Ако има запис, той няма да е в полза на Георги Костов, заяви Герджиков (допълнена)

Ако има запис, той няма да е в полза на Георги Костов, заяви Герджиков (допълнена)

© Юлия ЛазароваСлужебният премиер Огнян Гердижков отново заяви, че не е оказвал натиск върху бившия главен секретар на МВР Георги Костов и не го е заплашвал. Коментарът му е пред журналисти преди началото на бизнес форум - "Пътна карта за бизнеса", организиран от Българската стопанска камара, съобщи БТА.


Георги Костов беше отстранен с указ на президента по искане на служебния кабинет, след предложение на вътрешния министър Пламен Узунов. Мотивът за отстраняването му е, че е освободил незаконно петима шефове в МВР, съобщи министърът. Отстраняването на Костов стана повод за косвена размяна на реплики между бившия премиер Бойко Борисов и служебния - Огнян Герджиков. Според Борисов смяната на главния секретар на МВР е гаранция за БСП за предстоящите на 26 март избори. Герджиков пък заяви иронично, че това твърдение е "много умно".


"Ако нарича натиск това аз да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск", каза премиерът. Смятам, че беше
съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него,


след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар и аз не бих си позволил да бламирам министъра.


Вчера пък се разбра, че още на 15 февруари е постъпил сигнал до главния прокурор от Костов за оказван му натиск от министъра. В сигнала си Костов споделя, че има записани разговори, които го доказват.


Попитан дали знае за записан разговор между Узунов и Костов, Герджиков заяви, че няма никаква идея. Допълни, че ще се радва да е записан,


защото там ще бъде чуто нещо, което не било в полза на главния секретар,


като отказа да съобщи какво. Прокуратурата все още проверява сигнала на бившия главен секретар като говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че в държавното обвинение няма сигнал срещу Костов за оказван от него натиск - което беше мотив за исканото му отстраняване.


По-късно през деня и служебният вътрешен министър коментира отстраняването на Костов. С това, че не е имал лични мотиви като е направил предложението си и то не е реваншизъм. Заяви, че няма да отговаря на медийните изяви на бившия главен секретар и че той подробно в изложил мотивите си в доклада, който е внесъл в кабинета. Изявлението си пред журналисти той направи след съвещание на ръководството на МВР, на което присъстваха шефовете на областните дирекции на полицията и на което коментираха мерки за подсигуряване на предстоящия на 26 март вот.


Герджиков коментира и вчерашното решение на Конституционния съд, с което бяха отменени санкциите при негласуване на избори, с което на практика се обезсмисли задължителния вот. Според служебния премиер решението няма да доведе до увеличаване на дела на купените гласове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK