Висшият съдебен съвет и инспекторатът са отговорни да се отърве от наказание съдия за забавени дела

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд

© Георги Кожухаров

Калоян Топалов, председател на Софийския градски съдРъководството на Софийски градски съд категорично се противопоставя на обвинението от Инспектората на ВСС, че не е реагирало по случая със съдия Елка Пенчева, която тази седмица поиска да напусне съдебната система по собствено желание, оставяйки стотици недовършени дела, без да е наказана за това и без задължение да ги приключи.


Съдията от търговското отделение на СГС Пенчева подаде молба за напускане след като Инспекторатът към ВСС предложи миналата седмица да бъде отстранена докато трае дисциплинарното производство срещу нея, но не повече от три месеца.


В прессъобщение на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) по-рано днес, в което се описва целият случай и многобройните дисциплинарни производства срещу Пенчева, които са започнали още през 2015 г., се казва, че председателят на СГС не е дал становище до дисциплинарния състав по обединеното дисциплинарно дело във ВСС срещу Пенчева и поради това се забавило произнасянето.
"Две от дисциплинарните производства срещу съдия Елка Пенчева заради стотиците забавени и нерешени от нея дела, са образувани именно по предложение на председателя на СГС Калоян Топалов, с искане за дисциплинарното й уволнение, първото от които е от 13.08.2015 г., т.е. само месец след като той е встъпил в длъжност", се казва в позицията на СГС. Която уточнява, че председателят на съда е използвал и изчерпал всички предвидени и предоставени от ЗСВ правомощия за упражняване на въздействие и контрол върху работата на съдия Елка Пенчева.


Допуснатите от съдия Пенчева драстични нарушения са били установени и при планова проверка на ИВСС за периода 2012-2014 г., но актът на Инспектората съдържа единствено констатации, без да са дадени препоръки или да са предприети каквито и да било действия от негова страна, въпреки предвидените в ЗСВ правомощия, включително по искане за налагане на дисциплинарно наказание.


Ръководството на СГС смята, че зад направения ход по временно отстраняване от длъжност на съдия Елка Пенчева


прозира желание на определени институции да бъде принудено ръководството на СГС да преразпредели всички дела на Елка Пенчева


По този начин съдия Пенчева няма да е задължена да изготви актовете по всичките си над 400 търговски дела и над 130 частни граждански дела преди да бъде приета оставката й, тъй като те вече ще са разпределени на останалите съдии в отделението. С отстраняването от длъжност на съдия Пенчева, поискано от ИВСС и гласувано от ВСС, се открива пътя за нейното освобождаване, в какъвто смисъл е и депозираната от нея до ВСС молба, се казва в позицията на СГС.


Поредните опити на недоволни от успешната работа на ръководството на СГС в справянето с натрупаните с десетилетия проблеми, да си "измият ръцете" със съда и да оправдаят липсата на собствено активно поведение не спомагат за преодоляването на аналогични случаи, водещи до нагнетяване на отношенията между отделните органи в съдебната власт, обобщава становището на ръководството на СГС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK