Стандартът за ранно детско развитие ще помогне срещу неприятните практики, смята Семерджиев

Илко Семерджиев

© Анелия Николова

Илко СемерджиевНаредбата за стандартите за ранно детско развитие е готова и публикувана за обществено обсъждане. Придружена и е и от четири приложения, които са изключително подробни - за нормалното здравно, познавателно, емоционално и комуникационно развитие на децата до 3 години. Тя ще помогне в ранната профилактика на прояви, които не са приятни, но са факт в нашето общество, включително на проявите, свързани със зависимости при родителите или липсата на социализация и добра реализация.


Това коментира служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев по време на конференция днес, посветена на социалните услуги за деца в ранна възраст, организирана от фондация "За нашите деца". Наредбата, която Министерството на здравеопазването подреди сред приоритетните, след като прокуратурата преброи 36 пропуска в нормативната уредба на ведомството, е публикувана във вторник със срок на общественото обсъждане до 6 април.


Според Семерджиев наредбата е голяма крачка напред и ще помогне за "приобщаващ растеж". Той обясни, че документът дълго време е бил подготвян от много професионалисти, включително педиатри, педагози, представители на Министерството на образованието и науката и Министерство на здравеопазването и дори учени от Софийския университет, БАН и УНИЦЕФ. "Приложенията към нея са много мащабни и са основани на научни доказателства. В този смисъл смятаме, че най-после се обръщаме към нашите деца по един наистина достоен начин. Не само чисто емоционално, но и базирани върху постиженията на световната наука", каза Семерджиев.
"Контролът дали се спазва наредбата ще бъде осъществен от съответните специалисти, ние просто им даваме стандарт как да правят тази оценка. Тоест когато говорим за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, които посещават детски ясли, тези, които ги отглеждат и се грижат за тяхното възпитание и обучение, съвсем целенасочено и в съответствие със стандартите ще правят тези оценки", обясни още Семерджиев в отговор на въпрос как ще се следи изпълнението на наредбата.


И според изпълнителния директор на фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова наредбата е само инструмент, който да позволи, когато се видят отклонения от нормалното развитие при малките деца, да се действа в рамките на закона и на препоръките. Според нея трябва да се разгърне дейността на социалните работници и на медико-социалните домове, до които, макар че в тях се приемат по около 800 деца на година, всъщност голяма част от децата в нужда не достигат.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Какво е това стандарт за развитие на деца???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Всичко оправи Семерджиев-директор не сменен не остави,договори с лекарския съюз източването на НЗОК,та само това му остана да оправи...

 3. 3 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  На тази възраст не може да се говори за стандарти. Децата имат строго индивидуален растеж. И няма критерии за правилно или неправилно до 3год. възраст.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Наредбата за стандартите за ранно детско развитие може да е добро начало, като чета колко много народ са участвали при подготовката. А сега дори се обсъжда.

 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#3] от "el__paco":

  Така ли?

  Стандарти за детско развитие и ранно учене: от раждането до 60-тия месец:
  http://www.arheadstart.org/Ark_Early_Learning_Standards%20(19)%20(1).pdf

  Стандарти за ранно учене и развитие:
  http://www.ride.ri.gov/InstructionAssessment/EarlyChildhoodEducation/EarlyLearningandDevelopmentStandards.aspx

  Че дори и Косово
  Стандарти за ранно учене и развитие:
  http://masht.rks-gov.net/uploads/2015/06/elds-report-eng-for-web-1.pdf

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#5] от "baba_zozolana":

  Няма нужда да ми ги прилагате тези линкове. В статията ясно е написано-
  "Тя ще помогне в ранната профилактика на прояви, които не са приятни, но са факт в нашето общество,"

  Няма такива стандарти за ранна прояви, които застрашават обществото(не са приятни меко казано) при едно дете на 11 месеца.

 7. 7 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#6] от "el__paco":

  Не, просто Вие казвате, че в ранна възраст развитието било индивидуално и не можело да има стандарт. Че е индивидуално развитието, е така, при това на всяка възраст, а не само в ранната, но че има крайъгълни камъни, които трябва да са достигнати на определена възраст, отдавна е известно.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 8 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#7] от "baba_zozolana":

  Каквото казвам, го казвам в контекста на статията.
  И реалният живот е доказал, че не можем да очакваме децата да растат и да се развиват еднакви като продукт от поточна линия.

 9. 9 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Гневно

  Все едно чета заглавие от вестник "Работническо дело".
  "Неприятни практики в обществото..."

  Щом чиновници от две министерства и живеещи в свой собствен свят учени от БАН си сътрудничат, си представям каква наредба ще излезе...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 10. 10 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  На стандартните ще им издават ли сертификати? А ушна марка ще слагат ли?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Всичката Мара втасала...

 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Да, добре, че има стандарт. Интересно ми е как ще проверяват бабите и майките, които си гледат децата, дали ще ги спазват. Струва ми се, че децата в яслите са много по-малко, отколкото децата гледани в къщи. И още, дале тези стандарти ще помогнат по-добре да бъдат гледани децата, които остават в къщи?

  Статията е, меко казано, непълна. Жалко, темата е интересна.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#12:"Алф"]Да, добре, че има стандарт. [/quote]
  Да това е така, но тези стандарти могат да се отнесат само за децата отглеждани в детските ясли. Създаването на тези стандарти е полезно доколкото с дават възможност да се определи(измери) качеството на отглеждане на тези деца.
  [quote#12:"Алф"]Интересно ми е как ще проверяват бабите и майките, които си гледат децата, дали ще ги спазват.[/quote]Няма нужда. Обикновено тези деца изпреварват всички критерии посочени в приложенията на тази проекто наредба.
  [quote#12:"Алф"]И още, дали тези стандарти ще помогнат по-добре да бъдат гледани децата, които остават в къщи? [/quote]Доколкото дават критерии за определяне на това дали едно дете се отглежда правилно - Да, но не е ясно по какъв механизъм ще се въздейства на родителите да променят нещо в отглеждането на децата си ако се установи, че не се справят както трябва.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 14. 14 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "gemeto":

  Цитираното лице в края на статията е част от лобистите за прокарването на отхвърления с протести във всички градове закон за закрила 2012 г., в който отсъстваше думата "родител", а родителството е "услуга", като психолози полчават право на неконтролирано от родителите вмешателство в живота.

  Фондациите не се спряха, защото усвояват отдавна парите, като фактурират като борба с насилие в изобилие, защото програмите за вмешателство така се наричат. Когато се приеме закона за всякакво вмешателство, ще се месят всякак.

  http://ngobg.info/bg/position/4029-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83.html

 15. 15 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "Алф":

  Статията е ясна. Това са същите скрити зад Мрежа за децата и разни други. След като се омаскариха и дискедитираха минсистерството на труда и никой не им вярва, се опитват чрез МЗ да се докопат до частна информация за децата през лекарите.

  4-5 човека малтретират цяла България с благотворителната си дейност.

  Предполагам не мислим че в България не е имало медицина и ли педиатрия, и че бабите и майките ни даже в соц. времената не са имали стандарт за консултация?

  И какво като ромките не отглеждат децата по стандарт?

  Пак няма да им ги взмеат.

  Тогава хилядите подпомагащи НПО-та ще се борят за малкия по-свътъл ресурс до който успеят да се докопат, да го "обучават" Ще малтретират българските семейства живеещи пос-скромно, че не отговарят на стандарта и с лекота ще им вземат децата.

 16. 16 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  НПО Корупция.

  Възползвайки се от липсата на правителство, бивша зам. министърка във временно рпавителство и директор във фондация прокарва нормативна уредба която и е изгодна, без нищо да не се обсъжда с гражданите! Тази наредба е нещо, което виждате, но те ще прокарат и други неща. Това е корупция от висш порядък и само НПО-та от систамата на закрила на децата го могат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK