Съдийската колегия наказа бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов

© Юлия Лазарова

Бившият председател на Софийския районен съд Методи ЛаловСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наложи наказание "забележка" на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. В началото на декември миналата година той подаде оставка в знак на протест и несъгласие с политиката на съвета.


Предложението за започване на дисциплинарно производство срещу вече бившия шеф е от 2015 г., когато той все още оглавяваше съда, и е направено от Инспектората към ВСС. Въпреки че дисциплинарната комисия по случая, в състав Ясен Тодоров, Галина Карагьозова и Даниела Костова, е дала становище да не се налага наказание (комисията е взела решение преди разделянето на съвета на две колегии, затова в състава й не са само съдии), днес съдийската колегия все пак реши да накаже съдията бунтар.


Нарушенията му са "системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони", и "действие или бездействие, което неоправдано забавя производството", обяви Светла Петкова, която председателства съдийската колегия, поради отсъствието на председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев.
Подаването на оставката на Лалов съпътстваше протест на магистрати и служители на най-натоварения съд в страната пред сградата на ВСС, формален повод за който стана поредна проверка в съда от Инспектората към съвета, която проверка не можа да убеди съдиите в своята обективност. След като той се оттегли от председателското, място бе последван от свои заместници и от служители на ръководни позиции. Съдийската колегия пък назначи за временен шеф доскорошния прокурор Стефан Милев, който дотогава бе съдия в Софийския градски съд (СГС) с няколкомесечен съдийски стаж.


Иначе на два пъти съдийската колегия даде сигнали, че "ще даде Лалов на прокуратурата" за негови действия, докато е бил председател. Повече четете тук и тук.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4337 Весело

  "Тежко наказание", сигурно няма да може да спи тази вечер!?

  ...
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Борислав Зюмбюлев 09.12.2016 19:54 Оставката на Методи Лалов е твърде закъсняла - през 2010 г. се срещнах с него в съда като жертва на обир от 2000 г.! Тогава той глоби обраните, а не крадеца Аз не съм разбойник и моите контакти с правосъдието са много редки. Преди няколко години попаднах в съдебната зала на въпросното лице Методи Лалов. Защо?
  През юли 2000 г. ми бяха обрали апартамента. Телевизор и компютър. Почти бях забравил този епизод, когато ме уведомиха, че крадецът е заловен и ще бъде съден - през 2010 г. Без майтап - 11 години по-късно! Явихме се със съпругата ми чинно и точно за делото. Започването му се позабави и ни вкараха в залата, където застанахме прави отзад. Влезе съдията Методи Лалов и започна делото.
  Появи се някаква женица, която каза, че е съпруга на подсъдимия крадец, и каза, че той не можел да се яви, защото бил в Пловдив, където работел, предсрочно освободен по друга присъда, но пътувал към София.
  Съдията Лалов, без изобщо да удостовери дали тази е съпруга на подсъдимия и изобщо каква е тя, заяви, че разпуска заседанието за един час и ще продължи, като крадецът благоволи да се появи След един час точно аз и другите подсъдими се явихме и той започна да издава присъди, глоби мен, жена ми и още няколко жертви на престъпление по 500 лв. за неуважение на съда. Защото не сме били точно в 13 часа, а в 13 и 5.
  Думите му бяха след един час и всички свидетели ги бяхме спазили, защото той ни пусна в 12 и 15. Никога не беше нареждал да се явим точно в 13 часа. Част от тези жертви дълбоко съжалиха, че изобщо са подали жалба преди 12 години за кражбата, защото те бяха наказани от този самозабравил се и самовлюбен магистрат. Когато се опитах да протестирам, той ме изхвърли от залата с помощта на двама яки разсилни.
  Делото, продължило без жертвите на престъпленията, завърши с присъда от една година, която бандитът няма да лежи, защото я бил изтърпял в предварителния арест по това и още други престъпления. Разбрах, че апартаментският крадец бил станал таксиметров шофьор, който разкарва кокаин на адреси. Вероятно затова крадецът бе на делото без адвокат, имаше си съдия. Затова и не бе глобен за закъснение, а жертвите бяха наказани.  Очевидно моралният интегритет и професионална компетентност на съдия Лалов бяха на много по-ниско ниво от отговорността, която му бяха дали - да бъде съдия. Ако аз назначавах съдии (което е част от моето отнето право на суверен, смятам, че трябва да има пряк избор на магистрати) не бих го назначил и за портиер, може би за мияч на коли, но не съм сигурен дали ще се справи.  Вместо този човек да изчезне тихо и кротко от съдебната система като някакво недоразумение, от мръсната пяна на гадния преход,той се издигна до началник на районния съд - вероятно квота на някоя партия или група за натиск във ВСС. А петима български граждани, които бяха отделили от времето си да свидетелстват и да чакат да получат след 11 години справедливост, бяха наказани с по 500 лв. След моите протести до тогавашния му началник, съдебния инспекторат и не помня още къде, глобата бе отменена, но на следващото заседания аз не отидох.  Глобен обаче беше адвокатът ми, защото погледнал към екрана на телефона си. Началникът му ми се извини и каза: Ама той често го прави, веднъж се беше бил с колега Тоя тип сега е повел борба срещу лошите в съдебната система, протестира и си хвърля оставката. (Да вметнем вещо - той е пратил на митинг хората със ЗАПОВЕД! В която пише НАРЕЖДАМ, а след това ПО ЖЕЛАНИЕ. Честно ви казвам, ще се учудя, ако този може да ходи и дъвче дъвка едновременно.)  Ако някой разруши съдебната система, то са такива брутални и арогантни типажи, прислуга на крадците като Методи Лалов. Ако той е от “добрите”, аз категорично съм от другата страна. И ако такива надделеят, добре е да си стягаме маратонките.  Източник: "24часа"

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5927332

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6677 Неутрално

  Срочно е необходима реформа на съдебната система

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Поми..ите на мафията - в действие /пак/

 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#2:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Източник: "24часа" [/quote]

  Само заради източника, който цитираш - не ти вярвам!

  www.commcrime.blogspot.com
 6. 6 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  От статията става ясно, че няма как да протестираш и да си търсиш правата и същевременно да не останеш необрулен от действащата по стари комунистически прийоми тоталитарна съдебна система в страната.. Срам за вас ВСС, съдилища и т.н. "правораздавателни" органи от постсоциалистически тип.

  www.commcrime.blogspot.com
 7. 7 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  А името Ясен Тодоров като го чуя и получавам алергичен шок.
  Само вижте тук:
  http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Dashteriata-na-IAsen-Todorov-ot-VSS-naznachena-v-prokuraturata-bez-kon_510774.html

  www.commcrime.blogspot.com
 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#5] от "Торбалан":
  А на кой вервате?

 9. 9 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Във всеки случай не на Петьо Блъсков...

  www.commcrime.blogspot.com
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  Можете да сте сигурен, че това е ЕЖЕДНЕВИЕ и днес ... но имаше "протест" в подкрепа и защита на лалофф, срещу "лошите" от ВСС, които всъщност са същите като него, но от "неправилна" група ... това е !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Този ВСС е абсолютно компрометиран и трябва незабавно да подаде ОСТАВКА!

 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  24 часа ... достатъчно!

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#9:"Торбалан"]Във всеки случай не на Петьо Блъсков... [/quote]
  Блъсков вярно създаде 24 часа, но от 97-ма не е стъпвал там
  И к'во общо има със Зюмбюлев ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Подкрепям целия текст,минусите могат да ги слагат хора,които никога не са се сблъсквали с българската съдебна система.
  Добре е да се каже че виновния има всичките права написани в конституцията ни,а и съдиите им дават допълнителни такива.А потърпевшите,без значение как са пострадали(дори и убитите)от извършителите ни,са ощетени не само от НК и НПК,а и от съдии и прокурори,с присъди облагодетелстващи престъпниците!

  sdg
 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Този младеж и много други като него са за изхвърляне от съдебната система.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Мафията не забави удара си. Да напомним, че по свои не удря

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK