Сатиричният вестник "Прас-прес" ще има нови разпространители за втория брой

Притурка към вестник "Прас-прес"

© Юлия Лазарова

Притурка към вестник "Прас-прес"От следващия си брой, който ще излезе на пазара на 15 март, сатиричният вестник "Прас-прес" ще бъде разпространяван от друг дистрибутор. Това съобщи пред "Дневник" карикатуристът Христо Комарницки, който е един от издателите.


Първият брой на "Прас-прес" в 10-хиляден тираж трябваше да се появи на пазара на 1 март, но малцина успяха да го купят. Издателите сигнализираха за множество оплаквания, че изданието не е стигнало до сергиите, и обявиха, че девет десети от тиража е "изчезнал", като вестникът изобщо не е бил доставян от компанията дистрибутор - "Национална дистрибуция", за което ще сезират Комисията за защита на конкуренцията.


"Следващият брой ще бъде разпространяван от други по-малки компании, които "уж не са свързани с Делян Пеевски", коментира днес Христо Комарницки.
Днес на площад "Славейков" в София той и колегите му от екипа на "Прас-прес" - Иван Бакалов, Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви, продадоха последните останали им бройки от тиража на първия брой. Желаещите да получат копие очакваха карикатуристите 15 минути преди обявения час под пръскащия дъжд. При пристигането си с пакет в ръце Чавдар Георгиев беше плътно заобиколен от хора, които се опитваха да стигнат първи до броя и подаваха пари. Вестникът беше буквално разграбен за по-малко от десет минути.


"Имаше само 50 редакционни броя, когато ни ги върнат, ще има още", обясни карикатуристът Чавдар Николов. Заедно с вестника ценителите можеха да купят и рисунка на аниматора Теодор Ушев, чийто филм "Сляпата Вайша" беше номиниран за "Оскар" на тазгодишните награди. Ушев изпратил творбата си на редакцията в знак на подкрепа за работата им.


Алла Георгиева с карикатурата от Теодор Ушев и Чавдар Георгиев (в ляво) с последните останали броеве на "Прас-прес".

© Велко Ангелов

Алла Георгиева с карикатурата от Теодор Ушев и Чавдар Георгиев (в ляво) с последните останали броеве на "Прас-прес".


За читателите си карикатуристите бяха подготвили и притурка, посветена на "изчезването" на първия брой. Едната й страна е обява за издирвано лице в стила на Дивия запад в САЩ. На нея е изобразен силует с коса от змии, подобно на горгоната Медуза, и значка с името #Кой. Описанието на "обявата" е, че "#Кой е "Убиецът на BG пресата" и се търси "жив или мъртъв". Обявената награда е 99 ст., колкото бе и цената на "Прас-прес".


От другата страна на притурката има три карикатури и позиция на екипа на вестника, озаглавена "Кой открадна в. "Прас прес". В нея редакцията посочва виновниците за изчезването на вестника: кандидатите за депутат от листите на ДПС и ГЕРБ Делян Пеевски и Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров. Като "човека в сянка", от когото дистрибуторските фирми чакат благословия дали да разпространят или не издание, е посочена Ирена Кръстева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK