На Сирни Заговезни се иска прошка

На Сирни Заговезни се палят големи огньове, които се прескачат за здраве.

© Георги Кожухаров

На Сирни Заговезни се палят големи огньове, които се прескачат за здраве.Православната църква днес отбелязва Сирни Заговезни, празникът на всеобщото опрощение, наричан още Прощална неделя и Поклади. Сирни Заговезни винаги се чества седем седмици преди Великден.


Традиционният поздрав на много места в страната днес е: "Простено - прости!".


На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати, за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.
Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. За трапезата се приготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки.


На трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.


Характерен за празника е обичаят Оратници, свързан със запалването на празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, което според народните поверия носи здраве. В Североизточна България ритуалът е известен като Паликош.


По Заговезни има обичай и хората да се маскират. Традицията датира още от Средновековието и дори много преди това, но в България тя е разпространена само в някои краища. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 229 Весело

  Днес е момента,да се прости на Цветан Василев(например)!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Неутрално

  По Заговезни има обичай и хората да се маскират.
  А вече за българчетата на ХЕЛОУЙН!

  [email protected]
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Поне близките да си простим и да не се дърляме за глупости.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  искам прошка от всички , които са се почуствали засегнати от думите ми по някакъв начин ! (без политиците) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Браво, достойно и по мъжки.Лично аз ти давам прошка.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4367 Неутрално

  Тук е мястото да се видят
  ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ РАЗЛИКИ
  между Българското Православие
  и Руското такова с което ни
  проглушават ушите знайни и незнайни
  руски никове
  В Русия имат аналог на нашите Заговезни
  РУСКАТА МАСЛЯНИЦА
  В Русия обаче НИКОЙ ОТ НИКОГО
  ЗА НИЩО НЕ ИСКА ПРОШКА
  МАСЛЯНИЦАТА е празник на който
  се ПЛЮСКА и СЕ ЛОЧИ
  правят се поместни панаири
  И СЕ ИЗПРАЩА ЗИМАТА
  Такива глезотии като
  ПРОШКА
  пази боже в руския мир
  НЕ СЪЩЕСТВУВАТ
  Въпрос на НАЦИОНАЛЕН
  ПРИОРИТЕТ и въпрос на
  култивирано с вековете
  МИСЛЕНЕ В КОЕТО ГЛЕЗОТИИ
  КАТО ПРОШКАТА
  НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ
  Това е и ДРУГАТА ЛИНИЯ
  освен
  ЛИНИЯТА НА ПРЕПАРАТА
  ЗА ТОАЛЕТНА И БАНЯ
  която РАЗДЕЛЯ РУСИЯ
  от уж приличащия на нея
  Православен свят
  и БЪЛГАРИЯ като част от него

 7. 7 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Ама другарю Хавайски!?В тази статия никъде не се споменават, Русия и Путин!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 8. 8 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И аз искам прошка от теб и всички колеги и колежки от форума!

  Старая се да критикувам политици и политика, а не личности от форума заради убежденията им и да не използвам лични определения.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Чакам БКП и наследницата и БСП да се извинят на българския народ за:
  пролята кръв,
  за безмисления терор,
  за икономическия геноцид,
  за стогодишните лъжи/обещания.
  Да се извинят и да се саморазпуснат!

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Разстроено

  [quote#9:"Alexander97"]Да се извинят и да се саморазпуснат![/quote]
  Има да чакам.....

 11. 11 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "Мразя всички съществуващи клишета за прошката. Знам всяка пословица и поговорка, всеки съвет, всяко общоприето мнение. Знам ги, защото се опитвах да намеря отговори в литературата. Изчетох всички постове в блоговете, посветени на изкуството да се освобождаваме от гнева.
  Преписах всички цитати на Буда и ги научих наизуст – и никой от тях не сработи за мен. И вече знам, че разстоянието между „Решението е просто“ и истинското постигане на умиротворение, може да бъде непреодолимо. Знам това.
  Прошката е непреодолима джунгла за всеки, който копнее за справедливост. Самата идея, че този, който ни е наранил, може да остане ненаказан след всичко, което ни е сторил, причинява болка. И тогава сме готови да изцапаме ръцете си с кръв, защото следите от кръв биха били удовлетворение. Искаме равен резултат. Искаме човекът, който ни е наранил, да преживее същото, което сме преживели ние.
  Прошката е като предателство към самия себе си. Че кой е готов да се предаде по средата на борбата за справедливост! Гневът изгаря отвътре и душата ни в крайна сметка се оказва поразена от собствената си отрова. Ние знаем това, но въпреки всичко не можем да променим ситуацията. Гневът се превръща в част от нас – както са сърцето, мозъкът или белите дробове. Познавам това чувство. Познато ми е това усещане, когато яростта в кръвта бие в такт с пулса.
  Но ето какво трябва да помним за гнева: гневът е инструментална емоция. Ние сме ядосани, защото искаме справедливост и вярваме, че това ще ни донесе полза. Вярваме, че колкото сме по-зли, повече неща ще можем да променим. Но гневът не разбира, че всичко вече е минало и вредата е нанесена. Той казва, че отмъщението ще поправи всичко.
  Но да бъдеш ядосан, това е като непрекъснато да човъркаш кървяща рана, вярвайки, че по този начин ще предотвратиш появата на белег. Ако този, който ви е наранил, е истински човек, той ще се върне при вас и ще направи на раната шев с такава точност, че от раната няма да остане следа. Но, ако не е…
  Истината е тази: гневът е отказ от лечение.
  Да, страшно е, защото когато раната заздравее, ще трябва да заживеем с нова и непозната кожа. А така ни се иска да си върнем старата. И се появява гневът, който казва, че е по-добре да не позволиш на кръвта да спре и на раната да заздравее.
  Когато в нас кипи от емоции, прошката е невъзможна. Иска ни се да простим, защото с ума си разбираме, че това е здравият избор. Искаме да бъдем свободни, спокойни, умиротворени – всичко това, което прошката предлага. Искаме бурята в ума ни да утихне, но не можем и не можем да се разберем сами със себе си.
  Защото най-важното за прошката, което никой не ни е казал, е че тя няма да поправи нищо. Прошката не е просто гума, която да изтрие случилото се. Тя няма да премахне болката, с която до момента сме живели и няма да ни даде мигновено успокоение. Търсенето на вътрешен мир е дълъг и труден път. И прошката е просто това, което ще ни спаси от „обезводняване“ по този дълъг път.
  Прошката е отказ от надежда за различно минало. Разбиране, че всичко вече е свършило, прахът се е уталожил и разрушеното никога повече няма да бъде възстановено в първоначалния му вид. Прошката е признание, че няма магия, с която да се поправят щетите. Да, ураганът е бил несправедлива стихия, но ще трябва да продължим да живеем в своя разрушен град. И най-силният гняв не може да го възкреси от руините. Ще трябва да го възкресим сами.
  Прошката означава поемане на лична отговорност – не за разрушеното, а за възстановяването му. Решение за това как да върнем вътрешния си покой.
  Прошката не означава да забравим този, който ни е наранил. И не означава, че трябва да продължим да бъдем приятели с него. Просто приемане на факта, че този човек е оставил белег, с който ще трябва да живеем. Затова, спрете да очаквате, че когато простите, всичко ще си бъде същото като преди. По-добре започнете да лекувате раната, независимо от това дали ще останат белези. Прошката е решение да продължим да живеем със своите белези.
  Прошката не е триумф на несправедливостта. Всъщност става дума за създаване на собствена справедливост, карма и съдба. Става дума за това да се изправим на крака, твърдо решени да не бъдем нещастни заради миналото. Прошката е разбирането, че нашите белези няма да определят нашето бъдеще.
  Прошката не означава, че се отказваме. Означава, че имаме сили да продължим напред."

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4367 Неутрално

  [quote#7:"Росен Чапаев"]В тази статия никъде не се споменават, Русия и Путин!? [/quote]
  Да са живи и здрави такива като теб
  дето ги споменават
  Постингът ми е за ОСОБЕНОСТИТЕ
  на Православието в отделно
  взетите православни страни
  Панимайш !

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#8] от "mr.lottalove.":

  Простено да ти е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  "Научната литература изобилства от начини, по които прошката може да подобри психичното и соматичното здраве: тя може да облекчава тревожността и депресията, да намалява риска от инфаркт и дори да помага за по-дълъг живот. Изоставянето на злобата и недоволството като че ли е на едно ниво с физическите упражнения и достатъчния сън като най-добрите неща, които човек може да направи за себе си.

  Същевременно проблемът с тази рамка, в която се поставя прошката, е, че тя може да кара хората да протягат ръка и да подават маслиновата клонка преди да са готови, превръщайки прошката от личен избор в нещо, наподобяващо задължение: емоционалния еквивалент на изяждането на дневната порция зеленчуци. А ако не можете да се накарате да го направите, ще се почувствате още по-зле."

  https://goo.gl/hJ0ka6

  Толкова по отношение на изяждането на дневната порция зеленчуци

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#11] от "objektivist96":

  Не зная кой го е написал това, ама е дяволски прав, поздравления!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Весело

  да поискаме дружно (на служебните им е простено всичко) прошка
  от домакина за тове , че въпреки предоставената ни свобода на словото си позволяваме да излизаме извън правилните мисли и позиции . извини се бе

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боби Колев":

  https://www.diana.bg/trudno-vi-e-da-prostite-togava-prochetete-tova/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Искам прошка от тъщата си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#9:"Alexander97"]Чакам БКП и наследницата и БСП да се извинят на българския народ за:
  пролята кръв,
  за безмисления терор,
  за икономическия геноцид,
  за стогодишните лъжи/обещания. [/quote]
  Това може да се каже и за десните партии. Плюс два преврата, три загубени войни, две национални кататстрофи, тотална беднотия с гладни бунтове, служене на чужди интереси, икономическа немощ и вековно раздление на българския народ.

 22. 22 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И в кои точно части на България говорим за карнавали?

 23. 23 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Прошка не давам на русофили, комунисти и предатели на Родинат.
  На всички останали - Простено ви е!
  Простете и на мен!

  Към автора - традиционният поздрав е обратно: Прости - Простено!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 24. 24 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":
  Пак се изказа неподготвен.
  При тях се казва "Прощеное воскресенье".
  Хи-хи-хииииии

 25. 25 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#23] от "Athanatos":

  А даваш ли прошка на новореспубликанци?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 26. 26 Профил на prius
  prius
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Аз прощавам на Дневник, че залита доста наляво, и за многото пропагандните статии.

  Иска ми се безпристрастна журналистика, а не слугинаж.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално
 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Прошката е за слабите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боби Колев":
  Не зная кой точно го е написал,но онова,което съдържа този текст,почти съвпада с това,което мисля по въпроса за прошката.Радвам се,че Ви,е харесал.А източникът(българския) е ето този:
  http://magnifisonz.com/2017/02/16/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B8-%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%82/
  Но има и други,както е отбелязала "baba_zozolana".

 30. 30 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#7:"Росен Чапаев"]Ама другарю Хавайски!?В тази статия никъде не се споменават, Русия и Путин!?[/quote]
  Абе, то и Цветан Василев не се споменава, ама си се из@кал сутрин рано.
  ----------
  Сепак: простеното да ти за сичките глупости, дето дрънкаш. Дано парите дето ти дават да ти стигнат някога.

 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#28:"'ΕΡΕΒΟΣ"]
  Прошката е за слабите ![/quote]
  Например гърците да си простят че не изпълниха завета на държавника Венизелос - Гърция на пет морета и два континента.

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Простено,
  прости!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 33. 33 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Простете!
  Простено ви е.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 34. 34 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#11:"objektivist96"]
  Истината е тази: гневът е отказ от лечение.
  Да, страшно е, защото когато раната заздравее, ще трябва да заживеем с нова и непозната кожа. А така ни се иска да си върнем старата. И се появява гневът, който казва, че е по-добре да не позволиш на кръвта да спре и на раната да заздравее. [/quote]
  Сърдечни благодарности за прекрасния текст. Лековит с мъдростта си, безпощадно верен.

  [quote#11:"objektivist96"]
  Прошката означава поемане на лична отговорност – не за разрушеното, а за възстановяването му. Решение за това как да върнем вътрешния си покой. [/quote]

  [quote#11:"objektivist96"]
  Защото най-важното за прошката, което никой не ни е казал, е че тя няма да поправи нищо. Прошката не е просто гума, която да изтрие случилото се. Тя няма да премахне болката, с която до момента сме живели и няма да ни даде мигновено успокоение. Търсенето на вътрешен мир е дълъг и труден път. И прошката е просто това, което ще ни спаси от „обезводняване“ по този дълъг път. [/quote]
  Би ли споделил от кого е цитата? Благодаря предварително!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 35. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Много хубав празник и от утре започват Великите пости.

 36. 36 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бих искала да потърся прошка от всички съфорумници, които съм нагрубила или наругала през годината (а те са много). Прощавайте! Също така искам прошка и от всички служители на ТИМ, които се подвизават на тези страници, и които редовно тормозя и унижавам. :(

 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#29] от "objektivist96":
  До коментар [#17] от "Боби Колев":

  Стана ми интересно на кого наистина е текстът. От сайт на сайт и накрая стигаме до Хайди Прийб, която е автор на Thought Catalog, пие твърде много кафе и критикува всички типове по Майерс-Бригс в еднаква степен, а междувременно е написала и пет книги. Тъй е то в копи/пейст културата

  http://tcat.tc/1dckiRA  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 586 Неутрално

  "Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати, за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили."
  Прошка се иска и защото всички ние със сторените си грехове огрешаваме само себе си но последствията са върху всички ни.
  Затова простете люде, мене грешния и помолете Бога за прошка на греховете ми. Простете ако някъй съм засегнал.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 39. 39 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Давам ви откъс от статия посветена на руската Масленица: Последният ден от Масленица – „изпращането” е известен също като „неделя за прошка”. По традиция молиш близките си да ти простят, ако с нещо си съгрешил.

  Масленицата съответства на Сирни заговезни в България.

 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":
  +++"...копи/пейст културата."
  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“- Дън Сяо Пин
  Благодаря Ви,за информацията за тази дама-пиещата много кафе.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  [quote#28:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Прошката е за слабите ![/quote]Само силните са великодушни и прощават !
  Слабите изгарят от злоба и НЕ прощават.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#28] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  "Прошката е за слабите !"
  .........................
  Партията така ли повелява?

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1975 Весело

  Искат ли и заслужават ли прошка троловете ?
  Това е актуалния въпрос за форумите днес.
  = ако разгледаме по две координатни оси "убедени" и "платени"
  - неубедените и неплатените не са тролове, а обикновени заядливци = простено да им е !
  - убедените , но неплатени заслужават прошка ... избиват комплекси = простено да им е !
  - неубедените, но платени само си работят = простено да им е ! ... и сами да си простят ...
  - убедените и платените... те прошка не искат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До всеки тук - Простено прости! Бог да прости!
  Съжалявам ако обидих или засегнах някого от вас!
  (Също никовете Onirevomai, Prosevchomai)

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  ... и които са писали на латиница да поискат прошка от факултета по славистика в БАН и от всички съфорумци , дето са ги мъчили да им сричат йероглифите с писмена латински

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "Росен Чапаев":не се знае само на него ли?! май са един вагон лапачи-мародери, но те си имат цацаратура, ДАНС и правителства да потулват нещата, та не ми излизай с тези приказки за балъци!

 48. 48 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 760 Разстроено

  "На Сирни Заговезни се палят големи огньове, които се прескачат за здраве."

  Най-добре да си простим за здраве. Защото Христос са го разпънали на кръста за наше здраве...

  И въобще "всички ще умрем, а сега наздраве"!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 49. 49 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#28] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Колбарас !!! Прощавам ти!

  Долу рушистите и фашистите
 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4367 Неутрално

  [quote#16:"Модератор"]и днес прошка в русия неадекватнико!казва се "бог простил и я прощаю"! дебил неграмотен!
  [/quote]
  Ами ПРАШЧАЙ и ти бре ТАВАРИШ
  ПРАШЧАЙ вместо да ръсиш
  ОБИДИ и ГНУСОТИИ
  Сега ти е паднало
  ДА ПРАШЧАЕШ
  ИМА ЗА КАКВО И НА КОГО !!!
  ПРАШЧАЙ на всички форумци
  КОИТО СИ ОБИДИЛ
  чрез ХИЛЯДИТЕ ТИ НИКОВЕ
  с които спамиш Форума

 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Много думи са изречени по повод, трябва ли и може ли, да се прощава. През годините, аз също съм се мятал, от едната крайност до другата, без да достигна до окончателен отговор, а такъв може би няма за всички?! Склонен съм да приема, че само силните духом и добри хора, могат да прощават.
  И приемете, като повод за размисъл, думите на един голям поет:
  Франсоа Вийон "Молитва"

  Дорде се върти земята и слънчев отблясък
  играй,
  на кого каквото не стига, всекиму,
  господи, дай:
  разум дай на мъдреца, на страхливеца —
  кон устремен,
  дай на щастливия — злато…
  И не забравяй за мен.
  Дорде се върти земята — господи,
  ти си над нас! —
  дай на живия властник
  да се насити на власт,
  дай на прахосника щедрост
  даже в последния ден,
  дай на Каин утеха…
  И не забравяй за мен.
  Зная, че ти си всесилен,
  вярвам в твоята мъдрост без край,
  както пада войника и вярва, че го чака
  небесен рай,
  както в тихите твои думи вярва нашият
  слух несмутим,
  както вярваме ние самите, без да знаем
  какво творим!
  Господи, боже мой с тия зелени очи!
  Дорде се върти земята
  и удивено мълчи
  и дордето все още и стигат
  време и огън
  свещен,
  дай ти на всеки по нещо…
  И не забравяй за мен.
  Простено да ви е, и простете ми!

 52. 52 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Никой не е безгрешен, всеки греши и за това се иска прошка. Простете, простено да ви е!

 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  Простете! Простено ви е!

 54. 54 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Прошка се дава на този, който действително се разкайва за греховете си, а не този, който гледа да се измъкне и отново да съгрешава на воля, знаейки, де отново ще му бъде простено. Прошка се дава на грешникът, който си е взел поука от греха и никога няма да го повтори умишлено. Прошка се дава на човекът, който неумишлено е сторил нещо и се извинява. На всички останали лъжци, които търсят прошка, за да се измъкнат от справедливия гняв или просто лицемерно търсят опрощението, прошка НЕ се дава. Има дела, които се прощават и такива, които са непростими. Така смятам аз и прошка давам на хората, които я заслужават. Но дори прошката е само прошка, а трябва да се помни и да не се забравят извършените грехове, защото рискът рано или късно да се повторят е голям.
  Никога няма да простим на онези агенти-доносчици, на лъжливите комунисти, на дебелите свиневидни депутати. Тези хора са вредни за България и тяхното място е в историята.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 55. 55 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#11] от "objektivist96":
  Няма да споря с тебе, защото постът ти е изцяло цитат, макар и харесан. Поне да беше написал от кого е цитатът.

  Еретик
 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви"
  =========================
  Нещо не ми харесва. Това си е прошка под натиск.
  Освен това мисля, че могат да се прощават прегрешенията на невъздържанието. На злата умисъл - едва ли.
  Някой много калпав е написал, че е лошо да си злопаметен. Явно е искал да ни прекара многократно.

  Еретик
 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  Припомнихте ми един от гафовете на Джордж Х. Буш (старши) когато, в отговор на кампанията за положителния ефект от яденето на броколи заяви "Мразех ги. Сега след като станах Президент на САЩ никой не може да ме накара да ям броколи!"
  Та така и с някои "непримирими".
  Може би ще е добра идея да разкажа за протичането на целия гаф. Производителите на броколи стовариха камиони от зеленчука пред белия дом. Барбара Буш направи бързо изявление, че "Джордж не е мерило за вкус" - слагал "Табаско" лют сос на всичко, а тя много обичала броколи

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#57] от "daskal1":

  Мда. Това е един от най-големите плюсове на ставането президент. И аз смятам, че броколито е highly overrated, та е време да се замисля за някой президентски пост. Първата ми работа ще е издаването на указ за забрана на превъзнасянето му, защото е абсолютно безвкусно

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Да ме прощават всички либертоактивисти чиито пристрастия и зависимости съм засегнал и обидил!
  А също така да ми простят ,че в бъдеще пак ще изкажа непростими от тях думи за криворазбраната им либерална "демокрация"...  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#55] от "Костадин Иванов":
  "Няма да споря с тебе.."
  И аз нямам намерение да спора с Вас,а и с когото и да било.
  " Поне да беше написал от кого е цитатът."
  Ами,по-надолу пише от кого е.(Благодаря на "baba_zozolana" за труда да открие първоизточника!)Но това няма особено голямо значение.Защото,ме е интересувало съдържанието на този текст,а дали го е написала Хайди Прийб(в случая) или някой друг,ми е абсолютно все едно.Ако беше написан от Вас,също щях да го харесам и да го копи-пейстна.Обяснил съм по-горе защо.На Вас,не Ви, харесва-хубаво.Не сте съгласен с това,което съдържа-хубаво.Хората са различни и съответно имат различни естетически,етични,морални, и пр. вкусове,и предпочитания.Достатъчно е да не изискват от другите ,задължително да изповядват същите като тях.За прошката или за каквото и да било.Това е.

 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#59] от "baba_zozolana":
  Ами след като Радев освободи поста защо не? Само по-внимателно с указите, както виждате и тук има броколифили които са готови яростно да защищават тезата.
  И, да не забравим, простено да им е

 63. 63 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#6:"Hawaii"]
  Тук е мястото да се видят
  ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ РАЗЛИКИ
  между Българското Православие
  и Руското такова с което ни
  проглушават ушите знайни и незнайни
  руски никове
  В Русия имат аналог на нашите Заговезни
  РУСКАТА МАСЛЯНИЦА
  В Русия обаче НИКОЙ ОТ НИКОГО
  ЗА НИЩО НЕ ИСКА ПРОШКА [/quote]

  демек руското православие ти е виновно, че българското такова го е заблъскала либерастията ?
  Какъв е смисъла на този глупав и селски обичай ? Нима трябва да чакам определен ден в годината, за да поискам прошка от онези, чието мнение ме интересува?
  Или това е повод по селата навремето младите да се нагазурчат пред по възрастните, да засвидетелстват преклонение, да ударят челото в калта, без значение има ли въобще повод за прошка...

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 64. 64 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#54:"Lou"]
  Прошка се дава на този, който действително се разкайва за греховете си, а не този, който гледа да се измъкне и отново да съгрешава на воля, знаейки, де отново ще му бъде простено. [/quote]

  това във форум на либерален вестник не го пиши, нема те разберат

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 65. 65 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#62] от "daskal1":

  Е, на територията открай време силно се люби и мрази, а когато са замесени толкова мощни страсти, обикновено разумът си е дал почивен ден Ноооо няма как, постът върви с рисковете. Ще трябва да ги поема.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 66. 66 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":


  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]искам прошка от всички , които са се почуствали засегнати от думите ми по някакъв начин ! (без политиците) !!![/quote]
  Какъв комунист си ти? Псуваш на майка на ЛС а тук искаш прошка? И сега съвестта ти е чиста до догодина?

 67. 67 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Искам прошка от всички, макар че никога не персонифицирам моите послания.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#65] от "baba_zozolana":

  Ето такива лидери са нужни на България. Водете ни към бъдеще с право на избор на зеленчука

 69. 69 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#68] от "daskal1":

  Не мога да бъда по-съгласна с Вас! Щом широките народни маси ме искат, няма "не искам", няма "не мога"!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 70. 70 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1964 Любопитно

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Още една разлика между българския празник и руската Масленица. Обикновено руската Масленица завършва с т.нар. Мордобой - мъжете от селото се строяват в 2 редици един срещу друг и започват да се бият/това го смятат за празник/. Малка илюстрация :

  http://www.ili-nnov.ru/drevnerusskaya-bojjcovskaya-zabava/

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 71. 71 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз прощавам на всички, които не са болшевики или мръсни безбожници. Те са за кладата и истеричните им крясъци ще са балсам за душата ми. На либерастрите прощавам, повечето искат доброто на страната, но са объркани.
  Дано ми простите, които не влизате в първите две категории.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 72. 72 Профил на Атанас Джонев
  Атанас Джонев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да грешиш - човешко, да прощаваш - божествено" - Александър Поуп
  Актът на прошката ни дава сили да продължим напред въпреки грешките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK