След десет години процес виновни по делата за "Софийски имоти" няма

Бившият директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият директор на "Софийски имоти" Тошко ДобревДесетгодишната съдебна сага с делата за "Софийски имоти" е приключила, съобщи "Правен свят". Справка в Софийския градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС) показва, че последните две дела срещу бившия шеф на дружеството Тошко Добрев и подсъдимите с него членове на борда на "Софийски имоти" са приключили с оправдателни присъди.


Преди това прекратени бяха и другите три дела срещу Добрев, две от които по давност. По третото, което бе за безстопанственост Добрев, заедно с другите 12 подсъдими получиха оправдателни присъди. Мотивите бяха забавени, а след това прокуратурата подала бланкетен протест, поради което апелативният съд прекрати процеса.


Така на практика 10 години след шумното начало на разследванията осъдени няма.
Последната оправдателна присъда за Тошко Добрев е влязла в сила преди по-малко от месец. Става дума за делото за неизгодна сделка само срещу него, свързана с продажбата в началото на 2002 г. на акции на смесеното дружество "Астрима" за 126 000 лв., от което според обвинението е нанесена щета на "Софийски имоти" от над 40 хил. лв.


По това дело Добрев беше оправдан на първа инстанция през лятото на 2016 г., след като и прокуратурата не е поддържала обвинението в края на процеса. Въпреки това тя протестира присъдата пред втората съдебна инстанция, но апелативните съдии прецениха, че протестът е бланкетен и върнаха делото. Последвал е нов протест, в който прокуратурата е искала Добрев да бъде осъден на пробация. В съдебното заседание пред апелативния съд обаче представителят на държавното обвинение не е поддържал протеста, което се разбира от решението на съда, който потвърждава оправдателната присъда. По това дело срещу Добрев имаше още две обвинения за безстопанственост, но по тях абсолютната давност за преследване изтече преди края на делото на първа инстанция.


Другата оправдателна присъда на Тошко Добрев е влязла в сила в края на 2016 г. По него той бе обвинен в безстопанственост заради 4 договора за продажба на имоти, от които дружеството е било ощетено с близо 2 млн. лв. Прокуратурата беше оценила щетата като разлика между дадените цени от оценители и пазарната им стойност. Първоначално делото беше гледано в градския съд от Владимира Янева, но тя го прекрати, а след това си направи отвод заради съмнения за конфликт на интереси преди 6 години. После делото се падна на съдия Мими Петрова, но тя не успя да го реши до края на 2013 г., когато беше уволнена заради забавени дела. Така процесът попадна в следващ състав на съда с председател Ани Захариева, който през декември е оправдал Добрев и подсъдимите с него 12 души.


От мотивите към присъдата се разбира, че по време на защитните речи на страните, прокурор Георги Герасимов не е поддържал обвиненията, като е приел, че не са доказани. Съществени за изхода на делото са се оказали разяснения на вещи лица, че при оценка на недвижими имоти се използват различни методи и методики, поради което е допустима разлика в окончателните стойности до 23%.


След приключването му, делото е било поискано и изпратено на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK