Петиция за поставяне на мемориален знак в памет на Пламен Горанов е внесена в общинския съвет на Варна

Пламен ГорановСнимката е публикувана с публичен достъп във Фейсбук.

Пламен ГорановСнимката е публикувана с публичен достъп във Фейсбук.Подписка, с искане за поставяне на мемориален знак на мястото, където на 20 февруари 2013г. се самозапали Пламен Горанов, е била внесена в деловодството на варненския общински съвет. Това съобщиха членове на групата, инициирала онлайн подписката.


Петицията трябва да бъде разгледана най-напред от постоянната комисия "Култура и духовно развитие", а за да стане ясно дали искането ще бъде прието или отхвърлено, то трябва да бъде подложено на гласуване по време на една от следващите сесии на общинския съвет.


На 20 февруари 2013 г. Пламен Горанов постави ултиматум за оставка на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов и целия Общински съвет до 17 ч. същия ден. След неумел опит на полицията да осуети протеста му, Пламен пламна.
Трагедията се случи в разгара на масови протести срещу високата цена на електроенергията в цялата страна. Във Варна те бързо прераснаха в бунт срещу разрушителния монопол, наложен и върху управлението на града. Той беше установен и бранен от Кирил Йорданов и подкрепящото го мнозинство общински съветници в продължение на близо 14 години. В резултат на това Варна влезе в тежка икономическа, културна и демографска криза, която продължава и до днес.


На 3 март 2013 г. Пламен Горанов почина във варненската Военноморска болница, а три дни по-късно Йорданов подаде оставка.


С последвалите частични избори за кмет на Варна ГЕРБ затвърди позициите си в Общинския съвет на града, а след редовните – през 2015 г. той се самовъзпроизведе в същия безпринципен състав, в който съществува и до днес.


В дните след трагедията гражданите на Варна струпаха пред входа на кметството грамада от камъни като знак на съпричастност с Пламен Горанов, но и на недоволството от начина, по който се упражнява местната и централна власт.


Грамадата оцеля до нощта на 29 януари м.г., когато тайно беше премахната под претекст, че пречи за извършването на уличен ремонт.


Въпреки многобройните опити да бъде иницииран дебат за поставянето на мемориален знак на мястото, където се самозапали Пламен Горанов, до този момент, както местната администрация, така и общинският съвет във Варна, отказват да поемат каквато и да е инициатива за това.


Петицията, внесена в комисията "Култура и духовно развитие", може да бъде подкрепена – тук.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поставянето на камъните беше фарс. А сега се минава на нов етап - карикатура. Не е Ян Палах. А и стана ли ясно действително ли умишлено се е запалил или е станал просто един нелеп инцидент ?

  God bless Russia!
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Защо да има мемориален знак?
  Самоубийството не трябва да се поощрява.
  Хайде по-сериозно.

 3. 3 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 440 Гневно

  Е как точно преди изборите се сетиха да внесат петицията? Срам е да използваш умствено неурвновесни хора за политически дивиденти, но както знаем "Столетницата" срама няма ....

 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 537 Неутрално
 5. 5 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 531 Гневно

  Замириса на избори и се почна пак с популистките неща на чужд гръб, но този път на гърба на един мъртъв човек. Интересно, ако не беше такава обстановката дали щяха да се сетят за петицийките си.

  А моето мнение относно този мемориален паметник е много отрицателно, защото не трябва да се издига на пиадестал един психическолабилен човек.

 6. 6 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Близо до червения площад от страната на Орбита пред един магазин има паметна плоча на починало момиче. Не знам как е легализирана, но си е там и редовно има свежи цветя.
  В този контекст какъв проблем има да има паметна плоча за Пламен?
  Нещо такова например:
  http://wp12160450.server-he.de/fuehrungen/fuehrungen1/reich/r23.jpg

 7. 7 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Не би имал смисъл подобен мемориал. Не мисля, че това момче се самозапали, много детайли бяха потулени, датата не е случайна, стига вече. Нещата не се нормализират по този начин, трябват реални действия от всички. Действия в посока - търсене на отговорност, отчетност и прозрачност. Една масова обща политическа стачка в областта би стреснала самозабравилите се съветници. Една седмица неподчинение и седящи стачки (с конкретни искания) биха леко отрезвили част от "елита"...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 8. 8 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Стига ровихте на момчето костите. Направи грешка и плати с живота си за това. Какво от фактите ще промени една паметна плоча или нейното отхвърляне?

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  Съвременният гереберизъм, трябва да се помни.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8359 Любопитно

  Няма лошо да се сложи плоча - въпросът е ОС-Варна ще гласува ли да пише на нея - ''Самозапали се заради ОС - Варна'' !!!!???

  [email protected]
 11. 11 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 268 Неутрално

  [quote#6:"linard"]В този контекст какъв проблем има да има паметна плоча за Пламен?[/quote]

  Защото, ако се прави паметник на всеки със суицидни мисли България ще заприлича на Дисниленд. А едно е момче, друго е мъж, емоционалният фактор е различен.
  Не става ясно кой е направил подписката, но който и да е постъпката е много низка за това, за което се ползва, а именно политическа пропаганда.

 12. 12 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Паметник на човека, довел Орешарски на власт? Не, благодаря!

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Оставете момчето да почива в мир. Всеки опит за героизиране на самозапалванията води до нова вълна от такива.
  И психиатрите го казаха, обаче идват избори и трябва да се отново да се нагнетява напрежение.

 14. 14 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#5] от "black_recluse":

  [quote#5:"black_recluse"]А моето мнение относно този мемориален паметник е много отрицателно, защото не трябва да се издига на пиадестал един психическолабилен човек. [/quote]
  Не става дума за Тръмп в стаията.
  Пламен Горанов не е бил лабилен, нито физически, нито психически, но всеки вярва на онова, за което му стига интелекта или повече му отърва.
  А за теб явно само "психически лабилни" протестират срещу недъзите на разядената ни от корупция система.

 15. 15 Профил на Атанас Джонев
  Атанас Джонев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поводът Пламен да направи това самоубиство беше да предизвика оставката на тогавашния кмет на Варна и целия Общински съвет до 17 ч на същия ден. Това беше един плах опит да се промени статуквото на местна почва и само от един човек, а не както е например в развитите Европейски страни и не само /пример Румъния и Гърция/. Нямаме зряло политическо мислене на ниво гражданско общество. Българската политическа класа се е специализирала да сведе до миниум борбата за физическото оцеляване на българина-да му е все едно кой ще управлява и колко.

 16. 16 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#11] от "XtReMe":

  Ти пък откъде му знаеш мислите?

 17. 17 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#6:"linard"]Близо до червения площад от страната на Орбита пред един магазин има паметна плоча на починало момиче. Не знам как е легализирана, но си е там и редовно има свежи цветя. [/quote]

  Ако не греша, тази плоча е в памет на Гергана, върху която падна част от козирката на блока и я уби. Това каква връзка има със статията?

 18. 18 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Категорично не! Ако човек загине самоубийствено на война, докато спасява друг - бива, но да се славослави чист самоубиец (дори случаен) - не! Онази година сума ти народ се самозапалиха, следвайки "модата".

 19. 19 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "linard":

  Проблема е никакъв, по пътищата има хиляди плочи на мотористи, 90% не са били коректни участници в движението, турете му и на тоя плоча.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Бог да прости човека !
  Помня, че на "спонтанните" митинги за оставката на Йорданов се събраха 60 000 варненци, а на изборите за нов кмет гласуваха 30 000.
  Позор за тези, които използват драмата за низките си цели !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "linard":

  Защо аз не правя такива неща?! И аз не мога ли да бръмчасам в даден момент?! Айде стига бе!!!

 22. 22 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Варна е туристически град , все пак....и много туристи се чудеха на купчината камъни , в центъра на града, под прозорците на кмета !!!! По -късно си прибавиха и разни боклуци и гледката от неприятна, стана нетърпима .... И още се чудя от какво се страхуваше днешния кмет, че търпеше тази грамада повече от година , ако не се лъжа. И за капак бяха разпънати 2 палатки и някакви лентяи стояха там по цял ден и нощ и пушеха , казали, че стачкуват !!!! Най-накрая и те се изметоха ... Доста неща загрозяват Варна няма смисъл да добавяме допълнително....

 23. 23 Профил на Карамазова
  Карамазова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ужас! Това не трябва да се допуска в града ни. Стига толкова безумия и угаждане на платените откачалки. В крайна сметка става въпрос за трагедия. Имайте малко срам. А и начинът, по който си отиде този човек не е геройство и не бива да се дава за пример.

 24. 24 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не се спряха. Всяка пролет като наближат изборите един и същи цирк. Превърнаха един трагичен и нелеп инцидент в спектакъл. И за какво? За малко трафик по сайтовете и пет минутки слава за мнимите му другари, които приживе дори името му не знаеха.

 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#22] от "florencia":

  Варна си е грозна заради герберски окачалки. Но къде ли има други гербери ?

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Нужно ли е на всеки самоубиец да се слага мемориален знак?

 27. 27 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#26] от "shileto":


  [quote#26:"shileto"]Нужно ли е на всеки самоубиец да се слага мемориален знак?[/quote]
  Зададе ли се комунисти да дойдат на власт лудите започват да посягат на живота си!

 28. 28 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#9] от "dejmos":


  [quote#9:"dejmos"]Съвременният гереберизъм, трябва да се помни.[/quote]
  Съвременият идиотизъм също,кандидатствай за мемориална плоча!

 29. 29 Профил на libration
  libration
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всички които казват че паметника само ще прослави самоубийството дали смятат че паметниците на Ботев или Левски прославят куршумите и обесването? Как човек си дава живота за кауза въобще не ми пука, важното е каузата която защитава и Пламен е смятал че тя е по-важна от живота му. Не мисля че Пламен беше прав да се самоубива но ето ни 4 години по-късно и още говорим за него и събитията около неговото самоубийство. Така че стига сте водили морални дебати за самоубийството вместо това се запитайте каква му беше каузата и ако решите че е била благородна защо па да не се направи паметник за човек който е дал буквално всичко за доброто на хората.

  До 50 години и Германия няма да е член на G8.
 30. 30 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#29] от "libration":

  Сравнявайки Пламен Горанов с Ботев и Левски е толкова тъпо, че даже не искам да ти казвам защо е тъпо.

 31. 31 Профил на libration
  libration
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#30] от "XtReMe":

  Защотот не мислиш че Пламен Горанов е дал живота си за държавата ли? Защото това е сравнението което правя.

  До 50 години и Германия няма да е член на G8.
 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#31] от "libration":

  Няма смисъл да се влиза в дебат. Те (ГЕРБ) са устроени по друг начин. Те са от "арийската раса". Имат бетонни понятия за пътя , истината, и живота. И нещо да е тотално скапано, ще обвинят ..мат'риала, комунизма, напоследък и Тръмп. За ГЕРБ светът е проста работа. Преди ГЕРБ лош, а ..в епохата ГЕРБ процъфтяващ.

 33. 33 Профил на libration
  libration
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#32] от "dejmos":

  Не ми харесва това разделение на те и нас спрямо партии когато не говорим за политици защото такова мислене просто задълбочава проблема. Дали си прав или не няма значение защото веднага отхвърляш хората подкрепящи ГЕРБ и това е най-лошия начин да елиминираш подкрепата за това което не харесваш.

  До 50 години и Германия няма да е член на G8.
 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  То разделението го има. Те са господарите, а другите са плебс. Не ми харесва целият ЕЛИТ, включително и бъдещите победители БСП. По тоталитарна партия от ГЕРБ в новата история не е имало. Това е типична партия на държавните служители, охранители ,застрахователи и тн. Не е въпросът в колосалните кражби , на бизнеси ,на банки , продават се дела. Счупен е "духът че нещо може и да тръгне". Днес показаха как от 210 до 2017 не е правена детска операция и няма лекари?? Има в Турция,в Ирак, в Сирия дори ..при нас няма! Това няма ще става все по голямо. До 4- 5 години ще има силни вътрешни катаклизми. Рухнаха всички обществени системи.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Това е прекалено. Ако искат близките и приятелите, да си сложат.

 36. 36 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Ало, ако обръщаме внимание на думите, делата, дори и самоубийството на всеки тиквеник по света и у нас - няма да ни стигне времето дадено ни тук на Земята.
  Сравненията с националните ни герои са тъпи. Те са имали кауза. Най-вече убедили са и са повели много хора след себе си и така са се борили за реализацията на каузата си: Ботев с четниците си, Левски - с комитетите си.
  Нещастното момче (дори да приемем, че е било психично здраво) си е измислило една (правилна или не е отделен въпрос) и се пали.
  Е - аз не му харесвам каузата - най-малкото защото е незаконна - въпросът за кмета се решава от много хора на избори. Кво правим тогава - да се подпаля и аз ли. Ще ми турите ли плоча и на мен или ще ме напопържате, както си заслужавам? И то още тук - без да се паля?

  Поздрави
 37. 37 Профил на veselinamiteva
  veselinamiteva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е със сигурност ли е запалил. Поредната жертва на монопола. Някой го е палнал или нещо. Не може то така, но аз като разбрах след толкова време много ме заболя.

 38. 38 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От коментарите личи, че още не сме готови да оценим това, което Пламен направи вместо нас. Луд бил! Разбира се, че Левски и Ботев са били "луди" и "самоубийци" за съвременниците си българи, малко хора по това време са ги разбирали.
  Защо днес всички забравяме, че той се бореше срещу ТИМ:
  https://www.youtube.com/watch?v=xhFqPIiihb0
  Всички ли станахме вече "тимаджии"!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK