Бившият посланик на България в САЩ е била задържана на летището във Варшава

Бившият посланик на България в САЩ е била задържана на летището във Варшава

© Георги КожухаровПолското радио RMF 24 съобщи, че бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава заради кражба на козметика на стойност 1600 злоти (около 725 лева) от безмитен магазин. Инцидентът е станал вчера следобед.


Според оскъдната информация в сайта на радиото, Поптодорова е имала дипломатически паспорт и не е поискала контакт с българското посолство във Варшава. От Министерството на външните работи потвърдиха пред БНР, че тя е била задържана на летището във Варшава в понеделник в 16,00 ч. за кражба на козметика от магазин на стойност близо 400 евро. Поптодорова не е пожелала за случая да бъде уведомено посолството на България в Полша.


Пред БТА Елена Поптодорова обяснява, че става въпрос за недоразумение. Тя обяснява, че докато разглеждала козметиката, по телефона и звъннала болната и майка. Поптодорова излязла извън магазина да говори на спокойствие и това било изтълкувано като кражба.
Според Виенската конвенция дипломатите и членовете на дипломатическите мисии не може да бъдат "арестувани или задържани под каквато и да било форма", но от миналата година насам Поптодорова не работи в МВнР. От пресцентъра на министерството заявиха, че не знаят дали тя има право да продължи да използва дипломатически паспорт и след края на мандата си като посланик.


Според Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от Министерството на външните работи, на такъв документ имат право освен редица висши държавни служители, така и "международни служители, притежавали или притежаващи дипломатически ранг, които са постъпили на работа чрез Министерството на външните работи на Република България в ООН, в организации от системата на ООН или в други международни правителствени организации".


Според същата наредба на дипломатически паспорт имат право "посланици и пълномощни министри със стаж над 20 години в дипломатическата кариера, като ползването на паспорта след пенсионирането им в дипломатическата служба се осъществява при спазване разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".


Елена Поптодорова бе посланик в САЩ на два пъти – между 2002 г. и 2008 г. и по-късно между 2010 г. и 2016 г. В периода 2008 – 2010 г. е била първо специален посланик за черноморския регион, а после - директор на дирекция "Политика на сигурността" в МВнР.


Между юни 2001 г. и януари 2002 г. е била директор на "Дирекция "Международни организации и правата на човека" в МвнР, а между 1990 г. и 2001 г. е била депутат от листата на БСП.


През септември 2016 г. Елена Поптодорова бе назначена за директор на новооткрития варшавски офис на неправителствената организация Global Jewish Advocacy, която работи в защита на евреите по света. Офисът за централна Европа, ръководен от Поптодорова, се фокусира върху Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.


На 22 февруари тя се е присъединила като независим член към борда на настоятелите на Government Properties Income Trust - компания, инвестираща в недвижими имоти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK