Съдийската колегия няма да предпазва съдиите от натиск, за да не оказва натиск

Калин Калпакчиев, член на ВСС

© Юлия Лазарова

Калин Калпакчиев, член на ВСССъдийската колегия на Висшия съдебен съвет официално няма да се меси в предизборната кампания за членове на новия кадрови орган от квотата на съдиите. Дори и за да предпази съдиите от административен натиск от техните ръководители по места. Въпросът бе повдигнат от Калин Калпакчиев, а дискусията по него за пореден път премина в лични нападки. Аргументът на мнозинството да не се намесва е,


за да няма натиск от ВСС върху съдиите и медиите.


Идеята на Калпакчиев бе:
- да се създадат мерки за създаване на организация и атмосфера за свободно и без неправомерна намеса упражняване от съдиите на активното им и пасивно право на избор на членовете на ВСС;


- да се приеме становище за изразяване на неприемливост на регионалното представителство при формиране на съдийската колегия;


- да се приеме и изпрати до председателите на съдилища становище за въздържане от участие (формално и неформално) в процеса на номиниране и избор на членове на съдийската колегия на ВСС"


- да се проведе разяснителна и мотивационна кампания.


Мандатът на този съвет изтича през октомври, а изборът от съдийската квота на членове трябва да бъде направен през лятото на няколко общи събрания.


Поводът за предложението на Калпакчиев са провеждани събрания и срещи на председатели от пловдивскя регион за единна кандитура за новия Висш съдебен съвет. Подобна инициатива е имало впоследствие и в бургаския регион. Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който бе само в началото на заседанието, поради професионален ангажимент, шефовете на съдилищата не могат и не бива да дирижират избора за членове на ВСС.


Според Галя Георгиева съдийската колегия не е компетентна да обсъжда избора на членове на ВСС, а обсъждането бо било намеса в свободното убеждение на съдиите. Според нея в пловдивския регион, който Калпакчиев се опитвал "да линчува в неговия си стил" нямало нищо тайно. Димитър Узунов нападна отсъстващия вече Панов, който бил съвносител на предложението и който налагал регионален принцип при избор на членовете в комисията по атестирането и конкурсите. Сега си противоречал. Според Узунов, Панов искал следващият състав да бъде попълнен само от колеги от София, а предложението е цензура.


Отговори му Галина Карагьозова, според която проведените срещи на председатели на съдилища няма как да не влияят на отделните съдии в желанието им и волята им да номиринат някого. Припомни и случая с покойния Камен Ситнилски, когото съветът наказал за нещо много по-малко отново около избора му, а сега колегията ще позволи тотално дирижирани избори. По думите й регионалното представителство във ВСС не е възможно по закон".


Узунов ги обвини във внушения, че в Пловдив някой натискал съдиите. Заяви и, че Калпакчиев и Панов са водили разговори с колеги и са подтиквали към номинации.


В отговор Калпакчиев заяви, че Узунов обича милиционерската терминология от типа кой с кого бил говорил и отрече да го е правил. Попита и представляващия ВСС откъде има тази информация – от спецразузнавателни средства, видеонаблюдение или друго.


"Милиционерските времена много отдавна са отминали", репликира го Узунов. Калпакчиев пък отвърна с "Но нищо не е забравено!"


Даниела Костова каза, че разяснителни и мотивационни кампании ще са обидни за магистратите. Председателят на ВАС Георги Колев подчерта, че само той е бил член и в предишния състав на ВСС. Той е решил да не се намесва по никакъв начин в избора на сегашния ВСС. Идеята била да не правят някои неправителствени организации, които имат навици да правят намеци и връзки за натиск върху магистратите. Предложението бе отхвърлено със 7 срещу 4 гласа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Това някакъв вид парагараф 22 ли е?

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Засега кандидатите за членовете на ВСС са предимно административни ръководители или предложени от административни ръководители. Иначе официално /служебно/ няма да има намеса, намесата ще е неофициална, случайна, по повод на конкретния случай.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  " дискусията по него за пореден път премина в лични нападки"

  Този ВСС с мнозинството си отдавна трябваше да си отиде

 4. 4 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Какво точно прави ВСС ???? Може ли БГ да се развива без него , да пуснем един референдум ??? Ще се обадя на Слави да го организира......

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 795 Гневно

  Каква наглост, какво чудо! Заради една групичка в този ВСС България продължава да е толкова зле!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  "Съдийската колегия няма да предпазва съдиите от натиск"
  От кого да ги предпазва. Кой може да окаже натиск на съдиите.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Долно, зависимо ВСС. Провалят не само сегашния, но и бъдещият ВСС, което е и крайната им цел...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK