Осми март в София: "Дами карат", шествия за правата на жените и на социалистки

Снимката е архивна. Отбелязване на 8 март от кюрдски жени

© Stringer/turkey, Reuters

Снимката е архивна. Отбелязване на 8 март от кюрдски жениШествие за правата на жените ще се проведе в София днес по случай осми март - международния ден на жената. Началният му час е 17 ч. в пешеходната зона на бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и улица "Алабин". Събитието е организирано от Български фонд за жените.


В описанието на инициативата е записано, че:


"На 8-ми март е важно и да припомним, че жените в България имат право да гласуват, да учат в университет и да работят от няма и век. И че, както всяко право, тези права могат да бъдат отнети, защото и у нас има политици-сексисти, продукт на патриархалната култура. Важно е да знаем, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Важно е да говорим за факта, че у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете. Важно е да се противопоставим на страха, който изпитваме, когато нощем вървим сами по улиците".

Организаторите смятат, че е важно "да има повече от 19% народни представителки в Парламента, за да има кой да ни представлява и отчита специфичните интереси на жените, защото всички закони пряко ни засягат".


"Важно ни е да бъдем оценявани според качествата си, а не според начина, по който изглеждаме. Важно е да повдигнем въпроса защо повечето бедни хора по света, а и у нас, са жени? Но най-важно е, да покажем, че ни има и че се борим да променим средата към по-добро, преди тя да е направила от нас хора, които не зачитат ничии човешки права", пише още във връзка с шествието.


От 11 ч. пък жените социалистки от София, които са и кандидати за народни представители от София ще проведат ществие, което ще започне от ъгъла на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий".


Безплатни "женски таксита"
"Публичното пространство е пълно с шеги и клишета за лошите шофьорки, а мнението, че силата на жените не е зад волана, е широко разпространено. Дали обаче полът определя качествата зад волана? По данни на КАТ от 2014 г., едва 13% от всички пътнотранспортните произшествия на пътя са причинени от жени. Този стереотип, както и други клишета са повод по случай осми март са повод за кампанията, организирана от Български фонд за жените # Дами карат.


Кампанията започва днес с т.нар. "женско такси" - дами, с доказани умения на пътя, ще шофират автомобили Volkswagen, а желаещите да се повозят с тях по време на празника, ще могат да заявят това през приложението TaxiMe. Идеята на инициативата е да привлече вниманието върху скритите от очите ни героини зад волана и да разчупи стереотипите за жените шофьори. "Проектът ще продължи като цялостна платформа за споделяне на опит между жени по всички въпроси, които ги интересуват във връзка с шофирането и автомобилите в специална група във Фейсбук - #ДамиКарат. А следващият месец една от участничките в дискусиите ще получи като подарък специален курс по майсторско безопасно шофиране", съобщават още от организацията.


На път - гримирани


Летище "София" е ангажирало професионални гримьори, към които пътуващите жени да се обръщат при желание. За целта е обособен специален кът в обществената зона на "Терминал 2".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK