Съдийската колегия наказа бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов

© Юлия Лазарова

Бившият председател на Софийския районен съд Методи ЛаловСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наложи наказание "забележка" на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. В началото на декември миналата година той подаде оставка в знак на протест и несъгласие с политиката на съвета.


Предложението за започване на дисциплинарно производство срещу вече бившия шеф е от 2015 г., когато той все още оглавяваше съда, и е направено от Инспектората към ВСС. Въпреки че дисциплинарната комисия по случая, в състав Ясен Тодоров, Галина Карагьозова и Даниела Костова, е дала становище да не се налага наказание (комисията е взела решение преди разделянето на съвета на две колегии, затова в състава й не са само съдии), днес съдийската колегия все пак реши да накаже съдията бунтар.


Нарушенията му са "системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони", и "действие или бездействие, което неоправдано забавя производството", обяви Светла Петкова, която председателства съдийската колегия, поради отсъствието на председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев.
Подаването на оставката на Лалов съпътстваше протест на магистрати и служители на най-натоварения съд в страната пред сградата на ВСС, формален повод за който стана поредна проверка в съда от Инспектората към съвета, която проверка не можа да убеди съдиите в своята обективност. След като той се оттегли от председателското, място бе последван от свои заместници и от служители на ръководни позиции. Съдийската колегия пък назначи за временен шеф доскорошния прокурор Стефан Милев, който дотогава бе съдия в Софийския градски съд (СГС) с няколкомесечен съдийски стаж.


Иначе на два пъти съдийската колегия даде сигнали, че "ще даде Лалов на прокуратурата" за негови действия, докато е бил председател. Повече четете тук и тук.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  "Тежко наказание", сигурно няма да може да спи тази вечер!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Борислав Зюмбюлев 09.12.2016 19:54 Оставката на Методи Лалов е твърде закъсняла - през 2010 г. се срещнах с него в съда като жертва на обир от 2000 г.! Тогава той глоби обраните, а не крадеца Аз не съм разбойник и моите контакти с правосъдието са много редки. Преди няколко години попаднах в съдебната зала на въпросното лице Методи Лалов. Защо?
  През юли 2000 г. ми бяха обрали апартамента. Телевизор и компютър. Почти бях забравил този епизод, когато ме уведомиха, че крадецът е заловен и ще бъде съден - през 2010 г. Без майтап - 11 години по-късно! Явихме се със съпругата ми чинно и точно за делото. Започването му се позабави и ни вкараха в залата, където застанахме прави отзад. Влезе съдията Методи Лалов и започна делото.
  Появи се някаква женица, която каза, че е съпруга на подсъдимия крадец, и каза, че той не можел да се яви, защото бил в Пловдив, където работел, предсрочно освободен по друга присъда, но пътувал към София.
  Съдията Лалов, без изобщо да удостовери дали тази е съпруга на подсъдимия и изобщо каква е тя, заяви, че разпуска заседанието за един час и ще продължи, като крадецът благоволи да се появи След един час точно аз и другите подсъдими се явихме и той започна да издава присъди, глоби мен, жена ми и още няколко жертви на престъпление по 500 лв. за неуважение на съда. Защото не сме били точно в 13 часа, а в 13 и 5.
  Думите му бяха след един час и всички свидетели ги бяхме спазили, защото той ни пусна в 12 и 15. Никога не беше нареждал да се явим точно в 13 часа. Част от тези жертви дълбоко съжалиха, че изобщо са подали жалба преди 12 години за кражбата, защото те бяха наказани от този самозабравил се и самовлюбен магистрат. Когато се опитах да протестирам, той ме изхвърли от залата с помощта на двама яки разсилни.
  Делото, продължило без жертвите на престъпленията, завърши с присъда от една година, която бандитът няма да лежи, защото я бил изтърпял в предварителния арест по това и още други престъпления. Разбрах, че апартаментският крадец бил станал таксиметров шофьор, който разкарва кокаин на адреси. Вероятно затова крадецът бе на делото без адвокат, имаше си съдия. Затова и не бе глобен за закъснение, а жертвите бяха наказани.  Очевидно моралният интегритет и професионална компетентност на съдия Лалов бяха на много по-ниско ниво от отговорността, която му бяха дали - да бъде съдия. Ако аз назначавах съдии (което е част от моето отнето право на суверен, смятам, че трябва да има пряк избор на магистрати) не бих го назначил и за портиер, може би за мияч на коли, но не съм сигурен дали ще се справи.  Вместо този човек да изчезне тихо и кротко от съдебната система като някакво недоразумение, от мръсната пяна на гадния преход,той се издигна до началник на районния съд - вероятно квота на някоя партия или група за натиск във ВСС. А петима български граждани, които бяха отделили от времето си да свидетелстват и да чакат да получат след 11 години справедливост, бяха наказани с по 500 лв. След моите протести до тогавашния му началник, съдебния инспекторат и не помня още къде, глобата бе отменена, но на следващото заседания аз не отидох.  Глобен обаче беше адвокатът ми, защото погледнал към екрана на телефона си. Началникът му ми се извини и каза: Ама той често го прави, веднъж се беше бил с колега Тоя тип сега е повел борба срещу лошите в съдебната система, протестира и си хвърля оставката. (Да вметнем вещо - той е пратил на митинг хората със ЗАПОВЕД! В която пише НАРЕЖДАМ, а след това ПО ЖЕЛАНИЕ. Честно ви казвам, ще се учудя, ако този може да ходи и дъвче дъвка едновременно.)  Ако някой разруши съдебната система, то са такива брутални и арогантни типажи, прислуга на крадците като Методи Лалов. Ако той е от “добрите”, аз категорично съм от другата страна. И ако такива надделеят, добре е да си стягаме маратонките.  Източник: "24часа"

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5927332

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Срочно е необходима реформа на съдебната система

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Поми..ите на мафията - в действие /пак/

 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#2:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Източник: "24часа" [/quote]

  Само заради източника, който цитираш - не ти вярвам!

  www.commcrime.blogspot.com
 6. 6 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  От статията става ясно, че няма как да протестираш и да си търсиш правата и същевременно да не останеш необрулен от действащата по стари комунистически прийоми тоталитарна съдебна система в страната.. Срам за вас ВСС, съдилища и т.н. "правораздавателни" органи от постсоциалистически тип.

  www.commcrime.blogspot.com
 7. 7 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А името Ясен Тодоров като го чуя и получавам алергичен шок.
  Само вижте тук:
  http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Dashteriata-na-IAsen-Todorov-ot-VSS-naznachena-v-prokuraturata-bez-kon_510774.html

  www.commcrime.blogspot.com
 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#5] от "Торбалан":
  А на кой вервате?

 9. 9 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Във всеки случай не на Петьо Блъсков...

  www.commcrime.blogspot.com
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  Можете да сте сигурен, че това е ЕЖЕДНЕВИЕ и днес ... но имаше "протест" в подкрепа и защита на лалофф, срещу "лошите" от ВСС, които всъщност са същите като него, но от "неправилна" група ... това е !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Този ВСС е абсолютно компрометиран и трябва незабавно да подаде ОСТАВКА!

 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  24 часа ... достатъчно!

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#9:"Торбалан"]Във всеки случай не на Петьо Блъсков... [/quote]
  Блъсков вярно създаде 24 часа, но от 97-ма не е стъпвал там
  И к'во общо има със Зюмбюлев ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Подкрепям целия текст,минусите могат да ги слагат хора,които никога не са се сблъсквали с българската съдебна система.
  Добре е да се каже че виновния има всичките права написани в конституцията ни,а и съдиите им дават допълнителни такива.А потърпевшите,без значение как са пострадали(дори и убитите)от извършителите ни,са ощетени не само от НК и НПК,а и от съдии и прокурори,с присъди облагодетелстващи престъпниците!

  sdg
 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Този младеж и много други като него са за изхвърляне от съдебната система.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Мафията не забави удара си. Да напомним, че по свои не удря

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK