След кмета и заместника му и районен кмет в Пловдив е обвинен за зоокъта

На 30 октомври кметът на Пловдив Иван Тотев лично показа новия зоопарк на премиера Бойко Борисов.

© Община Пловдив

На 30 октомври кметът на Пловдив Иван Тотев лично показа новия зоопарк на премиера Бойко Борисов.След като прокуратурата привлече към наказателна отговорност кмета на Пловдив и заместника му - Иван Тотев и Димитър Кацарски (и двамата от ГЕРБ), сега обвиняем заради изграждането на зоокъта става и Димитър Колев - кмет на район "Западен" в града. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в съучастие с Тотев и Кацарски, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Колев е с мярка за неотклонение "Подписка".


Той е обвинен, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице умишлено е улеснил кмета на общината в извършването на престъпление по служба. Това е станало, като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това.


Район "Западен" не е страна по договора за строителство, сключен между общината и фирма "Запрянови 03" ООД с предмет строително–монтажни работи на обект "Реконструкция и модернизация на "Зоокът". Освен това районът не е възложител по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ). "Възложител е собственикът на имота, лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот, или лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на закон", посочват от прокуратурата. Възложителят осигурява всичко необходимо за започване на строителството.
Район "Западен" няма и качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на ЗУТ.


Участници в процеса на строителството са възложителят, строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване. Взаимоотношенията между тях се уреждат с писмени договори.


По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж по смисъла на ЗУТ. За начало на строежа според издаденото разрешение се смята денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга, обясняват от прокуратурата.


Тотев е привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения.


На 13 февруари 2017 г., в качеството на обвиняем бе привлечен и зам.-кметът Димитър Кацарски за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба при изграждането на зоокъта, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 млн. лв.


Разследването започна на 3 ноември 2016 г. от прокуратурата в Пловдив. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември 2016 г. бе разрешено то да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и бе разпоредено антикорупционното звено на Софийската градска прокуратура да ръководи досъдебното производство.


Процесуално-следствените действия продължават.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А тоя с червената тениска (известен още като Рапона) кога ще го видим в пандиза?
  Или след като си назначи Цацата се е осигурил за вечни времена?

 2. 2 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Нека журналистите от Дневник да проверят, ако обичат, коя фирма построи разширението на хотела на майка Тотева - х-л Империал. Клюката твърди, че е именно "Запрянови 03". Тогава ще стане интересно.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ами съветниците кой ще ги обвини за това, че гласуваха допълнително 1 милион лева за зоологическата градина, криейки се зад колективната безотговорност.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Няма лошо и дори е много добре, някой, най-после да се изправи пред съда и да влезе в затвора, ако е виновен. Дори и да не е от най-високите етажи и да не е за най-големите суми, т.е. респективно не най-тежките присъди, няма как да не се стреснат останалите многобройни последователи на подобна практика.
  Тънкия момент в случая е, извън обичайните и доказани съмнения към действията на прокуратурата, която започва с шумни обвинения, най-вече на пресконференции, които се спихват тихо и постепенно във времето, когато започнат да се гледат в съда и свършват печално с определени суми за обезщетение, присъдени от наши и най-вече европейски съдилища - последния пример е Лечков, случай доста близък до този с Тотев.
  Допълнително съмнение пада от "случайното" съвпадение във времето на изборите с повдигането на обвинението.
  Дано да не съм прав и това да е (поне досега) едно от редките изключения на професионално свършена работа от следствие и прокуратура и съответно бързи и справедливи присъди от съда.
  Вие какво мислите?

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  А Бойко кво вика, тия са много готини.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в съучастие с Тотев и Кацарски, съобщи пресцентърът на прокуратурата"

  Т.е. обвинението срещу кмета Тотев остава в сила

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До 9 - то коляно казват комунделите

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#5:"442"]А Бойко кво вика, тия са много готини.[/quote]
  Бойко гледа себе си да опази. Докато го има Бойко, ще има ГЕРБ, та дори цялата партия да я подмени. Може да си позволи да жертва този и онзи, пускането на малко кръв е полезно за организма.

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Да се правят проверки е нормално. Ако се окаже, че прокуратурата пак пуска кьорфичеци и тормози хората искам да има персонална отцоворност от прокурора, който злоупотребява с дадената му власт!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK