Задържаният за убийството в Борисовата градина остава в ареста (допълнена)

Задържаният за убийството в Борисовата градина остава в ареста (допълнена)

© ДневникСофийският градски съд (СГС) остави в ареста 19-годишния Йоан Матев, обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов през юни 2015 година в Борисовата градина. Определението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок, при жалба Апелативният съд ще разгледа казуса на 2 март.


Съдия Ралица Манолова прие, че е налице обосновано предположение, че Матев е наръгал с нож младото момче. Георги Игнатов беше открит на пейка, близо до метростанция "Васил Левски". От записите на камери в района се видя, че младо момче бяга, като идва от посока на мястото на инцидента. Самоличността му обаче така и не беше установена, дори след като видеото се разпространи в медиите с призив, ако някой го разпознае, да сигнализира в МВР.


Матев беше задържан едва преди няколко дни. По време на убийството той е бил на 17 години. В съдебното заседание днес не стана известно какъв е бил мотивът за престъплението, както и дали извършителят и жертвата са се познавали. В съдебната зала се разбра
как разследващите са се насочили към Матев


Негова съученичка се е свързала с приятелката на жертвата и ѝ казала кое е момчето, което се вижда на записите от камерите. След това приятелката на Георги Игнатов е отишла в полицията.


Държавното обвинение изтъкна множество свидетелски показания, основно тези от брата на задържания, както и факта, че е открит нож, с който се предполага, че е извършено убийството. Все още се чакат резултатите от ДНК-експертиза.


Според прокуратурата деянието е извършено по хладнокръвен начин и има опасност Матев да извърши ново престъпление или да се укрие. От държавното обвинение отчетоха, че заподозреният е променил външния си вид и поведение след случилото се в Борисовата градина. С това прокурорът обоснова и тезата, че Матев може да се укрие, ако не бъде оставен в ареста. Адвокатите обясниха промяната във външността му с възрастови изменения в периода от 17 до 19 години. Представителят на прокуратурата заяви, че


убийството е извършено за 20 секунди


Това се извеждало от данните от телефона на Георги Игнатов, който е приключил разговор с приятелката си в 11 часа 43 минути и 1 секунда, а в 11 часа 43 минути и 24 секунди й се обадил да й каже, че е ранен. Според експертиза по делото времето между втория разговор на жертвата и засичането на Матев от камера на БНР, е достатъчно разстоянието от местопрестъплението до въпросната камера да бъде изминато бегом.


Адвокатите Станислав Гюров и Илия Илиев обаче заявиха, че данните се отнасят само за придвижването на Матев от една посока до друга, но не разкриват действия по умишленото умъртвяване на Георги. Прокуратурата обаче представи пред съда данни, че мобилният телефон на Матев е бил засечен в района на пейката, на която беше открито тялото. Според адвокатите това съвпадение се дължи на факта, че обвиняемият е тренирал редовно тенис.


Самият Йоан Матев, който е студент по право в Благоевградския университет, поиска по-лека мярка, за да продължи да учи и работи и да се върне при семейството си. "От нищо не се крия, от нищо не бягам", допълни той. Съдът обаче прие, че са налице и всички предпоставки, за да му бъде наложена най-тежката мярка "задържане под стража".


От изчетеното от съдия Манолова определение се разбра, че множество


учители и съученици разпознали Матев, но не сигнализирали


в полицията. В съдебната зала днес се разбра, че снимки от записите на охранителните камери, които МВР разпространи след убийството, са били разпространени и в училището на Йоан Матев. Много негови съученици и преподаватели са го разпознали, но не се разбра защо директорът и преподавателите не са подали сигнал в полицията. Обясненията на тогавашните съученици на задържания били, че ги е било страх.


Според свидетелски показания Матев е видян около 14 часа в деня на убийството да опитва да измие кръв от себе си в тоалетните в училището, имал и рана от дясната страна на главата.


Училището е частно и затова там не е имало практика да се отразяват отсъствията на учениците или да се искат извинителни бележки, се разбра от данните по делото. По-рано представителят на прокуратурата заяви, че след инцидента Матев е спрял да ходи на училище. От Министерството на образованието днес коментираха пред "Дневник" във връзка със случая, че не могат да проверяват частни училища, освен ако проверките не са свързани с това дали покриват образователните стандарти. След образователната реформа частните училища ще получават държавно финансиране от 2018 г.


Съдията по дело днес посочи, че братът на задържания - Марсел Матев, е бил предупреден, че има право да не дава показания, ако те ще уличат него или негов близък в извършване на престъпление. Той заявил, че е разбрал правата си и въпреки това е дал показания. Според тях Йоан му е разказал, че е намушкал човек в този ден - 2 юни 2015 г. По думите му той е искал да вземе парите на жертвата, но без да иска го е намушкал.


Братът на Матев е посочил и къде е ножът


с който според разследващите е извършено убийството - в шахта близо до пейката в Борисовата градина. От делото обаче не се разбирало дали Йоан Матев е казал на брат си коя точно е шахтата, както и дали брат му е завел разследващите до нея, за да им я покаже. Той обаче по-късно е заявил, че намереният от тях нож е на брат му, купен през 2014 г.


Според съдията данните от досъдебното производство до момента са достатъчни да се изведе обосновано предположение, че Матев е извършил това, в което е обвинен. Умисълът на деянието може да се изведе от факта, че жертвата е прободена в жизненоважен орган. Съдът прие още, че има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK