Съдийската колегия отказа да обсъди въпрос в защита на съдия

Съдийската колегия на ВСС

© Юлия Лазарова

Съдийската колегия на ВСССъдийската колегия в мнозинство от 7 гласа "против" и 6 гласа "за" отказа да вкара в дневния си ред две допълнителни точки, предложени от Калин Калпакчиев с аргумента за необходимото им спешно обсъждане. Мотиви не бяха посочени за отказа на мнозинството. Само Галя Георгиева имаше свое алтернативно предложение - точките да бъдат обсъдени от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), въпреки че те са пряко свързани само и единствено със съдии.


Двете важни предложения, които са видими на блога на Калпакчиев, са за предстоящите избори на нов ВСС, и целенасочени атаки на определени медии срещу съдии. Той настоява предложенията да влязат в дневния ред на съдийската колегия и ще ги внесе в редовния ред следващата седмица. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който председателства и съдийската колегия, обобщи споровете дали съдийската колегия или пленумът трябва да се произнесе с решение по тях - който иска да ги внася в пленума, иначе те ще бъдат обсъдени от съдийската колегия на следващото й заседание.


"Категорично да се противопоставим на водените в определени медии негативни и опозоряващи кампании срещу съдии, членове на ВСС и съсловни организации. Призоваваме за стриктно съблюдаване на правилата на журналистическата етика и добри стандарти, с оглед запазване на авторитета и безпристрастността на правосъдието", е едното предложение на Каплакчиев.
Повод са му дали публикации във в. "Труд" и сайта "Блиц" срещу съдия Мариана Георгиева от Софийския градски съд (СГС), за това, че е спряла вписване на промените в ръководството на "Виваком" и изрази като "твърда тарифа" и "частен съд". Става дума за съдебни актове, "засягащи лица с големи икономически интереси", подчертава Калпакчиев.


Той напомня, че дотук ВСС не е реагирал на кампаниите за омаскаряване на съдии, на председателите на СГС и на ВКС, както и на кадровици. Нещо повече, в "някои случаи определени членове на съвета гласно или негласно одобряват и подбуждат воденето на "мръсни" войни срещу неудобни за тях представители на съдебната власт".


"Продължаващите атаки в определени медии срещу съдии, съдилища, съсловни организации, членове на ВСС са една от основните причини за констатациите в последния доклад на ЕК до Съвета и ЕП: "Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите", аргументира се още Калпакчиев.


Затова извън конкретната реакция, той предлага "съдийската колегия на ВСС да организира в най-кратки срокове среща между членовете на колегията и главни редактори и журналисти от всички национални медии – телевизионни и радио оператори, вестници, интернет сайтове. Която следва да се предава пряко по интернет, да се обсъди приемане на съвместни правила за взаимодействие между съдебната власт и медиите, така че да бъдат утвърдени минимални стандарти, които да допринасят за утвърждаване на ролята на правосъдието и медиите в демократичната и правова държава".


Другото му предложение е свързано с предстоящите избори за членове на ВСС, след като мандатът на този изтича през октомври.


Кампанията за номинация за членове на прокурорската колегия във ВСС вече започна, а тази за съдийската започва утре. Самите избори ще са през май (следователите) и юни (прокурори и съдии). До момента е номиниран директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков - за член на прокурорската колегия.


По повод предстоящите избори Калин Калпакчиев настоява да се обсъдят:
- мерки за създаване на организация и атмосфера за свободно и без неправомерна намеса упражняване от съдиите на активното им и пасивно право на избор на членовете на ВСС в колегията на съдиите;
- приемане на становище за изразяване на неприемливост на регионалното представителство при формиране на съдийската колегия;
- приемане на становище до председателите на съдилища за въздържане от участие (формално и неформално) в процеса на номиниране и избор на членове на съдийската колегия на ВСС;
- провеждане на разяснителна и мотивационна кампания сред съдиите за явяване и участие в двете общи събрания за изслушване и избор, съответно на 10 и 17 юни 2017 г. в София".


Конкретният повод за предложението му са огласени сондажи в Пловдивския апелативен район за "единна кандидатура" на съдиите там, както и за "техни" пратеници в различните комисии по изборите.


Вотът за ВСС, който за първи път ще е пряк на принципа 1 магистрат-1 глас, трябва да е вот на свободната, а не дирижирана воля, мотивира се Калпакчиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK