Съдът отново върна на прокуратурата делото за покушението срещу Алексей Петров

Бившата барета на ДАНС Алексей Петров

© Анелия Николова

Бившата барета на ДАНС Алексей ПетровСъдия Николай Николов от Софийския градски съд (СГС) за втори път прекрати и върна на прокуратурата делото за атентата срещу бившата барета от ДАНС Алексей Петров, съобщи пресцентърът на съда. Разпореждането подлежи на обжалване пред апелативния съд.


Обвиняем по процеса е украинецът Роман Логвиненко, който според прокуратурата е организирал покушението с гранатомети срещу Петров. Самият Петров е подсъдим по две дела – за рекет и изнудване в специализирания съд и отскоро - за пране на пари в Софийския градски съд.


Атентатът срещу Петров беше извършен в края на октомври 2015 г. в столичния квартал "Кръстова вада". Според обвинението Логвиненко е подбудил други трима украински граждани Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат нападението, докато Петров пътувал с шофьора си в брониран автомобил. На кръстовището между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него.
Обвинителният акт срещу Логвиненко беше внесен в съда в началото на септември 2016 г. като от Софийската градска прокуратура обясниха тогава, че разследването срещу Темпински, Чорний и Балков продължава в отделно производство. През октомври съдия Николов върна делото, като в разпореждането му се казваше, че от изложените от прокуратурата факти не се установява самоличността на участниците в атентата, конкретните им действия, липсвали и фактически твърдения за използваното оръжие. Ролята на Логвиненко като подбудител била спомената фрагментарно, едва в обвинителния акт, без да са изяснени взаимоотношенията му с останалите трима участници.


Прокуратурата протестира връщането на делото, а конкретно за отношенията на Логвиненко с останалите участници, наблюдаващият прокурор видя прекален формализъм в изискването на съда за изясняването им. Софийският апелативен съд (САС) обаче подкрепи изцяло доводите на по-долната съдебна инстанция.


От новото разпореждане на съдия Николов се разбира, че пропуските не са били отстранени и новият обвинителен акт бил идентичен с предишния.


"Единствената разлика между двата обвинителни акта и то незначителна, съдията-докладчик я констатира при описанието /преразказа/ на показанията на свидетеля Б. /вероятно това се дължи на допълнителния разпит на последния, проведен след връщане на делото на СГП/", се казва в разпореждането на съда.


Съдия Николов отново е констатирал, че от обвинението срещу Логвиненко не се разбира кои са били изпълнителите на покушението, нито взаимоотношенията им с украинеца.


"Изискването в обвинителния акт да намерят фактическо описание обективните и субективни признаци на инкриминираната деятелност и участието на обвиняемия в осъществяването ѝ, не е самоцел на съдията-докладчик, а представлява процесуална необходимост, която не само очертава рамката на предмета на доказване в съдебното производство, но и гарантира осъществяването на едно от основните права на защита на обвиняемото лице, същият подробно да бъде информиран за характера и причините за обвинението срещу него", посочва магистратът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK