ВКС откри нарушения при формирането на състава, който пусна от ареста Чокови

На 23 февруари делото срещу Чоков влезе в съда и той отново бе задържан под стража.

© Юлия Лазарова

На 23 февруари делото срещу Чоков влезе в съда и той отново бе задържан под стража.Комисия от Върховния касационен съд (ВКС) от трима съдии, ръководена от председателя на съда Лозан Панов, извърши проверка в Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС) и констатира отклонение от установената в съда практика при определянето на съдебния състав, който промени мярката за неотклонение на Ценко Чоков и сина му Мартин от арест в по-лека. Докладът от проверката е публикуван на страницата на ВКС.


Мерките за неотклонение на кмета на село Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин бяха изменени от арест в парична гаранция от 10 хил. лв. за бащата и домашен арест за сина на 13 февруари от съдебен състав с участието и на изпълняващия функциите председател на Апелативния специализиран съд Даниела Росенова. Междувременно тя кандидатства за постоянен председател на АСпНС, но кандидатурата й не получи необходимата подкрепа. А главният прокурор Сотир Цацаров поиска председателят на ВКС да извърши проверка как е бил формиран съдебният състав, но направи това не официално, а само през избрани медии. Председателят на ВКС Лозан Панов на въпрос на журналисти каза тогава, че би повярвал на искрената загриженост на главния прокурор, ако не бе научил от медиите.


Въпреки това Панов назначи проверка и оглави комисията, която я извърши. Според констатациите изборът на съдебните състави се извършва според вътрешни правила, утвърдени от председателя, както и във Върховния административен съд /ВАС/. Според тези правила на случаен принцип чрез централизираната система се избира съдията докладчик, а останалите съдии в състава не се избират по автоматичен начин, а са от постоянния състав на докладчика. В случаите на отсъствие на член от постоянен съдебен състав, замяната му с друг съдия не се извършва на случаен принцип, а по субективна преценка на разпределящия.
В конкретния случай - за мярката за неотклонение на Чокови и още трима подсъдими, съдията докладчик е избран на случаен принцип в съответствие с вътрешните правила, но е заменен член на постоянния състав - съдия Петя Колева, без да е било необходимо, тъй като не е отсъствала, отпуската й е свършила предния ден. На нейно място е влязла в състава изпълняващата функциите ръководител на АСпНС Даниела Росенова.


Комисията отправя препоръки да се изготвят вътрешни правила за определяне на начина на попълване на непълен състав, за заместване на отсъстващ член – съдия от утвърдените постоянни въззивни състави, както и за начина за определяне на останалите съдии в съставите по мерки за неотклонение.


Попълването на съдебния състав и при заместване е удачно да се извърши чрез автоматичен избор между възможните съдии за разпределение. Правилата да се съгласуват от Общото събрание на съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд и да се оповестят публично на интернет страницата на съда, препоръчва още комисията на ВКС.


Проверка на разпределението на делата в АСпНС извършва и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, но с по-широк обхват - от януари 2016 до февруари 2017 г.


Междувременно Чокови бяха отново задържани под стража на 23 февруари, когато бе даден ход на делото срещу групата им в АСпНС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Изненадани?!?
  Едва ли....

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 2. 2 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 646 Разстроено

  Като чуя съд и прокуратура и веднага ми става едно такова...абе като по голема нужда. Тези институции така са се дескридитирали, че поколение добра работа няма да стигне да си оправят имиджа.

  Жалко за нас!

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Е, как иначе да го пуснат?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Кучетата си лаят, избора на съдии го правят престъпниците...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Рушвети са играли. Много са податливи нашите магистрати - ако им увеличим заплатите дали ще спрат да мърсуват и развращават обществото?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Не.

  Трябва да има и реципрочни наказания.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Тези невинни хора. Как може така да ги тормози ВСС?

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5193 Весело

  Учудих се че не са ги пуснали да си засеят земите, нали са крупни земеделци.

 9. 9 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Цацаратурата пак се е оакала. Няма изненада. Съдът съди върху каквото му предложат, но май и от там понамирисва.

  chavo64
 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Случайният принцип е бил случайно дирижиран

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#5:"oporna_to4ka"]ако им увеличим заплатите дали ще спрат да мърсуват и развращават обществото? [/quote]
  Не, единственият метод, за се справиш с адаптивен магистрат, е сталинският.

  мурзилка
 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Всеки ден се бълват ред такива решения, които се крепят на субективното мнение на съдията. Двайсетина души от ВСС, създават тези правила и твърдят, че са несменяеми и са в правото им всички тези безобразия. При тях няма опция за уволнение или дисциплинарно наказание. За оставки да не се надяваме, получават едни от най- високите заплати и въобще не се интересуват от обществено мнение и доклади на ЕК.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Весело

  Нещо много се е разбързал този ВКС.
  Айде да минат още дваесе-триесе години и тогава да се задействат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Резултатът от тази грешка на съда е, че много свидетели са били заплашвани от свободния Чоков, от които поне десетина са се отказали от показанията си. Ако съдът се беше забавил още месец-два, можеше и всички да се откажат. Съдията трябва незабавно да бъде разкаран от делото, защо очевидно е взела решението си под въздействието на други $редства.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Рестото на Ценко кой ще го връща?

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Много интересна ситуация, Цацаров на страната на онеправданите, но не спазва процедурата а се обръща към медийте. Явно и той не вярва на правосъдната система!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Весело

  Има добри новини за ВКС ot Palmyra

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  Ми значи Цацаров е бил прав в конкретния случай. Ако др. Росенова беше избрана за председател на АСпНС, скандалът наистина щеше да бъде голям. Най-малкото заради обърнатите за една нощ свидетелски показания по делото на Чокови. Какво стана със "страха от страха", др. Панов? Поуплашихте ли се от Чоков, че искахте да "наградите" гнилата ябълка с административен пост? Няма ли да й прикриете следите като я "вдигнете" във ВКС направо от и.д. председателското място?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 831 Любопитно

  До коментар [#17] от "dark'star":

  Какво им е доброто?
  Като освобождаването на заложниците в "Норд-Ост" или Беслан?
  Където в освобождаването на каквото и да е са намесени руснаци, означава едно! Тотално оплескване и разрушение, бай Тан!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Така, казано през медиите, Цацаров си е мислил, че Лозан Панов няма да назначи проверка. Е, сбърка. За друг път, ще внимава.

 21. 21 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1172 Разстроено

  Наистина пускането на Чокови от ареста беше поредната съдийска арогантност! Така както вървят нещата с това дело тези бандити ще си излязат доказано невинни от съда и тогава жална им майка на свидетелите.

 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#1:"m_hakkinen"]Изненадани?!?
  Едва ли....[/quote]

  Въпреки това избранията от сикаджийската мутра шеф на съдиите събира овациите на реформаторскта агитка.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 23. 23 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Положителното е, че се е наложило един от съдиите да бъде сменен - т.е. поне за един има съмнения, че е неподкупен.

 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Съдебната система предизвиква само скандали и несправедливост

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  В България, голям бандит в кафез не стои.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK