Президентът Радев потвърди, че не приема споразумението СЕТА

Президентът Радев потвърди, че не приема споразумението СЕТА

© Прессекретариат на държавния главаНикога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА. Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на Република България, който е пазител на Българската конституция, ще сезирам Конституционния съд, защото това споразумение налага промени в нашата Конституция и съдът ще трябва да се произнесе дали тези промени са законосъобразни.


Това изявление на президента Румен Радев разпространи прессекретариатът му след публикации с твърдения, че той е гласувал снощи на Европейския съвет в Брюксел за споразумението за свободна търговия с Канада.


В действителност не е имало никакво гласуване, потвърди Радев, а причината е несъгласието на Полша да застане зад общо решение на 28-те държави заради това, че бе пренебрегната съпротивата ѝ за нов мандат на Доналд Туск.
Така е записано и в съобщението на Пресдедателя на Европейския съвет, в което на СЕТА е посветено едно изречение: "Европейският съвет приветства положителния вот на Европейския парламент [за СЕТА] и очаква съвсем скоро да влезе в сила предварителното му прилагане". След това има само коментар: "Това е ясен сигнал във време, когато отново се появяват протекционистични тенденции".


В началото на документа, описан именно като "Заключения на Председателя на Европейския съвет, 9 март 2017г.", има изрично обяснение, че това не е декларация на всички страни членки на ЕС. "Европейският съвет обсъди този документ. Той бе подкрепен от 27 страни членки в Съвета, но не получи консенсус поради причини, които не са свързани със съдържанието му. Когато в текста се говори за европейския съвет, това не бива да се възприема като формално одобрение от тази институция".


"Дневник" потърси разяснение на тази особена административна форма и от пресофиса на Доналд Туск. Отговорът бе, в същия дух: "Искаме да изясним, че вчера (9 март - бел. ред.) не е имало гласуване на тези заключения. Лидерите приветстваха положителния вот в Европарламента през февруари. България подкрепи тези заключения".


В съобщението от прессекретариата на президента Радев цитират думите му: "Това което беше изразено снощи, е декларация, която не е гласувана заради неодобрението на Полша".


Той обяснява още, че не води загубени вече битки и припомни, че въпросът за СЕТА на ниво ЕС е решен още с предоставянето на правомощия на българския парламент и на българското правителство. На свое заседание то е решило да подкрепи СЕТА и през октомври м.г. българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет.


"Това, което споделих при свършения факт СЕТА пред всички европейски лидери и пред европейските институции е, че подкрепяйки вече взетото в миналото решение за СЕТА, България прави компромиси. За силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство, а за слаби и крехки икономики е заплаха. И тук българският народ и българската държава правят жертви в името на солидарността и принципите на ЕС."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK