Петиция за поставяне на мемориален знак в памет на Пламен Горанов е внесена в общинския съвет на Варна

Пламен ГорановСнимката е публикувана с публичен достъп във Фейсбук.

Пламен ГорановСнимката е публикувана с публичен достъп във Фейсбук.Подписка, с искане за поставяне на мемориален знак на мястото, където на 20 февруари 2013г. се самозапали Пламен Горанов, е била внесена в деловодството на варненския общински съвет. Това съобщиха членове на групата, инициирала онлайн подписката.


Петицията трябва да бъде разгледана най-напред от постоянната комисия "Култура и духовно развитие", а за да стане ясно дали искането ще бъде прието или отхвърлено, то трябва да бъде подложено на гласуване по време на една от следващите сесии на общинския съвет.


На 20 февруари 2013 г. Пламен Горанов постави ултиматум за оставка на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов и целия Общински съвет до 17 ч. същия ден. След неумел опит на полицията да осуети протеста му, Пламен пламна.
Трагедията се случи в разгара на масови протести срещу високата цена на електроенергията в цялата страна. Във Варна те бързо прераснаха в бунт срещу разрушителния монопол, наложен и върху управлението на града. Той беше установен и бранен от Кирил Йорданов и подкрепящото го мнозинство общински съветници в продължение на близо 14 години. В резултат на това Варна влезе в тежка икономическа, културна и демографска криза, която продължава и до днес.


На 3 март 2013 г. Пламен Горанов почина във варненската Военноморска болница, а три дни по-късно Йорданов подаде оставка.


С последвалите частични избори за кмет на Варна ГЕРБ затвърди позициите си в Общинския съвет на града, а след редовните – през 2015 г. той се самовъзпроизведе в същия безпринципен състав, в който съществува и до днес.


В дните след трагедията гражданите на Варна струпаха пред входа на кметството грамада от камъни като знак на съпричастност с Пламен Горанов, но и на недоволството от начина, по който се упражнява местната и централна власт.


Грамадата оцеля до нощта на 29 януари м.г., когато тайно беше премахната под претекст, че пречи за извършването на уличен ремонт.


Въпреки многобройните опити да бъде иницииран дебат за поставянето на мемориален знак на мястото, където се самозапали Пламен Горанов, до този момент, както местната администрация, така и общинският съвет във Варна, отказват да поемат каквато и да е инициатива за това.


Петицията, внесена в комисията "Култура и духовно развитие", може да бъде подкрепена – тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK