Мегапроект в "Младост" продължава да чака разрешение от районната община

Проектът за "Гранд Каньон"

© Капитал

Проектът за "Гранд Каньон"Повече от два месеца община "Младост" отказва да даде или да откаже разрешение за строеж на комплекс с жилищни сгради, хотел и търговска част наречен "Гранд Каньон". Задължението за това районната община получи в средата на януари, от главния архитект на София Здравко Здравков.


На 23 февруари с нова заповед главният архитект на София Здравко Здравков възложи на главния архитект на "Младост" да разреши или да откаже строежа. В прилежащо писмо Здравков посочва, че проектът е разгледан и одобрен от специалисите от направление "Архитектура и градойстройство".


Инвеститор в "Гранд Каньон" е турската компания "Гаранти Коза". Комплексът предвижда небостъргач с височина 133 метра, хотел, мол, жилищни сгради, подземен гараж. Парцелът, на който ще се намира "Гранд Каньон" е в "Младост" 3, на мястото на магазин "Нова Деница".
За правото да разрешиш строеж


На 13 януари кметът на "Младост" Десислава Иванчева съобщи чрез "Фейсбук", че Здравко Здравков е изпратил в общината в "Младост" 167 класьора с документи за "Гранд Каньон". Със своя заповед той е отдал правото на районната община да прецени дали да даде разрешение за строеж на обекта или не.


"За мен остава необяснимо, защо на нас се предоставя възможността да одобрим този мегапроект - инвеститор клас "А", получил зелена светлина от Министерски съвет", писа тогава Иванчева в профила си.


Според чл. 141 ал. 1 от Закона за устройство на територията "инвестиционен проект подлежи на съгласуване от главния архитект на общината". Целта е той да определи дали строежът ще съответства на подробния устройствен план, транспортната достъпност, околната среда и здравната защита за района.


Това е постоянна практика при даването на разрешителни за строеж, като те се одобряват от районните архитекти, районните дирекции за национален строителен контрол (РДНКС) и специализираните експертни съвети.


Здравков вика "Младост"


На 23 февруари община "Младост" публикува на страницата си във "Фейсбук" писмо от главния архитект на София. В него Здравков възлага на Весела Тасева - главен архитект на "Младост", да "даде или да откаже" разрешението.


В това писмо Здравков посочва, че специалистите от ръководеното от него направление "Архитектура и градоустройство" са прегледали инвестиционния проект и са удостоверили "съответствието му с всички изисквания на действащата нормативна уредба".


Още през октомври миналата година разширеният състав на Общинския ескпертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) към направлението е одобрил проекта. Същото е направил и Районният експертен съвет по устройство на територията – "Младост" (РЕСУТ) на 1 февруари. Протоколът от заседанието обаче трябва да бъде подписан от Иванчева като кмет на района, което обаче тя не прави.


На 14 февруари Здравков изпраща искане Иванчева да подпише протокола в 3-дневен срок или да даде мотиви за отказ. До 23 февруари "не е на лице произнасяне от Ваша страна", пише Здравков към Иванчева.


1% отклонение като аргумент


"Проектът не отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба", пише кметът на "Младост" до главният архитект на София, в писмо от 24 февруари. Писмото е публикувано на "Фейсбук" страницата на община "Младост". То се отнася за друг строеж на жилищна сграда отново в "Младост" 3.


В него Иванчева посочва, че "предвидената рампа за достъп до магазин 2 е с наклон 6%, което не отговаря на изискванията по чл. 16. ал. 2 от Наредба 2 за за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания". Според този член, допустимият наклон на рампи е 5%. Архитекти обясниха пред "Дневник", че това отклонение е напълно пренебрежимо и поправимо, като посочиха, че много от рампите в столицата са с отклонение над 20%.


Другият аргумент на Десислава Иванчева е, че в устройствения план на "Младост" 3 парцелът е определен за "офиси", а според визата за проекта той е за сграда със "смесена общообслужваща и жилищна функция с подземни и надземни паркинги".


"Смятам, че предназначението на сградата следва напълно да съответства на конкретното предназначение на имота, съгласно общия устройствен план", пише Иванчева в писмото до Здравков.


"Според мен тук няма никакъв проблем с предназначението", коментира пред "Дневник" арх. Борислав Игнатов, председател на управителния съвет на Камарата на архитектите в България.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Гневно

  Щом здравков не иска да се произнесе по закон- да си ходи !!!
  Мерси от такива !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4050 Разстроено

  Иванчевааа,иванчева....да си беше останала фризьорка моме....!С този потенциял и тази "умна"подкрепа....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 764 Весело

  нещо много едностранчиво ми звучи тази статия, да не би инвеститорът клас а да е инвестирал в медийно съдържание ?

  то е ясно защо не иска да подписва кметицата - после нея ще я съдят

 4. 4 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Сиреч всички тупат топката до след изборите, но междувременно някой може да отнесе от прокуратурата.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Администрацията трябва да се произнесе по преписките на гражданите и фирмите, може да разреши или откаже съответното искане ако е незаконосъобразно, но да не се произнася е израз на тотална некомпетентност и некадърност.
  Хайде кмета на района са го избрали сами гражданите, законът не забранява фризьор, овчар или какъвто и да е да бъде избразн за кмет и няма как да му се сърдим, че не разбира, но администрацията в района е професионална и е недопустимо това, което се случва.

 6. 6 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Чудесата в столичната архитектурна вселена край нямат...

  След удивителния му избор за главен архитект на Столична (голяма) община - сам по себе си отделно чудо, г-н Главният скромно, смирено и доброволно предоставя на районния си колега да разреши или откаже строежа на подобен огромен сграден комплекс.

  Ако бях лош, щях да си помисля, че това си е откровена провокация срещу районната администрация от страна на централната столична.
  Ама не съм и не си го мисля.

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Проектът е изключителна тъпота сам по себе си. От другата страна, новата районна кметица няма изобщо знанията, екип, ресурс и всичко нужно. Като резултат, тоя проект, който и без това няма да се случи, ще лежи на нейната сметка, което ще я разкара от поста.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Май се опитват да се скрият зад районния кмет, в случай че се появи някоя издънка.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Кой би бил толкова безразсъден, да рекетира Валентин Златев?

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":
  Къде е била фризьорка?
  Предварително благодаря за отговора!

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Ще следим какво ще се случи. А това с 1% отклонение е направо разкъсващо.

 12. 12 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Защо няма надпис: платена публикация?

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Според този член, допустимият наклон на рампи е 5%. Архитекти обясниха пред "Дневник", че това отклонение е напълно пренебрежимо и поправимо, като посочиха, че много от рампите в столицата са с отклонение над 20%."

  бухаха, кажи им гербави, и не ги обиждай повече... закона кво казвал никой не го е*е, щом в София е така

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "Virgin":

  в болните им фантазии

 15. 15 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И двамата си искат рушветите, ама всеки чака първо другият да вземе, че да не се мине. Сакън.
  ГНУС !!!

 16. 16 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 502 Гневно

  Този Здравков много бързо се разкри като дребна марионетка от Червен Бряг. Такова измиване на ръцете с районен кмет е твърде плосък ход и очевадна манипулация. ГЕРБ сами се заГРОБват в София.

 17. 17 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#3:"carmello"]то е ясно защо не иска да подписва кметицата - после нея ще я съдят [/quote]

  За какво да я съдят?!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Предлагам на г-жа кметицата да представи въпросният проект за широко публично обсъждане. Ако тя няма екипа, в Младостите живеят много и достатъчно образовани хора.
  След което да направи местен референдум.
  Никой няма да може да я пипне с пръст и да й каже копче, след решение взето по този начин.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Въщност проблемът е друг - високите сгради (от 17 до 30 етажа) ограждат по-ниските откъм изток и юг. От южната страна е най-високата сграда. Не виждам с какво предназначение са сградите във вътрешния комплекс, но те ще имат слънце едва след 17 часа, т.е. само пролет-лято по време на дългия ден. Целият вътрешен комплекс ще е адски усоен през 2/3 от годината и под ДЕБЕЛАТА сянка на високите сгради.

  За този вид сянка има също нормативни изисквания. И понеже знам, че от Община Младост четат в Дневник - нека се поразровят за по-сериозни нормативни нарушения. Определено този "комплекс" ще е поредната издънка.

  А пропо - някога в този район бяха едни стари казарми... Интересно е как са придобити имотите?!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "FvH":

  очевидно проекта е уязвим като си го приведат в ред, пак могат да го пуснат, такъв е реда за всеки... тоя Здравков не би ли трябвало все пак да съблюдава спазването на закона, вместо да плачка за интересите на тоз и оня

 21. 21 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#18] от "rapidfire":

  После не се чудете, че нямало инвеститори в БГ.

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "FvH":
  [quote#17:"FvH"]За какво да я съдят?![/quote]

  За положения подпис. Всъщност решението (и някои преди последното) се подписват от Кмета, но след съответните анализи и препоръки от специалисти в общината. Някои решения се взимат на Общински съвет, ама нали се сещаш, че там гласуват това, което "специалистите" са им подготвили. Но пък положилият/те подпис носи отговорност. Както между другото стана и с предходната кметица...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Ужас, какво ще правим без небостъргач в Младост, такъв подмолен удар върху самочувствието на новософианци....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 24. 24 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1014 Неутрално


  [quote#0:"Статията"] "Според мен тук няма никакъв проблем с предназначението", коментира пред "Дневник" арх. Борислав Игнатов, председател на управителния съвет на Камарата на архитектите в България.[/quote]
  Така ще каже.
  Същият дебил беше заявил, че столичните квартали и в частност Младост са 'ПРЕОЗЕЛЕНЕНИ'?!
  И това го казва при очевадното презастрояване във всички възможни кюшета!
  ------------
  Иначе, формално проектът може и да е 'законен', но какво означава това в държава и град, където уж законно са направети хиляди безобразия и където цялата общинска администрация я купуват/продават когато си поискат!

 25. 25 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#3:"carmello"]то е ясно защо не иска да подписва кметицата - после нея ще я съдят [/quote]

  Що тогава не напише отказа и да се приключва бе,карамел?
  Щото тогава вече 100% ще я осъдят,нали така?
  А що не дава разрешение?Щото ще влязат лумпените,които я избраха и ще я изкарат с шутове.После пък ще трябва да им прави безплатно счупените от нея нокти.
  Това е положението.Лумпениада.

 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 764 Весело

  [quote#17:"FvH"]За какво да я съдят?![/quote]

  че бутна предишната кощрамба на Герб малко ли е ?

 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#25:"ret"]Що тогава не напише отказа и да се приключва [/quote]

  е, що, що, щото чака да минат изборите за да види накъде духа вятъра, не е толкова сложно

 28. 28 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#19:"Музар"]А пропо - някога в този район бяха едни стари казарми... Интересно е как са придобити имотите?! [/quote]

  Да,със зенитни установки.
  Комплексът е на мястото на Деница.

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#25:"ret"]Щото ще влязат лумпените,които я избраха и ще я изкарат с шутове.[/quote]

  Освен целия циничен тон на коментара ти - тук яко бъркаш. Не са я избрали "лумпени" (аз не гласувах нито за нея, нито за предишната), а хора с доста ясна представа какво искат и достатъчно мислещи и компетентни. Това са ми съседи, приятели или добри познати. Определено заради отказ на този проект НЯМА да "я изкарат с шутове".

  Зоната е блокирана (заградена) от около година и половина. Там трябва дълбок дренаж, защото минаваше онзи канал, дето ремсистите са го копали през 50-те години на миналия век. А аз като дете ловех жаби и змии, а възрастните ловеха риба точно там. Прави сметка първо за оскъпяването, второ за сигурността на тези високи сгради. До преди МакДоналдс и бензиностанцията да си свършат работата по дренажа, там ставаше малко моренце пролет и есен.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#27] от "carmello":

  Ясно.Бе умник си ти,ама късно се усетих.

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#28] от "ret":

  Много добре знам къде е комплексът - поне два-три пъти седмично ми се налага да го заобикалям , щото той затваря доста преки пътища в района. А навремето само ме олайваха псетата край охраняемата зона, докато си карах колелото към Панчарево и поничките с млечно-яйчен крем (из цялото Софе имаше само с мармалад, дето хич, ама хич не ми харесваше) .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#29] от "Музар":
  [quote#29:"Музар"]Определено заради отказ на този проект НЯМА да "я изкарат с шутове". [/quote]

  Както казах - лумпениада.Толкова от мен.

 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 764 Весело

  [quote#30:"ret"]Ясно.Бе умник си ти,ама късно се усетих.[/quote]

  цялата ви герберунгелска работа е такава, все късно се усещате

 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#32] от "ret":
  [quote#32:"ret"]Както казах - лумпениада.Толкова от мен.[/quote]

  Определено е така. Но лумпените са тези, които дърпат конците. Изпълнителите (предишната и сегашната кметица в конкретния случай) са само жертви/бушони. Даже не са марионетки, защото каквото и да направят лумпените, на тези две девойки (в случая) им се стоварва изневиделица - някой им реже конците и те "заминават".

  А средата в която живеем е И наша отговорност и задача. Доста хора с различни политически виждания се обединяваме за да се справим с проблема. Няма да е лесно, няма да е бързо. Но определено от страната на "не_администрацията" започваме да правим нещата малко по малко. Не ни слагай под общия знаменател, моля!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#3:"carmello"]нещо много едностранчиво ми звучи тази статия, да не би инвеститорът клас а да е инвестирал в медийно съдържание ?
  [/quote]
  ++++++ трябва да слагат табела "Платен репортаж".

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#1:"автор"]... Архитекти обясниха пред "Дневник", че това отклонение е напълно пренебрежимо и поправимо, като посочиха, че много от рампите в столицата са с отклонение над 20%.[/quote]
  Определено е повод за гордост.

  Колкото до останалото - след като досега се опитваха да и строят през главата, изведнъж да и искат разрешение - цялата работа нещо понасмърдява.

 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Като го гледам това нещо на "снимката" и не спирам да се чудя, кой ще си купи жилища в подобна сграда?

  Колко още ще се застроява София, какви по-големи сгради ще се правят?

  Вместо да се отиде в обратната посока, всеки гледа да "наблъска" колкото се може повече в единица площ...

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Стига с това ниско строителство бре, какви са тия нещастни 30 етажа, направете барем 100. Па и ако може да се гледа Копитото изотгоре, най-добре. Между другото, за да се оправдае името Гранд Каньон, няма да е зле да се копнат и десетина етажа надолу.

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар":Много пари има мафията! В генералната концепция на София е гледката към Витоша да бъде достъпна. Тия сгради рязко контрастират с общото застрояване на района.
  Анджак сме се отворили на референдуми, кметицата да уреди една изложба на проекта в общината и една анкета, па да видим какво ще кажат живущите. Аз знам какво.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#29] от "Музар":Музи, копаното щеше да стане канал, ако бяха пуснали вода по него от Панчаревското езеро. Така си остана само ров, който се пълнеше от дъжда. Риба си ловил в магазина. Никакъв дренаж не му трябва.

 41. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "ahasver":
  [quote#39:"ahasver"]В генералната концепция на София е гледката към Витоша да бъде достъпна.[/quote]

  А точно този "проект" я прави абсолютно невъзможна..., освен от външните прозорци на високите сгради. Над 8-я етаж, защото отсреща има точно толкова висока сграда, закриваща всякаква гледка към Витоша.

  Между другото, ако целият този декор беше завъртян с около 40-60-90 градуса обратно на часовниковата стрелка, може би щеше да е доста по-сполучлив. Имам предвид не само гледката, но и положението на слънцето. Така имат "гледка" към улици, панелки и може би "иглата" на Копитото, евентуално.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#40:"ahasver"]Така си остана само ров, който се пълнеше от дъжда. Риба си ловил в магазина. Никакъв дренаж не му трябва. [/quote]

  За някои неща си прав, за други не, но си ги накачулил едно връз друго.

  Да, пълнешеше от дъжда, предимно. Но беше ров, който задържаше водата. И риба имаше, както и змии и други водни животни предостатъчно - личен опит. Не от магазина.

  А безумните наводнения преди МакДоналдс и ОМВи да си направят комплекса ги помня. Да, водата не е идвала от Панчарево, със сигурност. Но огромните гьолове ги имаше. Да не изпадаме в подробности точно как беше решен този проблем, щото аз говоря за нещата както ги виждам всеки ден, а ти явно чисто теоретично.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#37:"ivan_"]Като го гледам това нещо на "снимката" и не спирам да се чудя, кой ще си купи жилища в подобна сграда? [/quote]

  Ау,вярно.
  Ма добре си ни беше и преди с ламаринената Деница,та там сме тръчкали като деца,а след това си разхождахме кучетата по нужда.
  А сега,глей някакви си турци какво искат да правят,даже и видео-анимация направили маскарите,за да подлъжат кметичката.Тая същата,дето се изцепи за втори тур на изборите на 26март.
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/05/07/2528274_durjavata_obeshta_pulna_podkrepa_na_grand_kanyon_v/

 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "За мен остава необяснимо, защо на нас се предоставя възможността да одобрим този мегапроект - инвеститор клас "А", получил зелена светлина от Министерски съвет"

  Страх за поемане на отговорност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Тези 22-етажни бетонни стени ще са доста подтискащи на живо. Иванчева не трябва да дава разрешително. В никоя нормална държава не биха допуснали подобно нещо в жилищен квартал.

 46. 46 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#21:"Oggie Petkov"]После не се чудете, че нямало инвеститори в БГ. [/quote]
  То пък големият инвеститор. Мол, хотел и няколко огромни панелки, построени основно от турски работници, с турски материали.

 47. 47 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 346 Любопитно

  До коментар [#37] от "ivan_":

  Преди време четох, че почти всички жилища в този комплекс са вече разпродадени още "на зелено", предимно на богати чужденци - разбирай турци, араби, руснаци и т.н. Не гарантирам за верността на прочетеното, просто се сетих, защото ме впечатли - и като проект, и като профил на продажбите.

  Imagination is as important as knowledge.
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#43] от "ret":

  Благодаря Ви за линка!

  Още повече се зачудих 800 апартамента плюс търговски център?

  Това ще е някакъв кошмар и за живеещите и за района.

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#47] от "Columbus":

  Богат арабин подобно нещо няма и на снимка да погледне...

  За руснаци и турци може да си купят по един апартамент да спят в него 7 вечери в годината...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#21] от "Oggie Petkov":

  "После не се чудете, че нямало инвеститори в БГ.Ю

  Мирси аз от такваз либоф!

  Каквато държавта, такива и инвеститорите - Гаранти Коза
  Що ли това име силно ми звучи като Шменти Капели!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 51. 51 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#48:"ivan_"]Благодаря Ви за линка! [/quote]

  Оо,ма моля ти се,за нищо!
  Сигурно живееш в Бусманци.

 52. 52 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#18:"rapidfire"]Предлагам на г-жа кметицата да представи въпросният проект за широко публично обсъждане. Ако тя няма екипа, в Младостите живеят много и достатъчно образовани хора. След което да направи местен референдум.[/quote]
  Адекватно предложение.

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#51] от "ret":

  Не,

  Живея на село в къща, защото така ми харесва.
  Израстнал съм в панелка, но след казармата съм живял в кооперации и къщи.

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 292 Любопитно

  Хм, догодина дали ще има Гаранти коза тенис?

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Не разбрах софиянци "за" ли са или "против".

 56. 56 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Освен законосъобразен, дали поректът е ЦЕЛЕсъобразен?
  Имат ли нужда хората в Младост от него? Или само инвИститУра? Щото май само инвИститУра!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 57. 57 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси": те статията така едностранчиво са я написали, че точно най-важното да не се разбере! Тук дори не говорим за "атернативни факти" , а за липса на факти! От коментарите се разбира, че Валентин Златев седи зад проекта!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#40:"ahasver"]Риба си ловил в магазина.[/quote]канала си имаше и папур, и всичко - съвсем сериозно, докъм 2003/4 там редовно клечеха въдичари... какво са ловяли не знам, но все си мисля, че за толкова години щяха да се усетят ако е нямало риба

 59. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#43] от "ret":

  Тва е положението... Пожарникарският мозък се свежда до алтернативите от соц безумията, до гербавите такива. Или мизерната Деница или безумно бетонно недоразумение, на възможно най-тъпото място.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#42] от "Музар":Муз, идеята за плавателен канал е от началото на 50-те г. На Панчаревския бент, откъм Витоша, е излят бетона на шлюза през който трябваше да идва водата за канала. После копаеха понякога. Бил съм 15 дни запас в зенитния полк и гледахме как идват чиновниците от София да копаят. По-късно се появиха и трапища покрай строежите на Младост. Каналът беше изкаран до някъде и зарязан. Всичко се пълни от дъжд и пресъхва.

 61. 61 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Това , по дяволите е жилищен квартал , а не място за Сити.
  Всички от Младост знаем за сериозните задръствания по бул. Ал. Малинов - единствена транспортна връзка към Цариградско шосе.
  В голямите нормални градове с добри градоначалници, огромни сгради и небостъргачи се строят в група и оформят своего рода бизнес център - справка Париж, Франкфурт, Хюстън и почти всички американски градове.
  Нашите общинари и архитекти от СО искат София да е с нацъцкани тук таме кули и да прилича на устата на дърт ром.

 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#36] от "parcaleste":

  "Колкото до останалото - след като досега се опитваха да и строят през главата, изведнъж да и искат разрешение - цялата работа нещо понасмърдява. "

  Борисов видя как хвръкна една кметска глава и се уплаши.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#60:"ahasver"]Бил съм 15 дни запас в зенитния полк и гледахме как идват чиновниците от София да копаят. П[/quote]

  Твоите 15 дни запас срещу моите 45 години живот (и лудории в по-млада възраст) около канала?

  Ти къде си?

  Щото тук (във форума) има и други хора със спомени за папура и въдиците баш, където сега се спретват да строят. А със сигурнст досега са разкопали бая в опити да стигнат до "гранит, ама ЦЪ!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар":Аз ти споменавам само за тия 15 дни когато съм бил там. Израснал съм в Подуене. Иначе годините са ми доста повече от твоите и помня Искъра преди бента и преди язовира. Това беше буйна река с плажове. А теренът на Младост бяха ниви.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#58] от "extraCACA":Екстра, там река няма. По трасето на канала има локви, заблатени поради лоша нивелация. Ако се се зарибили е отделно, но течаща вода няма. Водата трябваше да тръгне от Панчарево и да стигне до Павлово, където да поеме и водите на Владайската река.

 66. 66 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#65] от "ahasver":

  много ясно, реката е от другата страна зад манастира, но че района е блатист, с много извори и високи подпочвени води е факт... то се видя и преди няколко години при строежа на метрото - изкопите им се пълнеха за ден и после по два дни не успяваха да отводнят... малко по-нагоре, още след самото откриване започнаха да разкопават отново за да дренират - в рамките на година три пъти и въпреки това, преди седмица в подлеза пак наливаше вода... същата е хавата и в паркчето до онази гладуващата "инвеститорка" - върбичка, изворче - всичко както си му е реда, но без рибата

 67. 67 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 353 Любопитно

  Това с допустимия наклон са абсолютни глупости , главния архитект иска много маки неща като например комисиона , фирми подизпълнители посочени от него или негови хора ,от които ще вземе други дивиденти . Дали архитекта се интересува от достъпа на инвалиди до комплекса , или дали се вписват тия сгради в общия пейзаж , за тия подробности не се споменава .

 68. 68 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Основният негатив , който ще възникне от построяването на този комплекс е допълнителното задръстване на и без това изключително задръстените улици там. На Деница със сигурност се чака много повече време в задръстванията , отколкото на Университета , да речем. Няма съмнение че комплекса ще генерира допълнителен трафик. Същото се отнася и за проекта за нов небостъргач на Черни връх срещу мола на Хладилника. Подобни проекти следва да вървят с начини за справяне с трафика , който генерират.

 69. 69 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Как този мегапроект се вписва в общата идея за София за следващите 100 години? Има ли някой такава идея? Всички прехвърлят топката на районната кметица, защото по закон имат това право, явно законите са сбъркани.

 70. 70 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 684 Любопитно

  На мен милицюнерския ми мозък не можа да роди друго, освен че какчето очаква някакво движение в определени офшорни вилаети/зони. Всичко виси на подпис от височайшата й особа? И тя ко? 1%? Ми не е ли ясно?
  Не съм я чул/чел да оспорва качеството и въздействието на проджекта върху ежедневието на захласнатите й избиратели!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#66] от "extraCACA":Реката е по-ниско от терена и няма отношение с канала. При строежите на метрото се навлиза в стар водоносен хоризонт и изчерпването на съдържанието му е трудно. Неговите води също не излизат на повърхността. Локвите по трасето на канала са само от дъждовна вода.

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Малка корекция.. Попадна ми едно материалче. Плавателният канал е проектиран от германския градостроител Мусман през 1933-38 година. През войната не е работено по плана. Изпълнението му започва след 1947г. Копането му спира с пускането на Кремиковци, който отнема водата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK