Георги Костов е подал сигнали в прокуратурата срещу Герджиков и Узунов за оказван му натиск

Георги Костов

© Юлия Лазарова

Георги Костов



Отстраненият вчера главен секретар на МВР Георги Костов обвини служебния премиер Огнян Герджиков и министъра на вътрешните работи Пламен Узунов в указване на натиск, за да напусне. Пред "Нова телевизия" той заяви, че Пламен Узунов го е заплашил, че ще бъде дискредитиран, ако не подаде оставка, за което Костов е подал сигнал в прокуратурата.


Бившият главен секретар на МВР разказа как са протекли по часове разговорите, които е водил с Узунов и Герджиков. По думите му първоначално оставката му била поискана миналата сряда от служебния министър на вътрешните работи.


"След като чу отказа, министърът ми заяви в прав текст, че ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитира", заяви Костов. По думите му самият Узунов му е заявил, че това ще се случи чрез подаване на сигнали срещу него от настоящи и бивши служители на МВР за оказване на натиск.




"До момента на подаването на моя сигнал в прокуратурата срещу мен в МВР не е получаван сигнал от настоящи или бивши служители", заяви Костов. Вчера министърът на вътрешните работи мотивира искането за отстраняване на Костов с това, че има информация, че той е оказвал натиск върху служители на МВР. "Интересно е тука кои са тези хора, които са подали сигнали", заяви днес бившият главен секретар и добави: "Двама от тези служители в момента са подчинени на министъра на вътрешните работи, нещо повече - единият е зам-министъра Катинов (Венцислав Катинов - бел.ред.), за останалите трима проверете в публичното пространство, има достатъчно информация, че им предстои кариера в държавната администрация."


Георги Костов разказа и за последвал разговор, иницииран от премиера Герджиков, който му заявил, че "нямаме политическо доверие във вас" и "очакваме оставката ви до 14 часа". Той отказал и скоро след разговора сезирал отново прокуратурата. "Какво политическо доверие при условие, че служебното правителство трябва да е ангажирано единствено и само с провеждането на честни избори", попита Костов. Добави, че е останал "учуден и омерзен".


"Най-смешното беше, че министърът през медии заяви, че има доверие в мен и ще продължим да работим заедно", заяви Костов. Информация за смяната на главния секретар на силовото министерство се появи преди седмица, като по информация на "Дневник" Пламен Узунов е поискал той сам да напусне поста. Официално тогава двамата отрекоха да е имало такъв разговор.


Сега Костов нарече обвинението срещу него скалъпено, тъй като ако човек стане жертва на натиск би следвало да подаде веднага сигнал, а не да чака. Попита защо твърденията за натиск се приемат за чиста монета, а той дори не бил извикан да даде обяснения по тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK