Кънев: Решението на екоминистерството за Пирин е престъпление и пример за корупция

Кънев: Решението на екоминистерството за Пирин е престъпление и пример за корупция

© Цветелина Николаева, КапиталСнощното решение на МОСВ за одобряване на плана за управление на Националния парк Пирин е скандал, престъпление срещу българската природа и удар по интереса на местните общности", заяви лидерът на "Нова република" Радан Кънев в писмо до медиите.


"Решението на толкова болезнен и деликатен въпрос на тъмно, в навечерието на празници, е пример за корупция и безотговорност", заявява още Кънев. Той изразява надежда, че Министерството на околната среда незабавно ще отмени "незаконното си решение" и ще бъде извършена екооценка за евентуално негативно въздействие върху околната среда и здравето на хората, като това ще стане в диалог с местните общности.


Кънев е уверен, че даденото от служебния министър Ирина Костова одобрение за плана без екологична оценка ще падне в съда но и посочва, че едно обжалване ще забави плана с нови две-три години. "Това са години, в които хората в Разлог, Кресна, Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес. Години, в които туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма", заявява той


"Допускането на "контролирана" сеч в огромна част от парка е предаване на най-ценната българска гора в ръцете на дървената мафия", добавя Кънев. Той посочва, че за "Нова Република" опазването на българската природа е неделима част от родолюбието. "Българската планина и гора са не само част от националния ни химн - те са в основата на националния ни идеал. Затова и една от точките на нашия Пакт за растеж без корупция е забрана за сеч на вековни гори в национални паркове", казва той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK