Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ подаде оставка

Владимир Пилософ

© Георги Кожухаров

Владимир ПилософДиректорът на Центъра "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ е заявил писмено желанието си да бъде освободен от поста, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Така той изпревари намерението на ведомството да го отстрани, за което се разбра вчера.


Министър Илко Семерджиев приема оставката и освобождава проф. Пилософ от длъжност, считано от 6 март, уточняват от МЗ. Дотогава трябва да застъпи новият директор, който обаче още не е известен.


Повод за заплахата за уволнение и оставката стана случаят с 9-годишното момче Байрям, който не успя да замине за лечение в Германия, заради грешки в документацията, допуснати от Пилософ. Решението на Фонда за лечение на деца беше в разрез с Правилника за неговата дейност и организация на работа и с Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, коментират от ведомството.


Вчера се разбра, че момчето все пак ще замине, след като в Правителствената болница "Лозенец" беше свикан разширен консилиум от специалисти. След обстойния преглед становището им, публикувано днес от здравното министерство, гласи: "Детето е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, а извършена в планов порядък". Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно реши: "Операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница "Лозенец", но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK