Вежди Рашидов: В "Квадрат 500" няма скандал, една картина е омекнала

Вежди Рашидов със символичния ключ в началото на строежа на "Квадрат 500", тогава по-известен като Българския Лувър

© Георги Кожухаров

Вежди Рашидов със символичния ключ в началото на строежа на "Квадрат 500", тогава по-известен като Българския ЛувърЕдна картина е омекнала. Реставраторите, това е тяхната работа, да поемат. Разбира се, тук таме и това може да се случи. Нищо не е сигурно докрай, човек не сигурен дали ще живее безкрай... Разбира се, който е отговорен, да си поеме отговорността. Аз бих написал във фейсбука, музеят си има пиар, аз не знам този пиар къде спи. Бих обявил, моля посетителите да ни извинят за неудобството, поради ремонт зала еди-кояси ще бъде затворена. Бих свалил картините и бих ги прибрал."


Фотогалерия: Щетите в "Квадрат 500" и въпроси без отговор за 27 милиона лева >


Така Вежди Рашидов коментира случая с многобройните произведения в "Квадрат 500", увредени вследствие на неработещия му климатик, и двете служителки, освободени за "нелоялност", защото са разходили из залите художника Недко Солаков. Двукратният министър на културата и настоящ кандидат-депутат от ГЕРБ бе в студиото на телевизия Bulgaria on Air в качеството си на главен идеолог и поръчител на мегамузея, който струваше над 27 млн. лв, но климатикът му аварира за втори път в рамките на две години. Според една от освободените служителки - Искра Захариева, инсталацията е негодна за музейна сграда. Рашидов обаче е на мнение, че скандал няма.


"Нова сграда винаги некъде ще даде фира"
"Скъпо момиче, има, сигурно ще има, сигурно ще се обадят. Всяка нова сграда... моята къща преди 10 години продължават слабите неща да се показват и аз отивам да си ги ремонтирам... Нова сграда винаги некъде ще даде фира", отвърна министърът на водещата Лора Инджова, която многократно постави въпроса за отговорността и възможни нередности в ремонта в "Квадрат 500". Въпреки че нито картините бяха свалени от стените - заради незавършените депа - нито имаше предупреждение за посетителите, според Рашидов вината не е на директора Слава Иванова, а на пиара на музея и изказалите опасенията си служителки.


"Такива хора аз бих уволнил, ако съм министър, да се радват, че не съм"


"Ние може за подронване на авторитета на министерството или на собственика на това учреждение, за което се грижим с парите на данъкоплатците, да са оплакват на хора, които ще идат по медиите, за да има шум", продължи Рашидов, който и преди е освобождавал експерти по тази клауза. Според Рашидов уредничките - които той обърка с пазителките на сградата, са виновни, защото не са се оплакали на прекия си ръководител. Според собствените обяснения на галерията обаче Искра Захариева е подала първия си сигнал до ръководството на 18 януари - седмица след аварията и цял месец преди музеят да свика първия съвет с участие на фирмата, която отговаря за климатичната система в "Квадрат 500".


Не може една ръка да ти дава хляб, а ти да я плюеш,


каза Рашидов, според чиито разбирания Конституцията предвижда специално наказание за "уронване на авторитета". Това е трети случай, в който от галерията са уволнени служители, дръзнали да изкажат публично мнение в рамките на година. Последният - с активиста срещу поправките в Закона за културното наследство Владимир Руменов, завърши с протест и искания за оставката на Рашидов по времето му като министър.


Кандидатът за депутат на ГЕРБ посочи, че пенсионирането на служители било хубаво, защото се дава път на млади хора, а за оставката на художника Светлин Русев от съвета на галерията съжалява, но "не е драма". В заключение той призова Русев и хората, които избрал за ръководството на "Квадрат 500", "да се помирят". На въпроса има ли необратими щети по произведенията, включително такива на Недко Солаков, отвърна така:


"Понекога и това се случва. Хубаво и е Недко Солаков да поеме и той ангажимент, защото той е авторът. В интерес на произведението да се намеси, да помогне, случва са. Хора умират..."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK