Здравната каса и лекарите подписаха договор за 2017 г. с до 3% позволена надлимитна дейност

От ляво: Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса, Илко Семерджиев, министър на здравеопазването, председателят на Надзорния съвет на здравната каса Михаил Христов и Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз

© Георги Кожухаров

От ляво: Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса, Илко Семерджиев, министър на здравеопазването, председателят на Надзорния съвет на здравната каса Михаил Христов и Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюзБуфер от 3% над месечния бюджет за болниците е записан в Новия национален рамков договор, който представители на Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването подписаха официално днес. За пръв път от години се постигна съгласие между различните страни в здравеопазването и това е голям успех, похвалиха се те.


Здравният министър Илко Семерджиев нарече Националния рамков договор за 2017 г. "колосален труд" и "изключителен успех", съвместно на екипите на касата и лекарския съюз, които договориха стойностите на медицинските дейности за годината в рамките на няколко седмици. Управителят на здравната каса Глинка Комитов допълни, че успехът е в интерес на пациента, вместо правилата да се налагат административно, както се случи миналата година. Така заедно с лекарите ще могат да движат посоката на здравеопазването от болниците към извънболничната помощ.


Националният рамков договор за 2017 г. включва увеличение с над 13 млн. лева на бюджета за първична извънболнична помощ, 19 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ и общо 1.613 млрд. лв. за болничната помощ. "За първи път се отиде на вариант ако не да се намали, то да се стопи дефицитът на здравноосигурителни плащания и касата да започне на чисто", заяви председателят на лекарския съюз Венцислав Грозев.


Управителят на касата обясни, че буферът от 3% позволява гъвкавост на разходите на болниците, но в договора е заложен и механизъм за самоконтрол - ако и допълнителните средства за тримесечието бъдат изхарчени, веднага ще има нови преговори с лекарите за намаляване на цените на пътеките, при които има преразход. Няма да се "наказват" лекарите обаче, ако обстоятелствата предполагат повече разходи по едно перо - например в грипния сезон. Бюджетът за болниците пратньори на касата през 2017 г. ще е над 133 млн. лв. на месец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK