Всеки пети пациент в "Пирогов" е без осигуровки

Проф. д-р Асен Балтов

© УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Проф. д-р Асен БалтовПрез "Пирогов" минава най-голям процент от здравно неосигурени хора. Това заяви в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на болницата проф. Асен Балтов, който пое поста в началото на седмицата, в коментар по темата за натрупаните дългове на лечебното заведение.


Балтов коментира, че от една страна държавата заплаща на болницата за преминал спешен пациент половината, отколкото той реално струва, а от друга - че всеки пети пациент, приет по спешност в "Пирогов", е здравнонеосигурен.


Проф. Балтов обаче категорично заяви, че ако политиката в болницата се промени, то тя може да започне да печели по 6 млн. лева на годишна база. Според директора няма как да се намалят повече разходите, а трябва да се мисли за усвояване на приходи, защото повечето, според него, повечето от пациентите, които минават през "Пирогов" са спешни само в кавички.
Балтов коментира и напрежедениеето в детското отделение в болницата. Заяви че началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров не си е подал оставката, нито ще бъде дисциплинарно уволнен, както се твърди в медийното пространство. Клиниката ще бъде реновирана, като ремонтът трябва да приключи до края на септември.


"Специализантите остават. Разчитаме много на тях, те са младото поколение. В тях е бъдещето. Аз мисля, че те осъзнаха какво са направили и какво значи да урониш престижа на болница като "Пирогов", но самите колеги, които бяха на медицинския съвет, взеха единодушно решение, че трябва да им се даде шанс и той им бе даде", обясни той.


"Д-р Кацаров до този момент не си е подал оставката. Аз лично така не съм видял. Не е и дисциплинарно уволнен", уточни проф. Балтов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK