Агенцията по храните се заема да сравни качеството на стоките в България и в Западна Европа

Агенцията по храните се заема да сравни качеството на стоките в България и в Западна Европа

© Надежда Чипева, КапиталБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се подготвя да направи анализ и сравнение на качеството на храните, които се предлагат на българския пазар и еквивалентите им на западно-европейския пазар. Засега агенцията е на ниво проучване и първата задача е да се идентифицират групите храни, които да бъдат изследвани, както и страните с които да бъдат сравнени, съобщиха от агенцията за "Дневник".


Поводът е кампанията на Вишеградската четворка да постави на обсъждане пред Европейския съюз разликите в качеството на едни и същи продукти в Източна и Западна Европа и то да бъде изравнено. Веднага след обявяването й, и българският министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков присъедини България към каузата и нарече двойния стандарт "недопустима дискриминация".


Досега агенцията не е правила подобни изследвания, защото не е имала повод - нито е получавала подобни сигнали, нито има такова законово задължение, поясниха от БАБХ. Според говорителя на Агенцията Денислав Василев от подобно изследване и в случай, че наистина проличи двоен стандарт, България би могла само да спечели, но е много важно сравнението да бъде направено обективно и ефективно. След това, за да се промени нещо наистина, ще зависи от решенията на европейско ниво, така че крайният резултат опира в политиката.
Изследванията, които са направени в Унгария и Чехия, показващи разминавияна в състава на различни храни, са за качеството на продуктите, а не за безопасността им, подчертават още от Българската агенция по храните. "Тези храни не са опасни, всички съставки са позволени за влагане, но какви са и в какво количество е вече друг въпрос", казва Василев. По думите му наистина има разлика във вкусовите предпочитания на народите, с което част от производителите обясняват разликите в съставките на продуктите си в различните държави, но вероятно се прави и с заради финансови съображения. Това е напълно допустимо според сегашното законодателство на ЕС.


"Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки трябва да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен. За предстоящото председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде "Измамите с храни" и заблуждаващите практики. По него работим още преди да се повдигне въпроса с двойствения стандарт за различните държави" - посочи в съобщение до медиите Хранителната агенция.


Мнението на потребителите


От Българската национална асоциация "Активни потребители" приканват да не се избързва с изводите. Според изпълнителния директор на организацията Богомил Николов няма как на базата на сравнение на 22 продукта в Унгария да се прави заключение за всички продукти и стоки в Европа изобщо.


"На първо време трябва да има повече такива изследвания, защото към момента ние обсъждаме сравнение на една нищожна част от всички десетки хиляди стоки на европейския пазар. Едва ли има разумен човек, който да вярва, че всяка компания в Европа има двоен стандарт. Някои вероятно имат, но нека да ги открием, да ги изобличим и да видим дали самият пазар ще ги накаже. Това е най-прекият път – компаниите просто ще се принудят да си измият образа и да предприемат мерки", коментира Николов.


Според директора на "Активни потребители" разминаватнето в качеството едва ли е толкова мащабно явление, колкото се опитва да го представи Вишеградската четворка. "Те си имат спор с ЕС покрай бежанците и сега се отваря нова тема на две скорости. Имаме опасения, че ако се преувеличи тази тема, може да създаде неоснователни антиевропейски настроения – силно се надявам да не се случи, особено в контекста на предстоящи избори у нас", заяви Богомил Николов за "Дневник".


Едва след като се направи обстоен анализ и се задвижат естествените механизми за регулация на пазара - предпочитанията на хората - може да се мисли и за създаване на специална служба на европейско ниво, която да следи за уеднаквяването на качеството на храните, както предлагат инициаторите на кампанията, смята Николов. Сега това е избързване, свързано с много нови административни разходи и бюрокрация за ЕС.

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Разстроено

  Ще паднат командировки....
  Да гледат тукашното качество,че само боклуци се предлагат....

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Има много и драстични разлики в качеството не само в храните,а в почти всички продукти,бяла и черна техника за страните от Източна Европа.

 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Глупости.Който което не харесва да не го яде.Зеленчуците са здраве , но предпочитам шкембе чорба с чесън пред холандси пластмасов домат.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на dunavetc
  dunavetc
  Рейтинг: 260 Весело
 5. 5 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Сетиха се; ние тук от колко години си ги обсъждаме тези неща...

 6. 6 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да сравни и качеството с това в Расиа и Мозамбик!

 7. 7 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хубаво за храните иначе, ама да сравнят и прокуратурата, медиите, полицията и образованието!

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6857 Неутрално

  "Досега агенцията не е правила подобни изследвания, защото не е имала повод - нито е получавала подобни сигнали, нито има такова законово задължение"

  А и не са се сещали

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Ние у нас нямаме уеднаквяване, тръгнали сме да търсим европейско.

 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  ''Според директора на "Активни потребители" разминаватнето в качеството едва ли е толкова мащабно явление, колкото се опитва да го представи Вишеградската четворка.''

  Този ''директор'' да вземе да извади главата си от пясъка, а може би никога не е опитвал оригинални продукти, купени в западна страна? Разминаването в качеството е даже много по-разпространено и тежко, отколкото си мислим.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3434 Весело

  До коментар [#6] от "cognitive":
  ставате забавни .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2584 Любопитно

  “Това е най-прекият път – компаниите просто ще се принудят да си измият образа и да предприемат мерки”, коментира Николов."

  Г-на да не “бие самара”, визирайки някои компании за битова химия?

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#8] от "neut":

  Ами, ако утре вносителите на автомобили поискат уеднаквяване на качеството на автомобилите с тези на Порше и Ферари например, тогава к'во прайм?

 14. 14 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Това са глупости , защото по показатели няма разлика , но влагането на по качествени суровини дава и по добър вкус , но не и разлика в показателите по които агенцията сравнява храните , а това няма как да бъде наказано и доказано , защото никъде в закон не е разписано ....

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  ''Според изпълнителния директор на организацията Богомил Николов няма как на базата на сравнение на 22 продукта в Унгария да се прави заключение за всички продукти и стоки в Европа изобщо.''

  Прав си, Николов, и можеш да бъдеш сигурен, че същите тези 22 продукта в България са с ОщЕ ПО-ЛОшО качество, отколкото в Унгария. (саркастично)

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  БАБХ да вземе и местен салам да изследва и да си дадат по 5г лек режим . проверяват ТД на производител единствено , дори и 15 химии да има , щом са разрешени значи е салам . примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  [quote#2:"Cara Mia"]Има много и драстични разлики в качеството не само в храните,а в почти всички продукти,бяла [/quote]
  Хайде, хайде. Малко се изсилихте. На фирмите ще им излезе по-скъпо да имат различни поточни линии - една за изток, друга за запад. Вкъщи сме забелязали разликите в Кока-кола - само в кенчетата е подсладена със захар, другите опаковки - гл.-фр. сироп. Със захар е по-вкусна. Такава сме купували в съседна Румъния. Бялата ни техника е безотказна повече от 10 години - Сименс Бош, произведен не в Германия. Настана някаква психоза и всеки говори както му падне. Забравихме много бързо кренвиршите с тоалетна хартия от "Толбухин", 10 хиляди км или шест месеца гаранция на колите и ред "грижи" и държавни стандарти на Соца! На който не му харесва не купува!

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  '' Едва ли има разумен човек, който да вярва, че всяка компания в Европа има двоен стандарт. Някои вероятно имат, но нека да ги открием, да ги изобличим и да видим дали самият пазар ще ги накаже.''

  Ами, ''разобличете'' и нашите търговци, които внасят тези стоки на вероятно доста ниски цени, а ги продават по-скъпо и от страните на произхождението им.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  [quote#17:"Alexander97"]На който не му харесва не купува![/quote]

  Това и правя.

 20. 20 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много ми е интересно, ако излезе, че храните в Австрия, примерно, са по-качествени, а те са, какво следва? Австрийците ли ще са ни виновни, че не ни дават от хубавото, или месните производители/дистрибутори, че ни продават лайна? Понеже българинът най-обича да му дават, а и целия свят му е длъжник, много ми е интересно какви ще са изводите от това проучване. Накрая пак Европа ще ни е виновна.

 21. 21 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Тия ще затрият Кока Кола и Хенкел!

 22. 22 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Вкусови различия има, но ако производителите искат да могат да запазват наименования като шампанско, чедар, хамон и т.н. значи съставките, начина на производство трябва да е еднакъв независимо в кой район се продава.

 23. 23 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 682 Весело

  Ракията дали тук или в западна европа е ракия.Важното е салатата и мезето да са на ниво.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 24. 24 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Преди години Кока Кола призна, че напитките и в България са с Аспартам. Това било, защото българите нямали изтънчен вкус като людете от западна Европа. Има официални изследвания за връзка на аспартама с аборти и регистрирани, свързани с него над 90 болестни симптоми.

 25. 25 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2695 Весело

  Тия убавци досега бляха и се обясняваха след всяка усетена "нередност", а сега ще мажат едни дебели, дебели филии и то с БГ лютеница, която дори не цапа. Ще оправдаят заплати, хонорари и най-паче славните позиции, от които така ни защитават, че все повече българи не знаят какво е качествена храна. Наздраве! Може и с Троянска, но не от бидони.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 26. 26 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lazarus":

  ти добре ли си? Кока кола зеро винаги е била с аспартам и никой не го е криел. Няма абсолютно никаква взръзка на аспартама с абсолютно никакви болести, съвършено безвреден е. По-безвреден от захарта.

 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  [quote#19:"princess_x"]Това и правя.[/quote]
  Смешна си в този ентусиазъм, с който громиш "изедниците" от запада!
  Отиваш в "Берьозка" и си купуваш гранясали пелмени - личен опит! Рекламата гласи - "Продуктите на "Берьозка" са произведени в Германия". И водките ли?

 28. 28 Профил на полуиглот
  полуиглот
  Рейтинг: 8 Весело

  "По думите му наистина има разлика във вкусовите предпочитания на народите, с което част от производителите обясняват разликите в съставките на продуктите си..."

  Айде недейте така.И ние сме пушили цигари КЕНТ и сме яли бонбонки ТИК-ТАК!

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Абе, аз нямам някакви очаквания, за смислени резултати от дейността на БАБХ или друга контролна българска инстанция...!
  За това се говори от дълги години, ама видиш ли, повод нямало...!
  Остана и ДАМТН да сравни и качествата на горивата и да ни кажат, че нафтата е една и съща в България и Австрия примерно и всички ще вземат да вярват на тях, ами не на това, което са усетили сами, ако са пътували!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Много отдавна свикнах с факта, че като влезеш в хранителен магазин у нас от тип цебеа, виждаш 99% нискокачествени и вредни стоки.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Тези проверки за качество не трябва ли да се правят постоянно, че тези сега тепърва ще тръгват да правят изследвания.

 32. 32 Профил на tyr35518544
  tyr35518544
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#10] от "princess_x"
  На не го така му е удобно и изгодно да говори. Разлика има, и то далеч немалка. Дрехите, предназначени за продажби в България са отвратителни. Купувала съм си дрехи HM Made in Switzerland от втора употреба. Един и същи клас, но трайността е различна. Това, което е произведено в Швейцария е по-здраво, издръжливо и не губи формата си. Трикото, дори и за low class е много добро. Уви, далеч не можем да кажем същото за стоката, която се пласира в българските филиали на тази и на още много други марки. За вноса от Турция има както и качествена продукция, така и такава с много лошо качество.

 33. 33 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "cognitive":

  Може просто да напишете аспартам в популярна търсачка и да сте осведомен.

 34. 34 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Агенцията по храните трябва да се премахне, тя не предпазва никого, само създава предпоставки за корупция. Конкуренцията и репутацията на фирмите предпазва потребителите.

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Агенцията да се погрижи първо за храните, произведени у нас.

 36. 36 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А защо българското законодателство (или което и да е друго) трябва да допуска некачествени храни на пазара? Ако се въведат строги норми, които да спрат заместването на натурални суровини с химия и боклуци, тогава и западните корпорации няма да могат да ни тровят. От нас зависи, а не от някаква си ЕС, ЕК и пр. съкращения.

 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#34] от "happystory":

  Разплаках се от умиление, честно! Вече се чувствам напълно предпазена. Предлагам да дадем Вашата идея и на САЩ:

  https://www.fda.gov/Food/default.htm

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  [quote#24:"Lazarus"]Има официални изследвания за връзка на аспартама с аборти и регистрирани, свързани с него над 90 болестни симптоми. [/quote]
  някоя друга хибридна новинка? Напр. че на жените им пониквали мустаци, а на мъжете им се скъсявали химикалките?
  А от бояришника сигурно и коса ти пониква?

 39. 39 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Храни с натурални съставки и суровини означава бързо развалящи се храни. На западните корпорации това не им изнася, но това е нещо добро за малкия и среден местен бизнес. Допускайки боклуци със заместители, овкусители и консерванти на пазара, убиваме дребния бизнес, принуждавайки го да влага и той боклуци заради ценовия натиск на конкуренцията и веригите (нямаме средна класа която да купува качество на по-високи цени). Време е да се сложи край на това с промяна на законите.

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  Разлика в качеството има. Забелязъл съм - у нас 1 лв, във Франция, Германия - 1 евро.
  Кво правиме?
  а бензина, нафтата? На тях ще направим ли проверка и сравнение?

 41. 41 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#33] от "Lazarus":

  Да, мога да напиша и "летяща чиния" и ще ми излязат 10 000 000 линка, повечето даже със снимки Хора, научете се да подлагате на критика ВСИЧКО, което четете в интернет.

 42. 42 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#8] от "neut":
  След като трябва някой да поръча на генцията по храните да работи, остава отворен въпросът: Всъщност какво върши тази агенция?

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2169 Гневно

  Я тия БАБХ били живи?! Трябва им сезиране от лидери на други ЕС страни, за да си свършат работата, която им е по задължение и то както трябва. Иначе, още щяха да кибичат с нарисуваната усмивка и да ни уверяват, че всичко е ОК.

  мурзилка
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Ще падне голям смях !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Не знам дали от БАБХ падат от Луната или от Марс, но темата за двойните стандарти при храните отдавна (поне от десетилетие) е скучна trivia в моя кръг от приятели и познати. Не само това, ами някои иначе популярни марки са напълно компрометирани в очите ми, точно поради въпросния факт. Най-драстичният случай (тествал съм лично разликата) са шитозните продукти с лилавата крава. От примерно 15 години никой в семейството не е купувал подобна гняс. Най-гадните соц шоколади бяха по-хубави, ебаси...А техният световен производител (на тези с кравата) си е заслужил доживотна отрицателна "бранд лоялност" от моя страна. Не знам кога ще се усетят, че тези двойни стандарти им носят повече загуби от негативен имидж на брандовете, отколкото спестяват пари от производство.

 46. 46 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Въобще не са само храните!

  Фирмите от старите ЕС страни, буквално си изхвърлят отпадъчните продукти в България, които в техните страни никой не би им позволил да присъстват в продуктите им за тамошният пазар, а депонирането на отпадъци в местните сметища, или даването им за рециклиране, би им струвало доста средства. А ние дори им плащаме за тях.

  мурзилка
 47. 47 Профил на A hombros de gigantes
  A hombros de gigantes
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#2] от "Cara Mia":

  Моля, като правите подобни излявления, ще е добре за хората, които четат да подкрепите тезата си с ФАКТИ.

  Инче все едно чета Волен Сидеров.

 48. 48 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2026 Весело

  ГМО потребителите, се възмущават от вредните храни, които ГМО производителите внасят!
  бТВ, Нова и т.н., ГМО телевизии, имаме новина!

 49. 49 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много от шоколадите и шок. бомбони са натъпкани с палмово масло - оттам идва лошият холестерол запушващ артериите.

 50. 50 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Не е нужно аз да им казвам нищо, в Щатите всички десни, включително Републиканците искат да премахнат ФДА - тяхната агенция за храните и лекарствата.

  - https://fee.org/articles/abolishing-the-fda/
  - http://www.ronpaul.com/2016-08-26/ron-paul-its-time-to-abolish-the-fda/
  - http://www.independent.org/newsroom/article.asp?id=8616
  - http://www.salon.com/2016/09/15/trump-targets-the-fda-food-police-calls-for-elimination-of-food-safety-regulations-in-new-tax-plan/

  Хора като тебе които не са наясно с това как работи една икономика не бива да имат мнение по тези въпроси преди първо добре да сте се информирали. Икономиката е преди всичко наука за човешките стимули които контролират поведението на хората. Това не съм го казал аз, това са го казали хиляди хора в хиляди книги. В щатите, тяхната агенция за храните е създадена през 1930, и от тогава не са спрели хората да искат да я махнат, и това важи за много други агенции. Нито си наясно, нито знаещ нещо, но въпреки това имаш мнение. Жалко.

 51. 51 Профил на Cymbaline
  Cymbaline
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#28] от "полуиглот":

  И аз искам на хартия онова изследване, което доказва, че българинът обожава глюкозо-фруктозния сироп и бира с царевичен грис.

  "Before you play two notes, learn how to play one note... and don't play one note unless you've got a reason to play it.
 52. 52 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Нека ти дам пример за това какво имам предвид. Ако до вас има будка за банички, и всички си купуват от там и им харесва, ще си купиш ли и ти? Наи вероятно да, щом всички си купутат и им харесва. Сега си представи че някои си купи баничка и се отрови и умре. Ще си купиш ли пак баничка от там? Наи вероятно не. Кой има наи голям стимул да е сигурен че баничките са безопасни - агенцията по храните, или продавача на банички който ще фалира ако продаде една лоша баничка? Сама си отговори. Ето така работи една икономка, и това те предпазва от лошо качество.

 53. 53 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#50] от "happystory":

  Никак не се учудвам, че човек, който е така запленен от пазарния фундаментализъм, ми забранява и да имам мнение, защото то не отговаря на неговите виждания

  Хич не съм поклонник на цитирането на Уикипедия, но в случая списъкът е удобен: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_food_safety_organisations Всички тези държави (и останалите, които не са цитирани), разбира се, са невежи и не разбират от икономика и как тя работи. Би трябвало повечко да четат форума на "Дневник", та да се научат на ум и разум.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 54. 54 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":
  [quote#50:"happystory"]Хора като тебе които не са наясно с това как работи една икономика не бива да имат мнение по тези въпроси..Икономиката е преди всичко наука за човешките стимули които контролират поведението на хората. Това не съм го казал аз..[/quote]

  Приятелю, ти си безумно тъпо парче. Обръщаш се към човек, за който хал хабер си нямаш, кой е. Чудя и се на нея, как въобще разговаря с теб Икономиката е наука, която не контролира, а "манипулира" човешкото поведение в икономическия процес. Или поне се стреми към това. Примерът ти с баничките по-долу, е покъртително наивен. Вредата от редица стоки и услуги, в повечето случаи не настъпва веднага бе, умнико. За да има преки последствия върху търговеца и производителя. Затова е нужен експертен контрол. Ако искаш да си чешеш езика, можеш да пробваш с мен. За дамата baba_zozolana, ти си прекалено ниска топка. Както и аз, между другото.

  /не се чете/
 55. 55 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#54] от "Тони Шнайдера":

  Благодаря за подкрепата, г-н Тони! Ниски или високи топки няма значение; важното е, че е забавно и най-вече ограмотително. Първата ми работа утре ще е да потърся някоя баничарница наоколо, за да понауча нещичко за "науката за човешките стимули, които контролират поведението на хората"

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 56. 56 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#42] от "ikar_01":

  Получават и усвояват едни пари. "Активните потребители" вършат много повече работа.

 57. 57 Профил на dii
  dii
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexander97":

  А да си обърнал внимание колко процента портокалов сок има в българската Фанта, а погледнали фантата в Гърция, а в Австрия?

 58. 58 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#55:"baba_zozolana"]Благодаря за подкрепата, г-н Тони! Ниски или високи топки няма значение; важното е, че е забавно и най-вече ограмотително. [/quote]

  Пак типичната английска ирония във Ваш стил. Вие едва ли имате нужда от моята подкрепа Лейди и няма човек, който да знае това по-добре от мен Просто исках да подскажа на братчеда, че по много тънък лед ходи и да му спестя студената баня след още няколко крачки.

  /не се чете/
 59. 59 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#58] от "Тони Шнайдера":

  Иронията била честност, надута на макс Това е една от причините да харесвам англичаните. Преди време любимият ми сериал беше Keeping Up Appearances (http://www.imdb.com/title/tt0098837/?ref_=nv_sr_1). Иска се сила, за да се смееш на себе си

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 60. 60 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#53] от "baba_zozolana":

  Това че другите страни имат такива агенции не го прави правилно. Всеки човек които разбира от икономика и свободен пазар е против тези агенции. Дадох ти пример вече, и то много лесен за разбиране, но това е че социалистите имат изкривена представа за реалноста и отказват да приемат реалноста такава каквато е.

 61. 61 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#10] от "princess_x":

  Не каза това. Гледах го. Каза, че до този момент има малко проверени продукти и сред тях няма големи разлики. Според него много по фрапантни са разликите в условията на застрахователи и банки.

 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#60] от "happystory":

  Наистина ми направихте ако не деня, поне вечерта. Сега вече станах и социалистка. Ще се радвам, ако ми обясните още нещо за мен, защото отдавна не съм общувала с екстрасенси. Аз междувременно ще си сипя едно питие и ще си пусна софт джаз.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 63. 63 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Няма да има разлика в качеството...от се га ви каз вам.Нашите дори са по-добри,да не кажа най-добри
  И проверяващите ще се "облажат"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 64. 64 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#54] от "Тони Шнайдера":

  Това не съм го казал аз, нито аз съм го измислил. Казали са го хиляди пъти по умни от мен хора като Hayak, Milton Friedman (лауреат по икономика), Mises и много много много други, и тях ли наричат тапаци? Ти колко книги по икономика си изчел? Колко награди по икономика имаш? Какво въобще знаеш по икономика и човешки стимули? Колко примери от историята можеш да ми дадеш? Аз мога да ти дам хиляда, ти колко можеш?

  Това че вредата не настъпвала веднага абсолютно нищо не значи, ако някои твои съсед или познат ти каже че си е купил боза от някои магазин и после е имал проблеми и т.н. от бозата, ще си купиш ли пак боза от там? НЕ. Толкова е просто, но за социалистите никога нищо не е толкова просто, затова се казва че ако социалистите разбираха от икономика, нямаше да са социалисти. Аз мога да ти гарантирам че тия смешни чиновници от агенцията по храните НЕ ТЕ предпазват в никакви обстоятелства, единственото което те предпазва че репутацията на работодателя, и конкуренцията. Един път стане ли нещо с Кока Кола, отровят ли някои, КРАЙ. Свършено е с тяхната репутация, хората няма да искат да купуват повече кока кола, толкова е просто. Те са единствените които имат стимул да не те отровят а не някви корумпирани смешни чиновници в няква малка стая в правителството които си чешат гъза по цял ден. Толкова ли е трудно да г оразбереш това? Бзлико е до мозъка.

 65. 65 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#32] от "tyr35518544":

  Защо си купуваш втора употреба дрехи в Швейцария? :)

 66. 66 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#62] от "baba_zozolana":

  то се зане защо Щом нещо не е в унисон на герберастите...веднага щемпал "Социалист". Не може да има друго мислие. Или черно или бяло....политически далтонизъм! С две молекули мозък...толкова! Свиквай!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 67. 67 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#62] от "baba_zozolana":

  Ами значи не знаеш какво е социализъм. Социалистите смятат че правителсвото трябва да се грижи за хората, трябва да има регулации които да предпазват клиентите, и правителсвото трябва да се меси в икономиката. Вие вярвате ли в тези неща? Явно да щом мислите че агенцията по храните е нужда, и незнаете как работят пазарните механизми, следователно сте социалист.

 68. 68 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alexander97":

  Не разбираш ли написаното от мене - аз не громя никакви западни изедници, а както писах и тук, и под друга статия на темата, смятам, че виновните за разликата в качеството на вносните продукти са много и не са единствено производителите "западни изедници". В основата стои алчността за по-високи печалби и остава да се изясни чия е тя.

 69. 69 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ако не туриш герб чалмата, ти режат главата.":

  А аз никога няма да мога да свикна.

 70. 70 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#32] от "tyr35518544":

  О, за разликата в качеството на дрехите дори не съм се замисляла, защото никога не съм купувала конфекция, предназначена за нашия пазар. По-евтино излиза човек да иде в чужбина и там да си купи дрехи и обувки, особено при разпродажбите.

 71. 71 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#67:"happystory"]Вие вярвате ли в тези неща?[/quote]
  !! Можело и учтиво,а? Бравус!
  Май не сте забелязАл,че капитализмът ни не е като в другите страни, за това се налага да има такава агенция. Капитализмът ни е " едно недоносче".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 72. 72 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#64:"happystory"]Какво въобще знаеш по икономика и човешки стимули? Колко примери от историята можеш да ми дадеш?[/quote]

  Когато те нарекох по-горе "тъпак" за секунда допуснах, че може и да съм сбъркал. Но ти разсея всички съмнения. Това, че си малограмотен индивид и неуспешен бизнесмен / по вина на регулациите, разбира се/, ти личи отдалеч. Освен ако не си и наемен работник. Но ако допуснем, че си бизнесмен - нивото ти е "квартална баничарница". И в този смисъл, нямам намерение да си губя повече времето с теб - достатъчно ти отделих.

  /не се чете/
 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#34] от "happystory":

  А когато се конкурират все стоки със заместени съставки, каквато е вече масовата практика; когато има безгласна или тайна спогодба между играчите за използването на еднакви вредни технологии, практики и трикове, както и за поддържането на еднакво високи цени, за какви "пазарни механизми" става въпрос?

 74. 74 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#52:"happystory"]Ако до вас има будка за банички ...[/quote]
  В един идеален свят пазарът щеше да се саморегулира и всичко щеше да е перфектно; производители и търговци да се надпреварват да предлагат качествени продукти на осведомените си клиенти, обединени в независими потребителски организации и пр. Но светът не е идеален, обществото не е идеално и никога няма да бъде. Хората са податливи на внушения, безпомощни са, затова и ролята на държавата е да ги предпази чрез агенции и регулации.
  Храната в Макдоналдс е доказан боклук, но клиентите им се редят на опашки за кока кола и бургер, дори и знаейки че е боклук и се тровят малко по малко. Мода, внушение, навици, липса на алтернатива ... В резултат болна и затлъстела нация. Само държавата (ако е неподвластна на корпорациите) може да спре това.
  Защо аз като потребител например да се интересувам кое е вредно и кое е полезно, да разучавам всички Е-та наизуст и да губя време и енергия за да избягвам опасностите на пазара, вместо това да върши вместо мен един държавен орган, а моето време да отиде за работа и почивка? Ако всички сме специалисти по всичко това добре ли е за икономиката? Нека всеки да си гледа работата и да се концентрира в онова, в което е най-силен. Това е идеалното общество.

 75. 75 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тони Шнайдера":

  Тоест нямаш аргументи и затова нападаш човека, вместо аргументите му. Ето един цитат от Murray Rothbard (който със сигурност не си чувал, нито чел) който е подходящ за теб.
  http://izquotes.com/quotes-pictures/quote-it-is-no-crime-to-be-ignorant-of-economics-which-is-after-all-a-specialized-discipline-and-one-murray-rothbard-263126.jpg

 76. 76 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#13:"4ort"]До коментар [#8] от "neut":

  Ами, ако утре вносителите на автомобили поискат уеднаквяване на качеството на автомобилите с тези на Порше и Ферари например, тогава к'во прайм? [/quote]
  Това сравнение е глупаво и няма нищо общо. Не става дума да се "уеднаквява" качеството между различни марки в различни ценови класове и никой не е искал да се "уеднаквява" автомобил Дачия с автомобил Ролс-Ройс. Идеята е, че един и същ продукт се предлага на различните пазари с различно качество и съставки, като дори не е гаранция, че по-нискокачественият, разпространяван в източна Европа, е по-евтин. На нашата кока-кола не пише "кока кола за българи", а си пише, че е оригинална кока-кола, обаче на вкус няма нищо общо с тази в Германия, дори и с гръцката. Уиски, донесено от Германия, няма нищо общо с абсолютно същата уж бутилка, предназначена за България. Прах за пране Ариел, купен от тук, от 2-3 години насам е пълен боклук, докато абсолютно същият в Германия пере по коренно различен начин, с два пъти по-малко количество и без да се налага дрехите после да се пускат 5 пъти на плакнене, защото има още препарат по тях.

 77. 77 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#73] от "princess_x":

  Краткият отговор е че първо: компаниите имат стимул да сложат етикет със съставките в продукта, особено когато има обществен интерес или притеснение от това. Продуктите без етикет ще бъдат избягвани от тези със етикет. Ако някои публика етикет с погрешна информация, това попада в категорията за умишлена дезинформация с цел продаване на продукт, незнам на Български как се казва, но в Щатите ще попадне в тази категория и ще бъде усъден. Незнам за какви таини договорки договорки говориш. Имаш ли някакви доказателсва за това? В един свободен пазар подобни таини договорки няма, понеже няма стимул за тях. Ако големи компании се договорят да не слагат етикет със съставките, друга фирма по малка ще се появи на пазара с етикет, и ще спечели клиентите. Единственият начин големите фирми да спрът малките фирми е като използват силата на правителсвото да наложат или тежки регулациите които спъват малките фирми, или други подобни ограничения които служат само техният интерес. Ако правителсвото не се меси, колкото и да искат да измамят хората, конкуренцията просто няма да им позволи. М/у другото, препорърчвам ти да прочетеш за историята за медицинските лицензи които се създават специално за да държат конкурентите на страни, а не за да осигорят добро качество.

 78. 78 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#52] от "happystory":

  Аз нищо не разбирам от икономика, но имам достатъчно интелигентност и интуиция, за да доловя някои процеси, набиращи ускорение през последните години и тяхното обяснение съвсем не е такова, каквото го представяш ти. Движещата сила на икономиката е една - човешката алчност и тъй като тя става все по-ненаситна, затова и процесите, които се наблюдават напоследък стават неконтролируеми. Ти даваш примера с баничката-убиец, ама в действителния живот "баничарите" вече използват много рафинирани методи, за да пробутат на клиентите банички, които хем са направени с фалшиви и по-евтини продукти, които са вредни и дори смъртоносни в по-далечен план, хем да ги убедят, че са по-вкусни и напълно безвредни. Даже си имат цели армии от химици, технолози и какви ли не, чиято единствена работа е да иЗмислят нови начини за поевтиняването на производството на баничките, както и за измислянето на нови баничко-артикули, за да могат да се зарибят нови потребители.

 79. 79 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#75] от "happystory":

  Не по-малко любопитна реч на Фридрих фон Хайек при приемането на Нобеловата награда през 1974 г. за претенцията за познания и за това, че икономиката се преструва на истинска наука. Икономиката просто не е точна наука и никога няма да бъде - неслучайно е "социална наука". Дори и само по тази една-единствена причина е нелепо да твърдите, че може да има само едно вярно решение (естествено Вашето) на който и да било икономически проблем.

  Лека нощ.

  http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economic-sciences/laureates/1974/hayek-lecture.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 80. 80 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#74] от "duongvat":

  Имам чувството че това е направо извадка от манифестото на комунизъма. Хората са прекалено тъпи, прости и незнаят кое е добре за тях, затова правителсвото трябва да ги води като зависими овце. Какво предлагаш, правителсвото да забрани модата ли? Проблема ти е че ти не разглеждаш хората като самостоятелни независими индивиди със собствен морал и ценности, а като зависими атоми които правителсвото трябва да води. Аз не искам правителсвото да живее моят живот вместо мен. Ти като индивид си длъжен сам вземат решения за живота си, а не да искаш някакви чиовници да вземат решения вместо теб, ти сам вземат решеня, и сам носиш отговорност. Така такто сам реши да доидеш в тоя саит, а првителсвото не ти нареди, така сам решаваш какво исскаш да ядеш, какво да носиш, къде да пазаршат и т.н. Никой не се грижи за парите на другите хора така както се грижи за собствените си. Основният ти начин на мислене е че ти си просто един атом, една овца, и твоят живот не зависи от теб, а от някои друг. Някои друг трябва да взема решения за живота ти, да ти казва какво трябва да правиш, как да го правиш, къде да ядеш, по колко да ядеш, как да ядеш, как да си бършиш гъза, как да си миеш забите, как да живееш и т.н. Някои друг трябва да се грижи за теб, понеже ти не носиш отговорност за собстените си деиствия, някои друг трябва да взема решенията и да носи отговорност. Аз от това по поробаващо поведение несъм виждал. Направо ме е жал за теб.

 81. 81 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#78] от "princess_x":

  Проблема е че всяка наука си има тънкости и нещата не винаги са така както изглеждат на пръв поглед. Дявола е винаги в детаилите. В икономиката винаги се гледа резултата от политиката, а не намеренията й. Една политика може да има чудесни намерения, но резултата й може да е точно обратният на желания. Примерно намеренията на хората които искат МЗ са много добри, искат бедните да получават повече, чудесно звучи на пръв погден, но ако погледнем резултатите подробно в детаили, ще видим ще реално се получава точно обратният ефект от желаният. Точно тези хора които уж трябва да им помогне МЗ, точно те страдат наи много от нея. Затова винаги се гледа резултата, а не намеренията и чувствата зад една политика.

  Това което казваш за тия храни може и да е така, но основният принцип е че ти сам поемаш този риск и сам вземаш това решения. Кока Кола също от медицинска гледна точка не е полезна, и въпреки това хората сами вземат решението да си купят кола. Това е тяхното решение, аз като индивид имам право да вземам решения за моя живот, като преценя минусите и плюсовите, и сам поемам отговорност. Знам че кока кола не е добре за мен , н овъпреки това искам да си я взема, аз вземам това решение, това не зависи от някакви чиновници в првителсвото да ми казват какво мога и какво немога да си взема. Ако мислиш че съставките в баничката са много опасни за хората, никои не те спира да информираш хората доброволно и да го обедиш да спър да си купуват баничка. Основната точка е че ххората доброволно вземат решения, и ти нямаш право със сила да им се налагаш, имаш право да ги обедиш, но не да им се налагаш, същото важи и за правителсвото.

 82. 82 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Експедитивността на БАБаХ е поразителна!
  Вчера ли я пръкнаха, че вече експресно почва да се готви да прави анализи и сравнения!
  Хвала на калинките!

 83. 83 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#79] от "baba_zozolana":

  Никой не говори за правилно или неправилно решение, говорим за политика и резултат. За стимули, и за това как работи една икономика, и човешко поведение. Ако има такава политика, това ще е резултата, това показва историята. Но ако не си учил историята, няма как да го знаеш.

 84. 84 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#77:"happystory"]усъден[/quote]

  Пише се "Осъден", между другото. Само казвам. Дори световен корифей на икономическата мисъл като теб трябва все пак да се научи на правопис.

 85. 85 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#80] от "happystory":

  Твоето е примитивизъм и връщане с 3-4 епохи назад в човешката история. Хората по естествен път са стигнали до идеята, че некои неща е по-добре да ги правят заедно, а след като са станали достатъчно много на брой - че е по-добре да делегират определени права и задължения на избрани от тях органи. Така се е създала армията и полицията, вместо всеки да обикаля като луд около къщата си за да опази имуществото и семейството си. Така са се създали парите, вместо да влачим кожи за размяна. Така са се създали и данъците и пр. и пр. Нарича се човешко развитие и естествена еволюция на обществото. Целта е да се улесни ежедневието на човека.
  Събираме се старейшините на племето и решаваме - шаманът Говорещиятсвълци ще обучава нашите деца срещу заплащане на това коя трева се яде и коя е отровна, а ние през това време ще отидем на лов за глигани, вместо всеки да губи време в обучение или да ги караме да се учат на принципа проба-грешка. Той е и по-опитен, и по-мъдър. Ще бъде по-продуктивно и ефективно. Доброволно споразумение от което всички имат полза. Така работи светът, примири се.

 86. 86 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#77:"happystory"]Незнам за какви таини договорки договорки говориш. Имаш ли някакви доказателсва за това? В един свободен пазар подобни таини договорки няма, понеже няма стимул за тях. Ако големи компании се договорят да не слагат етикет със съставките, друга фирма по малка ще се появи на пазара с етикет, и ще спечели клиентите. Единственият начин големите фирми да спрът малките фирми е като използват силата на правителсвото да наложат или тежки регулациите които спъват малките фирми, или други подобни ограничения които служат само техният интерес. Ако правителсвото не се меси, колкото и да искат да измамят хората, конкуренцията просто няма да им позволи[/quote]
  Въпросните тайни договорки, обяснени на детски език:
  Пешо и Гошо са единствените двама производители на кебапчета в град Готъм (града на Батман). Двамата се съревновават в дуна на чистата и наивна конкуренция, като се чудят как да глезят клиентите с все по-високо качество, все по-чисти суровини, все по-ниски цени. В резултат и двамата имат все по-ниски печалби. в един момент Пешо се среща с Гошо и му обяснява, че има начин и двамата да печелят много повече. Просто не трябва да продължават по гореописания самоубийствен бизнес модел, а и двамата да започнат полека да вдигат цените и планово да въвеждат компромиси с качеството. Тогава потребителят няма да има избор. Но трябва и двамата да го направят координирано, защото ако единият се опита да изкинчи от уговорката, другият веднага ще реагира със същото и пак ще се върнат към спиралата от надцакване с все по-ниска печалба.
  И хоп-ето го феноменът "картелно споразумение".
  Сега си представете Пешо и Гошо, разполагащи с огромни средства, благодарение на години жънене на плодовете от въпросното картелно споразумение. В техния град се появява Петкан, новият нахъсан производител на еко-био-кебапчета, планиращ да ги съсипе, предлагайки нов продукт с много по-високо качество и разбивайки техния картел и монопол.
  Дали ще му е толкова лесно да се изправи срещу огромните компании, които могат просто да го приключат с едно мръдване на пръста с безброй похвати - от законни като маркетинг, ценова политика, до все по-незаконни, като компрометиране, саботиране, корупция на държавно ниво и т.н. Или ще си чакат да бъдат победени от конкуренцията и ще си мълчат?
  И тук идва идеята да има някакъв контрол от държавата, за да не се случва всичко това. И тази идея въобще не е по-наивна от другата идея, че при абсолютно свободен и неконтролиран пазар големите и силните няма да образуват картел и наивно ще се оставят да бъдат победени от всеки прохождащ нов бизнес.

 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1401 Весело

  http://www.segabg.com/pic/12399/845440-l.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#85] от "duongvat":

  Просто съм тотално шокиран от такъв тип манталитет. Първо трябва да се разберем за това каква е ролята на правителсвото в една страна. Роля на правителсвото ли е ми казва аз как трябва да живея? Да ми казва как се грижа за себе си, каква храна мога и немога да ям? Каква е ролята на прав. в една страна, това е първият въпрос. Според Либертарианците (като мен), ролята на прав. е да защитава гражданските права на всеки човек, НИЩО ПОВЕЧЕ. Тоест, да предостави армия, полиция които да защитават гражданските права на хората, да защитават хората от насилие от някои друг, както и да предостави съд чрез които хората да решават диспути. Това е единствената роля на прав. всичко останало се оставя в ръцете на пазара, и хората. Говориш за напредък в цивилизацията, от къде идва напрадака? От прав. или от частният сектор? Кои създава всичките тези услуги които ти правят живота по добре? Прав. или частният сектор?

  Говориш за Доброволно споразумение, точно така, но правитеслвото не рработи на принцип Доброволно споразумение, те работят на принцип налагане на сила. Данъците ти доброволно ли ги плащаш? НЕ. Колкото повече се меси правитеслвото в живота ти, толкова повече голямо то става, и толкова повече данъци изисква.

  просто незнам от къде да започна, немога да повярвам какво говориш. Искаш като някакво дете правителсвото да се грижи за тебе, да ти казва къде трябва да ходиш да ядеш ли? Тия агенции ти казах че не ти помагат по никакъв начин, това което ти помага е конкуренцията и репутацията на фирмите, а не правт.

  Ти живееш с мисълта че някои трябва да се грижи за теб, да ти казва как трябва да живееш. Що тгава не искаш прав. да ти казва как да си миеш зъбите, или как да си бършиш гъза, или какво можеш и неможеш да ядеш? Нали искаш някои да ти казва как да живееш? Става въпрос за това дали ти сам ще вземаш решения за живота си, или правт. ще го прави вместо теб, дали сам ще поемаш отговорност за решенията които вземаш, или правт. ще г прави вместо теб. Има много услуги на пазара които ти улесняват живота, те са всичките от частният сектор, и ти сам доброволно участваш, това е нещо различно.

 89. 89 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се подготвя да направи анализ и сравнение на качеството на храните, които се предлагат на българския пазар и еквивалентите им на западно-европейския пазар. Засега агенцията е на ниво проучване и първата задача е да се идентифицират групите храни, които да бъдат изследвани, както и страните с които да бъдат сравнени, съобщиха от агенцията за "Дневник".
  "

  Има разлика в качеството между предлаганото на едно и също име стока(един и същ производител) в България и в Германия. Цената в Лидл е една и съща и за двете държави, само че в България се смята в лева, в Германия в евро, курса е грубо 2:1

  Es muß Geld fließen!
 90. 90 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#57:"dii"]А да си обърнал внимание колко процента портокалов сок има в българската Фанта, а погледнали фантата в Гърция, а в Австрия?[/quote]

  Фанта България - портокалов сок - 5%. Източник: http://www.coca-colahellenic.bg/Productsandbrands/Sparklingproducts/Fanta/

  Фанта Австрия - портокалов сок - 3%. Източник: http://www.fanta.at/de/produkte/

  В гръцкия сайт не се ориентирам по обясними причини, но ако искаш сам/а ще си намериш информацията.

  Айде стига с глупотевините вече, че направо не се издържа.

 91. 91 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#86] от "eus47368223":

  Абсолютно си прав, и това е даже точно каквото се случва на много места, наи вече в щатите, както и е БГ. НО, както ти обясних по горе, Пешо и Гошо могат да спрът конкуренцията САМО И ЕДИНСТВЕНО чрез политическа сила, и там идва голята разлика, и точно това което говоря. Когато правителсвото се намеси в икономиката и създаде правила и регулации, правт. създава условия и начин които Пешо и Гошо могат да използват да се докопат до власта. Тоест, когато правт. създаде административен орган които да регулира цените или качеството или еди какво си, тези чиновници които отговарят за този орган стават мишена за Пешо и Гошо, сега Пешо и Гошо имат стимул да подкупят чиновниците които отговярят за тази агенция, и да наложат регулации които само те могат да покрият, тоест да блокират конкуренцията.

  Когато се създадат регулации и бюрокрация, правт. става мишена на големи компании които се опитват да лобират, подкупват и корумпират бюрократите да наложат регулации в тяххна полза.

  решението е да отнемеш силата на правт. да налага регулации, така отнемаш стимула на Пешо и Гошо да се опитват на подкупват правт. защото то няма да има власта да им направи услуга. Ако няма регулации, няма агенции и тем подобни които да регулират цените и т.н., Пешо и Гошо няма да има какв ода направят, могат да се опитат да подкупят политиците да създадат такъв орган които да регулира, и тук идва първо ролята на хората да се възпротивят на това, и 2ро, по добър начин е като се ограничи ролята на правителсвото чрез конституцията. Примерно, в конституцията да бъде записано че правт. неможе да харчи повече от 5% от ГДП-то, тоест неможе да сабира повече данъци от 5%. Което значи че ако иска да съзаде нов орган, първо трябва да премахне нещоо друго. Много икономисти казват че това е единственият начин да се отнеме силата на правителсвото, като се ограничи възможноста му да събира пари от хората, тоест да таксува, и като няма пари, неможе да създава тия регулации и тая голяма бюрокрация, която Пешо и Гошо ще корумпират и подкупят да работи в техен интерес, и като немогат да изпозлват силата на правит. имат само един избор - или се конкурираш или умираш.

 92. 92 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#91] от "happystory":

  Аз съм абсолютно против намесата на държавата със закони в регулирането на пазара на хранителни стоки, освен ако няма в тях канцерогенни вещества или за определен брой хора са вредни.

  В Германия никой не купува безлактозно прясно мляко 3,5% за 1,09 цента от фирмата Х при условие че същото струва при фирмата Игрек 0,99. 1,5% безлактозно прясно мляко струва почти навсякъде о,89€.

  Сравнявал съм млеката в Нето и Кауфланд, един и същ вкус. При продължителният тест над месец не забелязвам разлика в качеството

  Es muß Geld fließen!
 93. 93 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6505 Неутрално

  Европа - всичко на две , жалко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 94. 94 Профил на duongvat
  duongvat
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#88] от "happystory":

  Набълбукал си се с голи теории и грешно преведени клишета без връзка с реалния живот. За какво правителство говориш? Вероятно имаш предвид Държавата, но без да мислиш си се подвел по неграмотните ни медии, които превеждат "government" като "правителство", дори когато става въпрос за държавното управление като цяло. Също като глупостта с "пътната карта" и "силиконовата долина". Не става само да се чете с гугъл транслейт, требва и да се разсъждава.

  [quote#88:"happystory"]Говориш за Доброволно споразумение, точно така, но правитеслвото не рработи на принцип Доброволно споразумение, те работят на принцип налагане на сила. Данъците ти доброволно ли ги плащаш?[/quote]
  Данъците са естественото развитие по пътя от примитивното общество, в което всеко семейство или род съществуват сами за себе си, към цивилизованото общество, в което за общите въпроси се грижи избран от всички орган. Ако във входа на блока домоуправителят (когото сами сте си избрали) събира по 2 лв от апартамент и ги дава на лелка да мете стълбището и общите части, вместо да се редувате всека седмица кой да го мете, това е вид данък, въведен доброволно и по собствена инициатива от живущите. Малка общност - лесно решение и организация. Ами кой ще мете улиците в града ако има и други блокове? Пак ли ще събирате по 2 лв, кой ще ги събира, кой ще организира лелки, нещата стават по-сложни? Необходимо е да се създаде орган на по-високо ниво - Община, кмет, който като един домоуправител да събира по 5 лв. от всеки и да назначава повече лелки, да ги разпределя по улиците и да ги контролира, да им плаща ... Ами ако има повече градове, кой ще изгради пътища между тях за да има по-лесна търговия и кой ще ги поддържа, кой ще рине снега като натрупа? Не може всека община сама за себе си, трябва централизирано решение щом и общността е по-голяма, за да има по-висока ефективност и синхрон. Тука вече се налага да се създаде и държавно управление, което да регулира общите въпроси за градовете и селата като инфраструктура, армия, образование и пр. и пр.

  [quote#88:"happystory"]Ти живееш с мисълта че някои трябва да се грижи за теб, да ти казва как трябва да живееш. [/quote]
  Явно някоя агенция е трябвало да се погрижи и за теб, да ти даде барем основно образование и грамотност, а не да ставаш самоук форумен гений.
  Не става въпрос некой да ти казва как да живееш, това всеки го решава сам. Но има неща, за които обществото е стигнало до единомислие и смята за правилни или неправилни и на тая база чрез инструментите на това общество, каквито се явяват държавните институции, се коват едни или други закони, създават се агенции и пр. с цел обща полза. Не е нужно да чакаш некой да умре отровен за да разбереш че бургерите Х са отровни. Това е примитивизмът, за който ти говорех. С тая цел обществото, чрез служителите които е назначило начело на държавата, създават ХЕИ, БАБХ и пр. агенции, които да изследват и проверяват обектите предварително за да не се стига до отравяне. А и както стана ясно, отравянето понякога е с години и те тровят малко по малко без да усетиш.
  Дори да нямахме държава, сами щяхме да си създадем същите агенции от нулата за да се предпазим. Щяхме да осъзнаем че е добре да се организираме и да даваме за проба храните които ядем. Щяхме да събираме по левче и да носим проби на лабораториите за да изследват храната, вместо всеки сам поотделно. Това са потребителските организации които съществуват защото държавата е слаба и не си върши работата. Когато държавата не си изпълнява задълженията се създават паралелни структури от самите граждани, припокриващи държавните. Или частни такива. Но ефективността е по-лоша и с течение на времето отново се стига до извода за нуждата от държавна организация. Например, по селата липсва полиция и на някои места селяните си наемат частни охранители. Или граждански патрули. Това ли е решението? Та нали от там тръгнахме преди хиляди години ...

 95. 95 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#26] от "cognitive":

  за Япония четох ,че колата се продава със Стевия ,това е най безвредния безкалориен продукт за диабетици или пък за хора ,които искат да не се натоварват с калории ,тук не се ползват тези продукти ,но аз си ползвам за овкусяване на всичко точно Стевия и съм доволен ,защото съм диабетик ,вече 10 години диабета ми е на едно и също ниво ,а захар не съм внасял в къщи също от 10 години ,нито сладки напитки ,разлика в храните има огромна дори и с Румъния ,сиренето е с друг вкус ,каймите също , личи си ,че месото там не е толкова солено като нашето , дори макароните са с много добро качество ,да не говорим за хляба ,че е много по различен от нашия и не ми мухлясва на първия ден

 96. 96 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Разлика в качеството на идентични продукти, естествено има, и тя е предопределена от разликите в цената.
  Не се заблуждавайте, че цените били еднакви.
  Еднакви, ама друг път.
  Един и същ продукт на една и съща фирма, ако у нас струва 5 лв, на Запад е поне 5 евро, а в повечето случаи и повече.
  Нормално е, за да се продава на приемливи цени за нашия стандарт, да е с различно качество.
  Тия са тръгнали да откриват топлата вода...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 97. 97 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  [quote#2:"Cara Mia"]драстични разлики в качеството не само в храните,а в почти всички продукти,бяла и черна техника за страните от Източна Европа[/quote]

  Пазарите са различни. Нормално е ако най-много се търсят перални или хладилници, примерно, от 500 лв. да се продават такива (и ако трябва, функциите им да са по-малко). Лошото е, ако се заблуждава потребителя по някакъв начин.

 98. 98 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#64] от "happystory":

  Примерът ти с баничките е завладяващ в своята непосредственост и изчистена елементарност, но едва ли ще свали FDA от сцената. Я, обаче, аз да те попитам за цигарите. Цигарите били вредни, казват. Защо обаче пазарът не ги изхвърля, а хората не спират да си пафкат повече от всякога? Или, ти смяташ, че цигарите са полезни като киселото мляко? Значи, да не слушаме лекарите, които ги изследвали и намерили, че са вредни, а да слушаме теб, така ли? Ами, наркотиците? Те полезни ли са, че пазарът така ги е прегърнал, та трябва специална държавна намеса, за да да ги поограничи поне малко? Ами убийствата? Защо трябва да се регулират и те чрез специални органи, там, полиция, съдилища, затвори? Що не ги оставим така на самотек -- които се избили, избили. Като при баничките -- съседът се съпикясва да не ги яде, защото вече четири-пет други съседи умрели като ги хапнали след като ги купили от баничаря на ъгъла. Премахваме, значи, FDA и какво, по метода на пробите и грешките, кой умрял, умрял, карай нататък, пазарът ще урегулира всичко, а и вече сме доста на планетата, та трябва леко да поизмрем малко. Така, де, FDA ше ни каже то, след като Хайек и Фридман го постулирали. Особено Фридман, дето скапа Чили, та го изгониха с колове и дърве. Он че ми каже той на мене, FDA с FDA, да го закриват бързо и да ни оставят свободно да си боледуваме и умираме, а който трябва, да си трупа пачките от това, защото пазарът така бил повелил.

 99. 99 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  После, че ме регулират некфи си учители, мен, либертарианеца, а и бележки шми пишат, найш. Двойки, че не съм им научил глупостите. Измислили некфи закони в науката, само, за да ме ограничават и да ме регулират мен, свободния по дух и съвест. И лаборатории създали, напълнили ги с никому ненужни святкащи кутии и те ше ми кажат на мен какво имало и какво нямало в храните, за да ми ограничават свободата. Аз знам повече от всяка лаборатория какво има в онова, което ям и си е лично моя работа дали ще хвърля топа или не. Ама, обществото щяло да плаща като се поболея, а и плаща да е чиста и подредена улицата по която ходя и да е чист въздухът, който дишам. Ми, да плаща, нали за това е общество. А и ше се грижи за мен, за да ме ограничава като се подредило и изчистило едно хубаво, само за да ме потиска с подреденост и чистота. Айде, бе. Аз знам повече от всички професори и доценти накуп, даже и от асистентите знам повече и няма какво да идват да ме ограничават. Сам Хайек им е забранил. И Фридман, и той от Чикаго им размахва пръст. Всички, марш в две редици и на полето, като при Мао. Какво са си въобразили, да тормозят хората чрез правителството, което им върви по гайдата? Анархия -- мать порядка, още Прудон, а че даже и татко Махно, протолибертарианецът, са го казали.

 100. 100 Профил на Mariola Ognyanova
  Mariola Ognyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във всички заводи на запад имаме български работници,от години алармират,че работят с различни материали за различните страни,било козметика,перилни,хранителни.Направете интервюта с тях.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK