Коя е жената в България, извоювала частични избирателни права

Коя е жената в България, извоювала частични избирателни права

© Български хелзинкски комитетБългарският хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) започват кампанията "Паметни жени", чиято цел е да отпразнува постиженията на жените в българската история, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жени, проправили пътя за други в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.


През целия месец март БХК и БАУЖ с подкрепата на партньорите от Уикипедия България, Гьоте-институт - София, Полски институт в София, Fine Acts и Tribal Worldwide - България, ще организират лекции и дискусии, филмови прожекции и артистична акция в градска среда. Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, наука и култура, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята. Това се пренася и в градската среда. В момента в София няма нито един паметник, посветен на жена от историята ни, по официални данни на общинския културен институт "Музей за история на София". Освен това според същите данни по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на конкретни жени - исторически личности. Kампанията си поставя за цел Столичната община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и ще настоява за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена - историческа личност, през 2018 г. Кампанията и събитията в нея могат да бъдат следени на сайта на инициативата - www.womensmonth.org, както и каналите ни във Facebook и Twitter за новини около предстоящите събития.


"Дневник" е медиен партньор на инициативата. Като част от нея всяка сряда ще бъдат публикувани истории на жени, постигнали успехи в утвърждаването на гражданските и политическите права, както и напредък в сферата на образованието, културата и други области.

Димитрана Иванова (1881 –1960) е една от най-изявените активистки за правата на жените в началото на ХХ век. Бори се за равенство в сферата на образованието,


както и за това жените да могат да заемат работни места в държавни и обществени институции и да участват в управлението. Под нейно лидерство българските суфражетки извоюват частични избирателни права


Димитрана Иванова е родена на 1 февруари 1881 г. в Русе. След като завършва Девическата гимназия* в Русе, на 16 години заминава да учи философия и педагогика в Цюрих, Швейцария, тъй като по това време Софийският университет все още не приема жени. След завръщането си от Швейцария става учителка и преподава в Попово, Шумен, Плевен, Велико Търново и Русе.


В тези години започва да пише за вестниците "Учителска пробуда" и "Женски глас" (вестникът на Българския женски съюз - БЖС),


организация, основана през 1901 г. за защита правата на жените, която за пръв път обединява тогавашните регионални женски клубове), както и за списанията "Учител" и "Училищен преглед", издавани от Министерството на народното просвещение.


През 1908 г. Димитрана оглавява русенското женско дружество "Добродетел" и остава негова председателка в продължение на 3 години. През 1911 г. взима участие и в конгреса на БЖС, на който основна тема са избирателните права на жените. Тя участва в обсъжданията на конституционните разпоредби за правото на глас на жените и се присъединява към специалната комисия към конгреса за изследване на избирателните права на жените от юридическа гледна точка.


По време на Балканските войни и Втората световна война Димитрана е медицинска сестра, а след войните се посвещава изцяло на социална и политическа активност.


През 1920 г. става редакторка на в. "Женски глас". Остава такава до 1944 г. и пише статии за почти всяко издание. През 1926 г. е избрана за председателка на БЖС и управлява организацията в продължение на 20 години. Под нейното ръководство влиянието на БЖС нараства сред гражданските организации и помага за формирането на социалните и идеологически тенденции.


В началото на 20-те години на XX век, вече омъжена и с три деца, Димитрана осъзнава, че ѝ е нужно правно образование, за да е в състояние да направи повече за каузата на жените.


Отказано ѝ е да се запише в Юридическия факултет на Софийския университет с мотива, че не е завършила средното си образование.


В годините, когато тя е ученичка, момичетата учат с две години по-малко от момчетата, тоест гимназиалното образование за момчета и момичета все още не е изравнено като продължителност и програма. Този отказ не я разколебава. В автобиографията си тя пише, че това е моментът, в който дълбоко осъзнава, че "трябва да се бори срещу несправедливостите спрямо жените и срещу формализма". Димитрана полага необходимите изпити и успява да запише право през 1927 г.


Малко по-късно Димитрана създава сп. "Жената" (1928), специализиращо в изследване на правните аспекти на статуса на жената, и става негова редакторка.


През този период тя води и кампания за равенство на половете в образованието и реагира срещу опитите на правителството да създаде отделни училища за момичета. Бори се за правото на юристките да упражняват професиите си като адвокатки и съдийки (те получават това право чак през 1944 г.) и се застъпва за това жените да могат да заемат работни места в държавни и обществени институции и да участват в управлението (например общински съвети и училищни настоятелства).


"Окачените табели из разните учреждения, че служби за жени няма, и разните наредби да се съкратят преди всичко жените са унизителни и оскърбителни за демократична България.


Те трябва да бъдат премахнати. Докато съществуват тия въпроси за ограниченото право на жената да учителствува и да заема държавни и обществени служби, дотогава тия въпроси няма да слезат из дневния ред на нашите конгреси", пише тя.


Борбата за избирателни права е дълга, започва още от началото на XX век и среща силна съпротива. През 1909 г. със Закона за народната просвета за пръв път се дава право на жените да бъдат избирани в училищните настоятелства, но не могат да участва в гласуването. Въвеждат се и неравни изисквания по отношение на образователния ценз – средно образование за жените, само грамотност за мъжете.


Под ръководството на Димитрана (като лидерка на БЖС) българските суфражетки постигат частичен успех през 1937 г.,


когато "жените майки от законен брак" получават правото да гласуват в местните избори, а през 1938 г. всички жени над 21 години, които принадлежат към категориите "омъжени, разведени или вдовици", са допуснати до участие в парламентарните избори (но не и неомъжените възрастни жени).


Новият избирателен закон обаче дава на жените право само да гласуват, но не и да бъдат избирани (т.е. те получават само активно избирателно право). Ситуацията с избирателните права на жени е подобна с тази на Франция и Швейцария, които много рано обявяват универсално мъжко избирателно право и допускат жени избирателки много късно.


1944 г. отбелязва края на автономните женски движения в България. Тя е преломна и за Димитрана. С идването на комунистическия режим тя е обвинена в профашистки и пронацистки дейности заради множеството международни контакти на Българския женски съюз. Успява да избегне смъртна присъда, но прекарва 4 месеца в затвора. Забранява ѝ се да практикува право, изключена е от Съюза на журналистите, след като членува в него в продължение на 22 години. Членството ѝ е възстановено през ноември 1959 г., шест месеца преди смъртта ѝ.


*Първото светско училище за момичета е създадено през 1841 г. и техният брой достига 90 през 1878 г.
Източник: Francisca de Haan, Krasimira Daskalova, Anna Loutfi, A Biographical Dictionary of Women’s Movements and Feminisms; БАУЖ; Назърска, Жоржета, и Даскалова, Красимира, Женско движение и феминизми в България; От сянката на историята: Жените в българското общество и култура.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По време на Балканските войни и Втората световна война Димитрана е медицинска сестра

  Днвеник, мисля че става въпрос за Балканските бойни и Първата световна бойна - проверете си информацията

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  БХК да пише за българка.
  Доживяхме.
  Но не мисля, че няма да е изключение.

 3. 3 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Обаче разбирам, че не е успяла да извоюва правото на жените на наборна военна служба...

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  С идването на комунистическия режим тя е обвинена в профашистки и пронацистки дейности заради множеството международни контакти на Българския женски съюз. Успява да избегне смъртна присъда, но прекарва 4 месеца в затвора. Забранява ѝ се да практикува право, изключена е от Съюза на журналистите, след като членува в него в продължение на 22 години.
  **********************

  Гнусно! Такава жена - умна, образована, способна, би била от полза за всяка държава, но...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Червената чума покоси европейска България, а и днес, все още, заразените ще избират бекапета всякакви...
  "1944 г. отбелязва края на автономните женски движения в България. Тя е преломна и за Димитрана. С идването на комунистическия режим тя е обвинена в профашистки и пронацистки дейности заради множеството международни контакти на Българския женски съюз. Успява да избегне смъртна присъда, но прекарва 4 месеца в затвора. Забранява ѝ се да практикува право, изключена е от Съюза на журналистите, след като членува в него в продължение на 22 години. Членството ѝ е възстановено през ноември 1959 г., шест месеца преди смъртта ѝ."

 7. 7 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "С идването на комунистическия режим тя е обвинена в профашистки и пронацистки дейности заради множеството международни контакти на Българския женски съюз. Успява да избегне смъртна присъда, но прекарва 4 месеца в затвора."

  Комунизмът си беше един преврат на тъпи алчни и прости селяни, които с верността си към Русия си спечелиха доверието на съветските окупатори, и всичкото нямаше нищо общо със социална справедливост.

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Смела жена!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  "В годините, когато тя е ученичка, момичетата учат с две години по-малко от момчетата"

  Интересна статия, научих нови неща.
  Разбира се, след 1944 г. е преследвана като повечето свестни българи

 10. 10 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Браво за инициативата!
  Време е да започнем да се пробуждаме, да осъзнаем, че не всички сме от село, не всички сме свързани с терористичната организация БКП/БСП, не всички сме като каскетите, които ни управляват, и че Ленин не ни е измислил азбуката.
  Само чрез спомена за предишните достойни българи хората в българските градове ще осъзнаят своята лична роля и отговорност за възраждането на страната ни.

 11. 11 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  [quote#2:"DJTrump"]ХК да пише за българка[/quote]

  До коментар [#2] от "DJTrump":

  Тез не бяха ли към герп?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 12. 12 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Но днес в образованието и в попфолка работят до 99% жени! Това справедливо ли е?
 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално


  "Окачените табели из разните учреждения, че служби за жени няма, и разните наредби да се съкратят преди всичко жените са унизителни и оскърбителни за демократична България.


  Служби за жени днес бол - деца няма кой да ражда обаче.

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Да си призная с известна доза срам, че досега нейното име за мене беше неизвестно.
  Смела жена, застанала срещу ориенталските предразсъдъци. За съжаление много имена на изтъкнати личности в България преди 1944 г. са забравени и тяхната дейност остава неизвестна за широката публика.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  [quote#5:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"] Такава жена - умна, образована, способна, би била от полза за всяка държава, но...[/quote]
  Да,ама като усетила ,че биокалендарчето и изтича ,отмах намерила някакъв Дончо ,оженила го за себе си и ги наредила три деца едно след друго. Кариерата и дошла недостатъчно в живота на еманципантка.

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Ако някой иска да разбере как комунистите са се отнесли към потомците на най-известните българки от националнореволюционните ни борби Баба Тонка и Райна Княгиня да порови из гугъла и нещата ще му се изяснят. Комунистите само на думи почитаха тези две героини, на дело разправата с техните потомци е била зверска.

 17. 17 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Добра публикация, наистина БХК могат да създадат онлайн галерия на личностите в нашата модерна история които са поставили основите на гражданското общество и преди 1944 година. Това ще постави модерните опити да утвърдим гражданското общество като част от една по-дълга история на стремеж към равноправие и защита на интересите на обществото пред тези на държавата и присъдружния и едър бизнес.

  Трябва да има училища на името на тази жена - пример за гражданска активност и посвещение, отдала живота си на борбата за равенство. Може би съдбата и след 1944 онагледява отношението на комунистите към свободното общество, гражданската инициатива и човешките права - това я прави мъченик.

 18. 18 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#14:"pamela"]Смела жена, застанала срещу ориенталските предразсъдъци.[/quote]
  Не, Памела. Това не са само ориенталски предразсъдъци. Това са просто мъжките предразсъдъци по отношение на "ребро Адамово" - във всички религии жената заема по-ниско обществено място от мъжа. Например, във в момента една от най-развититие демокрации - ФПГ, до 1977 г. жената не е можела да започне работа без разрешение от съпруга си; не е могла да си открие банкова сметка без неговото съгласие.
  Но без съмнение, Димитрана е била смела жена.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 19. 19 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#18:"axel"]Например, във в момента една от най-развититие демокрации - ФПГ[/quote]
  Корекция - Федерална Република Германия

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 20. 20 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Разгледах сайта на инициативата. Кампанията е със силно феминистки уклон, т.е. извън полезрението ще останат изявените българки, които не са се борили непременно за женски права.
  И все пак, едно голямо БРАВО! Едно много добро начало, за да си припомним кои сме и откъде сме тръгнали, преди да ни отнесе следвоенният ураган.

 21. 21 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Браво на Вася от Уикипедия и останалите момичета. Много добра инициатива. Не знам много за другите, освен донякъде за Полския институт, но предполагам, че си вършат нещата като нея.

 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Смела жена, допринесла за изборни права на жените в България 7 години преди Франция, смятана за люлката на демокрацията.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 569 Неутрално
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Хубава статия! Радвам се, че повече хора ще научат за тази българка.
  [quote#15:"log_on"]Да,ама като усетила ,че биокалендарчето и изтича ,отмах намерила някакъв Дончо ,оженила го за себе си и ги наредила три деца едно след друго. Кариерата и дошла недостатъчно в живота на еманципантка. [/quote]
  Така де! Всички знаем, че е задължително феминистките да са стари моми. Тази как смее да ни обърква понятията!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 308 Неутрално

  След 1944 г всичко , което не е било комунизъм е било причислявано към фашизъм .Всякакви организации с хуманна цел , макар и не политически , са били забранени и репресирани като "фашистки". Нелепостта е в това, че в България дори не е имало фашизъм .Използваха съставната дума "монархофашизъм" , която е пълен абсурд , защото фашизмът и хитлеризмът не признаваха монархията , те се определяха като националсоциалисти.Главният спасител на българските евреи Никола Пешев след 1944 г беше осъден и лежа в затвора за "антисемитизъм" !Вероятно защото не е членувал в РЕМС !

 26. 26 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До №2 - БХК е една истински българска организация , но изглежда ще трябва да минат 70 години , както е случая с г-жа Димитрана Иванова , за да се досетят някои ,че работи за интересите на България !

 27. 27 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1033 Весело

  Интересно че универсалното избирателно право жените са получили след 1944-та, точно след като "каскетите" са дошли на власт!

 28. 28 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Любопитно

  До коментар [#27] от "nigel":
  [quote#27:"nigel"] избирателно право ... след 1944-та[/quote]
  Това е някаква шега, нали?


 29. 29 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#28] от "Whoops":
  В конституцията от 1947 г. за първи път в България се провъзгласява:
  "Избиратели и избираеми са всички граждани на Народната Република , навършили 18 години , без разлика на пол , народност , раса ,вероизповедание , образование , занятие , обществено положение и имотно състояние , с изключение на поставените под запрещение и лишените с присъда от граждански и политически права".
  Политическите пристрастия не трябва да замъгляват погледа ни за истината.
  Какво се е случило с тази жена е съвсем друг въпрос и изобщо не подлежи на обсъждане че е несправедливо.

 30. 30 Профил на abc1889
  abc1889
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Търновска Конституция /16.4.1879 г.
  член 86
  Обикновенното Народно Събраниесе състои от представители, избрани направо от народа, по един предтавител на 20 хил души от двата пола...
  Избиратели са всички български граждани - .......

  От кой учебник по наъчен комунизъм е статията?

 31. 31 Профил на arnivas
  arnivas
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Член 86 на Търновската конституция дава избирателни права на "всички български граждани, които имат възраст по-горе от 21 години и се ползват с граждански и политически правдини" в смисъл, че не са лишени от тях. Чл. 60 гарантира политически права за всички граждани, а чл. 54 дефинира гражданите като "всички родени в България, които не са приели друго поданство". Избирателните закони лишават от избирателни права определени социални групи - циганите-номади, циганите-нехристияни, както и просяците, държателите на публични домове, лицата под съдебно запрещение или настойничество, осъдените и постъпилите на работа в чужбина без разрешение, но за жените отново не става дума. Така, може да се каже, че българското законодателство не лишава изрично жените от избирателни права, но и не гарантира такива. Проблемът явно опира до тълкуването на законите. В крайна сметка българската жена не е допусната до избирателните процедури, не поради някакво формално-правно ограничение, а по силата на традицията.

 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Една достойна жена, смачкана от комунистическите отрепки.

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Велика

  И за пореден път се вижда, че комунистите, бидейки дребни душици, просто мразят големите хора. Тази жена не е имала нищо общо с геополитиката, но са я мразели, просто защото е била велик човек с достойнство

  15.02.1989 - 07.02.2018
 34. 34 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#29] от "nigel":

  Не се и съмнявам, че в конституцията от 1947 пише всякакви хубави неща. Въпросът ми е наистина ли мислите, че при комунизма съществуваха каквото и да било избирателни права? Реалните избирателни права бяха отнети не само на жените, но и на мъжете.

 35. 35 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#5] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  ... и не вярно. Няма обвинения а само подозрения и изобщо не е имало заплаха за живота и. Дневник както винаги манипулират.

 36. 36 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 37. 37 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 38. 38 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 39. 39 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 40. 40 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 41. 41 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 42. 42 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 43. 43 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 44. 44 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 45. 45 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 46. 46 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 47. 47 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 48. 48 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 49. 49 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 50. 50 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 51. 51 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 52. 52 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 53. 53 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 54. 54 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 55. 55 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 56. 56 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 57. 57 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 58. 58 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 59. 59 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  :-} :-1 :-2 :-4 :-5 :-6 :-& :-] :-{ :-[

 60. 60 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
 61. 61 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK