Румен Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще

Президентът Румен Радев по време на тържествената церемония по случай 3-ти март на паметника на Незнайния воин.

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев по време на тържествената церемония по случай 3-ти март на паметника на Незнайния воин.Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България".


Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си по време на тържествената заря - проверка по повод националния празник на България - Трети март. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание". В изказването си държавният глава, цитиран от президентската пресслужба, подчерта, че


"човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е."
Радев призова българите да не гледат на миналото само като на бреме.


"Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите – своите и чуждите. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата", допълни той.


На днешния ден преди 139 години възкръсва България,


каза държавният глава и отбеляза, че много събития предхождат това възкресение, но едно ги свързва - паметта.


Той припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което будят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", заяви президентът.


Радев каза, че


"човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет".


"Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете", допълни той и призова българите да помнят и да не забравят онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.


В словото си президентът Радев цитира и генерал Скобелев, който заявява, "че руският народ не се страхува от жертви в името на вярата и братството". Под знамената на император Александър Втори воини от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, положиха кости за нашата свобода, припомни държавният глава. Румен Радев отбеляза също, че сърби и черногорци лежат на нашите бранни поля, посочвайки, че към всички тези чужди воини е нашата дълбока човешка признателност, предаде БТА.


Президентът изрази признателността на българския народ към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.


Сред присъстващите на зарята-проверка бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Огнян Герджиков и министри от служебното правителство, президентът Росен Плевнелиев ( с мандат 2012-2017 г.), кметът на София Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на политически партии, дипломати и граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK