Прокуратурата: Има над 170 наредби с незаконни такси

Разкрити са случаи на въвеждане на допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като е предвидена допустимост на тази възможност само за имоти, недекларирани за основно жилище. На места са въвеждани санкции, които не са предвидени в закона.

© Юлия Лазарова

Разкрити са случаи на въвеждане на допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като е предвидена допустимост на тази възможност само за имоти, недекларирани за основно жилище. На места са въвеждани санкции, които не са предвидени в закона.Прокуратурата откри над 170 наредби, които противоречат на конституцията и на различни закони. Например разкрити са случаи на въвеждане на допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като е предвидена допустимост на тази възможност само за имоти, недекларирани за основно жилище. На места са въвеждани санкции, които не са предвидени в закона.


Това са част от изводите на Върховната административна прокуратура, която е извършила проверка по реда на надзора за законност на наредби, посветени на определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Прокуратурата е подала 43 протеста до административните съдилища.


Проверката е показала, че
има наредби, в които определянето на такси за ползване на детски градини се поставя не въз основа на разходите по предоставяне на услугата,


какъвто е регламентът в закона, а според имущественото състояние на членовете на семейството на детето. Според прокуратурата това е пряка дискриминация по признак "имуществено състояние".


Установени са общини, в които ползването на предоставяните услуги е поставено в зависимост от заплащане на дължими суми към общината. Това също е противоречие на закона за местните данъци и такси.


От ВАП са намерени норми, с които се претендира заплащане на такси за услуги, изразяващи се в извършване на действия, като последните представляват изпълнение на правно задължение от местния орган на власт. По този начин се достига до положение, че за идентична дейност не се дължи такса, ако инициативата за извършването ѝ е служебна и се заплаща, ако е по искане на гражданин или организация. С подобно процедиране се накърнява и конституционният принцип за равноправие, който включва еднакво третиране на гражданите от държавната.


В хода на проверките са констатирани разпоредби, с които се предвижда


заплащане на т.нар. депозитна такса


С нея общините се домогват да гарантират разходи за извършване на бъдеща дейност, без въобще не е сигурно, че такава ще последва. Открити са и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения, скрепени със санкции, въпреки че такива са предвидени в закона.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 465 Гневно

  предизборни наколенки за пред хората или с други думи популизъм ли надушвам?
  Нещо скучае прокуратурата ми се струва...

  Stef
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Неутрално

  след като се захващат и с Конституцията, 2 въпроса - колко човекочаса са инвестирани в цялата работа? колко прокурори са работили по тази бомбастична разкриваемост?

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  Да де, ама сме си ги плащали! Станно е как все се намира "справедливо" отрезвяване и все подир следите от дъжда?! Радетелите за защита на гражданските права ще побеждават винаги. По български...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Сега се сетиха

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Нещо полезно, свършено от прокуратурата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK