Предизборно всички обичат културата

Архивна снимка от последните предсрочни парламентарни избори през 2014 г.

© Юлия Лазарова

Архивна снимка от последните предсрочни парламентарни избори през 2014 г.Несвойствено единомислие и смели финансови обещания преобладаваха на предизборния дебат "Политика и култура", организиран от неправителствената "Обсерватория за икономика на културата" в понеделник. В "Квадрат 500" - националната галерия, чиито най-скъпи творби пострадаха преди дни заради неадекватните климатици, ГЕРБ и "БСП за България" се обявиха за повишаване на финансирането за сектора до размера на 1% от БВП, за незабавно приемане на залежалата Национална стратегия за култура и радикални данъчни преобразувания. По-малките играчи използваха случая да посочат, че между обещанията и свършеното няма нищо общо, а за поредна година Движението за права и свободи (ДПС) не се яви.


На дебата традиционно бяха поканени първите шест политически сили според социолозите (последното изследване на "Алфа рисърч" от понеделник). Петицата допълниха "Обединени патриоти" и "Реформаторски блок - Глас Народен", а представителят на партията на Веселин Марешки "Воля" не можа да дойде по здравословни причини. Накрая думата взеха и представители на коалициите "АБВ - Движение 21" и "Да, България", които макар и извън челната шестица, изявиха желание да представят идеите си.


Макар културата да е приоритет само в една предизборна платформа
(на "АБВ-Движение 21"), кандидат-депутатите бяха щедри: извън парламента, който не одобри дори минималното увеличение в бюджет 2017 г. от 0.5% на 0.7% от БВП, присъстващите твърдо се обединиха за вдигането на вложенията в сектора до 1% и за незабавно приемане на стратегия за култура - основният документ в ресора. 1% от БВП днес би означавал 900 млн. лв за култура в бюджет 2017 г., вместо настоящите 450.


Славчо Атанасов

© Юлия Лазарова

Славчо Атанасов


Зам.-кмета по култура на София Тодор Чобанов, който не е в депутатските листи, но представляваше ГЕРБ, хвърли вината за бюджет 2017 върху цялото Народно събрание, докато Славчо Атанасов ("Обединени патриоти"), бивш председател на комисията по култура, подчерта, че всичките й членове се подписали под увеличението, но единствено "Патриотите" го подкрепили в зала. Като тест за сегашните си обещания дебатиращите дадоха актуализацията на бюджета, когато се зарекоха да се отпусне пълното финансиране според Закона за киното, неизпълняван вече 8 години.


Откъде ще дойдат парите


Радикални промени в данъчната политика ще помогнат за достигането на заветния 1 процент. Първите три политически сили - ГЕРБ, "БСП за България" и "Патриотите" се обявиха за фискална децентрализация, която щяла да остави повече пари за култура в общините, макар мярката да фигурира конкретно само в платформите на РБ, "Да, България" и "АБВ - Движение 21". "БСП за България" спомена данъчни облекчения, а Славчо Атанасов обеща конкретно намаляване на ДДС върху книгата. ГЕРБ пък залагат на създаването на културна лотария и пълна реформа в културното законодателство, начело с промяна в структурата на фонд "Култура". В момента текстовете, които трябва да носят допълнителни средства - за меценатството и хазарта, не работят.


Тодор Чобанов

© Анелия Николова

Тодор Чобанов


Законотворчество


Съдейки по заявките на политиците почти цялото законодателство в културата трябва да се промени. Освен реални 10%-ни отчисления от приходите от хазарта (гласувани по предложение на Вежди Рашидов като депутат, впоследствие бламирани от колегата му в кабинета Владислав Горанов), ГЕРБ планира модернизиране на Закона за закрила на културата и специален закон за фонд "Култура", ремонт на Закона за публично-частното партньорство и на този за читалищата. За тях се обяви и "Реформаторски блок - Глас Народен" в лицето на музиканта Венци Мицов. "БСП за България" обеща работещ закон за меценатството, а Славчо Атанасов бе донесъл цяла папка предложения от различните гилдии. До конкретика обаче се стигна само в няколко пункта.


- Основен акцент в програмата на "Реформаторски блок - Глас народен" се оказа задължаването на обществените БНР и БНТ да излъчват поне 45% българска музика, отдавнашна идея на партията на фронтмена на "Хиподил" Светльо Витков. (Квоти иска и "АБВ - Движение 21".)


Антон Кутев

© Юлия Лазарова

Антон Кутев


- Антон Кутев от "БСП за България" предпазливо лансира идеята частните медии да получават субсидии на конкурсен принцип, за да се занимават с култура. Но много добре обсъдено, регламентирано и прозрачно, не като сегашните механизми за еврофинансиране, подчерта той. Социалистите предлагат и "културен ваучер" по примера на Италия, която дава еднократна сума на пълнолетните си граждани за посещение културни събития.


- Визитите в музеи и галерии да станат задължителни в учебните програми, а избираемите предмети по изкуство да се увеличат, обеща Т. Чобанов от името на ГЕРБ. По-големи стипендии ще привличат децата към училищата по изкуства в малките населени места. Пари за култура да се събират от общините като такса върху строителни разрешения.


- 1% от данъка върху доходите на физическите лица да отива за култура, предлагат "Патриотите". Славчо Атанасов единствен отговори и на въпроса на модераторите как може да бъде осветлена истинската собственост на медиите - "секретните служби и МВР да влязат на ход и да им търсят отговорност".


Артистите в листите


Венци Мицов

© Георги Кожухаров

Венци Мицов


бяха слабо представени на дискусията. Освен Венци Мицов, който има стаж като общински съветник, там бе актьорът Веселин Калановски от "Да, България". Промени в законите за хазарта, авторското право и киното са сред целите на коалицията (само частично отразени в предизборната й платформа). Най-твърдият ангажимент дойде от бившия ректор на НАТФИЗ и кандидат за вицепрезидент проф. Любомир Халачев ("АБВ - "Движение 21"), който обеща 1% от БВП, стратегията за култура, отчисленията от хазарта и новият закон за филмовата индустрия да бъдат факт до 1 октомври 2018 г..


"Да бъдем реалисти - предстои коалиционна формула, кой ще участва, кой какви министерства ще вземе - това са политически кухни с голямо задкулисие, с което ние, хората на културата, разбира се, ще борим", обобщи накрая Тодор Чобанов. Остана да виси въпросът на културолога проф. Александър Кьосев ("Да, България"), който може да прозвучи и така: ще се превърнат ли предизборните обещания отново във Вежди Рашидов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Весело

  ..... ще се превърнат ли предизборните обещания отново във Вежди Рашидов."Хубав въпрос.Иначе,поредната говорилня.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Каквото и да се прави, всичко накрая се свежда до поредния "Вежди Рашидов"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Предизборно сме работодатели, следизборно ставаме матрял и то кофти.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Поддържането на културата НА НИВО никак не е евтино. Тези предизборно крякащи "борци за култура" обаче никога няма да ги срещнеш в театъра или в зала България, камо ли да имат представа КАК СЕ ПРАВИ ТОВА в действителност - в ателиетата, в домашни условия, защото там творецът пък работи ЕЖЕДНЕВНО, за да бъде той самият на високо ниво. Многократно съм цитирал фразата на емблематично простият ни банкянски "гражданин" Бойко Борисов:
  "Който го мързи, да ходи да свири НА ЦИГУЛКА в операта"
  Тенджерата си избра похлупак по мярка и грижливо си го пази два пъти по половин мандат!!!
  Смърдящия на пури и скъпо уиски никак не му мина през ума да се пръждоса от незаслуженият пост - другите МУ били виновни! Все не "случваме" на управляващи - вече 16 години!
  Годо не ще да дойде у нас.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#2:"penetrating"]Каквото и да се прави, всичко накрая се свежда до поредния "Вежди Рашидов"...[/quote]
  Защо пък не и Слави Бинев !

 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 777 Неутрално

  И бахура!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 7. 7 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А бе то е като вица за магарето - като е на зор си го удря по корема и вика "Аз отговарям, аз отговарям", а като свърши работата си го размята и вика "Не е моя работа". Ама то не е само за културата, то е за "обичта" към всички сектори преди изборите.

  FILII MARIS SUMUS
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":


  [quote#4:"Alexander97"] Все не "случваме" на управляващи - вече 16 години!
  Годо не ще да дойде у нас.[/quote]

  Ами няма и да дойде, докато чакаме.
  Няма да стане с чакане, а с активна позиция, което означава не само да се напъне човек, за да избере кого да подкрепи на изборите, но и след това да следи какво правят избраниците, особено когато това са тези които е подкрепил и при необходмост да излезе на улицата и да не си тръгне докато не ги изгони.
  Това направиха чехите в далечната 89-та, милиони хора просто стояха на площадите и след три дни нямаше комунисти, а не като нас, дето първо не излизаме, а когато излезем, стане ли време за ракийката, хайде обратно в къщи, та да видим по ТВ-то, кой какво ще каже.

 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  1% от БВП днес би означавал 900 млн. лв за култура в бюджет 2017 г., вместо настоящите 450.

  Наскоро го разглеждах бюджета, числото беше 180 млн, като 20 млн приход, останалото е от цент бюджет. Гледам някои предлагат намаляне на данък, за да се повишат парите ?!?! или децентралистки бла бла... истината е, че проблемът е в тези 20 млн приход, които со смешно малко... горе-долу се пада по 1.50лв на турист чуждестранен или вътрешен... на трето място сме в Европа по арх наследдтво... трябма да де научим, да им взимаме парите на хората, това е

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Наука и култура - последна грижа за българските политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на miss_psykes
  miss_psykes
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сахаров":

  Не става дума само за Министерството на културата - повечето пари се пращат по общините.

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Има една епиграма на Радой:" Сит търбух, за наука глух".
  Същото е и за образованието и за културата, които като бедни роднини, седят в далечния край на масата и не достигат до "баницата"!
  Управляващите се "оживяват", само, когато има "едни пари за "усвояване""! Ще обещават и шпсле ще обясняват, как и защо не може да се изпълнят обещанията!

 13. 13 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То пък щото българинът има голяма потребност от култура. Повечето българи смятат, че ония "палячовци", актьорите, държавата не трябва да им дава никакви субсидии. За киното - също. За класическата музика не е ясно - не се знае каква част от населението знае, че такава съществува

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Всички - БСП-то, ДПС-то, ГЕРБ и няколко други са и за реформи в съдебния сектор, но без Цацурата с иерархия от времето на СССР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK