Съдът: Съдебният съвет трябва да покаже договорите си за наем във ведомствени жилища

Съдът: Съдебният съвет трябва да покаже договорите си за наем във ведомствени жилища

© Надежда Чипева, КапиталВисшият съдебен съвет (ВСС) трябва да представи всички договори за наем, сключени за настаняване във ведомствени жилища на членовете му, които не са от София. Това е решил Върховният административен съд по дело, заведено от "Център на НПО в Разград", за което съобщава Програма "Достъп до обществена информация".


Информацията е била поискана през февруари 2015 година, като тогава главният секретар на кадровия орган на Темида отказва с мотив, че в тези договори се съдържат данни, засягащи трети лица, поради което е изискано съгласието им за предоставянето им. Само двама от членовете на съвета се съгласяват, но това не е достатъчно основание за предоставянето на информацията.


Решението е атакувано пред Административния съд в София, който отменя отказа с мотив, че исканата информация е обществена и въпреки че има несъгласие за предоставянето от ползвателите общественият интерес надделява, приема първата инстанция.
Главният секретар на ВСС атакува това решение и пред Върховния административен съд, който с решение от януари тази година потвърждава отмяната на отказа. Втората инстанция също приема, че общественият интерес надделява.


В края на миналата година, "Правен свят" съобщи, че трима членове на съдебния съвет са с 10-годишни договори за наем на ведомствени жилища. С последните промени в закона за съдебната власт, членовете на кадровия орган на Темида получават по близо 7 хиляди лева заплати, а цените на наемите във ведомствени жилища са незначителни - по-малко от 200 лв. Например наемът на Галя Георгиева, чийто договор е за максималния възможен - 10 години е 58.95 лева без ДДС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK