му, че щели да се навъдят проститутки, наркомани и клошари (сякаш сега ги няма), че щели да газят вода до глезените и други бисери. И всичко казано с типичния "високо културен" тон на нашите дискусии. Не говоря за постоянните "говорители" на такива срещи за градоустройството на София като един известен архитект.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Проблемът с трамваите и пешеходната зона ще се реши бързо и ефективно. Рано или късно, а то е по-скоро рано, трамвай ще блъсне и убие я глух пенсионер, я малко дете, бягащо по улицата.Тогава ще се надигне огромен вой, веднага скандалът ще стигне до архитекта Патнелеев и до главния архитект. За да не пострада, кметицата ще нареди незабавни действия по въпроса. И тогава вече трамваите ще бъдат заградени с мобилни ли постоянни прегради. Но, по стара българска традиция, първо трябва човек да умре, за да се направи нещо. Също както тунела Ечемишка - години наред го бавиха, бавиха, за да умре една жена и изведнъж да се сепнат да го пипнат и да бързат с ремонта.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#19] от "БМЗ":

  То е равносилно.
  И двамата силно се надяват българи и България да изчезнат, да няма такива и тяхна държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK