Кой ще защити независимостта на магистратите - Съдийската колегия или СЕМ

Димитър Узунов обвини Калин Калпакчиев, че не е защитил съдии

© Юлия Лазарова

Димитър Узунов обвини Калин Калпакчиев, че не е защитил съдииВъпросът за защитата на независимостта на съдебната власт и по-конкретно на отделния магистрат отново станаха повод за лични нападки между членовете на съдийската колегия. За пореден път стана видно, че отношенията между тях са толкова обтегнати, че смислен дебат не може да бъде проведен, както и никакво важно решение.


Един принципен въпрос, който би следвало да бъде подкрепен от всички членове - да бъде защитен техен колега и да се предприемат действия за създаване на съвместни правила и стандарти на взаимодействие между съдебната власт и медиите, доведе до лични нападки и цитиране на различни статии в аргумент за атака един срещу други.


Предложението беше на член на съдийската колегия - Калин Калпакчиев, тя да излезе със становище след медийни атаки срещу работата на съдия от Софийския градски съд (СГС) Мариана Георгиева.

Повод станаха публикации в близките до Делян Пеевски в. "Труд" и сайта "Блиц", че Георгиева е спряла вписване на промените в ръководството на "Виваком" и изрази като "твърда тарифа" и "частен съд". Става дума за съдебни актове, "засягащи лица с големи икономически интереси", подчертава Калпакчиев. Освен това той смята, че в материалите има внушения за корупция в дейността на съдиите и за нарушения в организацията на работа в СГС, но не се сочат никакви конкретни факти за тези изводи.


Повече за предложението на Калпакчиев четете тук. Той предупреди колегите си, че следващия път те


могат да бъдат застигнати от подобна кална медийна вълна.


Той допълни, че не става въпрос за цензура, защото правото на медиите да критикуват дейността на съдебната власт е неотменно. Но са нужни базови стандарти, утвърдени и в журналистическа етика, при отразяване и коментар работата на съда, посочи Калпакчиев.


След него думата взе председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Той заяви, че откакто оглавява съда, винаги е реагирал срещу медийни нападни спрямо магистрати от съда му.


Има инструменти като СЕМ или да се пишат писма до медиите, а при по-сериозни случаи и прокуратура,


подчерта Колев и допълни, че той никога не е искал защита от съвета. Според него нямало как да се определи с кои медии да се обсъди взаимодействие със съдебната власт и нямало как да се определят кои са обективни и кои не.


Той изрази недоумението си съдийската колегия да се занимава с тази тема и даде пример със себе си, тъй като бил често нападан в някои медии. Колев отново изрази мнението си, че колегията не трябва да си губи времето с такива точки в дневния си ред, и заяви, че е спестил свои предложения, за да не се стига до работа на празни обороти.


Отговори му Калпакчиев, който обясни, че в предложението му не се включват конкретни мерки, тяхната оценка или контролиране. Идеята му е да се поканят представители на всички национални медии, защото регионалните са много и няма как да бъдат поканени и присъстват всички.


"Не съм казвал да контролираме и оценяваме медиите, това е дейност на главния прокурор, а когато той отсъства, го замества Галя Георгиева",


заяви Калпакчиев и добави, че колегията трябва да се грижи за авторитета на правосъдието, което е в правомощията й. Последното бе в отговор на аргументите на Галя Георгиева, че колегията не е компетентна да се занимава с този въпрос.


Думата взе Димитър Узунов, който излезе от конкретния случай и се насочи към лични нападки със стари примери. Обяви, че няма да подкрепи предложението заради двойния стандарт на Калпакчиев. В случая той искал защита на професионалното достойнство на съдия, но си е мълчал в други случаи. Даде и пример със статия във в. "Капитал" със заглавие "Има нещо гнило в Раднево". След нея било изпратено писмо от съдии в районния съд в града. Узунов обвини и Калпакчиев, че статията е писана от близък до него журналист - Росен Босев.


По думите му съдът бил "тотално оплют без никаква конкретика". А Калкапчиев четял много избирателно медийни материали. Накрая Узунов го попита защо не е реагирал тогава и не е искал защита на магистратите след този материал.


Калпакчиев му върна въпроса защо той не го е направил и обясни, че в тази статия


няма нападки срещу съдии или срещу работата им.


Подчерта, че той не е говорил с журналисти от изданието по тази тема, и наблегна, че той и друг път е искал да се защитават магистрати след медийни публикации.


Разликата между публикацията в "Капитал" и нападките срещу съдия Мариана Георгиева са във фактите. В първия случай се разказва за връзките на Узунов с районния съд в Раднево и интереса от страна на прокуратурата към съда там. Във втория случай се касае за "класическа" жълта публикация без конкретика в нея. Срещу Узунов тече прокурорска проверка по твърденията на съдия Люба Петрова от съда в Раднево, която твърди, че "човекът на Борисов", както е известен представляващият съдебния съвет, я е принуждавал да лъжесвидетелства.


Галя Георгиева подкрепи Узунов и заяви, че в статията съдиите били обвинени в слугуване на лобита във ВСС.


"Вие почнахте с тези лобита във ВСС, те са само във вашата глава",


обърна се тя към Калпакчиев. И според нея предложението на Калпакчиев било много избирателно. В защита на Узунов тя посочи какво е направил той - участвал в комисията, която е проверила съда. Без тази проверка нещата в радневския съд щяха да са трагични, заключи Георгиева.


Камен Иванов се изказа в подкрепа на предложението на Калпакчиев, като заяви, че трябва да се прави разлика между журналистическите публикации. По думите му, ако магистратите не усещат, че са защитавани от ВСС, това води до конформизъм и стрес сред тях, освен ако не се касае за задълбочено журналистическо разследване.


В същия дух бе мнението и на Галина Карагьозова, която каза, че


едната работа на медиите е да информират, а другата да критикуват, но с уговорката да го правят само въз основа на проверени факти.


Много са различни двете публикации, обясни Карагьозова и заяви, че трябва да се излезе вън от конкретиката им. Тя коментира, че в опит да изразят отрицателното си мнение към предложението на Калпакчиев Узунов и Георгиева са дали аргументи в негова подкрепа. Защото са показали нуждата от обсъждането на медийното отразяване на дейността на съдебната власт.


В крайна сметка предложението на Калпакчиев бе отхвърлено с 4 гласа "за" и 7 "против". Специализираният сайт "Правен свят" пък припомни част от концепциите на гласувалите днес "против" предложението при избирането им за членове в съвета.


"Независимостта на съда е висша обществена ценност и постижение на демократичната култура, която трябва да бъде грижливо защитавана, тъй като нито обществото в цялост, нито отделните граждани имат интерес от правния нихилизъм. Азбучна истина е, че без доверие в правосъдието гражданите търсят правата си извън него, а такова поведение руши устоите на правовата държава. В тази насока ВСС следва да заеме подобаващото му се място на трибун и "говорител" на съдебната власт, който неотклонно брани независимостта на съдебната система в цялост, отстоява върховенството на закона и защитава всеки отделен магистрат от незаслужени нападки и всякакви опити за нелегитимно въздействие", е посочено в тази на Узунов.


В тази на Галя Георгиева има едно изречение в раздела за бюджета: "Материалното и морално стимулиране на магистратите и служителите е важен фактор за подобряване на работата им във всички насоки, в това число и устояване на независимостта." Но на делегатското събрание през 2012 г. съдията от ВКС Теодора Стамболова на два пъти я пита как би реагирала на нападки срещу магистрати, на което получава отговор, че всеки член на ВСС и съветът като цяло трябва да отстоява независимостта на съдебната система и на всеки магистрат, ВСС трябва да реагира като орган, който ръководи съдебната власт като цяло, да излезе с конкретно решение по въпроса. За това може да помогне и по-добрата медийна политика на кадровия орган.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много лъзгави мишоци

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  А къде е Цацата , на кални бани ???

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  КОЙ много го заболя, че не можа да лапне БТК, затова вестниците на Дебелеевски и хората на бай Х във ВСС са толкова злобни.

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Това не е независимост, а безконтролност и безнаказаност.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Ограничени интелектуално "съдии" като Узунов, Георгиева, Колев не могат да измислят смислени аргументи. Затова стават за смях сред мислещите. За немислещите няма значение какво говорят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK