Отец Паоло Кортези: В Белене умря България, умря справедливостта

След като сирийското семейство беше принудено да напусне Белене, Католическата църква в града спря помощите за града.Снимката е архивна и е от Белене.

© Красимир Юскеселиев

След като сирийското семейство беше принудено да напусне Белене, Католическата църква в града спря помощите за града.Снимката е архивна и е от Белене.Отец Паоло Кортези, който напуска България, след като опита да приюти едно сирийско семейство, получило статут, вярва че България е загубила много от това, че местното население не е приело хората.


"Не успяхме да защитим едно бягащо от война достойно и мирно сирийско семейство с права и с абсолютно редовни документи на пребиваващи в България бежанци. В Белене умря България, в Белене, умря справедливостта. Не знам дали държавните институции си дават сметка, но България загуби много от това.
Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости. Аз вложих всички сили и действах според законите на страната, но не успях въпреки, че България е приела това семейство от Гърция и му е обещала закрилата му. За мен днес е много тъжен, траурен ден", казва отец Паоло Кортези в интервю за сайта desebg.comВ петък стана известно, че отец Кортези се връща в Италия за неопределено време, като в негов пост във "Фейсбук" той написа, че това е решение на началниците му. Това се случва няколко дни, след като сирийското място, което той беше приютил беше принудено да напусне Белене заради протест на местните. Кортези поиска оставката на кмета на Белене. Днес стана известно, че "Нова република" оттеглят подкрепата от кмета Милен Дулев, издигнат от местна коалиция, в която влиза и ДСБ.
В интервюти, Кортези казва, че на фона на всичко случващо се в света и в България,


"трябва да направим проверка на съвестта си. Ние сме загубили онова, което може да намерим в първата страница на Библията – дървото на доброто и на злото.


Ние сме загубили знанието за това, кое е добро и кое е злото. Къде е справедливостта и къде е несправедливостта. Къде е честта и къде е срамът и позорът. Къде са институциите и къде са провокаторите", казва още духовникът. По думите му има много хора, които се страхуват да застанат на страната на доброто.


"Днес това се случва със сирийските бежанци, преди малко повече от 70 години гонените са евреите. Тогава те са били бежанците в Европа. Утре може да се случи и на мен.


Всъщност аз вече съм бежанец – хулен, заплашван със смърт, гонен.


Днес виждаме как действат законите на джунглата, където онзи който вика по-високо се разпорежда с власт и решава съдбите на хората, вместо това да правят законните институции и почтените граждани", казва Кортези, който заявява, че остава сърцето си в Белене.


"Но сега аз приех в моя дом в Белене невинни жертви, които са живи. Дано не виждаме повече хора, спазващи всички закони, да стават жертва на омразата и беззаконието. Нека България да бъде достойна страна и да не позволяваме онези, които не спазват законите, онези, които в нетрезво състояние и загърнати с чужди знамена крещят, хулят и манипулират обществото пред сградите на българските институции.", заявява Кортези.


Последният въпрос от интервюто, което става известно от текста, е направено в София пред катедралния храм "Александър Невски", е какво иска да каже отецът на хората в България и на тези, които го обичат. Духовникът отговаря (публикувано със съкращения):


"Искам да се обърна към приятелите и добрите хора в България и да им кажа следното.


Тук, пред храм-паметника "Александър Невски", където с вас разговаряме, преди 74 години на днешната дата 10 март 1943 г. са излезли митрополит Кирил и екзарх Стефан сами на площада за спасяването на българските евреи. Срещу тях са били властите, срещу тях е била и нацистка Германия. А духовниците са се изправили и са отказали да мълчат. Не са се уплашили дори от нацистите и са застанали в защита на евреите.


Къде сте днес, патриарх Неофит?


Излезте от вашата крепост. Заемете честна и почтена позиция, като тези смели ваши предшественици Кирил и Стефан. Народът има нужда от вашата дума!


Къде се, г-н президент Румен Радев?


Излезте и вие от вашето президентство и се обърнете към народа си. Вземете пример от другите лидери. Вземете пример от Мартин Лутър Кинг и неговата мечта за едно общество, в което няма да има дискриминация, където всички да живеем заедно. Говорете на своята нация, която тръгва по грешен път и влиза в джунглата.


Къде сте граждани на България?


Излезте и покажете, че не сте съгласни! Къде сте български институции? Защо не работите така, че законите да се спазват? Защитете справедливостта!


Аз изпитвам срам, че не успях въпреки всички вложени сили да защитя едно мирно сирийско семейство – бежанци, търсещи убежище от войната в Родината им. И аз сега съм бежанец между бежанците. Днес аз се чувствам изгонен от моята Родина, защото аз обичам България като моята родна Италия. България е моят дом, моето семейство, моят народ...


Аз не искам да виждам, че хората в България избират да живеят по законите на джунглата.


Обръщам се към всички честни и почтени българи в страната. Останете тук, не се предавайте" Борете се! Не се страхувайте! Пътят на истината и на справедливостта е единственият правилен път. Нека, следвайки го, да имаме правото да кажем: ние сме честни хора, ние сме на страната на доброто! Аз мечтая тази България – България на доброто да спечели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK