Историите на шестима успели роми

Семинарът на стипендиантите на Ромския образователен фонд се проведе този месец в София

© Юлия Лазарова

Семинарът на стипендиантите на Ромския образователен фонд се проведе този месец в СофияТе са умни, работливи и доволни от живота си. Шестима млади роми - медицинска сестра, строителен инженер, учен, педагог, учителки. Бивши стипендианти на Ромския образователен фонд (РОФ), сега те разказват пред студенти, подкрепяни от фонда, как и какво са постигнали. Нито един от тях не обвинява обществото и държавата, че са им пречили. Нито един от слушателите им на семинара на фонда не си гледа телефона, докато те представят историите си.


Антония Иванова, медицинска сестра

© Юлия Лазарова

Антония Иванова, медицинска сестра


Антоанета


"Много е важно от какви хора сте заобиколени, не искайте съвети от хора, които са черногледи и скептични. Не ги питайте как, а вие им покажете как може успешно да се реализирате на пазара на труда", съветва Антоанета от Монтана. Упоритост, търпение, последователност и дисциплина - е нейната рецепта за успех. Тя е медицинска сестра.
Завършва Медицинския университет в София през 2010 г. Започва стаж в болница в Благоевград, където е най-младата сред колегите си. Лесно си намира работа, защото медицински сестри се търсят. Заплатата ѝ в началото е 280 лева. Близо половината от тях, 120 лева, отиват за наема.


Първоначално разчита на семейството си, за да се издържа в чуждия град. Но иска да бъде напълно самостоятелна, затова започва да съчетава работата в хирургичното отделение с тази в частен кабинет на педиатър. Щом се наложили съкращения в болницата, главната сестра ѝ поставя ултиматум да избере едно от двете. Антоанета избира по-добре платената работа в частния кабинет.


В лекарския кабинет често ходят роми. Казва, че там става свидетел на неприятни за нея случаи, когато роми се опитват да предизвикат съжаление, за да избегнат потребителска такса. "Не можем да търсим уважение, когато сами се унижаваме", казва Антоанета. И още: "Животът е огледало, бъдете това, което искате да видите в това огледало". Уверява, че тя никога не е имала проблеми при кандидатстване за работа заради произхода си и не се е сблъсквала с диксриминация.


През есента на 2015 г. я приемат в магистърската степен "Управление и здравни грижи". Успоредно със следването, работи като сестра в една от най-големите болници в София.


Накрая на представянето си пред студентите цитира Елинор Рузвелт "Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си" и Библията: "Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори" (Лука 9:11).


Богдан Николов, хидроинженер

© Юлия Лазарова

Богдан Николов, хидроинженер


Богдан


Богдан завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи в "Напоителни системи" – Видин. "Лесно се намира работа за хидроинженери - работата е много, специалистите са малко", казва.


За Богдан интеграцията на ромите е много важна цел, която се постига най-сигурно чрез образованието. Убеден е, че ако човек има знания и умения, никой няма да се интересува от етническия му произход.


Според него предразсъдъците на другите не трябва да се възприемат като лични нападки, иначе "човек не може да остане обективен". Мисли, че етническата принадлежност няма значение в българското общество и съветва стипендиантите да не си поставят ограничения сами заради това, че са роми. Обобщава: "Ако попаднеш в професионална среда, хората разбират, че ставаш".


Галя Трайкова, докторант в Медицинския университет-София

© Юлия Лазарова

Галя Трайкова, докторант в Медицинския университет-София


Галя


Галя се омъжва млада, ражда и по-късно се развежда. Чак след това си дава сметка, че трябва да учи, защото без образование много трудно може да си намери добра работа.


Днес тя е първата висшистка в рода си. Завършва бакалавърската си степен през 2010 г. Дотогава в обкръжението й няма образовани, което я кара да се чувства самотна в начинанието й. Мислела, че щом завърши университета, веднага ще си намери хубава работа, но впоследствие разбира, че не винаги става така. През 2012 г. се дипломира като магистър и започва докторантура по здравеопазване в Медицинския университет.


От юни 2011 до октомври 2013 г. Галя работи в здравното министерство, а от 2015 г. до днес - в Медицинския университет в София.


Разказва как докато следвала, не чувствала разбиране нито от ромите, нито от българите. Едните не можели да разберат защо се притеснява от предстоящ изпит, а с другите не можела да говори така, както се говори в махалата. Галя смята, че човек никога не трябва да спира да се учи и развива и дава съвет на по-младите да използват всякакви възможности за запознанства като професионални конференции и семинари. Точно така самата тя се запознала с националния здравен инспектор и започнала работа във ведомството.


Галин Снежанов, учител

© Юлия Лазарова

Галин Снежанов, учител


Галин
Галин, 24-годишен, е бакалавър по "Предучилищна и начална педагогика". Сега работи в център за деца в риск във Враца.


Признава, че не бил добър ученик и в училището в ромската махала не ги насърчавали особено. Някои учители повече от други го стимулирали да учи, други се отнасяли с пренебрежение. Спомня си, че в 7-ми клас той и негови съученици искали да кандидатстват в елитна гимназия. Но учителката по математика им казала да не го правят, за да не я засрамят и да не ѝ се налага да се обяснява после в Инспектората. Послушали я от страх да не им попречи да завършат годината. Така Галин отива в професионална гимназия по хлебарство и сладкарство.


Галин не скрива, че не се е отнесъл сериозно към изискванията на образователния фонд, когато решил да учи във висше училище, поради което се провалил. Когато научил, че ще трябва да поеме разходите по образованието си сам, се изненадал неприятно. Нещата за него обаче се променили, променил се и той, когато попаднал в университетска среда.


"Университетските преподаватели помагат да станеш по-любопитен, за разлика от повечето в училище", разказва той. Като студент участвал във всички възможни семинари, кръгли маси, доброволчество, чествания, четения и спортни състезания. Харесвала му възможността да се чува неговото мнение. Така - вече значително по-сериозен, Галин решил да кандидатства отново за стипендия на РОФ и този път журито не се поколебало да го одобри.


Филис Миткова, учител и докторант

© Бисер Петков

Филис Миткова, учител и докторант


Филис


Филис е на 24 г. от Кнежа. Мечтата й - да живее в София.


Явява се на кандидат-студентски изпит по "Фармация". Не я приемат, но остава убедена, че трябва задължително да стане студент. И заема последното останало свободно място в специалност "Полимерно инженерство" в Химикотехнологичния и металургичен университет - София.


Първоначално иска да се прехвърли в друга специалност след първата година, но нейната започва да ѝ харесва. Тъй като с тази специалност е трудно да си намери работа, записва магистратура по "Финансов мениджмънт". А от 1 март 2017 г. е докторант. Сега е учител в София.


Филис обича да казва: "Намирам се в прекрасна възраст: и искам, и мога, и знам как".


Камелия Кирилова, учител

© Бисер Петков

Камелия Кирилова, учител


Камелия


Камелия е родена в село Търнава, Врачанско. Баща ѝ учи само до 4-ти клас, защото трябвало да работи, а майка ѝ е със средно образование и е пощенски служител. Гордее се с родителите си и определя детството си като щастливо. Казва, че не е криела произхода си и не се е сблъсквала с дискриминация. Учителите ѝ никога не я слагали на последния чин, а напротив – насърчавали я.


Мечтаела да стане начална учителка и записва "Педагогика". Камелия е единствената ромка сред състудентите си. Омъжва се, ражда, мъжът ѝ я издържа докато следва.


Дипломирана, не успява да намери работа като учител във Враца и става шивачка. После ѝ се налага да се премести в Правец. В близко село започва работа като педагог в училище за деца със специални потребности.


Връща се в Търнава и става учител в местното училище, където отново работи с деца със специални образователни потребности. Щастлива е, че днес има възможност да работи с някогашните си учители и директори и с удоволствие играе ролята на медиатор между ромските родители и ръководството на училището.


Камелия учи своите ученици да вярват, че "слънцето свети еднакво за всички". Щастлива е, че преподава на деца от всички етноси, че и на българчетата им е интересно да изучават ромския фолклор. "При децата няма стереотипи, те се приемат за еднакви", казва, макар понякога да я питат: "Г-жо, как така хем сте учителка, хем сте ромка?".


А нейният отговор на такива въпроси е: "Може да е трудно, но не е невъзможно".


Ромският образователен фонд е фондация със седалище в Будапеща, Унгария. Фондът отпуска стипендиите за хора от ромски произход за покриване на разходи, свързани с образованието - учебници, такси за изпити и т.н. Стипендиантите получават 80 евро за академичен месец, т.е. 800 евро за една година, които им се изплащат при успешно завършена учебна година и при успешно издържани изпити.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво! Половината роми да бяха такива, България щеше да е съвсем друга.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Разбира се,че обществото няма да пречи на тези които искат на ум и разум да се учат за да сполучат.Обществото е виновно само на безхаберници и мързеливци които смятат,че държавата им е виновна за тяхното дередже.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Дано това да е бъдещето на тази прослойка от обществото. Много пари се откраднаха от някои политичи покрай декадата на ромското включване.
  Държавата може да помогне ако иска .
  НО ИСКА ЛИ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Ето един начин за развитие.
  Намиране на успели хора от малцинствата и изполването им за пример.
  Така постепенно увличаме и други и завъртаме колелото...
  До момента, в който натрупаме достатъчно интегрирани хора, които да издърпат останалите...

  Модератора е неадекватен!
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#1] от "danfan":

  Аз бих казал: Да беше България друга (и олигархът, и циганският барон да бяха в затвора, да се забогатяваше с честен труд, а не с престъпления, да имаше производство и работа, а не усвояване на обществени поръчки), половината роми щяха да са такива.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivan_":

  преди 30 години това беше почти постигнато

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  За какъв потенциал става дума, рефлектиращ и на цялата държава...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Малко изключения, които потвърждават правилото

 9. 9 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Е това са единици, на милион общност

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":

  Битието,
  средата и образованието
  определят на всеки индивид
  съзнанието !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#4] от "ivan_":

  Голям оптимист си.Ами ако задумка един тъпан ей така както са интегрирани , отиде ти идеята по дяволите....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 12. 12 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Весело

  1. 6 от 1.200.000, т.е. 0.5 на 100.000
  2. За един ром да станеш учител или мед. сестра е успех ли!? Боже българите ще умрат от смях, учители стават тези, които не могат да се реализират в частният сектор. Разбира се има и някои малки блестящи изключения, но като цяло е така.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 13. 13 Профил на mcu
  mcu
  Рейтинг: 233 Неутрално

  майка Индия ги признава за своя диаспора - това е важното

 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  То и в Щатите има успели негри...

 15. 15 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Като знам как завършват средно не е е далеч идеята как завършват и висше. Особено в Шумен и подобни "университети".

  Долу евроатлантическите ценности!
 16. 16 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Ромският образователен фонд е фондация със седалище в Будапеща, Унгария.

  Ясно ... После обяснявайте, че нямало дискриминация към българина. Защо "добрия стар дядо" не даде пари за българчета? Е, дава, ама по друга линия -за "демократични ценности".
  И това ще отмине, спокоен съм. на 50 години се сменя радикално колелото на историята, 30 вече отминаха.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Щом се изсипаха милиарди за социално подпомагане,ромско включване и т.н. а само 6 рома са реализирани тези проекти са по-скоро неуспешни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#10:"КМЕТ В СЯНКА"]Битието,
  средата и образованието
  определят на всеки индивид
  съзнанието ![/quote]
  +++ Познати осиновиха дете от ромски произход. В момента учи право и владее английски и немски език.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 19. 19 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#17:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] а само 6 рома [/quote]
  И защо само за ромите? А за кардарашите? А за власите? А за другите видове цигани защо няма нищо?
  От всички видове цигани защо само за ромите се милее?
  Все едно да не признаваме други видове българи освен бургазлии.

  Долу евроатлантическите ценности!
 20. 20 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#18:"todor._89"]Познати осиновиха дете от ромски произход. В момента учи право и владее английски и немски език. [/quote]
  И роди на 19?

  Долу евроатлантическите ценности!
 21. 21 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Погледнете си входа в който живеете, погледнете и пред него.
  Това, което виждате, кой го е направил?
  Истинските цигани у нас са българите.

 22. 22 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"1107a"]Това, което виждате, кой го е направил?
  Истинските цигани у нас са българите. [/quote]
  Хората се циганизират. Особено по селата. Българи прибират циганки, защото за тях няма български момичета, а им се прави секс.

  Долу евроатлантическите ценности!
 23. 23 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#21] от "1107a":

  Аман от българофоби. Причината у нас да е разрушено са комунистите. А това че циганите доразграбват всичко друго, което по случайност не е било откраднато от комунистите и техните слуги (да, за костов ми е думата).
  Така че не бълвай българофобски коментари.

 24. 24 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Тези цигани са се закрепили, подобрили са си условията на живот в сравнение с преди, а дали са успели ... не знам ... Колко милиони са усвоени за интеграция, а само шест човека представят ...

 25. 25 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Допреди 100 години нашите баби и дядовци са били като циганите, точно:
  -били са по 6-7-10 деца
  -яли са месо само един път седмично, предимно кокошка.
  -живяли са всички в една стая, често с добитъка
  -учили са до 4ти клас, много рядко гимназия
  -раждали са на къра
  -нямали са вода и ток, ходили са с кобилиците за вода
  -огромна част са нямали легло и скрин докъм 1944 (официална статистика!)

  Но все пак българите са дръпнали напреде, а циганите са останали там където са, но с мобилен телефон + сателитна чиния.

  Долу евроатлантическите ценности!
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  а само 6 рома са реализирани тези проекти са по-скоро неуспешни!
  =======
  Със сигурност са повече .
  Тези 6 примера са по скоро символични .

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#24:"_dan_"]Колко милиони са усвоени за интеграция, а само шест човека представят ... [/quote]
  е може би следващите 40 дена ще ни представят всеки ден нови 6? Все пак какво му е да се намерят 240 успели циганина?!

  Долу евроатлантическите ценности!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  [quote#23:"Goblin"] Причината у нас да е разрушено са комунистите.[/quote]
  особено в София бойко и фандъкова постигнаха чудеса в тази посока !!! +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#26:"eti"]Със сигурност са повече .
  Тези 6 примера са по скоро символични . [/quote]
  Добре, искам до края на април рубрика "6 успели циганина, всеки ден.

  Долу евроатлантическите ценности!
 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#23] от "Goblin":

  Напълно Ви подкрепям в коментара Ви. Ще им скроим шапката на всички душмани на българския народ и етнос. Всичко им се пише на сметката на големите тарикати, които си мислят, че вечно могат да си развяват байряка по нашите земи, както им кефне. И, да, колелото се върти.

  Трябва да се замислим над думите на Левски: "Изгорели сме от парене, и пак не знаем да духаме", сиреч не се поучаваме от грешките в миналото си. Но вярата ми е, че при новите поколения ще е няколко идеи по-добре. Ще видим.

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сова":

  Точно така е. Циганите и да искат, никога няма да ни догонят. Защото нашият етнос е много, много, много по-древен от техния и в пъти по-интелигентен. И всеки трябва да си знае мястото - както животните в природата, така и различните социални групи и етноси в голямото семейство. А най-напреж е българският лъв.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Хубаво е, че има и такива роми, които са получили добро образование и са успели и професионално. Жалкото е, че са едно малко малцинство. Останалите трябва да взимат пример от тях, ако искат да успеят и те.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Аз всъщност като ги гледам тези 6 роми, те много повече ми приличат на българи, отколкото на цигани. Има нещо неясно тука. Някой ни пуска по пързалката. Това са си етнически българи, които по някаква причина са се родили и израсли в ромски гета (или са плод на изнасилени българки, или на смесени бракове между роми и българки или обратното).

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  Няма как да вземат пример, защото това са различни генетични кодове. Различни вселени. Не се подвеждай по тези единични примери, които имат много повече общо с нас, българите, отколкото с циганите.

 35. 35 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#31:"Читател"]Точно така е. Циганите и да искат, никога няма да ни догонят.[/quote]
  То това може да се види по всички страни по света. НИкъде циганина не е изпреварил местния етнос. Дори в Индия. Там циганина е петата каста, която дори не ги признават за каста. Казват им кучеядци. Не ги признават за хора.

  Долу евроатлантическите ценности!
 36. 36 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Поскам салса за тас убафа статиа.

 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Това е очевидния пример, че който се
  откъсне от гетото може и да прогресира.
  Остане ли, цял живот ще е във блатото !!!

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  искам до края на април рубрика "6 успели циганина, всеки ден.
  ========
  Защо само циганина ?
  Няма файда от този вид припомняне , какви са .....
  Може би града да се спомене е достатъчно.
  До коментар [#29] от "Сова":

  Bukalemun
 39. 39 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "SS":

  Е, в САЩ има и тъпи расисти, с които може и да се разбереш, ако те си надмогнат предубеждението към всеки, който не е от смотаната им общност.

  Mt
 40. 40 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#21] от "1107a":

  '' Погледнете си входа в който живеете, погледнете и пред него.
  Това, което виждате, кой го е направил?
  Истинските цигани у нас са българите.''

  http://www.segabg.com/article.php?id=752907

  Снимката от горната статия показва блок, в който НЕ ЖИВЕЕ НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН.
  Айде, ''надцакай'' ме със снимката на подобна кочина, в която да НЕ ЖИВЕЕ НИТО ЕДИН ЦИГАНИН!
  П.С. Успех!

 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Борисов не създаде ни за роми, ни за останалите, условия за развитие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Аз всъщност като ги гледам тези 6 роми, те много повече ми приличат на българи,
  ==========
  +
  Абсолютно !
  Голяма е вероятността това наистина да е така !
  Бил съм свидетел на такъв случай.
  До коментар [#33] от "Читател":

  Bukalemun
 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Весело

  Прекрасно е поне половината роми да станат като тези. Бедата е, че май половината българи постепенно стават като другите не тези.

  подпис
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Щом се наложили съкращения в болницата, главната сестра ѝ поставя ултиматум да избере едно от двете"

  За съжаление ромите са първите, които биват уволнявани.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 233 Любопитно

  От един милион, шестима!Не са ли много малко!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Браво на хората! Страната има нужда от такива образовани кадри!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "Росен Чапаев":

  Малко са. Но не трябва да обвиняваме жертвите, защото и ромите са жертви на нашата пазарнофундаментална, турбокапиталистическа, неолиберална пародия на държава.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Успелите цигани не са на некоя дребна службица и да ги показва фондация като панаирджийски мечки. Те изобщо и не държат да се показват. Едно приятелче изнасяше на едро скрап и ми разправяше за едно такова успяло семейство (клан по- скоро) "Казвам им - до 2 седмици ми трябват 50 тона бакър на такава цена. И след 2 седмици бакъра е събран. Адски точни хора"

 49. 49 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Най-радващото е ,че най-вероятно децата им също ще учат, получат образование и ще живеят нормално. Това е пътят, но тези примери по-скоро потвърждават, че такива случаи са изключение.

  Тука трябва Дъжавата да се намеси с морков (вече достатъчно дава + стипендии) и съответните санкции като отнемане на деца от родители, които не си пращат децата да учат + спиране на всякави помощи.

 50. 50 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  +++
  Споделям мнението Ви - каквато ни е държавата ,такива са ни и ромите . Всички сме засегнати еднакво от посочените от Вас причини .

 51. 51 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#33:"Читател"]Някой ни пуска по пързалката. Това са си етнически българи, които по някаква причина са се родили и израсли в ромски гета (или са плод на изнасилени българки, или на смесени бракове между роми и българки или обратното)[/quote]
  И аз щях да кажа нещо подобно - сигурно поне единият от родителите не е от цигански етнос. Възможно е да е замесен комшията, примерно. Имаше една статистика, че една трета (!!) от децата не са от този баща, от който официално се предполага, че трябва да са. В световен мащаб.

  Долу евроатлантическите ценности!
 52. 52 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#37:"valtoro"]Това е очевидния пример, че който се
  откъсне от гетото може и да прогресира. [/quote]
  То това важи за всеки етнос май.

  Долу евроатлантическите ценности!
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  [quote#34:"Читател"] Не се подвеждай по тези единични примери, които имат много повече общо с нас, българите, отколкото с циганите. [/quote]

  Щом те са успели да се измъкнат от мизерията и безпреспективността на гетото, значи и други могат да го направят. Ако, човек има амбиция, воля и желание да се образова и да работи хубава работа може да успее в това. Тези хора (от статията) доказват това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Без да коментираме как точно са си получили образованието, всичките признават, че не са били обект на дискриминация в търсенето на работа, или на работното място. За мен това е много важно. Може би самия дискриминационен елемент е силно надценен, и в крайна сетка опира до наличието на желание за работа. Или до отсъствието на такова. Все пак, повечето от българите в чужбина също са подложени на дискриминация.

 55. 55 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "Зарзават":

  Нали да се реализираш където ида е, даже и да реализираш кочина, ти трябва учител бе!!! Или ти прихващаш от въздуха, природен талант!!!

 56. 56 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#9:"xali"]Е това са единици, на милион общност[/quote]
  ТЪПО
  И 10 милиона да са, започва се от единици. Ама как да се започне, като медиите непрекъснато, къде волно, къде неволно, къде поради некадърност, поощряват негативно отношение. Наред с безобразията, които вършат братята роми, трябва да се отразяват и добрите новини около тях, иначе ромите няма да се интегрират и за 1000 години. От нашето отношение по този проблем зависи повече отколкото от тяхното отношение. В края накраищата нали ние сме по развитите и образовани и сме в състояние по-добре да вникнем в проблема.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 57. 57 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#44] от "socialen":

  Бъркаш, в държавните и общински фирми се започва от незаетите щатове след пенсиониране на служители, след това от най - ниските позиции, в същото време се назначава нов инвеститор, който няма къде да седне в някоя канцелария!!! После що ни е такава държавата!!!

 58. 58 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#35:"Сова"]Точно така е. Циганите и да искат, никога няма да ни догонят.- цитат на коментар
  #31 от “Читател”
  То това може да се види по всички страни по света. НИкъде циганина не е изпреварил местния етнос.[/quote]
  Испания ?
  Може да не са изпреварили местния етност, но са наравно с него.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti":
  Е колко повече бе човек!???
  Според Дойчо Веле висшистите сред ромите в България са 0,5%, тези със средно образование са 9%,а тотално неграмотните - над 42%.
  Не е по-цъфнало и вързало положението и сред ислямските анклави особено тези под крилото на либералните уахабити!
  Либерастията просто усвоява пари без да помага на деца които са принуждавани да крадат,просят,проституират и т.н. Шефовете в социално министерство взимат завидно високи заплати при видимо трагични резултати!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Когато искаш, търсиш начин, когато не искаш, търсиш причини.
  Нашите цигани, явно правят второто, че е по-лесно.

 61. 61 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#54:"klecho"]Може би самия дискриминационен елемент е силно надценен, и в крайна сетка опира до наличието на желание за работа. [/quote]
  В България НЯМА и никога не е имало дискриминация на етническа или религиозна основа. Има обаче едни патриоти и едни другари, които във всеки един момент са готови да се опитат да раздухат вражди. Не бива да се вързваме на фашистките им номера.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 62. 62 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#58] от "clarkv622":

  " Испания ?
  Може да не са изпреварили местния етност, но са наравно с него."

  Някаква илюстрация на въпросното изравняване?

 63. 63 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#62:"marrad"]Някаква илюстрация на въпросното изравняване? [/quote]
  Иди в испания и виж разликите между испански цигани и испанци,
  послед виж разликите между българските цигани и българите.
  По добра илиюстрация не мога да ти дам.
  До коментар [#62] от "marrad":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  Не е по-цъфнало и вързало положението и сред ислямските анклави особено тези под крилото на либералните уахабити!
  =========
  Хе..........при тях цъфтеж няма , те са от типа "грудкови растения".....
  До коментар [#59] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Bukalemun
 65. 65 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivan_":

  Трябва по-често да показват такива хора, за да има пример и стимул за останалите, да могат да постигнат нещо и да се измъкнат от блатото на гетото. Радвам се, че има толкова амбициозни хора, които преодоляват предразсъдъците и имат добри професии. Дано има все повече такива хора.
  Лятно време децата ми отиваха на село с баба си и дядо си. Бяха се събрали компания от връстници и братовчеди. Към групата имаше едно момче - циганин и едно турче. Децата не ги деляха на етнос, както не го правят и досега, когато повечето от компанията вече имат свои семейства и деца. Проблемът беше с циганчето, което ходеше редовно на училище /а по-късно започна работа в кравефермата на кооперацията, а след това отиде на работа в чужбина/. Но пък си имаше проблем с връстниците си от циганската махала, които му се подиграваха и го наричаха българин.

 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Историите на тези хора показват,че българите не са ксенофоби както се опитват да ги изкарат левотолерастите.Познавам поне 10 такива цигани-образовани,работят,плащат си данъците.Никой не им прави проблем заради етноса им.Колкото по-бързо циганите разберат,че проблема е в начина им на живот,а не в етноса им,толкова по-бързо ще се интегрират.За съжаление подобни примери са много редки и в 99 процента от случаите тези цигани напускат гетата и заживяват сред българи.Като децата им вече са напълно интегрирани.

 67. 67 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#66:"mushashi"]Историите на тези хора показват,че българите не са ксенофоби както се опитват да ги изкарат левотолерастите.[/quote]

  Това далеч не е сигурно.

  Най-напред, е пределно ясно, че хора като тях трябва постоянно да крият циганския си произход, за да бъдат приемани за равни.

  Второ, такива хора преминават през нечовешки трудности, дискриминация, подигравки. Само най-силните успяват да се проврат през игленото ухо.

  Само като си помисля колко ежедневни гаври има по компании, офиси, телевизии, форуми, спрямо циганите и ми настръхват косите какво би било да си български циганин в офис, примерно, ежедневно слушайки колегите си да се подиграват или да кълнат "мангалите".

  Трето, случаите на дискриминация са си случаи на дискриминация. Те трябва да бъдат разглеждани сами по себе си и дали ги има или няма, няма де факто никаква връзка с това дали има няколко рома, които са успели да се докопат до нормални обществени позиции. Ако изказалият мнението беше стойностен юрист, щеше да го знае това нещо.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 68. 68 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 458 Неутрално


  [quote#5:"spiegel"]Аз бих казал: Да беше България друга (и олигархът, и циганският барон да бяха в затвора, да се забогатяваше с честен труд, а не с престъпления, да имаше производство и работа, а не усвояване на обществени поръчки), половината роми щяха да са такива.[/quote]
  И, дай Боже – половината българи!

 69. 69 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  e тия са малко, защото с политиката на държавата и разни фондации се поощрява нищоправенето и получаването на помощи и наработещите на помощи се подиграват на работещите цигани че са балъци

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 70. 70 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Любопитно  ''Някаква илюстрация на въпросното изравняване? - цитат на коментар #62 от “marrad”
  Иди в испания и виж разликите между испански цигани и испанци,
  послед виж разликите между българските цигани и българите.
  По добра илиюстрация не мога да ти дам. ''

  Бях там ( в Гранада през 1996 ). Още първия ден ни начоголиха ''патрули'' от циганки-ясновидки - ''пророкуваха'' с по-голям артистизъм от колежките си в България. Една вечер...не, нощ - заради големия юлски пек концертът започна след 22:00 - гледах цигани и циганки, пеещи фламенко. Участваха и нецигани, на които циганите-певци в нищо не отстъпваха. Голяма част от зрителите също бяха цигани. Събратята им от България в тъмното би ги издал един характерен ... аромат, но - което си е истина - тамошната циганска публика беше достатъчно чистоплътна.
  Това са ми далеч не изобилните впечатления от циганите в Испания. Че са дръпнали много пред нашите - бих се съгласил, ама чак да са на равна нога с испанците...
  Та за това ми е интересно и ми се ще някой да ми цитира имената на испански цигани - знаменитости. И да не се окаже, че ги има, ама са само подвизаващи се като певци, музиканти или танцьори...

  До коментар [#63] от "clarkv622":

 71. 71 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#67:"stupid_american"]Най-напред, е пределно ясно, че хора като тях трябва постоянно да крият циганския си произход, за да бъдат приемани за равни. [/quote]
  това са глупости, от личен опит ли ги пишете или просто така смятате че е , няма такова нещо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Между другото, добре ще е държавата да култивира няколко ромски лидера от този род. Щото тия хора от статията трябва да се делят от своите, за да прогресират (най-вероятно). Трябва умни и талантливи хора като тях, които да са специално заети с това да еманципират ромите. Целта трябва да бъде реалистична: но както някой каза, половината роми да станат като тия хора, държавата ще дръпне. Това трябва да е и целта: не всички, а само многото, които искат нормален живот.

  Разбира се, това няма как да стане, ако българите продължават открито да дискриминират ромите, с което да обезсърчават ромите, които искат да се махнат от гетата. Необходимо е голяма част от българите да подадат ръка на ромите в ежедневието си. Да спрат да ги третират като втора ръка хора само заради произхода им. Това е също толкова трудна задача като първата.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#33] от "Читател":

  Да, така е, бял човек е замесен с тези така наречени роми.

 74. 74 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#70:"marrad"]Че са дръпнали много пред нашите - бих се съгласил, ама чак да са на равна нога с испанците... [/quote]
  И нашите да дръпнат толкова и ще сме доволни.
  В края на краищата не е нужно да стват ядрени физици. Достатъчно е да работят и да живеят почтено, без да вършат престъпления. Испанските цигани това са го постигнали, като цяло нали.
  ПП
  И танцуват фламенко (испански танци), а не въргат гюбеци (чужди, за приобщаващата ги държава, обичаи).

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 75. 75 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Приятни изключения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 76. 76 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 510 Весело
 77. 77 Профил на kapitanpetko
  kapitanpetko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "socialen":

  Уволняват първо последните постъпили или най-ниско квалифицираните, никъде не уволняват първо цигани, негри, германци или да се определя по етнически принцип.

 78. 78 Профил на kapitanpetko
  kapitanpetko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "stupid_american":

  За мен в България няма дискриминация на етническа основа,по-скоро има прекалено много прости и жестоки хора които искат да се подиграят на който е възможно, и това тръгва от детска възраст, засилва се с прекалената възможност за споделяне на глупостите в интернет и продължава цял живот. Как се чувства едно пълно дете или на някое са му щръкнали ушите или по някакъв начин е различно от масата? Там трябва да се работи от детска възраст.

 79. 79 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#78] от "kapitanpetko":

  Ти по-скоро назоваваш първопричините, но де факто сам признаваш, че дискриминация има. Тези подигравки са си именно дискриминация. Има и такава на физически недъзи, както сам посочваш.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 80 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И сега чета статия в Капитал, че работната ръка започва да не достига в България. Говорим за хора за поточна линия дори. А имаме половин милион сигурно съграждани от ромски произход, които са част от сивата икономика. Разбирате ли сега вече колко глупаво общество сме. И как загубихме 30 почти години в псуване на циганите, вместо да им подадем ръка за да стане по-хубаво за всички. Нещата са колкото комплексни, толкова и простички. Ама малко акъл трябва, ако човечността я няма.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 81. 81 Профил на kapitanpetko
  kapitanpetko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да подадеш ръка на някой който не я иска, то се вижда от самолет, че огромното мнозинство искат да си живеят в средновековието. Лошото е че след наливането на толкова пари в опити да ги интегрират ги доведе до мисълта, че всички са им длъжни и не трябва да полагат никакво усилие да се развиват. Иначе е чудесно да има повече такива примери, но за съжаление ще си останат само единични случаи.

 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#81] от "kapitanpetko":
  [quote#81:"kapitanpetko"]Няма как да подадеш ръка на някой който не я иска, то се вижда от самолет, че огромното мнозинство искат да си живеят в средновековието[/quote]

  Мисля, че това е един голям мит, който се разпространява сред българите. Има много примери за неинтегрируеми роми, но те биват преекспонирани медийно и от там се създава впечатлението, че огромното мнозинство иска да живее в средновековието. Не е естествено това, което казвате. Повечето хора не се различават много един от друг: искат да живеят в мир, разбирателство и да имат какво да сложат на масата с честен труд. Сигурен съм, че се отнася и до болшинството роми.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#80:"stupid_american"]И как загубихме 30 почти години в псуване на циганите[/quote]
  има много грешки при работата с циганите,но те не са такива каквито пишете, осигуряването на неограничени помощи, правото да не плащаш практически нищо на държавата, води до това че само глупавите цигани работят, умните си прибират помощите и правят далавери, кучето скача според тоягата, така че те са прави щом им се плаща да не работят, те не работят

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 84. 84 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  макар понякога да я питат: "Г-жо, как така хем сте учителка, хем сте ромка?".


  Мисля, че това изречение казва всичко.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 85. 85 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#84:"stupid_american"]Г-жо, как така хем сте учителка, хем сте ромка?".


  Мисля, че това изречение казва всичко. [/quote]
  и какво казва, казва че децата не са виждали до сега такава, какво друго ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 86. 86 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#85] от "stg":

  Казва, че в семейството и обществото са се погрижили да ги обучат, че двете са несъвместими. И е точно така - няма какво да се лъжем. Всеки знае колко присмех, обиди и омраза изяждат ромите от българите ежедневно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 87. 87 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#18] от "todor._89":

  Познатите са... странни хора.

 88. 88 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Просто е невероятно колко малоумни коментари се четат тук. Хора, вие сте спрели тотално в развитието си, а мислите всъщност, че живеете 50 години напред. Случайности няма, всеки народ си заслужава съдбата.

 89. 89 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Тази статия трябва всъщност да се чете в гетата и в ромските училища и тези хора да ходят там, за да дават пример. Те трябва да са мотиватори за останалите. Тук в онлайн изданията няма как да стане

  malart.blog.bg
 90. 90 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 233 Неутрално
 91. 91 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#11] от "kasko":

  Тъпана е за интеграция на българите към малко циганско щастие...

  Та попеем и потанцуваме заедно и след това да работим и живеем съвместно...

  Модератора е неадекватен!
 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#65] от "ikar_01":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#1] от "danfan":

  И нямаше да сме последни в много от публикуваните статистики.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 94. 94 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "stupid_american":

  Нямате представа колко сте прав.

  Ivan Mirchev
 95. 95 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една от героините споделя, че не се чувствала, разбирана нито от българи, нито от роми. А друга - че е трудно, но не и невъзможно. До тук съгласен. Но да се твърди, че ромският произход не представлявал никаква пречка е истински смях. Основна характеристика на предразсъдъка е, че често пъти той е неосъзнат. Но като такъв прозира в поведението. При цялата негативна картина, която медиите рисуват, циганинът, който иска да се чувства нормален, е принуден непрекъснато да се бори и да се доказва. И да се бори с простотията. А тя хич не е подценяване. Истината е, че хората, лишени от предразсъдъци, са малцинство. Ни българин, ни циганин. Нещо като бялата лястовица на Йовков, но ако при някои вдъхва надежда, при други - вдъхва още повече озлобление. И все пак е хубаво на подобни примери да се дама гласност.

  Ivan Mirchev
 96. 96 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#48] от "dosetliv":

  Ако намекваш, че става дума за кражба на метали, то кой е по- виновен? Циганския клан или твоя приятел, който изнася скраб? У кого е голямата печалба и кой се явява поръчител? Той интересува ли се от произхода на желязото или го е грижа за печалбата? Карай да върви...

  Демократ за силна България
 97. 97 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#86:"stupid_american"] Всеки знае колко присмех, обиди и омраза изяждат ромите от българите ежедневно. [/quote]
  това също не е вярно, има присмех, но то е за това което правят , а не за това което са, хората се присмиват и на съседа българин който ходи мръсен и си скалдира боклуците пред входната врата, на нормално живеещите цигани, никой не се присмива или поне не повече отколкото на всеки друг в обществото и това е факт, защото го виждам, а не защото като вас съм го прочел някъде

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 98. 98 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#95:"Ivan Mirchev"]който иска да се чувства нормален, е принуден непрекъснато да се бори и да се доказва. [/quote]
  това важи за всеки, който твърди обратното е расист

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 99. 99 Профил на Ivan Mirchev
  Ivan Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#98] от "stg":

  При циганина важи с много по-голяма сила. Колкото и да се опитвате да ме убедите, че спрямо ромския етнос предразсъдъци не съществуват, няма как да стане. Няма и кой да Ви повярва. Цели "националистически" организации се хранят именно от тях. Циганинът е принуден първо да се бори с преодоляването на стереотипа и чак след това да се доказва. Дори и така да е обаче, при някои хора ефектът е точно обратен. Те са дотолкова закостенели в мисленето си, че един успял циганин за тях е по-скоро обида. Та, нека да си кажем истината, каквато е.

  Ivan Mirchev
 100. 100 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  [quote#99:"Ivan Mirchev"]Колкото и да се опитвате да ме убедите, че спрямо ромския етнос предразсъдъци не съществуват, няма как да стане. [/quote]
  предразсъдъци винаги е имало и ще има, спрямо циганите, спрямо блондинките, спрямо брадатите, спрямо плешливите, спрямо говорещите прекалено правилно, спрямо говорещите прекалено неправилно итн, това са нормални неща, същественото е че всеки циганин , който желае може да се образова и да работи добра работа и никой няма да му пречи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK