Липсва съдебен контрол и достъп до образование в кризисните центрове за деца, посочва доклад

Липсва съдебен контрол и достъп до образование в кризисните центрове за деца, посочва доклад

© Цветелина Николаева, КапиталМалолетният Н. (на 13 г.) повтаря пети клас през учебната 2015/2016 г. Извършва два суицидни опита през април 2016 г. След консултация с психиатър на момчето е поставена диагноза "разстройство в поведението". Назначена му е медикаментозна терапия.


Данните сочат, че Н. не е бил жертва на насилие или трафик, а е с установена от специалист диагноза, която е решаващата причина за състоянията на криза, в които изпада. Настаняването в кризисния център е било изненада и за майката, и за детето, по данни на екипа на кризисния център, приел Н. Майката е настоявала момчето да бъде хоспитализирано в лечебно заведение, а не в социална услуга от резидентен тип.


Детето заяви пред изследователя на БХК, че не желае да живее в кризисния център. В документацията на кризисния център не бе намерен документ, който да потвърждава желанието на детето и майка му за настаняване в услугата.
"Случаят е пример за нарушение на основанието за настаняване в кризисен център за деца, жертва на насилие", се казва в третия тематичен доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за правата на децата в кризисните центрове в България. На 18 май 2016 г. настаняването в резидентната услуга е обжалвано пред съдебна инстанция от майката на момчето. След намеса и на омбудсмана детето е изведено от кризисния център. Това е само една от историите, събрани от изследователите, според които


липсва бърз съдебен контрол върху настаняването на деца в кризисни центрове


Според изследването българското законодателство изисква разглеждане и произнасяне от съда в едномесечен срок, което според международните стандарти е твърде дълго, но според данните дори и този срок не се спазва от институциите.


Изследването на БХК откроява 79 проблемни случая (27%) в съдебното настаняване. Реално съдебната санкция се оповестява 2-3 месеца след административното настаняване на дете в кризисен център. Все още има случаи, макар и единични, на непредоставени съдебни решения, се посочва в доклада.


В него се препоръчва изменение на законодателството, така че съдебното решение да се предоставя в срок от една седмица от датата на настаняване в кризисен център. "Бързият съдебен контрол е важен за предотвратяване на произволни настанявания за дълги периоди", посочват от БХК.


Максималният престой в кризисен център е шест месеца, който в доклада се определя като прекалено дълъг и деформиращ ролята на една услуга за специализирана интервенция – превръща кризисните центрове за специализирана подкрепа на деца в рискова ситуация в приюти. Оптималният период на въздействие и преодоляване на кризисна ситуация според специалистите е не повече от шест седмици. От общо 289 деца, преминали в периода 2015/2016 г. през кризисен център, само в 29 от случаите (един от десет) децата са останали в кризисния център за срок от един месец.


Според ръководителите на посетените кризисни центрове твърде голям акцент се поставя върху резидентния характер на услугата, а не върху специализираната и индивидуалната подкрепа (психологическа, юридическа, социална). Една от основните препоръки на доклада е за по-прецизно нормативно дефиниране на профила на услугата и акцент върху работата за подпомагане на жертвите на тежки форми на насилие, а не върху подслона.


Всяко шесто дете няма достъп до образование


Въпреки че образованието е от ключово значение за законността на пребиваването на деца в кризисните центрове, 17% от всички настанени в 15 от кризисните центрове в България през 2015/2016 г. са останали без достъп до него, се посочва в доклада.


Според БХК преобладаващият дял от децата са с много слаба грамотност, която не отговаря на завършеното образователно ниво – деца в седми и девети клас четат трудно, не могат да пишат, нямат основни знания и елементарни умения.


Министерство на образованието трябва да поеме отговорност и да гарантира индивидуална и самостоятелна форма на обучение за трайно отпаднали от образователната система деца в риск, системен контрол над образователните услуги в кризисните центрове, драстично скъсяване на срока за отписване/записване в ново училище на децата, жертви на насилие и отпадане на нормативното ограничение за деца в кризисна ситуация, според което 30 дни преди края на учебната година е невъзможно прехвърляне в ново училище.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ааааа, щом БХК е намесен, не мяврам и на 1% от написаното

 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  БХК пак пише за циганетата... Е то от всяко дърво свирка не става, образованието отдавна не е безлпатно че циганетата да имат достъп до него безплатно. Не случайно в днешно време да отгледаш две деца си е истинско предизвикателство, и хората предпочитат да имат едно!!!

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Съдебният контрол изобщо липсва по цялата територия на България.

 4. 4 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Кашата се създава от определени лица и фондации, основно психолози, които обучават социални работници. Като се похвали някой, че е обучител на социални работници, на какво да ги обучава?
  Ами как да настаняват, и как да се обръщат към психолозите, които по едни 6-12 месечни програми теглят от други фондации, които на свой ред отнякъде теглят и т.н.

  А образованието по принцип не е важно за властта за всички деца, не само за тези. Вижте колко обича да прави доклади РИО за насилието в училище, т.е. да прави списъци с евентуални кандидати за центровете, от които на когото му трябва да си избере....Чрез тези списъци информацията незаконно стига до фондациите (работещи с БХК) и т.н.

  Няма случай на осигурен допълнителен курс по математика или английски за деца, настанени някъде. Но винаги за психолог!

 5. 5 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Когато РИО излезе с доклада .... случая на насилие в училище, всъщност се публикува броя на кандидатите за центровете и естествено тайно имената им на когото трябва.

  БХК няма нито една изява за пълзящата приватизация на образованието и провалите му, които са нарушаване на правата на хиляди деца..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK