Здравното министерство спешно пише правила за реда и обслужването в медицинските центрове

Любомир Гайдов, архив

© Красимир Юскеселиев

Любомир Гайдов, архивСлед като във вторник прокуратурата съобщи за 36 пропуска в нормативната уредба на здравното министерство, днес зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов обяви, че ведомството спешно се заема да навакса девет от тях, а за останалите ще направи план, който да завещае на следващото редовно ръководство.


Сред спешните наредби ще е и такава, която налага правила за устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за извънболнична помощ, хосписите, медицинските факултети и факултетите по дентална медицина на висшите училища, и съответно начините, по които се приемат за лечение пациенти в тях и документите, които им се предоставят на изхода. Такъв нормативен акт липсва, макар че още преди 8 години е трябвало да бъде приет, а в момента всяко медицинско заведение само си определя правилата и не отговаря на държавния стандарт, защото той не е нормативно уреден. Гайдов уточни, че тази наредба ще обхване огромен брой медицински заведения и центрове, включително поликлиниките и кабинетите на личните лекари.


Сред останалите спешни наредби, които служебното првителство ще опита да приеме в краткия си мандат, е и стандарт за реда за регистриране и етикетиране на тъкани и клетки за присаждане, заради европейска директива, както и Наредба за утвърждаване на стандарти за ранно детско развитие, която ще обхваща децата от 10 месеца до 3 години, отново спрямо европейския стандарт.
По думите на Гайдов здравното министерство сериозно изостава по отношение на нормативната си уредба, като посочи, че само през 2016 г. от здравния министър са издадени 67 нормативни актове, но 27 от тях се оспорват в съда и половината са оборени. За всички останали над 20 висящи наредби, за които ведомството е получило писма от Върховната административна прокуратура, служебният кабинет ще изготви формула за коректното им административно оформление и точен план-график за следващия кабинет.


Гайдов припомни също проблемите със задълженията на болниците, след като служебното ръководство на ведомството е поискало подробен финансов отчет от тях. Общо за държавните и общинските дълговете надхвърлят половин милиард лева. Над 417 млн. лева са дълговете на държавните болници и над 91 млн. лева - на общинските.


Само за последното тримесечие на 2016 г. дълговете са нараснали с 8.57%,, или с близо 33 млн. лева. Тревожно е, че голяма част от сумата са вече просрочени дългове, отбеляза зам.-министърът Най-много са в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" – Стара Загора (над 21 млн. лв) и Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания - 18.39 млн. лв, също и на УМБАЛ "Александровска" - 16.43 млн. Просрочените дългове на "Пирогов" са 14 млн. лв, а на болницата в Бургас - 12 млн., допълни зам.-министърът.


Заради тези проблеми служебният кабинет подготвя корекция в Закона за здравното осигуряване, която напълно ще промени отношенията на Националната здравноосигурителна каса с договорните си партньори. Ако се приеме предложението на Гайдов от следващия парламент, касата ще получи правото да прекратява договори с партньори едностранно при констатация на нарушения и в защита на обществения интерес, а евентуалните дела за обжалване да не са по гражданско-процесуалния кодекс, а по административното право, което дава повече тежест на решенията на институцията и делата са по-бързи. В момента срещу касата се водят много дела, които струват скъпо на държавата, посочи Гайдов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  След 2000 -та година поликлиники няма! Нали Семерджиев ги трансформира в ДКЦ Диагностично Консултативни Центрове?

 2. 2 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Това не беше ли служебно правителство дето трябваше да подготви изборите за нов парламент?

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  'Поликлиниките' е израз от цоциализма. Такова нещо вече няма и няма да има. Очаквам МЗ да въведе задължително записване на час на пациента, така като съм си го въвел в моята практика макар само като строго препоръчително засега. Както в UK - час за преглед след 1-7 дни според запълването на графика. Ако са умни ше махнат и бележките за ученици , които водят до излишни посещния щото детето се е успало или са разбрали,че не е ходило на училище. Ако с умни ще махнат и цялата книжна документация от документооборота правен през 50те години - всичко вече може да се обработва електронно и не са нужни прашни тефтери. Ама ако са умни ото досега не сме видяли симптоми на мислене в МЗ. Сменят министрите а по-ниските нива от кухи тетки си остават ,затуй....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Тия още не си знаят кабинетите и коридорите, но откриха пропуските и веднага почват да ги оправят. Не е лобизъм това, не е...

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  И в сатията се казва, че конкретния проблем виси от последните 8 години, макар че според мен става дума за поледни 80 и+ години.
  Поне формалните неща - записвания, часове, преглед, спешни случаи трябва да бъдат унифицирани и уредени.
  За другото, иска и време и експертни познания и пари - все дефицитни неща и май не само у нас, а и по света, защото се оказва, че няма страна, където одобрението на здравната система да преобладава сред населението.
  Това разбира се е въпрос и на лично усещане и когато тава дума за здраве, нещата стават наистина трудни за намиране на решения, които да оставят хората доволни, освен в случаите, когато благодарение на късмет и/или чудо, проблема не е решен бързо, евтино, безболезнено и окончателно ( има ли такива).

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  За тоя зам.още има поликлиники, за зам. на МВР трябва да му козируват девоенизирани!!!
  А иначе Партията са хвали с ”професионалисти”.

 7. 7 Профил на gov18371755
  gov18371755
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Как живяхме до сега без правила не знам. Добре, че беше служебния министър. Тези май ще векуват ли, що ли?

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Ако имах възможността, бих покрил задълженията на трите най-задлъжнели болници, но, уви, за момента нямам тази възможност. Специално от специалистите в "Александровска" съм много доволен и винаги ще им бъда признателен за условията, в които бях настанен и за отношението, което ми оказаха. Това е най-добрата болница в страната за някои заболявания.

 9. 9 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Гневно

  Здравното министерство да се спира с писането и електроннокартовите идеи, а да провери какво става с доставката на лекарства за хронично болните диабетици, хипертоници, ХОББаджии.... Подлудиха хората с липсата на животоподдържащи лекарства. Семерджиев не го ли е срам, че човек като Боян Петров, покорил 3 осемхилядника в Бг остана без инсулин???
  Половинчато признаха проблема с паралелния иснос за ЕС ,но какво направиха?
  Имало фактура на търговец за износ за над половин милион евро !!!!
  "Над 4000 уведомления за паралелен износ на лекарства в други държави от Европейския съюз (ЕС) е обработила Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за един месец, съобщиха от лекарствения регулатор. Те са били подадени от 25 търговци на едро с медикаменти. "
  За сведение на д-р Семерджиев , ИАЛ е на негово подчинение. Решаването на проблема - също.

 10. 10 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  тези хора имат още 19 работни дена. толкова дни ще ползват тоалетните на министерствата...щели да пишат наредби.... майтап ,бе Уили....

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Мога да продължа с още идеи, които не са мои, а от практиките на развитите западни държави. Знаете ли че, в UK няма болнични листове до 7 дни отсъствие от работа. Там, ако работещият отсъства поради заболяване от 1-3 дни си пише сам обяснение пред работодателя защо е отсъствал. От 4-до 7 дни работодателят дава формуляр за попълване от работника. И чак след 7 дни вече трябва медицински документ за отсъствие поради здравословни причини. Аз винаги съм се чудел как оправдават отсъствия , след като пациентът получава час за преглед в рамките на 7 дни . Ето как са го организирали. А какво става, когато някой много отсъства ли - ами духа чипса и е първи в списъка за съкращения. Тази практика е и при децата - в UK няма медицински бележки за учениците. Родителят си пише писмено обяснение защо детето не е било на училище. Ако злоупотребява - идват социалните служби и го разпердушинват. Медицинска бележка за ученик там GP-то издава само над 7дни отсъствие и то ако ученикът не се е явил на някакъв държавен изпит или тест и има основателна -причина- в кома е или със фрактури на двата крака примерно. Всичко това е аргументирано там с недопускане на натоварване на здравната система с глупости. А тук Куневица и Московеца искаха да въведат за учениците дори амбулаторни листове от личния лекар за някаква хрема. При това за прегледи , които никой не заплаща на личния лекар по никакъв начин.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Имам странното усещане,че Семерджиев пак ще забърка едни ла.на и ще се махне от МЗ,и после пак ние ще си патим като пациенти.

  sdg
 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Допълнително разбъркване на нещата

 14. 14 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dr_Doolittle":

  Абе там не си доплащат и лечението ако са здравно осигурени,но тука ни дерат,за медицински изделия,или ни пращат в частните си клиники.
  И там при оплакване на пациента,разпердушинват лекаря.НО тука го покриват.
  Има много неща да учим от Европа.

  sdg
 15. 15 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#3:"Dr_Doolittle"]Очаквам МЗ да въведе задължително записване на час на пациента[/quote]
  Това не го говорите сериозно, нали? В чужбина заради тези задължителни часове хора с болести чакат месеци за специалист, пълно нечовешко отношение. Не е нормално това. Надявам се да не се въведе в България.
  В Германия хората още помнят с носталгия времето преди това ужасно насилствено записване на час, натресли им го с реформата през 2003 г. А една позната в Португалия с астма е пропуснала часа си за преглед и са и назначили следващ за след месец. Това ли смятате за препоръчително?

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Горкият Москов - ще го разпънат на кръст

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Докога ще се занимавет с това дето не име работа? Уж трябваше да проведат избори?
  И зъболекарчето и Герджиков ще ходят на съд заради тези простотии.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#9:"attitude"]Подлудиха хората с липсата на животоподдържащи лекарства. Семерджиев не го ли е срам[/quote]
  Какъв Семерджиев подлудява хората? Само за 20 дни! Подлуди ги един луд, а не Семерджиев. Съвсем сте излезли от релси. То бива, бива, но непрекъснатото ръсене на глупости е прекалено.

 19. 19 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мърмор":

  Точно Семерджиев забърква кашите , маха отпечатъците и дава зелена светлина на бялата мафия да точи НЗОК.
  Пише програми , а в това време лекарствата изчезват. Що така масово започна паралелния износ през 2017г. При "безумеца "нямаше проблеми , а сега не стигат.
  Жалки сте в омразата си към НЕвашите и оправдавате всяко действие на своите, дори да руши здравето на хората.
  И за да допълня кой е виновен , чети:
  "Новата процедура, която мнозинството на БСП и ДПС наложи(отхвърляйки ветото на президента на 16.01.2017г.) е възможно най-порочната. ИАЛ ще дава разрешение коя компания може да изнася лекарства и коя не. "
  И се започна....... при служебното правителство на БСП, пардон на генерала на Нинова.

 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#19:"attitude"]Жалки сте в омразата си към НЕвашите и оправдавате всяко действие на своите, дори да руши здравето на хората. [/quote]
  Мда-а! Става въпрос за лекарства. В тази връзка, вие пихте ли своите? Не пропускайте. Свои, чужди? Дори аз мога да поставя диагноза на заболяването ви.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Не вярвам,че поредната промяна на правилата в здравната ни система ще подобрят нейното функциониране.

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#14] от "Svetlio":

  Ми когато и ти плащаш като германеца 320 евро месечни здравни вноски и ти няма да доплащаш. Дотогава си мечтай ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#20:"Мърмор"]Свои, чужди? Дори аз мога да поставя диагноза на заболяването ви.[/quote]
  Нямам диагноза, няма и хапчета , твоите приятели ги изнесоха.
  Що не почетеш малко по темата , кога , как е започнало и кои фирми са замесени в паралелния износ, вместо да сипеш глупости?

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 827 Неутрално

  квито и правила да напишат ползата ще е почти никаква - повечето бг лекари изобщо не стават за тая работа, а една част от тях са за затвора. затова пациентите обикалят от лекар на лекар, а лекари все са много натоварени. е то затова са натоварени,щото не си вършат работата...лайнари. затова: софийското поле е голямо и има място за всички бг лекари.

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 827 Неутрално

  има един лаф: и магаре да вържеш в двора на ВМИ след 6-7 години ще се дипломира като лекар.
  разправят също така че чуждестранните магарета били много вървежни.
  само казвам кво съм чул да казват хората.

 26. 26 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#25] от "betona":

  Тези хора дето са ти го казали я ги вържи в двора на Медицинския да видим кога ще се дипломират. Всъщност може само да ги пробваш да видиш кога ще вземат приемните изпити.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#26] от "rex":

  много много ми се иска да си прав но не си

 28. 28 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"kalingeorgiev"]
  Това не беше ли служебно правителство дето трябваше да подготви изборите за нов парламент?[/quote]
  Категорично - нет. Това е шпицкоманда с много специални функции

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 29. 29 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Това служебно правителство доказва само едно - колко е ВРЕДНО да има служебни правителства !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#2:"kalingeorgiev"]Това не беше ли служебно правителство дето трябваше да подготви изборите за нов парламент?[/quote]
  Затова и мерките,които си е набелязало не са никак радикални,по-скоро от оперативен порядък.Тези мерки няма да подобрят съществено нещата,естествено,защото правителството е служебно и няма кой знае какви възможности.

 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Като се пише нещо спешно в България, трябва да се напише после поне още веднъж, защото за нищо не става

 32. 32 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Половин милиард са задълженията само на болниците.
  Заедно с другите задължения в здравеопазването, сумата сигурно е близо милиард.

  Това е истината за социалистическите упражнения на болшевика Москов!
  Въпреки лъжите му колко бил спестил и икономисал.

  Съсипа болниците, за да го потупа по рамото началникът му Боко!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 33. 33 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dr_Doolittle":

  А знаеш ли че дори и един член от семейството да е здравно осигурено,значи всички са здравно осигурени?
  Това покрива ли 320 евро здравна осигуровка според тебе за 4-членно семейство например?
  Да не да вам други неща за пример,че тука бием средния германец,англичанин и всякакъв друг от ЕС,по плащане под масата,чрез изнудване.
  Даваш толкова пари,иначе няма да те оперирам и т.н.

  sdg
 34. 34 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Dr_Doolittlе, работил съм в UK. Не знам дали си виждал fit note (пред се наричаше sick note) . Няма пореден номер. Попълват се името и фамилията на пациента, няма адрес, осигурителен номер. Пише се причината - "заболяване" или "операция" (няма диагнози, МКБ), откога докога е в отпуск или на работа при облекчени условия, имената на лекаря и толкова. Повечето пациенти не искаха fit note, защото болничните са средно 80 паунда седмично. Все есно у нас да плащат болничните по 20 лв седмично.

 35. 35 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dr_Doolittle":

  Точно за тези две промени апелирам и аз. Но да не е на гърба на работодателя. Не само в ОК, и в по-социални държави в Европа, първите дни от болничния не се доказват, но са и неплатени.
  "You can get £88.45 a week Statutory Sick Pay (SSP) for up to 28 weeks. You get SSP for the days you would normally have worked. It’s not paid for the first 3 days you’re off." Такова нещо никога няма да мине у нас, дори с олекотени параметри.
  А за учениците, няма как да стане без цялостна промяна на концепцията на образованието, за каквато няма никакви заявки. Служебният министър и той пропагандираше училището като концентрационен лагер. Което е постигнато, ако съдим по трагичната новина от вчера.

 36. 36 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Очаквам от МЗ да срита здравната каса и да премахне абсурдните срокове въведени за ежемесечното закупуване на инсулин с намаление от аптеките. Днес можеш да си използваш рецептата само на точно определена дата. Ако отидеш 2 дни по-рано или 5 дни по-късно рецептата не се изпълнява. Това все пак е инсулин, трябва да се бие всеки ден по няколко пъти. Ами ако трябва да си в чужбина или нямаш пари да си платиш в този период? Или живееш на село и трябва да отидеш в града само за да си купиш лекарството? Често болни ползващи един и същ инсулин си заемат флакони и в последствие си ги връщат.

 37. 37 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#35] от "velvoofell":

  Абсолютно приветствам такава промяна. От къде на къде ще наказваме работодателя да плаща за мързела на някои работници. Нали работната заплата е функция на положения труд. Аз имах такъв работник, който като се зададе петък или разбере, че ще има много работа - все ми носеше болничен за по 1-3 дни. Защо държавата държи да ме накаже. Тия нива на работните заплати са вече трудни за изкарване от фирмите, камо ли да плащат подобни "социални" държавни ангажименти.

 38. 38 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много неща могат да се променят и подобрят, което вероятно са преценили, че могат да направят в краткия мандат. Но нека това не поставя на заден план по-големи проблеми, като нчина на отчитане и заплащане на здравните услуги и качеството им. Поне една институционална група трябва да гарантира, че тези процеси са прозрачни, дават резултат и са в интерес на пациента.

  Който първи прекрачи границата, губи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK