Съдията, разпределил мярката на Ценко Чоков, ще бъде предложен за наказание

Ценко Чоков, при едно от делата му дали да остане или не в ареста.

© Юлия Лазарова

Ценко Чоков, при едно от делата му дали да остане или не в ареста.Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще иска наказание за Даниела Врачева - съдията, която е разпределила делото за мерките за неотклонение срещу кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков и сина му, когато те бяха освободени от ареста.


Това се разбра в началото на днешното заседание на съдийската колегия на ВСС, когато Панов заяви, че ще внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу магистрата
от Апелативния специализиран наказателен съд.


Повод за изявлението му бе предложение на членове на колегията, сред които Галя Георгиева и Димитър Узунов, за включване на извънредна точка в дневния ред за проверката на ВКС в този съд за разпределението на делото за налагане на процесуална принуда на кмета на Галиче.
Изводът на доклада на върховния съд бе, че


нарушение има, защото досегашният председател на съда Даниела Росенова не е трябвало да бъде част от съдебния състав


който реши да пусне от ареста Ценко Чоков срещу 10 хил. лв. По време на случайното разпределение тя е била в отпуск. Замествала я е Даниела Врачева, която е разпределила делото. След избора на докладчика Врачева по свое усмотрение определила кои други двама съдии да влязат в състава. Повече за изводите от доклада на върховния съд четете тук.


Заради това Лозан Панов ще внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея.


Предложението докладът на ВКС да влезе в дневния ред отново стана повод за спор. Въпросът бе поставен от Галина Карагьозова, според която нямаше спешност още днес той да се обсъди. Даде за пример заседанието миналата седмица, когато Калин Калпакчиев искаше да включи две допълнителни точки към дневния ред - за избора на съдии в следващия ВСС и за защита на магистрат, нападнат в някои медии заради решенията му. Тогава мнозинството в съвета без мотиви отказа да обсъжда тези въпроси и те влязоха в редовния дневен ред на съдийската колегия за днес.


Отговори й Калин Калпакчиев. По думите му това е маниер на работа на част от членовете на колегията. Той призова членовете на ВСС да сблъскат позициите си без лицемерие, скрити средства и мръсна война. Изрази готовност днес да влезе в дискусия за доклада на ВКС, защото мотивите на вносителите били кратки и ясни и той се запознал с тях.


В крайна сметка бе решено докладът на ВКС от проверката в апелативния спецсъд да бъде разгледан следващата седмица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK