"Да, България" е за по-активна външна политика и реална интеграция в ЕС

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо ИвановЗадоволяваме се да бъдем в периферията и нямаме активна политика, заяви председателят на "Да, България!" Христо Иванов при представяне на визията за приоритетите във външната политика, ЕС и българите в чужбина на коалицията.


България не знае какви са приоритетите й за председателството на ЕС, но знаем, че ще ремонтираме НДК, коментира той. Месеци наред нямаме еврокомисар, което е плашеща проява на безотговорност от всички политически сили в България, каза Христо Иванов.


Преподавателят по право на ЕС и член на Националния съвет на "Да, България!" Христо Христев заяви, че е необходимо преодоляване на консуматорското разбиране за ЕС - "мисленето и говоренето единствено през парите, които България получава като член на общността".
Христев отбеляза, че в светлината на предстоящото председателство на ЕС през 2018 г., "Да, България!" извежда няколко ключови приоритета: задълбочаване на европейската интеграция в областта на сигурността и отбраната; завършване на процеса на създаване на европейска прокуратура; същинска полицейска европейска служба, която отива отвъд обикновения обмен на информация за противодействие на престъпността; засилване на общия контрол по външните граници и преминаване към същинско оперативно управление на външните граници на ЕС; общ европейски механизъм за разузнаване и разузнавателен обмен; консолидиране на отбранителната политика на държавите-членки на ЕС и преминаване към обща европейска система на отбрана.
Общата система на отбрана е необходима, тъй като в последните пет години страните от ЕС са похарчили колосални средства 240 - 260 млрд. евро, които обединени в общ ресурс биха позволили по-голяма ефективност, аргументира се Христо Христев.
Председателят на "Да, България!" Христо Иванов отбеляза, че една от основните причини, която е в центъра на коалиционното обединение със Зелените и ДЕОС, е разбирането, че геополитическата ситуация се променя, нарастват рисковете и предизвикателствата. И ние трябва да създадем допълнително по-силна външнополитическа гаранция за запазване на геополитическата ориентация на България и модела на нейното развитие - демократичен и европейски, каза Христо Иванов.


Христо Иванов припомни обявената от Европейската комисия Бяла книга, която представя няколко сценария за развитие на Общността след излизането на Великобритания. "Това е още един повод да си дадем сметка, че основните блокове, в които членуваме и за които разчитаме за гарантиране на сигурност на нашия модел на развиите - ЕС и НАТО, навлизат в период на трансформация, на много важни избори", заяви лидерът на "Да, България!"


"Българските политици изоставиха воденето на активна европейска политика, ние сме на път, докато ЕС прави важни избори, да останем пасивни наблюдатели, които по-скоро работят за ерозия на нашето членство в ЕС, отколкото за активно вграждане, и още по-лошо - да загубим съдържанието на нашето членство в ЕС", отбеляза Христо Иванов.


Дългогодишният посланик на България в ООН Стефан Тафров, който е и водач на листата на "Движение Да България" в 24-ти МИР в София, отбеляза, че политическата ориентация на България, нейната принадлежност към ЕС и НАТО са постижения на българската външна политика, която трябва да пазим.
Стефан Тафров посочи няколко принципа, заложени в приоритетите: ненарушимост на границите и на териториалната цялост, спазване на принципите на международното право. Той даде пример с нарушението на международното право, свързано с анексирането на Крим от страна на Русия, което е променило геополитическата ситуация в Черно море и е осъдено от ООН. По отношение на Русия Тафров изтъкна, че се налага цялостен преглед на отношенията с Русия, поставяне на равноправна основа и постигане на реципрочност.


Емил Георгиев от ДЕОС, втори в листата на 24-ти МИР в София, отбеляза, че в Бялата книга на ЕК има няколко сценария - "всичко да си остане както досега, да се концентрираме само върху вътрешния пазар, да вкараме темата за "Европа на няколко скорости", да правим още по-малко дори и от това и накрая да вземем програмата максимум, която аз бих нарекъл "Съединени европейски щати".
"От тези изброени пет поне три са изключително проблемни за България, даже пагубни. И мафията, която е нашият основен враг, срещу когото ние от "Да, България!" се изправяме, харесва вариантите, в които България може да бъде отслабена, може да бъде оттласкана и изпратена в периферията на Европа".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Христо Премиер!! Иванов Премиер!!! Знаете колко съм лесен - Веднага искам да им дам всичката власт на света

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9121 Неутрално

  Поздравявам "Да, България" с Националния празник на България!

  [email protected]
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  добри думи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 912 Неутрално

  искам да ни информирате какво мислят от дай българия за мартеницицте примерно, само по този въпрос не сме наясно....

  Дневник, хайде по-сериозно, не може да има по 10 статии на ден за 1 партия която я влезе в парламента, я не

 6. 6 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Добре, страхотно!Веке съм решил, да подкрепя "Да България"!
  Макар злите езици да я наричат "Ла-ла-ла България"!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Знаете колко съм лесен - Веднага искам да им дам[/quote]
  ти нещо реклама ли си правиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1413 Любопитно

  Колко повече да се интегрираме. Директно да ни управляват от Брюксел ли? Няма да стане по - добре - ще си останем колония.

 9. 9 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много лакърдии в костомолски стил и нито едно решително отхвърляне на меркелистко - юнкерския план за две скорости и т.н.

  Смешници!
  Левичарки!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Задълбочен анализ. Успех на изборите!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]добри думи.[/quote]
  Думи-чок, дела ептен йок!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Много думи, малко съдържание.

 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дневник,моля,подбирайте снимките към статиите...Тук виждам един хилещ се олигофрен,а не сериозен политик!Мисля,че Х.И не заслужава това...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Май тези ще са моите хора! Ще взема да гласувам за вас и да си опичате акъла, ей!

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "Роси":
  [quote#12:"Роси"]Много думи, малко съдържание. [/quote]
  Я Роси! Ти май обърна дни преди изборите. Доста реклама им направихте преди това обаче.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 16. 16 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Надявам се да има шанс за Да, България.
  На фона на Марешки, патриоти, дпс-та и двете системни партии те изглеждат направо интелектуални гиганти, но това повече им пречи отколкото да им помага в намирането на широка електорална подкрепа.
  Много малко хора осъзнават за какво наистина става дума.
  Въпреки това им стискам палци!

 17. 17 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Общата система на отбрана е необходима, тъй като в последните пет години страните от ЕС са похарчили колосални средства 240 - 260 млрд. евро, които обединени в общ ресурс биха позволили по-голяма ефективност, аргументира се Христо Христев."

  240 - 260 млрд. евро "колосални средства", похарчени за 5 години, от целия ЕС! Това прави средно по 50 млрд. евро на година. Само годишния бюджет за отбрана на САЩ е $600 млрд. Което означава 10 пъти повече. При все, че населението на ЕС е 500 млн., а на САЩ 330 млн. души, а големината на общата икономика на ЕС е малко по-голяма от тази на САЩ. После приказки защо Тръмп искал промяна на съществуващото положение........

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "Председателят на "Да, България!" Христо Иванов отбеляза, че една от основните причини, която е в центъра на коалиционното обединение със Зелените и ДЕОС, е разбирането, че геополитическата ситуация се променя, нарастват рисковете и предизвикателствата.”

  Каква външна политика възнамерява да води Иванич?
  Не смята ли до изборите да изплюе камъчето?
  Ако още не е получил инструкциите, нека си каже в прав текст!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 627 Весело

  Този анонимник Тафров, го чакам утре на Шипка, да говори против Русия. Надявам се да бяга бързо.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 20. 20 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 289 Неутрално

  От Да България до момента не са казали абсолютно нищо за САЩ като партньор на България. Това е доста съмнително. Дали се дължи на вътрешни причини или на коалиционни партньори?

 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Има две партии, за които ще гласувам, като избера една от тях. Това са "Да България" и "Нова република". Дано в момента да не бъркам името на втората.

 22. 22 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#17] от "agile":

  Задръж малко.
  ЕУ не е ли съюзник на УСА?
  Съпоставяне на едни сили срещу други има само когато предстоят военни действия.
  Къде е казано, че разходите за въоръжаване на ЕУ трябва да са равни на американските?

 23. 23 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#22] от "linard":

  "Къде е казано, че разходите за въоръжаване на ЕУ трябва да са равни на американските? "

  Ами никъде! То затоваа и Тръмп иска оттегляне на САЩ от всякакви активни ангажименти спрямо Европа. По каква логика американците трябва да плащат масрафа? Европейците да си се оправят сами....

 24. 24 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Общия годишен БВП на ЕС е от порядъка на 16 трилиона евро, а страните от съюза отделят годишно за отбрана 50 млр. евро, или ...0.3%.

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Задоволява ги периферията и евентуално субсидията

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#13] от "Tod":
  Ти фотомонтаж ли искаш, сниман е напълно автентичен

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  ОК. Само защо сте отделени от другите демократи?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  България има няколко национални празника, и никой от тях не е през март...

 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1270 Весело

  2.65÷ +/- 1.5. Та толкова. Жалко за мастилото, добре че сте само в електронен формат...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  А защо Дневник мълчи за позицията на "Нова република"?
  Или за липсата на каквато и да е позиция на галфоните от ГЕРБ и БСП?
  На 3 март галфоните ни ще говорят за вечна дружба с Русия, а на 6 март Германия, Франция, Италия и Испания ще внесат предложение за по-нататъшно развитие на ЕС по третия сценарий (на 2 скорости), а в България само бегло се споменава за нещо подобно. И най-големите тъпани отново искат да управляват, което реално ще е БГ Ексит.
  Наближава председателството ни, а тук единствено се мисли за ремонт на НДК.
  Защо все още нямаме еврокомисар?
  http://www.mediapool.bg/shte-ima-natsionalna-pozitsiya-sreshtu-stsenariy-evropa-na-razlichni-skorosti-news260841.html

 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  До коментар [#28] от "stunde_nul":

  и кога е ,на 9 -ти септември ли е

  гошо
 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Раданкънчовците не са вече приоритет

  гошо
 33. 33 Профил на wonderlance
  wonderlance
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "гошо": Проблемите на Радан са разностранни, един от тях е, че изпитва смущение от по-умни хора...успех на това начинание.

 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#33] от "wonderlance":

  знаеш ли какво е мания за величие -когато има само мерак а няма величие
  Е всичките там дето се титулуват десни са с тоя проблем и всичките си вярват във величието

  гошо
 35. 35 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Иска ти се...
  До коментар [#31] от "гошо":

 36. 36 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 240 Неутрално

  много лесно се издаваш мурзилке...
  До коментар [#6] от "Дьорд Чапаев":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK