Здравната каса и лекарите подписаха договор за 2017 г. с до 3% позволена надлимитна дейност

От ляво: Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса, Илко Семерджиев, министър на здравеопазването, председателят на Надзорния съвет на здравната каса Михаил Христов и Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз

© Георги Кожухаров

От ляво: Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса, Илко Семерджиев, министър на здравеопазването, председателят на Надзорния съвет на здравната каса Михаил Христов и Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюзБуфер от 3% над месечния бюджет за болниците е записан в Новия национален рамков договор, който представители на Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването подписаха официално днес. За пръв път от години се постигна съгласие между различните страни в здравеопазването и това е голям успех, похвалиха се те.


Здравният министър Илко Семерджиев нарече Националния рамков договор за 2017 г. "колосален труд" и "изключителен успех", съвместно на екипите на касата и лекарския съюз, които договориха стойностите на медицинските дейности за годината в рамките на няколко седмици. Управителят на здравната каса Глинка Комитов допълни, че успехът е в интерес на пациента, вместо правилата да се налагат административно, както се случи миналата година. Така заедно с лекарите ще могат да движат посоката на здравеопазването от болниците към извънболничната помощ.


Националният рамков договор за 2017 г. включва увеличение с над 13 млн. лева на бюджета за първична извънболнична помощ, 19 млн. лв. в специализираната извънболнична помощ и общо 1.613 млрд. лв. за болничната помощ. "За първи път се отиде на вариант ако не да се намали, то да се стопи дефицитът на здравноосигурителни плащания и касата да започне на чисто", заяви председателят на лекарския съюз Венцислав Грозев.


Управителят на касата обясни, че буферът от 3% позволява гъвкавост на разходите на болниците, но в договора е заложен и механизъм за самоконтрол - ако и допълнителните средства за тримесечието бъдат изхарчени, веднага ще има нови преговори с лекарите за намаляване на цените на пътеките, при които има преразход. Няма да се "наказват" лекарите обаче, ако обстоятелствата предполагат повече разходи по едно перо - например в грипния сезон. Бюджетът за болниците пратньори на касата през 2017 г. ще е над 133 млн. лв. на месец.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Недоразумението Москов се махна и нещата започнаха да се случват. Не че няма проблеми в здравеопазването, но Москов беше част от тях.

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Договарят 1.6 млрд. увеличение за болничната помощ!
  Или не е написано коректно?

 3. 3 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#2] от "DJTrump":

  Общо 1.6 милиарда, не увеличение с толкова

 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#1] от "Yossarian":


  [quote#1:"Yossarian"]Недоразумението Москов се махна и нещата започнаха да се случват. [/quote]
  Случва се,че мафията отново взе министерството на Здравеопазването и няма проблеми да си делне парите.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Трябваше да се запише, че на края на годината трябва да си на нула. Това, че при някой ситуации ти се е наложило да надхвърлиш лимита означава, че след отшумяване на пика ще компенсираш. Щотооо, ... .

 6. 6 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Така заедно с лекарите ще могат да движат посоката на здравеопазването от болниците към извънболничната помощ.[/quote]
  Значи, целта била здравеопазването да излезе от болниците. Кой ли път ще хване? Частните кабинети, "Бърза помощ" или директно към Орландовци?

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":

  Така рече Заратустра,"зъбният шлосер" и някои" бизнесмени" в здравеопазването,поддържани от др."доктор"Емил Райнов!
  Тежко ни и горко!
  Стискайте палци да бъдете здрави,особено ако др.Нинова ни стане премиер !

 8. 8 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":

  Да, точно БЛС е острието на мафията.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Увеличение на здравната вноска на 10% ???
  Д-р Десислава Кателиева във Фокус:
  "Според нея случващото се с детската травматология е политика, насочена конкретно към д-р Кацаров. „Политиката на реваншизъм, която беше започната, продължава надолу по оста. За съжаление от нея започват да страдат и малките пациенти, част от които днес застанаха пред „Пирогов“ в защита на своя доктор и на своите лекари“, заяви д-р Кателиева. Тя призова да се спре политиката на реваншизъм и отрицание. По думите ѝ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев е заявил, че ще има приемственост, но специално в Спешната помощ такава приемственост няма. Според нея положението там се е влошило на всички нива. „На нива нормативна база, на нива ръководства на лечебни заведения, влоши се на нива концепция за развитие на Спешната помощ“, допълни тя и обясни, че чака среща на служебния министър на здравеопазването със спешните медици за това как вижда тяхното бъдеще. "В резултат на това чакане виждаме само спиране на стандарта по спешна медицина, лишаването ни от национален консултант, вкарването ни в националния рамков договор като заместници на общопрактикуващите лекари. Вчера прочетох, че той се готви да увеличава здравната вноска на 10%, това моментално означава увеличаване на броя на неосигурените пациенти, които естествено ще дойдат в спешните кабинети“, коментира д-р Кателиева."

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  [quote#4:"yanne"]мафията отново взе министерството на Здравеопазването [/quote]
  А преди да "вземе" министерството, мафията какво е правила? Умирила е от глад? Явно е изпаднала в мозъчна абстиненция, щом е взела МЗ (бъджет от 458.8477 млн. лв.) вместо УС на НЗОК (бъджет 3452.816 млн. лв.)

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":

  През МЗ взе и НЗОК. Така че двата бюджета работят все в посока на бялата мафия. Без малко 4 милиарда - горе долу колкото КТБ.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  И трите изречения са Ви грешни:
  - Управителят на НЗОК се избира от Народното събрание за срок от 5 години. Наздорния съвет се избира от събранието на представителите (общо 37 представители на осигурените, работодателите, общините и държавата.);
  - половината от бюджета на МЗ работи за чиновниците в него; 3/4 от бюджета на НЗОК "работи" за търговските дружества "Болница" ООД.
  - КТБ е 4 млрд. лв., но годишните разходи за здравеопазване в България надхвърлят 7 млрд. лв.. Само за лекарства здравно-осигурените се бъркат в джоба с 2.7 млрд. лв. (останалите, 700 млн. лв. са от НЗОК и 100 млн. лв. от МЗ). От НОИ също покриват "доброкачественият туморен труд" чрез изплащане на продължителни болнични след "успешното" лечение - за година 33 млн. дена болнични по минимум 8.40 лв. на ден.
  Имаше една пишман социологическа анкета, която се опитваше да внуши, че 20% от населението харчи поравно - 10% за знахари, баячки и гледачки, другите 10% за "консултации и консилиуми", общо още 400 млн. лв. годишно. Не е далеч от реалността, защото когато двойната колизия, БСП и ДПС, погасиха дълговете на ВМА, първия транш от 180 млн. лв. отиде за изплащане на хонорари от консултации (с втория транш от 60 млн. лв. се разплатиха с доставчиците на лекарства и медизински консумативи).

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "wanderer":

  "През МЗ взе и НЗОК" - визирам "С одобрените от правителството /Герджиков-Семерджиев/ промени в състава на Надзорния съвет за представители на държавата вече са определени д-р Михаил Христов, Любомир Гайдов и Стоян Стоянов, които заменят Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Димитър Евлогиев."

  Близо 4 милиарда е сумата от числата, които вие подавате. Не ми се влиза в подробности, вие го правите. Проблемът е във философията на системата. Започвайки от това, че не трябва да е осигурителна, а застрахователна.
  Със здраве.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  [quote#13:"plebs"]Проблемът е във философията на системата.[/quote]
  За това сме на едно мнение - сбъркана е философията. Само като пример давам мантрата за "солидарната осигурителна система". С предпоследните промени в Закона за здравето неплащането на здравни осигуровки е криминализирано (влизаш в затвора). Ако системата наистина е солидарна, то в затвора за един неплащаш трябва да влизат и други хора "солидарно" (без значение дали е работодател, данъчен инспектор, служител в НЗОК или министър на здравеопазването). Няма такова чудо: "солидарни задължения" едновременно с "лична наказателна отговорност".
  А въпросният рамков договор е пълен булшит: едни плащат (осигуряващите се), други събират парите (НАП), трети ги управляват (НЗОК), четвърти договорят цените (Лекарския съюз), пети ги харчат (болниците) ... и няма обратна връзка/контрол между плащащия и харчещия.
  На всичко отгоре разни търговци в бели престилки се пеняват, че НЗОК имала била монопол (монопол има НАП, защото данъчните събират парите) и пропускат "монопола" на Лекарския съюз, който натрапва въпросните цени на останалите пазарни субекти (здравни застрахователни дружества, частни лица, избрали да се лекуват по една или друга причина в България; частни медицински практики - лаборатории или лекари, нечленуващи в БЛС).

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  крайно време е др Кателиева или да мине на психиатър и да си лекува нервните изстъпления против колегите си ,или да се хване и да разреши поне един проблем на спешната помощ ,за което предполагам е избрана за говорител на спешните медици .Тя вместо да се занимава с джипитата и как трябвало по 24 часа да работят ,със специалистите и кого уволнили и от къде , да вземе да се занимава с дефицита на кадрите в службата и , липсата на парамедици и обучение за тях ,липсата на линейки и части за тях ,липсата на регламент за прегледите им и отчетност на това и разходите за това ,липсата на отчет и контрол върху дейността на спешните центрове ,особено извън градовете ,където са превърнати в частни такива ,извършващи денонощни безплатни нерегламентирани прегледи , разбирай прегледи от мед сестри и фелдшери ,които преглеждат огромен брой неосигурени и осигурени неспешни пациенти ,които могат да си чакат лекаря , но е друго ,ако бай фелдшер се прави на велик доктор ,ако се провери кой какво работи ,ще се установи ,че на прегледан пациент платената цена е 100 лв на човек от държавата ,реално спешните са под 7% , половината от тях необслужени правилно и загинали или поради липса на организация на спешната помощ ,за което Кателиева нищо не споменава ,или пък винаги други са виновни ,но никога самите спешни медици , особено пък тези по селата ,които морят хората в нужда като мухи , мързи ги да сложат елементарна система на хора в шок или нужда , това Кателиева никога не споменава , носят се дежурства от 10 човека на щат от 15 души и си разделят незаконно 5 заплати ,като работят по 72 часа без почивка и са напълно неадекватни от това , това също не се коментира , но иначе джипитата са виновни за всички проблеми на спешната помощ

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":

  БЛС не натрапва нищо ,а води преговори с някакви неизвестно какви експерти и по какво , които определят правилата на работа на лекари ,болници , и на цялата здравна система ,свидетели сме на поредните простотии на експерти на здравната каса ,като тези ,че при висок холестерол ,захар или кръвно ,джипито трябва да плати по 100 лв на пациент ,без горна граница на броя на глобите , тоест ако имаш 1000 диспансерни ,глобата неминуемо ще е 100000 лв на лекар ,е ,кой ще остане да работи на такъв договор ,договорен от идиоти

 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Глинка май заряза Москов!🐕🐩🐄

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yossarian":

  мафията не обслужва никого срещу здравни вноски от 0 лв ,в България над 4 милиона са с 0 лв здравни вноски от собствени доходи , мафията им плаща общо взето здравните вноски и ги обслужва или без пари или срещу 1 лев такса ,много лоша бяла мафия , наистина , няма друга такава по света ,наглеци такива

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#6] от "wanderer":

  навсякъде по света извънболничната помощ поема над 90% от случаите , до болница стигат едва 10% ,защото е много скъпо , ресурса за общопрактикуващите е около 30-40% от здравните плащания , а тук е едва под 6% , правата никакви

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  [quote#16:"edin drug"]с някакви неизвестно какви експерти и по какво [/quote]
  Как да са неизвестни? Това е "тежката артилерия" на ГЕРБ - юристконсулта (на русенска болница) Десислава Атанасова, финансовия гений Владислав Горанов. Да не пропусна и д-р Ваньо Шарков от ОДС, който има повече стаж като депутат отколкото като лекар. А конкретните лица са:
  СЪСТАВ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК

  Д-р Михаил Христов - Председател, министерство на здравеопазването
  Бойко Атанасов - изпълнителен директор НАП
  Любомир Гайдов - заместник - министър на здравеопазването
  Стоян Стоянов - министерство на здравеопазването
  адв. Пламен Таушанов - БАЗП
  Д-р Иван Кокалов - КНСБ
  Теодор Василев - КТ "Подкрепа"
  Боян Бойчев - АИКБ
  проф. д-р Красимир Гигов - БТПП

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  [quote#16:"edin drug"]които определят правилата на работа на лекари [/quote]
  А Вие как искате да работите? Без правила, като врачка или като баячка - "ако си още жив, ела пак"?

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  [quote#19:"edin drug"]навсякъде по света извънболничната помощ поема над 90% от случаите[/quote]
  Първо, това "навсякъде" е нищо значещо.
  Второ, в Германия всички предписани лекарства се поемат изцяло от здравно-осигурителната каса. Не вярвам на данните на IMS за 3.5 млрд. лв. от продажба на лекарства у нас, но бюджетът на НЗОК от 800 млн. лв. (573 млн. лв. за "общи" лекарства и 226 млн. лв. за онколекарства - http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=109994)
  не покрива и половината от стойността на предписаните лекарства.
  Трето, съгласен съм, че лечението в болница е скъпо, дори много скъпо (никога не съм твърдял нещо обратно), но нямам обяснение как се получават 33 млн. дни болнични. Смятах ги, за всички бременни (45 дни преди раждане и 45 дни след раждане), 70 хиляди годишно (с ин-витро оплодените) са 6.3 млн. дни. Да турим по месец за "задържане" и още толкова за "освобождаване", едва докарваме до 14 млн. дни. На всичко отгоре ражданията намаляват, а болничните дни се увеличават (по предварителни данни за 2016 г. са към 38 млн. дни).
  Отделно, врътката с фалшивите болнични с цел запазване на "държавно-чиновническа позиция" отпадна - болничните са ограничени до 43 дни в годината (на важи за бременните).
  Тия пари, за обезщетение при болест, близо 900 млн. лв годишно. също са по причина "здравеопазване". Ама щото търговците в бели пристилки не могат да ги обарват, не се броят за разходи за здравеопазване.

 23. 23 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drug":

  Или не си разбрал сарказма ми, или си го продължил.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Не беше се случвало от години

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK