Младежите от Дипломатическия клуб в Бояна ли приватизираха Музея на виното, питат от "Нова република"

Младежите от Дипломатическия клуб в Бояна ли приватизираха Музея на виното, питат от "Нова република"

© "Нова република"От партия "Нова република" са изпратили запитване до служебния министър на икономиката Теодор Седларски с искане да им бъде предоставена официална информация дали е бил приватизиран т.нар. Музей на виното в София, който е част от активите на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки". Според членове на политическата сила това е станало в последните 2 дни от мандата на второто правителство на Бойко Борисов.


Музеят на виното се намира на столичния бул. "Цар Борис III" и е в имот със застроената площ от 7072 кв. м. Той е част от Института за изследване на спиртните напитки, а това дружество е в забранителния списък за приватизация. Точно това кара членовете на "Нова република" да предположат, че евентуалната му приватизация прилича много на тази на Дипломатическия клуб в Бояна.


Той беше придобит миналата година от фирма с капитал от 3 лв. Собственици на "Ексклузив уеб дизайн" се оказаха трима младежи, а платената сума от тях за имота беше в размер на 8.5 млн. лв., като парите са дошли от взет заем. Дипломатическият клуб беше част от държавното дружество АДИС, което също е в забранителния списък за приватизация. Въпреки това от Агенцията за приватизация обявиха, че сделката е напълно законна, понеже не са продали цялото дружество от забранителния списък, а само обособена част от него.
В началото на февруари 2017 г. "Ексклузив уеб дизайн" прехвърли Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко имота на дружество "Дореко комерс" - фирма, която има връзки с дългогодишния депутат от ДПС Делян Пеевски.


От "Нова република" искат да разберат на какво основание и с чие одобрение е извършена сделката с Музея на виното при положение, че той е в дружество, попадащо в забранителния списък за приватизация. Настояват още да бъде обявено на каква цена и какви имоти точно са продадени. Те искат още служебния министър да сезира прокуратурата и да се извърши проверка за евентуално извършено длъжностно престъпление от член на икономическото министерство, което беше ръководено от представителя на Реформаторския блок Божидар Лукарски.


"Дневник" изпрати въпроси до Министерство на икономиката, свързани с казуса, и все още чака отговори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK