Българите имат най-много доверие на армията, църквата и Европейския съюз (графика)

Архив: Освещаване на бойните знамена, или две от най-уважаваните от българите институции на едно място

© Анелия Николова

Архив: Освещаване на бойните знамена, или две от най-уважаваните от българите институции на едно мястоСамо четири институции се ползват с доверието на повече от 50% от българското население. Първото място с 55% одобрение си поделят Европейският съюз и Българската православна църква, второто с 50% - Армията и българските университети. В долния край на класацията са политическите партии с едва 17% доверие, предхождани от Народното събрание, правителството и съда.


Това е един от изводите в новото национално-представително изследване на общественото мнение на Институт "Отворено общество", проведено в перода април-май 2016 г. Подобни анкети за доверието в институциите, както и за одобрението на демократичните принципи, участието в гражданския сектор, признаването на човешките права и др., Институтът провежда от 2002 г., но и този път числата не показват някакви съществени промени в нагласите на българите оттогава досега, макар че има и няколко повода за оптимизъм.


За доверието в институциите и политиците
Резултатите от изследването бяха представени вчера от ръководството на Института на конференция в София. Според Иванка Иванова, директорът на правната програма на "Отворено общество", доверието в Европейския съюз открай време е високо, дори повече преди присъединяването на България през 2007 г.


Политиците - партиите и депутатите са най-назад по този показател, защото на тях анкетираните отдават голяма част от проблемите на обществото. Според мнозинството от хората най-сериозните спънки на България са бедността (за 33%), безработицата (21%) и лошото управление (16%), а те произлизат на първо място от това, че политиците са корумпирани (според 50% от хората) и че липсва национално единство (26%).


Според доминиращите обществени нагласи организираната престъпност упражнява влияние върху основните политически партии в страната (според 64% от анкетираните) и смяната на управляващите партии не води до същинска промяна в държавната политика (според 62%), което означава, че хората не виждат реална конкуренция между партиите, коментира Иванова. Мнозинството от гражданите смятат, че властите не се справят с основните проблеми пред България.


Колкото до високия резултат на полицията в анкетата - защото полицията се нарежда на пето място с 47% одобрение - той се разминава с отговор на друг въпрос от допитването, свързан с това дали човек би се обърнал към МВР за помощ при нужда, където отрицателните отговори надделяват над положителните. Иванова поясни, че понякога в тези анкети хората се чувстват длъжни да засвидетелстват доверие на органите на реда, само че в този ред на мисли е тревожно изоставането на съда толкова надолу в класацията, предвид че точно той е символът на демокрацията.

За демокрацията и човешките права


Все пак мнозинството от българските граждани вярват, че техните основни политически и граждански права са защитени и могат свободно да ги упражняват в рамките на съществуващото демократично устройство, макар и да са неудовлетворени от начина, по който функционират институциите и по който се пишат и прилагат законите. В резултатите от анкетата личат големи групи, които се чувстват изолирани от процесите на взимане на решения.


Поддръжници на демокрацията като най-добрата форма за държавно управление за България са 49% от анкетираните, но други 29% не мислят така, а 22% не могат да преценят - най-вече нискообразованите. Като добър пример за подражание най-голяма част от попитаните дават Германия (28%) и Великобритания (13%).


Три четвърти от анкетираните са убедени, че имат свободата да се запишат в профсъюз или да се кандидатират за независим общински съветник или депутат, без да застрашат работата си, други 70% не се страхуват от репресии, ако участват в протести срещу правителството или ако критикуват публично решенията му. Но това оставя други над 20%, които не се чувстват свободни да изразяват гражданските си позиции в България и точно тази ниша трябва да се запълва, отбеляза директорът на правната програма.


За гражданското участие и (слабите) положителни тенденции


И въпреки че повечето хора се чувстват свободни да използват гражданските си права, малцина го правят. Делът на хората, които са ангажирани в политическа дейност, синдикат, клуб или гражданска инициатива са едноцифрени числа, а мнозинството от 80% заявяват, че не участват по никакъв начин в гражданския живот и не членуват никъде. Спрямо 2002 г. този процент е намалял само с 5 процентни пункта, но все пак е намалял.


През миналата година 7% казват, че са участвали в протести, 8% са били доброволци в кауза и 18% са се подписали в петиция.


Една от малкото положителни тенденции в развитието на гражданското общество, макар и слаба, личи и в начина, по който хората реагират на несправедливости. Сравнението на данните от изследването през 2016 г. с такива от 2006 г. показват осъзнаване на ролята на човека за общото благо.


На въпроса "Как ще постъпите ако някой нарушава правилата и ви пречи" преди 10 години една трета от хората са отговорили "Нищо, такъв е животът", докато сега пасивни се показват по-малко хора - 26%. Делът на тези, които казват, че при нередност подават оплакване в съответната институция, е нарастнал от 32% през 2006 г. до цели 45% през 2016 г., и тези които ще опитат да спрат нарушителя са се увеличили на 39%. Предвид недоверието в институциите обаче, повече хора отговарят също и че ще опитат сами да решат проблема, ако могат (от 21 на 32 на сто), или направо ще се саморазправят (от 5 на 8%).

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Весело

  Аз най си обичам господин Сотир и неговата прокуратура.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  Ако, мен ме бяха включили в анкетата щях и аз да отговоря, че имам най-голямо доверие на ЕС и след това в БПЦ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  Най-големите проблеми пред България според мен са безнаказаността и беззаконието, след това бедността на големи слоеве на обществото и разбира се лошото политическо управление на страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5019 Неутрално

  В Църквата ха-хааааа
  написано с Главна Буква
  а в Джамията
  а в Партията
  а в Първия
  И по каква причина е това
  голямо доверие в църквата
  ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИЦИ ЛИ ОТКРИ
  БЛАГОТВОРИТЕЛНИ КУХНИ ЗА БЕДНИ
  ли създаде
  КОЛКОТО ПО-БЕЗСРАМНО православните попове и владици се ДИСТАНЦИРАТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА
  толкова по-голямо е доверието към тях
  Това ли искат да ни кажат
  Г Н У С

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  Разбира се демокрацията е най-добрата форма на управление, който не мисли така (гледам, че цели 29% не мислят така, да заминават за КНДР или Куба и да видят колко "добре" се живее там).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 228 Весело

  Българите вярват повече на църквата, отколкото на всичко друго.
  След като е такава работата, влизам в бизнеса.
  Ще закупя свещи (светена вода, тамян) и вместо ремонт на газовата бутилка - направо ще ръся със здравец, ще паля свещ и ще окъдявам за да не гръмне.

  Послеслов!
  След това защо изчезвала нацията. Не разбраха, че ЕС и БПЦ са противоположности.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Бил си в Куба или Корея? Съмнява ме!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 9. 9 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 957 Неутрално

  В коя армия?Работещите в армията се срамуват от униформата.Крият се като шушумуги по улиците.Ходят като изпаднали германци.Армията още при Тошо вече беше умряла.Свърталище на пияндета и мераклии за ранна пенсия.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  "Като добър пример за подражание най-голяма част от попитаните дават Германия (28%) и Великобритания (13%)."

  А, това е интересен и изненадващ резултат. Тук във форума е доста популярно мнението, че Германия е ужасна страна, защото е лошо управлявана и в крайна сметка щяла да унищожи ЕС, че ОК е страна която е направила ужасна грешка решавайки да напусне ЕС (и според мен това беше грешка). А, пък според мнозинството българи това са най-добре управляваните страни в света. Ако мен ме бяха питали щях да посоча Австрия, Швеция, Канада и Нова Зеландия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на на Иванка баща й
  на Иванка баща й
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Какво доверие към църквата ? Хората ги е страх сапуна да изпуснат пред някой манастир или църква, че може да си сменят..... Вярата.

  I'll be back...
 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 228 Весело

  [quote#2:"Иво"]имам най-голямо доверие на ЕС и след това в БПЦ. [/quote]
  А бе я всички в блатото. Да се молят на бога и да мируват. Бог с вас!

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  А гибридчиците на какво мнение са?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4293 Любопитно

  До коментар [#8] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Я кажи за Куба и Северна Корея. Верно ли е много хубаво?

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#13:"4ort"]
  А гибридчиците на какво мнение са? [/quote]

  Точно това е мнението на хибридчиците - виж кой е правил "изследването".

 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#15] от "Blood Red Skies":

  В Куба съм бил не един път. Да, прекрасна страна с прекрасни хора, никой от нищо не се оплаква. В Корея не съм бил.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Бахта в матрияла. БПЦ и Армията с най-високо доверие.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 21. 21 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ами то това са най-последните инстанции. Стигне ли се до тях за опора значи нещата са много сгафени.

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1317 Весело

  На никой от изброените нямам доверие....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 519 Неутрално

  А защо в класацията лиспват основните и средните училища?

  Дали народа не е почнал да прозира, че масово неграмотният материал е огромен проблем?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Българите още не са разбрали пряката зависимост между лошото управление (16%) и бедността (33%). Вместо да се борят с причината, те още се оплакват от следствието. Затова скоро няма да има промяна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Както можеше да се предположи, резултатите от изследването "не понравились" на червената геронтобригада и веднага бастунчетата са посочили гневно виновника: соросоидната диверсантска организация, провела изследването.

  Зер, ако беше "обективно", най-откоре трябваше да са Кремъл, РПЦ, красната армия и българо-съветскота дружба от урва на урва и от век на век.

  И, разбира се, ботоксовият запъртък.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Накратко, уповаваме се на (относително) външни сили /ЕС/, на висши сили /БПЦ/ и дори на функционално неграмотни сили /доказано от PISA/, но не и на съда! Цацаров сигурно се гордее.

 28. 28 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1329 Весело

  Аз пък най голямо доверие имам във троловете дето са накацали тук от ранна утрин😄😄😄😄😄Дръжте здраво другари и господа😂

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  До коментар [#19] от "ruby":

  "Църквата се ползва от абсолютно недоверие..."

  Това е така, но според мен респондентите са имали предвид не църквата като институция, а православната религия като опора в живота на много хора.

  Макар че за мен православието е преди всичко смес от суеверие и ритуал - религия почти няма.

  Иначе си прав - БПЦ е една политизирана шарлатанска организация, сред която има повече агенти на ДС, отколкото в Мултигруп.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5019 Весело

  [quote#7:"Али Ибн Абдул Обстул Бей"]Вие каква религия изповядвате? [/quote]

  Пастафарианец съм

  Пастафарианството е моята религия

  ЗАЩО

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Е как така в ЕС? Защо нямат в ЕАС и расия?

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Едва ли това проучване е било направено така, че да се получат верните, а не исканите резултати. Българинът никога не би поставил ЕС пред армията и пред църквата си, а да постави на едно от първите места своите университети при тяхното сегашно положение, е все едно да направи общ масов протестен поход с искане България да приеме поне няколко милиона ислямски нашественици за свои постоянни граждани.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2378 Весело

  Това за ЕС не може да бъде вярно.
  На първо място е Русия. Пак Сорос им е платил на тези.

  подпис
 34. 34 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Апропò, защо резултати от проучване от преди година ни се предоставят едва сега? Дайте поне един логически разумен отговор!

 35. 35 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#18:"Али Ибн Абдул Обстул Бей"]. Да, прекрасна страна с прекрасни хора, никой от нищо не се оплаква.[/quote]
  Да им се чудиш направо що бягат масово и то към ония льоши империалисти...

 36. 36 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "Поддръжници на демокрацията като най-добрата форма за държавно управление за България са 49% от анкетираните"
  "70% не се страхуват от репресии"

  Това са ужасяващи цифри.
  А, през последните 20 г. традиционно с най-голямо доверие се ползват Църквата, армията и ЕС. Не се е коментирало особено това

 37. 37 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Една дефиниция на олигархичната държава, макар и малко куца:

  "организираната престъпност упражнява влияние върху основните политически партии в страната (според 64% от анкетираните) и смяната на управляващите партии не води до същинска промяна в държавната политика (според 62%)"

  Малко куца, защото не подчертава олигархията, родила се в приватизацията, като част от организираната престъпност, а още по-малко извежда водещата и роля.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#34] от "glog":

  Сега одобрението към ЕС е още по-голямо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  До коментар [#35] от "marsena":

  "Да им се чудиш направо що бягат масово и то към ония льоши империалисти..."

  А ти защо изобщо му обръщаш внимание на тоя трол?! Той е ходил в Куба, докато аз съм бил на Луната.
  😆😆

  Няколко пъти... 😆😆😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво": Най-големите проблеми пред България според мен са безнаказаността и беззаконието, след това бедността на големи слоеве на обществото и разбира се лошото политическо управление на страната.
  ==================================

  Бъркаш, Иво. Най-голям проблем на България са тези нейни граждани, които мислят като тебе.

 42. 42 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2155 Любопитно

  [quote#10:"Иво"]А, пък според мнозинството българи това са най-добре управляваните страни в света.[/quote]

  Ивчо, по принцип ти е простено заради хуманитарното образУвание и държавната работа, ама все пак - 28% не са "мнозинството българи". Всъщност са почти една четвърт. Ако останалите 72% пък мислят, че "Германия е ужасна страна, защото е лошо управлявана и в крайна сметка щяла да унищожи ЕС" какво би означавало това според теб? Въпросът не е "коя държава е най-великата на света", а коя хората смятат за най-добър пример за подражание - е повечето хора говорят за държави където са били и им е харесало, не наизуст като тебе и нормално Германия да спечели най-много гласове.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 43. 43 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Както обикновено в такива проучвания, някой се е пробвал да играе тото и понеже познанията му се изчерпват с това какъв цвят са екипите на отделните отбори, предположенията са, меко казано, смешни.

 44. 44 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Крайно време е "Отворено общество" да бъде закрито в България. Тази анкета е поредното грубо вмешателство във вътрешните работи на България.

  God bless Russia!
 45. 45 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  "80% заявяват, че не участват по никакъв начин в гражданския живот и не членуват никъде."
  Ерго, т.н. граждански структури са нелегитимни и затова не трябва да участват във вземането на решения в държавата. Една очевидност на фона на участващите в избори и последните референдуми.
  Москов отново е прав, в частност. БЛС и другите "граждански сдружения" нямат място във вземането на решения в НЗОК. Там място имат само представители на представителите, минали през общи избори.

 46. 46 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  Всички обичат Путин. Ета не комсомолски!

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Това да не е вицът на денят?? Гаранция в анкетатата са им изредили 5-6 неща и задължили да изберат нещо.. Защото ни армия, ни църква, ни полиция, ни усвояване от Ес са ни наред...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1800 Любопитно

  Лошо, простите все още са много над критичната маса, та ще има още дълго време да им теглим от вота...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#40:"Norman Granz"]А ти защо изобщо му обръщаш внимание на тоя [/quote]
  Понякога трябва все пак да им се напомня колко са неадекватни, защото иначе може много да си повярват.

 50. 50 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#32:"glog"]Българинът никога не би поставил ЕС пред армията и пред църквата си[/quote]
  Ха-ха-...като сравниш двата милиона българи отишли в ЕС с празните църкви и рехавата войска, може и да преосмислиш тезата си.

 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  [quote#44:"garincha"]Крайно време е "Отворено общество" да бъде закрито в България. Тази анкета е поредното грубо вмешателство във вътрешните работи на България. [/quote]
  А що не предложиш да отвържем лева от еврото на ЕС и да го вържем към кръста на БПЦ? А може да предложиш да го вържем към самолетите на армията, хем и президента ще е в час, а и система за катапултиране на управляващия (като прецака самолета да си спаси д-то) си имат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Весело

  [quote#4:"Hawaii"]В Църквата ха-хааааа
  написано с Главна Буква [/quote]

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  +х10!
  Ай ся, малко хибридност за аромат. Съвсем без хич може ли?

 53. 53 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Мразиш Иван Вазов или просто не го знаеш кой е?

 54. 54 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Аз имам най-голямо доверие на путлерастчетата и цветанцветановчетата - още като видя някоя новина и знам че те са вече долу в секцията с коментари и работят здраво. Никоя институция не си върши толкова усърдно работата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 55. 55 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1017 Весело

  Забавно! В държавата на най-многото безбожници, църквата сред най-доверените институции...

  Българинът, който най-вече се среща за религия около Великден и Коледа. )

  Fail with honour then succeed by fraud
 56. 56 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 280 Неутрално

  [quote#29:"Norman Granz"]Макар че за мен православието е преди всичко смес от суеверие и ритуал - религия почти няма. [/quote]

  То пък с католицизма голема разлика... е, там има нема излиза и педофилията като завет на вярата, ама нейсе...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Гледай ги тия! ЕС включили в анкетата, а Русия не. Манипуланти!

 58. 58 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Меко казано съм изумен от твърдението, че БПЦ се ползва с каквото и да е доверие.

  В основата на изненада ми е, че някой изобщо знае какво прави БПЦ.

  Аз честно си признавам, че не знам.

  Впрочем и армията ни не зная какво прави, освен генерали.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  До коментар [#50] от "marsena":

  "... двата милиона българи отишли в ЕС..."

  Остави ги двата милиона в ЕС, виж само къде са децата/внуците на Любен Гоцев, Красито Премянов, Курнелка, Виктор Волков, Илийката Павлов и останалите "православни" айдуци!

  В США, в бърлогата на капитала!😈😈

  А не съм чувал някой от тях да е записал вишу в белокаменна Москва, да не говорим за Воркута, Калуга или Воронеж.

  Или пък да се е запопил, за да служи на "православието"...
  😆😆😆😆😈😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  До коментар [#56] от "kalingeorgiev":

  "...педофилията..."

  Путин, както вече посочихме, не се класира. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#39] от "EU defender": Сега одобрението към ЕС е още по-голямо.
  ===================================

  Аха! Тогава защо не публикуват сегашните резултати? Чакат да втасат ли? Или ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО е против подобно голямо одобрение и затова го крие?

  Само че лъжите ви до никъде няма да ви доведат. Това, което искате не само да запазите, но и да продължите, вече се клати. След английския брекзит, сащенските избори и военната хегемония, установена от Русия в Близкия изток, на вас не ви остана нищо друго, освен да се опитате да излъжете народите , че да си беден и прогресивно обедняващ западен демократ е по-добре, отколкото да си просто доволен от нивото на своя жизнен стандарт обикновен демократ. Е, англичаните и американците не ви вярват. Доказаха го на избори, а не на социологически проучвания от най-лъжливата организация, каквато е Отворено общество. ЕС се тресе от недоволство от създадената там политико-икономическа реалност. Защо ние трябва да ви повярваме?

  Излишно е да ми отговаряш. По принцип не ти чета глупостите. И нямам намерение да споря с такъв явен и лъжлив манипулатор, като тебе.

 63. 63 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Въпреки, че българите ударно застаряват, 45 години комунизъм също не са за пренебрегване и според мен дори сред старите далеч няма толкова много търсещи опора в християнските ценности, колкото в краткосрочен заем от ближния.

  Според мен църквата - и религиите, във всеки смисъл на думата - не са никакъв значителен фактор за българите.

  Забележително изключение правят ислямистите, естествено, както и малката група евреи в страната.

  Но те са диаметрално далече от БПЦ и каквото и да прави тя в страната.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#6] от "ruby":

  Разбирам реакцията ти атеиске Руби. Толкова много мразиш българската православна църква, че след подобен резултат на доверие от страна на народа към нея на тебе няма как да ти стане хубаво.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на crazy_bear
  crazy_bear
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Само миналата година са приети 28 българи в тюменския нефтен институт..📖📖 с договори към Роснефть, Газпром и Ексон...💰💰💰

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  До коментар [#8] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Не съм бил, но съм гледал и чел достатъчно за тези две държави за да напиша, че там е по зле от демократична България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#12] от "ruby":

  Смешна си... и ще спра до тук, защото не искам модераторите да ми трият коментарите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":


  [quote#4:"Hawaii"]И по каква причина е това
  голямо доверие в църквата
  ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИЦИ ЛИ ОТКРИ
  БЛАГОТВОРИТЕЛНИ КУХНИ ЗА БЕДНИ
  ли създаде
  КОЛКОТО ПО-БЕЗСРАМНО православните попове и владици се ДИСТАНЦИРАТ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА ...[/quote]

  И аз съм на вашето мнение, но моето обяснение за констатираното голямо доверие е инерцията у хората и естествения конформизъм.
  Това между другото не е никак лошо и остава, на пръв поглед лесната работа, това доверие да се превърне в истинско извеждане на християнските ценности в живота на хората.
  Както се оказва и това, както и въобще спазването на реда - правов, етичен и т.н., са неща доста трудни за постигане и според мен това е причината, да няма партии, които да печелят доверието на хората.
  Според мен това е процес, който ( надявам се) ще работи точно в тази посока и с времето, нещата между хората, а и в отношението към тези, които избираме да ни управляват ( а е редно да ни служат), ще се променя в желаната посока.

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  До коментар [#42] от "Тюфлекчия":

  Окей Тюфлече, приемам забележката ти. Не се изразих правилно, ще се поправя... мнозинството от анкетираните българи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 280 Неутрално

  [quote#61:"Norman Granz"]Путин, както вече посочихме, не се класира. 😉[/quote]

  Путин няма нищо общо с меко казано неуважителното отношение на някои хора във форума към други религии.
  ... Но съм забелязал, че е характерно за хора с тоталитарно мислене.
  Иначе тъпата пропаганда по сатанизирането на някакъв политически неудобен човек само ме разсмива ...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 71. 71 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И трите ги няма всъщност!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 72. 72 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7327 Неутрално

  То остана ли армия в България? А защо липсва НАТО в класацията?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  До коментар [#63] от "Боби Колев":

  "Според мен църквата - и религиите, във всеки смисъл на думата - не са никакъв значителен фактор за българите..."

  Определено е така.

  По-горе някой беше казал, че българинът се сеща за религия на Коледа и Великден.

  И то как се сеща? Като коли прасе, меси козунаци, боядисва яйца и пр.

  Нашата "религия" е главно в ритуала - на Коледа прасе, на Гергьовден агне, на Заговезни въртим халвата и т.н.

  Като умре някой, раздаваме парастас...

  А най-силно се бият в гърдите, че са "ристиени", довчерашните милиционери, дето ходеха да разгонват черкуващите се по Великден и им зачерняха живота.

  Но аз разбирам криво-ляво от социология и знам защо се е получил този отговор. По две причини: част от респондентите са отговорили с това, което са си мислели, че анкетьорът ИСКА да чуе, докато друга част са посочили религията (обърквайки я с БПЦ) като някаква морална опора. Българинът, макар и нерелигиозен, е силно СУЕВЕРЕН - ходи на врачки, прави курбани (ако може някой да ми обясни какво общо има курбанът с християнството😈), вярва в "уроки", в хороскопи, Ванга и т.н.

  Изобщо - пълна каша ни е в колективната глава като нация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#66:"Иво"]Не съм бил, но съм гледал и чел достатъчно[/quote]

  До коментар [#66] от "Иво":

  Това звучи като секс по телефона. Много елементарно.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 75. 75 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#6:"ruby"]След това защо изчезвала нацията. Не разбраха, че ЕС и БПЦ са противоположности.
  [/quote]
  Защо? Какво пречи вярата на хората на един междудържавен съюз?

 76. 76 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 228 Любопитно

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Никога няма да има приюти за бедни. Църквата си направи толкова много храмове, че няма ресурс дори тях да издържа. Черпи доколкото може от хазната и бизнеса, но дори и това е недостатъчно. Много слаба финансова политика.
  Освен това къде ги търсиш да работят друго, освен молитви за това-онова. Бедните и безпомощните искат грижи - неблагодарна, понякога тежка работа.

 77. 77 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "4ort":

  вярват в църквата

  Birds of a feather flock together.
 78. 78 Профил на kalendar
  kalendar
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хайде сега да кажем, че ЕС не е истутиция. ЕК е институция(примерно). Ама иначе - браво.

 79. 79 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  [quote#4:"Hawaii"]ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИЦИ ЛИ ОТКРИ
  БЛАГОТВОРИТЕЛНИ КУХНИ ЗА БЕДНИ
  ли създаде [/quote]
  Всъщност ДА, създаде и поддържа. Но за това не четете по новините, защото не предизвиква скандал или драма, а и не се прави с цел да влезе в новините. Църквата, с главно Ц, не са поповете и владиците, а всички вярващи. Поповете служат НА църквата, тоест на Бога и на вярващите. А вие си плюйте колкото си искате. Лек и спасителен пост. Хората вярват в нещата, които не зависят от никого - в Бога, после в неща, които не зависят от тях.

 80. 80 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#73] от "Norman Granz":

  Мисля, че има много по-просто обяснение: или анкетата е сготвена или репортажът за нея идва през развален телефон.

  Какво да правя, и на новините в Дневник вече не мога да вярвам дословно, достатъчно пъти ги хващах да изкривяват...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 81. 81 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5019 Весело

  [quote#73:"Norman Granz"]българинът се сеща за религия на Коледа и Великден.

  И то как се сеща? Като коли прасе[/quote]

  Сигурен съм че точно по тази причина
  за може би поне половината българи
  КОЛЕДА се нарича така защото
  "ТОГАВА КОЛЕМ ПРАСЕАТА"

 82. 82 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#81] от "Hawaii":

  коледа великден и гергьовден са най-яките празници
  народа се събира и има ядене пиене

  Birds of a feather flock together.
 83. 83 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Борисов отново е с една от най-слабите оценка.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Резултатите щяха да са още по-зле ако проучването беше направено ИЗВЪН София.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5019 Весело

  [quote#82:"Xumpomo name"]коледа великден и гергьовден са най-яките празници
  народа се събира и има ядене пиене [/quote]


  И КЮЧЕЦИ

  ЧАЛГА и КЮЧЕЦИ

 86. 86 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 822 Гневно

  "Като добър пример за подражание най-голяма част от попитаните дават Германия (28%) и Великобритания (13%)."

  Уууу, анатема! И децата знаят, че 101% от Българите обичат Русийката, а при военна заплаха, биха призовали богатир Вова да помага!

 87. 87 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#64] от "Иво":

  Набожни ми Иво. В момента изпитвам катарзис. Изкушението ми, когато срещна такъв като теб, вместо да му предложа светска услуга, да му дам 20 стотинки да си запали свещ е много голямо. Ако изчезна от форума през следващите години - решението е взето. Включвам се във вашата реклама. Ще останете много доволни!

 88. 88 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#84:"socialen"]Резултатите щяха да са още по-зле ако проучването беше направено ИЗВЪН София.[/quote]
  А пък, ако беше направено и ИЗВЪН внушенията на "Отровено общество", резултатите съвсем щяха да бъдат различни.

  .
 89. 89 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Доверие в "БПЦ" ООД?

  Every cradle is a grave.
 90. 90 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Весело

  [quote#29:"Norman Granz"]"Църквата се ползва от абсолютно недоверие..."
  Това е така, но според мен респондентите са имали предвид не църквата като институция, а православната религия като опора в живота на много хора.[/quote]

  Ти явно не си прочел за резултатите от изследването. Там друго се говори.

  [quote#29:"Norman Granz"]Макар че за мен православието ...
  Иначе си прав - БПЦ е една политизирана шарлатанска организация... [/quote]
  [quote#73:"Norman Granz"]Нашата "религия"... [/quote]

  Ти си ясен. Спомням си че беше декларирал че си католик.
  За твое съжаление в изследването на "Отворено общество" високият рейтинг на доверие е за Българската ПРАВОСЛАВНА църква.

 91. 91 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Големия майтап тук е 33% подкрепа за НПО.
  При реална под 3%.

  Практиката показа, че при организираните "спонтанни протести" не се явяват даже и такива, които се водят по списък.
  Камо ли, всеки трети да ги подкрепя.
  А в случаите, когато хората наистина се съберат да протестират за нещо по свой собствен избор, появата на НПО ги кара да се разотидат погнусени.

  .
 92. 92 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#84] от "socialen":

  Нормално - ако проучването беше направено само сред членовете на БСП, ресултатите щяха да са такива кавито са твоите очаквания.

 93. 93 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#85:"Hawaii"]И КЮЧЕЦИ

  ЧАЛГА и КЮЧЕЦИ [/quote]
  Всъщност повечето не празнуваме като теб.

 94. 94 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сорос докато не проумее, че в Европа не може да прави пропаганда и манипулация със същите средства, които работят в съединените щати нещата тук все така няма да му се получават.
  И ще налива кинти като гламав в разни инфантили протестъри и компрометирани медии.
  Единствено рушветите към политици сработват, но без краен ефект.

  .
 95. 95 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  за теб знаем че се доверяваш най-много на Сорос и едва след него на Костов.

  Евроатлантида
 96. 96 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5019 Весело

  [quote#95:"sa6"]за теб знаем че се доверяваш най-много на Сорос [/quote]

  Най-много на Сорос се доверява

  СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

  Защото му е СТИПЕНДИАНТ

 97. 97 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Това е един от изводите в новото национално-представително изследване на общественото мнение на Институт "Отворено общество", проведено в перода април-май 2016 г."

  Дневник, не сте ли закъснели малко с "новината"?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 98. 98 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Целият материал е такава безвкусна боза,че Беновска се чуди какво да пита.

 99. 99 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1105 Весело

  Най-интересното в цялата статия е, че ruby не може да приеме факта, че толкова хора имат вяра в Църквата и въпреки, привидно, веселото и настроение, се пръска от злоба
  Забавно

  Мома, връщай 12 и 12А!
 100. 100 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Дневник, що пропускате доверието в тия дето ви дават пари да пропагандирате? НПОтата? Хубаво е, че българите нямат доверие на НПО-тата. Така и трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK