Министерството на отбраната получи три предложения за доставка на нов изтребител

Министерството на отбраната получи три предложения за доставка на нов изтребител

© Велко АнгеловМинистерството на отбраната е получило три предложения за доставка на нов западен изтребител за българската армия. Днес във ведомството са отворени постъпилите предложения – от Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия, в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет, съобщиха от министерството.


Предложенията са отворени от междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя, и в присъствието на представители на Италия, Португалия и САЩ и Швеция. От вторник (14 март) работната група, с председател командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, ще започне обобщаване, анализиране и оценка на отговорите. В съобщението на военното ведосмтво не се посочва кога се очаква да приключи оценката.


В съответствие с приетия на 2 юни 2016 г. от Народното събрание Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", на 9 декември 2016 г. Министерството на отбраната изпрати "Искане за предоставяне на предложение (Request for Proposal - RFP)" до Италия, Португалия и САЩ, както и Швеция. В документа е посочен краен срок за получаване на предложенията – до 12.00 ч. на 13 март 2017 г.


Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. Той предвижда на първия етап от реализацията да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK