Просветното министерство ще намали държавния прием в университетите

Просветното министерство ще намали държавния прием в университетите

© Анелия НиколоваОт следващата академична година Министерството на образованието и науката (МОН) ще намали субсидирания прием в някои професионални направления в университетите. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с ректорите на университетите, които преподават в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление".


Министърът бе категоричен, че намаляването на броя студенти е неизбежно и ще засегне главно университетите със слаба реализация на абсолвентите. "Има огромен дисбаланс в реализацията на завършилите - в някои професионални направления тя е 90 на сто, а в други – 20-30 на сто", заяви той.


Самият университет ще трябва да реши какво да прави със специалностите, чиито възпитаници не намират работа според образованието си - да ги закрие или да се опита да ги развие, уточни проф. Денков. Той е против този въпрос да се решава с административни мерки от страна на министерството.
При определянето на приема ще се отчита и регионалната значимост на университетите, някои от които са единствени за няколко области. "Очакваме от всеки водещ регионален университет да излезе с програма - да каже какво очаква да постигне през следващите години на базата на перспективите за региона, на разговори с бизнеса и общините", заяви министърът.


Проф. Денков обърна внимание, че броят на завършващите ученици намалява, а университетите заявяват субсидирани места за 80 на сто от випуска абитуриенти. По неговите думи МОН ще намали субсидирания прием до около 60 на сто от броя на дипломиралите се младежи.


Министерството иска да ограничи достъпа до направления като "Икономика" и "Администрация и управление", в които сега учат около една трета от студентите. В същото време държавата ще се опита с позитивни стимули да пренасочи младите хора към професионални направления, които са приоритетни за държавата. Промените в приема ще приключат следващата година, когато също ще има известна редукция на броя студенти, уточни проф. Денков.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  И в Библиотекарския ли?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  И е крайно време за въвеждане на дифернциация на субсидиите на базата на рейтинга на заведенията, а не на тиква учащи, каквото и да се крие зад това.

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Неутрално

  МЪ нали трЕбват две висши и три езика дори за чистачка..?:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]И в Библиотекарския ли? [/quote]

  Там развиват само приоритетни направления. Казано по друг начин: за приоритетни направления се обявяват тези, които се развиват в Библиотекарския.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По бЪгърско има вече икономисти колкото за целият Ес и пооловин Китай...:-) А пък за тази публична администрация/разбирай чиновник/ и за Индия..:-) По брой юристи на глава сме пък нумеро уно в света..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 622 Любопитно

  А субсидиите за т.нар. общежития /идващо явно от общи жития/, които са си откровени курварници, трябва да се спрат. Стига сме харчили за соц. простащини!

 7. 7 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#3:"ostin22"]МЪ нали трЕбват две висши и три езика дори за чистачка..?[/quote]

  Да не забравяме и комютърна грамотност на ниво поне Гейтс, Брин, Зукърбърг и т.н.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  Най-вече в случаите, когато началника на чистачката едвам е избутал средното и даже с българския трудно се оправя...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Този т.н. държавен прием според мен не е пипан отдавна или само е увеличаван. Затова в някои университети приемат само с тест. Във висшето образование е необходима сериозна промяна за да не стане като средното.

 11. 11 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 799 Любопитно

  България 6 милиона - 52 университета

  Англия 50 милиона - 200 университета

  реформата е ясно в ква посока трябва да бъде !

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  не всички специалности са $ перспективни,
  но някой са необходими на държавата !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  "Самият университет ще трябва да реши какво да прави със специалностите, чиито възпитаници не намират работа според образованието си - да ги закрие или да се опита да ги развие, уточни проф. Денков. Той е против този въпрос да се решава с административни мерки от страна на министерството.”

  Какво значи че е против?! Нали ролята му е точно такава - да разпределя обществените средства в този ресор. Факт е че 25г. след падането на комунизма и “мощната конкуренция” от новоизлюпени ВУЗ-ове доведе най-вече до едно: борба кой да гепи по-напред от държавните средства... Вече 5ти министър поред признава, че трябва да се спре кранчето и да фалират ВУЗ-ове(същото е в сила и за болниците), но никой няма топки да го направи.

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  И този министър забрави, че е само служебен. Да се заеме с текущите проблеми в училищата, че станаха много през последните дни.

 15. 15 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В България трябва да има отнемане на лицензи на измислени висши учебни заведения (университети и колежи), да има окрупняване и сливане на учебни заведения и като цяло редукция на броя им, както и на броя студентите в тях. На първо време нека се отнеме лиценза на 5-6 от най-измислените висши учелища, и сливане на още 5-6 с други, по-големи от тях. Така от 52 броя им бързо може да се редуцира до около 40.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  Сума ти ПУЦ-ове по села и паланки станаха университети...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма как да се избегнат подобни промени, тъй като кандидат - студентите стават все по - малко. Относно проблема с реализацията - той зависи до голяма степен от самите абсолвенти и тук не мисля, че можем да обвиняваме държавата както сме свикнали да правим.

  marinov1018
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1825 Неутрално


  До коментар [#15] от "agile":

  И като закрият толкова виШи учебни заведения, знаеш ли с колко процента ще скочи безработицата???
  никой Премиер няма да бъде съгласен да се отчита, че по негово време са се закрили ВУЗ и се е увеличила безработицата.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Закрийте половината съмнителни , свободни и не знам още какви университети, и всичко ще си дойде на мястото.

 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Весело

  До коментар [#20] от "4ort":

  Поне да намалят държавното финансиране - т.е. т.нар. държавна поръчка. Който иска да учи например специалност "Фейсбук" във Великотърновския университет, да си плаща обучението от джоба.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Весело

  До коментар [#21] от "Роси":

  Как да ги закрият, като половината депутати преподават там. Да не говорим за т.нар "експерти от практиката" от местната администрация....
  Само че частните университети не са такъв голям проблем, защото държавата не ги финансира с нито лев. Проблемът са университети като Библиотекарския, Правешкия и т.н., които се финансират от държавния бюджет на базата на приети студенти.
  Да не говорим, че във връзка с решението да се финансират допълнително с 2000 лв на студент за дефицитните специалности всички държавни университети обявиха допълнителен прием по специалност информатика, като естествено в учебния план трудните дисциплини като математика са изместени за изучаване след втората година....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 24. 24 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "voltaire":

  "Всички университети да станат частни! Другото е само надлъгване."

  И къде в света има държава само с частни университети, би ли посочил? Или просто от клуба на незнаещите си чешат езиците?

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  закриване на университетете. няма полза от тези хайлязи дето пет години лъжат че учат, а всъщност работят или ебът, а със сигурност ядат и серат. и след туй са жалки смешници в работата си.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  Трябва да се намери начин за драстично намаляване на броя на т. нар. "Университети". Има изискване за брой на хабилитираните преподавотели. Остава да се въведе ограничение един преподавател да не може да преподава в повече от 2-3 университета. Намалява се субсидията на нетърсините специалности и се увеличава тази на търсените!

 27. 27 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#26:"vassilun"]

  Намалява се субсидията на нетърсините специалности и се увеличава тази на търсените![/quote]

  Нещо бъркаш - търсените са психология (най-търсена за миналата година), икономика, право, администрация. Най-малко са учителите (които са важни за бъдещето), точните науки....

 28. 28 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#5:"ostin22"]По бЪгърско има вече икономисти колкото за целият Ес и пооловин Китай[/quote]
  Икономика, финанси, счетоводство са търсени специалности на пазара на труда, но на кадрите им липсват адекватни компетентности и квалификация. Проблемът е, че студентите биват обучавани от другари професори като Гечев, Орешарски, Чобанов, Борислав Борисов, Буруджиева, Дайнов, Герджиков... дълъг, дълъг списък от доказани некадърници. Които обаче са идеален инструмент за изпълнение на Партийната повеля за интелектуално осакатяване на следващите поколения. Ако въобще някаква част от студентите успеят да се доберат до реалната наука, то е забележително лично постижение и, със сигурност, въпреки "академичните" усилия на професорите си.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 29. 29 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#26:"vassilun"]Има изискване за брой на хабилитираните преподавотели.[/quote]
  Че те си ги хабилитират както си искат "вътрешно".

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 30. 30 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#23:"mitko11"]Само че частните университети не са такъв голям проблем, защото държавата не ги финансира с нито лев.[/quote]
  Всичките имат и "държавна поръчка".

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#28] от "Яна":

  С изключение на счетоводство въобще няма никакво търсене.. Ако се направи справка 90% от икономистите не работят по специалността си! А за счетоводство ако ще и бай Асан от Филиповци да им преподава няма голямо значение...иска се желание и труд!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Значи в направления Икономика, Администрация и управление = 30% от всички студенти. Всички искат да стават я директори на водопад, я меринджеи и никой не иска да работи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK