Страхът на политиците, че ще бъдат сменени от Русия или Турция, е причина за кризата, смята Иван Костов

Страхът на политиците, че ще бъдат сменени от Русия или Турция, е причина за кризата, смята Иван Костов


Нито една партия в България не защитава американски интереси, а още по-страшно е, че не се защитават и европейски интереси, дори в дясното пространство, каза в интервю за телевизия Би Ай Ти бившият премиер Иван Костов. За сметка на това се защитавали интересите на Русия, въпреки, че тя агресивно напада България.


Костов не приема и позицията на българското правителство по отношение на Турция. "Властите, българското правителство, официално подкрепят претенциите на Турция и настояват ЕС да влезе в него. Къде се позиционираш ти между Турция и ЕС? Трябва да се позиционираш до ЕС и да се конфронтираш с Турция, колкото и да ти струва. Но колко български политици смеят да се конфронтират с Ердоган? Аз не знам нито един", подчерта бившият премиер.


Според него страхът на политиците, доминирани от Русия или Турция, че ще бъдат сменени е причина за сегашната политическа криза. Костов подчертава, че българските избори са относително нечестни.
"Тази относителност е различна, зависи кой управлява. Има един мотивиран неполитически вот – и с работни места, социална подкрепа или мотивирани със стипендия за детето да учи в Европа за немотивирани политически хора", посочва бившият премиер. Той изрази надежда, че правителството на Огнян Герджиков намали степенна на нечестност на изборите.


Иван Костов подчерта, че е добре десницата да се обедини органично. "Да знаем, че ще има силна коалиция, лидери, които да ни представляват. Не можеш да отидеш да гласуваш и да не знаеш кой точно те представлява и кой носи отговорността", подчертава той.


Костов е убеден, че десницата би трябвало да се обедини и добави, че тя е можело да постигне много повече, ако е била обединена. "Скоро ще има пак избори, така както виждаме ние. Не е късно да се вземат мерки и да се решат тези въпроси", смята Костов.


Той призна за своя най-голяма грешка това, че е повярвал, че Симеон Сакскобургготски и НДСВ ще бъдат нормална, демократична, политическа формация. "Тяхното идване на власт разруши българската демокрация и сега виждаме наследството. Трябваше по-внимателно да извлека исторически опит. Няма монарх привърженик на демокрацията в света", посочи Костов и добави, че последиците за демокрацията са разрушителни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK